Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 32.117
|
čitano: 8.697.437
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Rast mišića i visina

Svaka teža fizička aktivnost za maloljetnika nije preporučljiva jer može doči do povrede oštečenja itd. Nisu iste čvrstine kosti kod klinca od 14 ili nekoga od 20tak godina. Lako dolazi do povrede. Zašto je ronaldo imao problema sa koljenima? Zato sto su ga pucali svim i svačime da što prije mu se kosti oforme i šta je onda bilo poslije? Posljedice. Isto tako neadekvatno zagrijavanje kako si ti spomenuo te isto može uništit ili povrijedit vrlo lako bilo da se radi o klincu nekom ili nekom starijem (osobno se zagrijavam 10tak minuta prije svakog vježbanja). Ti kažeš NEPRAVILNO vježbanje. Pa 90 % ljudi ovdje će otič na youtube i ide on sad vježbat. Nema od toga ništa.

EDIT: naravno da neće zato sam i spomenuo AEROBNE vježbe. Odi trčat po kvartu, vozi bicikl po nasipu samo se makni od teretane nije to za vas još. Odi plivat (osobno preporučujem nižima rastom).

...train hard, feel good, never give up...
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2012 2:33 (deelight).
15 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Dobro je i MMA trenirat, treninzi su teški, dobiješ mišića dosta, a uz to i nešta naučiš.

16 godina
neaktivan

ako se želiš mlatit i bit pun masnica samo izvoli :D

17 godina
odjavljen
Rast mišića i visina

Rast misica i visina je limitirana onime sto je sva'ko 'dobio' od roditelja. Dakle, genetika. Zanemarimo uzimanje hormona rasta..., a koji se na slobodno niti ne moze kupiti, a i sa njime se na visini moze dobiti samo nesto sitno cm.

Dakle, ne mozes narasti nikako vise, jedino mozes manje.

Stoga se onima kojima se nije formiralo tijelo ne preporucava nikakvo TEZE vjezbanje.

Klasicna tjelovjezba, igre sa loptom, bicikl, trcanje...

I kakvi crni steroidi u ovoj temi ?!?! Svasta.

Bolje da takvi ganjajte curicke. Sa misicima ih sigurno nece uloviti, vec ili sa pameti ili sa debelim novcanikom.

16 godina
neaktivan
Mrgud Veliki kaže...

Rast misica i visina je limitirana onime sto je sva'ko 'dobio' od roditelja. Dakle, genetika.  - Tu se ne slažem s tobom jer sam ja primjerak osobe koja je trebala ostati niska a plivanje upravo plivanje me je izdužilo. Htjeli su da uzimam hormon rasta iz tog razloga da ne ostanem nizak al me plivanje poguralo. I sigurno imam 10ak cm više zbog plivanja.

Sa misicima ih sigurno nece uloviti, vec ili sa pameti ili sa debelim novcanikom - sa pameti da al šta će mu pamet ako izgleda koda ga je poplava izbacila, a što se tiče novčanika tada ni novčanik ne pomaže u tom slučaju (iako ima iznimaka)

18 godina
Mrgud Veliki kaže...

Bolje da takvi ganjajte curicke. Sa misicima ih sigurno nece uloviti, vec ili sa pameti ili sa debelim novcanikom.

ok, znam da je offff topic, iako ajde, barem pola dječaraca misli na cure kad čita kako da poprave tijelo,

pa ovako iz više desetljeća iskustva, cure ne love toliko ni mišići, ni novčanik, ni pamet.

Uglavnom ih lovi neusiljenost, samouvjerenost(dakle bez srama, ali i vulgarnosti) a nemožemo

ipak isključiti ni genetiku. *ebga, ljepotani imaju leteći start, bez da zinu i pokazuju novčanike ;)

No, naravno, kada budete zadovoljni sa sobom, uz vježbanje i opće pozitivno stanje otrganizma,

to pomaže i u boljem izgledu i u samouvjerenosti ;)

E kad cure postanu žene, onda dolaze već zahtjevi ostalog tipa...pamet, status, umjetnička duša... ;)

18 godina
Bukva kaže...

1. I to ti je najbitnije. Tvoj najveći problem ovdje je, po meni, što imaš krivi cilj. Nemoj zadati si cilj - 20 kg, nego (bzvz lupam) 4 broja manje hlače. Mišići su ti koji tope salo. Što imaš više mišića to će se salo brže topiti. Što su ti mišići kvalitetniji, to će se salo brže topiti. Ti nećeš mršaviti u teretani, već (vjerovo ili ne) na poslu za kompom. Zašto? Zato jer mišići će razbijati mast kad su u mirovanju i tebi treba biti cilj tu najviše istopiti salo. 

Čisto ovako malo statistike. Prosječan couch potato istopi 0,1g masti / satu. Utrenirati sportaš istopi 10g / satu. Prosječan čovjek unese ~140g masti u danu. Drugim rječima, jednom kada se izgradiš, ti ćeš morati samo odspavati 14 sati da bi istopio ono što pojedeš. I to ti treba biti cilj. Da dođeš na tu razinu. I možeš doslovno žderati što hoćeš i kad hoćeš, neće ti se apsoluno ništa primiti na tebe (sve dokle održavaš taj stroj za topljenje masti). Da bi aktivirao taj stroj, ti moraš dobiti na kilaži, jer su mišići puno teži od sala.

2. Osobno, nemoj se zafrkavati sa zilijun kojekakvih proizvoda. To je bacanje novaca. Ti nisi vrhunski sportaš. Da i jesi, takvi proizvodi bi u najboljem slučaju možda (možda!!!) napravili razliku od kojih 5-6-7%. Kupi konzervu tune i pojedi ju. Napravi grah salatu i ubi se u njoj. Grčka salata. Posni sir. Suhomesnati (bezmasni) proizvodi. Soja. Šteta novaca. A treba ti pravi obrok. Proteini mogu zamjeniti međuobroke, ne glavne obroke. Ako već imaš Whey, kupi šejker, napravi proteinski napitak sa mlijekom 1% m.m., i cuclaj na poslu. Od 9 do 16 je ogromno vrijeme. Da bi mršavio ti bi trebao jesti male obroke svaka (idealno) 2 sata. Ono što ti hoćeš je održavati razinu inzulina u krvi na jednakoj razini. Ako pregladnih i onda se napapaš, inzulin će ti skočiti sky high, a to pogoduje salu. Uzmi jabuku, jogurt, orahe, lješnjake, bademe, banane. Bilo što, samo nemoj ne jesti 7 sati.

3. Dobro. Bolje išta nego ništa. Idealno bi bilo ujutro. Međutim, kako rekoh, fora je da ti mršaviš dok se odmaraš. Bitno je da daš organizmu metabolički stimulans (vježbe snage). Smanji onih 10-15 ponavljanja na 4-6, odnosno povećaj težinu tako da ćeš moći max max napraviti 6 ponavljanja. Ako napraviš 7, nije dobro, prelagano. Napravi takve 3 serije i onda se prebaci na 10-15 ponavljanja. Za tri tjedna ćeš se gledati u ogledalu ko Spidermen nakon ugriza pauka. Prebaci se od 10 min bicikla na 30 sekundi polaganog tempa, pa 60 na 80-90% do max i dokle možeš (max, jel 10 min za sada).

Prije svega zagrijavanje, nagon svega istezanje/yoga (imaš jubitubi, pogledaj kako, traži pomoć od trenera u teretani). Istezanje je najvažniji dio trenažnog procesa, a najviše ga se zanemaruje. I dio gdje se radi najviše pogrešaka (zato traži stručnu pomoć, da ti pokažu kako i da te isprave kada ti radiš).

4. Uzmi bućice u teretani i napravi Spartacus. Ne vidim problem :] Ne sviđa ti se Spartacus? Vidi

pa pokušaj što i ona (pogledaj njen channel). Ne sviđa ti se ta teta? Evo ove.

5. Zvijezdice, jel? To je zato što nemaš dovoljno šećera u krvi (ugljikohidrati). Idealno bi bilo pojesti nešto sat vremena prije teretane (po nekima 30 min prije, iako, osobno, meni je 30 min premalo vremena i ako krenem udarno, hrana mi se "digne u grlo"). Bolje pojedi i nešto "nezdravo" pa da si kolko-tolko sit, nego da kreneš gladan. Nećeš ići na put s autom kojem rezerva svijetli, nemoj ići ni ti u teretanu kad tebi rezerva blica. Obavezno pojedi nešto, makar to bila i pizza iz pekare.

1. Da, ovo sam procitao u onom clanku sto si mi ga linkao na fitness.com.hr. Ucvrstio se nesto jesam, primjetim na sebi. Valjda treba vremena da se tijelo prebaci iz rezima mrtvo puhalo u drugi aktivniji rezim

2. Whey sam uzeo jer sam negdje procitao da ga se moze uzeti kao zamjena za obrok, a ima malo kalorija. Uzeo sam kilo, kad to potrosim vjerovatno vise necu uzimat

3. Za sada odradim sat i pol treninga bez odmaranja (kruzni trening cca pola sata, pa 15 min bicikla, pa kruzni pola sata, pa bicikla). Mogu ti priznati da se poprilicno istrosim. Znam da sam van forme al svejedno. To radim na preporuku trenera koji mi je dao taj program.

4. Morat cu ovo malo prouciti

5. Zvjezdice i opca slabost pri kraju treninga. Ako pojedem sto prije onda se osjecam tromo i trutavo, bolje mi lezi trening na prazan stomak. Morat cu ulit u sebe bar neki jogurt.

Hvala na savjetima i tebi i Hrvoju. Stvarno nisam upucen u ove stvari i svaki savjet je dobrodosao.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
17 godina
overhaul kaže...

Ja sam najintenzivnije trenirao kao klinac, gimnastiku.

Upravo zato si rastao. Gimnastika (elastičnost) je poništavala negativni utjecaj teretane. Deelight je u potpunosti u pravu.

Ako ne vjeruješ probaj raditi dva tjedan veći broj ponavljanja sa manjom težinom i na kraju vježbe istezanja. Napravi nakon dva tjedna pretklon i vidi do kuda ide. Zatim dva tjedna mali broj ponavljanja sa velikom težinom bez istezanja i onda pretklon. Postoje (ugrubo rečeno) dvije vrste vježbe koje na različite načine oblikuju mišiće. Pogledaj recimo odbojkaše i kako je njihovo tijelo građeno i pogledaj igrače američkog nogometa i kakva oni tijela imaju. Obje skupine istrenirane i isklesani do bola, ali imaju drugačija tijela.Odbojka će čak potaknuti rast, američki nogomet ga zaustaviti.

@tnakir: Ovaj sada mi je još nešto palo na pamet. Jel piješ koji izotonik tokom vježbanja? Može biti da ta malaksavost koju osjetiš je rezultat što ti sam trening sruši šećere u krvi a ti ih ne nadoknađuješ tokom vježbanja. Nije da te plašim, ali trenutno ti je najveći problem kako zvijezdice elminirati. To znači da ti mozak ostane bez hrane. Recimo, da naglo uđeš u duboki čučanj vrlo vjerojatno bi se srušio.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2012 12:17 (Bukva).
18 godina
Bukva kaže...

@tnakir: Ovaj sada mi je još nešto palo na pamet. Jel piješ koji izotonik tokom vježbanja? Može biti da ta malaksavost koju osjetiš je rezultat što ti sam trening sruši šećere u krvi a ti ih ne nadoknađuješ tokom vježbanja. Nije da te plašim, ali trenutno ti je najveći problem kako zvijezdice elminirati. To znači da ti mozak ostane bez hrane. Recimo, da naglo uđeš u duboki čučanj vrlo vjerojatno bi se srušio.

Litru vode strusim.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
17 godina

Možda bi bilo pametno neki izotonik uzeti da si držiš razinu šećera na prihvatljivoj razini. Koji? To ćeš morati nekoga drugoga pitati. Kad sam ja to koristio kod nas je bio Multipoweri Weider. Sad, koliko vidim, ih ima desetak ako ne i više... Apsolutno nemam pojma koji su oke, koji su bacanje novaca. Me noob!

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
18 godina
Bukva kaže...

Možda bi bilo pametno neki izotonik uzeti da si držiš razinu šećera na prihvatljivoj razini. Koji? To ćeš morati nekoga drugoga pitati. Kad sam ja to koristio kod nas je bio Multipoweri Weider. Sad, koliko vidim, ih ima desetak ako ne i više... Apsolutno nemam pojma koji su oke, koji su bacanje novaca. Me noob!

Da si cvoknem neku cokoladicu prije treninga?

17 godina
tnakir kaže...

Iskreno ne znam što da ti kažem...

S jedne strane, tijelo će ti doživjeti inzulintski šok, jer će ti nakon čokolade organizam pokušati što više šećera oteti iz krvi i rezultat može biti da ćeš biti još više oslabljen na treningu. S druge strane, u ovakvom slučaju bilo kakva hrana je bolja nego nikakva. Ne znam. Probaj pa vidi kako ćeš se osjećati.

Ako možeš negdje nabaviti energetske pločice, to bi bilo idealno.

18 godina
Bukva kaže...
tnakir kaže...

Iskreno ne znam što da ti kažem...

S jedne strane, tijelo će ti doživjeti inzulintski šok, jer će ti nakon čokolade organizam pokušati što više šećera oteti iz krvi i rezultat može biti da ćeš biti još više oslabljen na treningu. S druge strane, u ovakvom slučaju bilo kakva hrana je bolja nego nikakva. Ne znam. Probaj pa vidi kako ćeš se osjećati.

Ako možeš negdje nabaviti energetske pločice, to bi bilo idealno.

Budem vidio danas kako cu se osjecat (cvoknuo kinder pingvin prije sat vremena).

15 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

evo jedno pitanje...npr može li se kako ubrzat razvijanje?visok sam 184 i smatram da mi je to dosta...volio bi da mi se formiraju mišići pa bi krenio sa laganim tjelovježbama samo da definiciju napravim...dok ne dobijem mišiće ništa od toga tako da ima li itko rješenje?

Avenged Sevenfold foREVer!
16 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Dajte mi ime nekih žitarica/pahuljica koje ću jest za doručak, usput zašto čokolino ne valja?

18 godina
1.Lovac kaže...

Dajte mi ime nekih žitarica/pahuljica koje ću jest za doručak, usput zašto čokolino ne valja?

Haferflocken :)

Mislim da ti je čokolino "loš" za zajutrak jer ima puno šećera i napravljen je od rafiniranog bijelog brašna?

Zobene pahuljice(bez dodanih šećera i ostaloga što se voli trpat u musle) su obično izbor jer...

aj da ne kopipejstam, čitaj ovdje. Ja po Konzumu nađem nekakve mislim češke ili poljske...

15 godina
neaktivan
1.Lovac kaže...

Zobene su odlične za doručak, dosta kalorija i kvalitetnih ugljikohidrata. Još unutra ubaciš Wheya i imaš savršen doručak.

18 godina
Jabulani kaže...
1.Lovac kaže...

Zobene su odlične za doručak, dosta kalorija i kvalitetnih ugljikohidrata. Još unutra ubaciš Wheya i imaš savršen doručak.

E da, dosta dugo i drže sitima i postepeno oslobađaju energiju...ako nije u shortcutu opisano.

Nego, sorry što linkam, ali lijepo informativan tekstić o tome zašto su mnogi za praznika i godišnjeg

nakon cjelodnevnih izležavanja i grickalica/slatkiša pred tv-om na kraju umorniji i bezvoljniji nego

kada se ne odmaraju i ne časte. Tu se daju izvući i dobre pouke kako se može početi gubiti salo a da se ne

podvrgava kojekakvim dijetama temeljenim na izgladnjivanju.

16 godina
neaktivan
tnakir kaže...
5. Zvjezdice i opca slabost pri kraju treninga. Ako pojedem sto prije onda se osjecam tromo i trutavo, bolje mi lezi trening na prazan stomak. Morat cu ulit u sebe bar neki jogurt.

obavezno moraš jest prije treninga i nakon treninga...znači ideš vježbat u 8 npr jedeš u 7...namjanje sat vremena prije vježbanja...nemožeš vježbat praznog stomaka nikako nikako...zato ti se i vrti nakon treninga...i probaj smanjit vježbanje na sat vremena to ti preporučam...vježbaj intenzivnije al manje...bolje češ rezultate postić...

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2012 18:52 (deelight).
16 godina
neaktivan
deelight kaže...

obavezno moraš jest prije treninga i nakon treninga...znači ideš vježbat u 8 npr jedeš u 7...namjanje sat vremena prije vježbanja...nemožeš vježbat praznog stomaka nikako nikako...zato ti se i vrti nakon treninga...i probaj smanjit vježbanje na sat vremena to ti preporučam...vježbaj intenzivnije al manje...bolje češ rezultate postić...

slažem se sve u potpunosti jedino ovo sat vremena produži makar na sat i pol- dva... meni nekad kad jedem i za sat vremena idem vježbat zna bit muka, ovisno o tome šta pojedem... zato rađe si produži nekak to vrijeme da budeš siguran (nije ni malo ugodan osjećaj, puna teretana a tebi želudac u zubima)

16 godina
neaktivan

pod ovo najmanje sat vremena prije vježbanja sam mislio da prestane jest...znači kako si ti rekao sat i pol prije vježbanja počet jest najest se (ukoliko se radi na masi) čega god stigneš i oderi...i kad sat vremena odvježbaš kako spada a ne da zujiš po teretani...da se cijedi znoj sa tebe onda znaš da si dobar trening napravio...

14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Kolko mogu UH dnevno unosit, al da i dalje mogu gubit salo? Pošto sam za ručak morao kruh(1 tanka kriška) jest uz meso, pošto je nestalo povrća i sada za večeru sam uz tunu uzeo 1 komad tosta(oko 5mm tanko).

16 godina
neaktivan
WestOne kaže...

Kolko mogu UH dnevno unosit, al da i dalje mogu gubit salo? Pošto sam za ručak morao kruh(1 tanka kriška) jest uz meso, pošto je nestalo povrća i sada za večeru sam uz tunu uzeo 1 komad tosta(oko 5mm tanko).

samo unosi manje nego prije...znači prije si pojeo 4 komada mesa sada pojedi 3...odi vježbat bez tjelesne aktivnosti se teško može smršavit...cilj ti je da ti se želudac smanji pa češ automatski imat manju želju za hranom i manje češ morat pojest da bi bio sit...

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2012 19:12 (deelight).
14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Jedem 5-6 obroka dnevno, radim HIIT treninge i vode pijem dosta, kruh izbjegavam(pojedem za večeru, tek tolko da ne bude premalo UH). Unosim oko 100-150g proteina, 50g UH i 30g masti, mislim da je uredu, ispadne oko 1700-2000 kalorija dnevno.

15 godina
protjeran
WestOne kaže...

Jedem 5-6 obroka dnevno, radim HIIT treninge i vode pijem dosta, kruh izbjegavam(pojedem za večeru, tek tolko da ne bude premalo UH). Unosim oko 100-150g proteina, 50g UH i 30g masti, mislim da je uredu, ispadne oko 1700-2000 kalorija dnevno.

Kruh i uh ne jedi za večeru nego prije i poslije treninga.

18 godina
Rast mišića i visina
Ona vaga je luda. Nakon dva dana pokazuje 30 deka vise. Posvadio sam se sa njom. Btw danas sam uredno odradio trening bez zvjezdica. Gricnuo nesto par sati prije. Nakon treninga pojeo omlet od 3 jaja, salatu (vulgaris) i whey sa 2 dl mlijeka. Jel to previse za veceru u 19h?
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...
Ona vaga je luda. Nakon dva dana pokazuje 30 deka vise. Posvadio sam se sa njom. Btw danas sam uredno odradio trening bez zvjezdica. Gricnuo nesto par sati prije. Nakon treninga pojeo omlet od 3 jaja, salatu (vulgaris) i whey sa 2 dl mlijeka. Jel to previse za veceru u 19h?

Fkt me dugo nije bilo u temi, vidim stvari su se zahuktale {#} Whey ide odmah nakon treninga i to pomiješan sa glukozom. A baš za obrok slušaj tijelo al otprilike jedeš sat vremena nakon PWMa. Nebi rekao da je to previše za večeru ali ja osobno izbjegavam jesti jaja navečer (jedem ih ujutro) navečer se držim tune a baš prije spavanja pola kile (nekad 250g ovisi kako ima doma) posnog sa orašastim...

He who is brave is free.
16 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

za sve koji rade na MASI preporučujem za dobivanje mase (osobno ga pio)

KLIK

ili

KLIK

17 godina
neaktivan
deelight kaže...

KLIK

ili

KLIK

To je sve smeće.Puno jednostavnih šećera. Kupi whey i glukozu .To ti je ubiti zamjena za te gejnere.Samo znaš kakav šećer piješ :) 

Fitness osobni trener - Više informacija na PM
16 godina
neaktivan
Hrvojestr kaže...
deelight kaže...

KLIK

ili

KLIK

To je sve smeće.Puno jednostavnih šećera. Kupi whey i glukozu .To ti je ubiti zamjena za te gejnere.Samo znaš kakav šećer piješ :) 

ma kakav whey i glukoza...prije će dobiti masu ovime nego sa wheyem i glukozom...poslije whey i glukoza...ja treniram 4 godine konstantno pa nisam nikad uzeo taj whey i glukozu...pijem weider proteine od početka i njihovi su mi proizvodi super...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice