Best buy Intel Core i5-3570K ili i5 2500k?

poruka: 134
|
čitano: 37.236
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Best buy Intel Core i5-3570K ili i5 2500k?

Slažem se, iako nebitno kakav ja imam proc {#}

Ali isto ti vrijedi i to da možeš ubosti i loš primjerak IB koji ne može na 5Ghz, tako da ti je isto. Ili imaš sreće ili ne.

Međutim, ja bi išao na IB ako već mogu birati. Noviji je, manje se grije i to mi je dovoljno.

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
16 godina

Vecina K - SBa ide preko 5ghz! ako je bas "loš" primjerak onda bi ga intel zaključao i bio bi 2500 (non-K).

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Vecina SB ide preko 5GHz, nece ici. Koliko ih ja sam viđao da staju na 4.5-4.6 GHz.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Leopard_st kaže...

Vecina SB ide preko 5GHz, nece ici. Koliko ih ja sam viđao da staju na 4.5-4.6 GHz.

Nije bas, ide ih dosta na 5+ za validaciju samo.

clock2much
17 godina
neaktivan
Black_Wood kaže...

Bez razmisljanja na i5 3570k. Zasto bi uopste uzimao i5 2500k koji je vec zreo za penziju? Sve je na strani i5 3570k sem temperature koja drasticno raste posle 4,2ghz. Ali ako hoces daj problem da resis, (bez rizika nista) skines IHC i zamenis TIM za nesto bolje. Temerature ce pasti za 8-9 stepeni sa nekom krstenijom pastom, naravno ako ti je to problem. Mada IB na 4,3 parira SB na 4,6~4,7.

UNTI kojih se pi*darija tu neću načitat :D

Core2Duo2 kaže...

3570K mogu iz iskustva preporučit. Noviji je, brža grafika, nema razloga zašto bi išao na 2500k pokraj njega.

To što je noviji mi baš nema neku vrijednost kao argument.

Kao što sam rekao na IVB bi išao jedino ako mislim koristiti integrirani grafički procesor. U protivnom nema nekih toliko važnih prednosti. A SNB se ipak lakše overclockira jer se manje grije zbog drugačije arhitekture.

Pero Dinamit kaže...

Ali isto ti vrijedi i to da možeš ubosti i loš primjerak IB koji ne može na 5Ghz, tako da ti je isto. Ili imaš sreće ili ne.

Međutim, ja bi išao na IB ako već mogu birati. Noviji je, manje se grije i to mi je dovoljno.

Pobrkao si lončiće. IVB se grije više od SNB procesora.

- Never argue with an idiot, he'll drag you down to his level and beat you with his experience -
13 godina
neaktivan
bik kaže...

Vecina K - SBa ide preko 5ghz! ako je bas "loš" primjerak onda bi ga intel zaključao i bio bi 2500 (non-K).

Svasta. Ako mislis samo 5Ghz radi kurcinja, a da pritom puca i kad pokrenes Solitare, onda ok. Ali ako mislis da svaki prodje prime/link/cinebench, nece da moze. ;)

@Wolverine_pce,

Slobodno reci koji deo ti nije jasan i pokusacu da razjasnim. 

14 godina

Ponavljam, svi 2500K idu na 4.5GHZ, velika vecina na 4.8GHZ sa 1.375V 24/7 i nekolicina na 5GHZ i vise.

Pricam o primjericma koji su stabilni za bilo kakav rad, bio to gaming ili heavy CPU load.SB jednostavno bolji clocker pa tih 5-10% razlike u brzini lako nadoknadi taktom i presisa IB po pitanju CPU snage.

najjeftiniji 2500K u nas

najjeftiniji 3570K u nas

Razlika je 110HRK u korist 2500K, SB je trenutno isplativiji.

clock2much

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Black_Wood kaže...

Ne moraš meni ništa pojašnjavati. Ipak radio sam (ili još uvijek radim) sa svim tim procesorima, testirao ih i jako sam dobro upućen u to kako koji diše ;)

- Never argue with an idiot, he'll drag you down to his level and beat you with his experience -
14 godina
neaktivan
Wolverine_pce kaže...
Black_Wood kaže...

Bez razmisljanja na i5 3570k. Zasto bi uopste uzimao i5 2500k koji je vec zreo za penziju? Sve je na strani i5 3570k sem temperature koja drasticno raste posle 4,2ghz. Ali ako hoces daj problem da resis, (bez rizika nista) skines IHC i zamenis TIM za nesto bolje. Temerature ce pasti za 8-9 stepeni sa nekom krstenijom pastom, naravno ako ti je to problem. Mada IB na 4,3 parira SB na 4,6~4,7.

UNTI kojih se pi*darija tu neću načitat :D

Core2Duo2 kaže...

3570K mogu iz iskustva preporučit. Noviji je, brža grafika, nema razloga zašto bi išao na 2500k pokraj njega.

To što je noviji mi baš nema neku vrijednost kao argument.

Kao što sam rekao na IVB bi išao jedino ako mislim koristiti integrirani grafički procesor. U protivnom nema nekih toliko važnih prednosti. A SNB se ipak lakše overclockira jer se manje grije zbog drugačije arhitekture.

Pero Dinamit kaže...

Pobrkao si lončiće. IVB se grije više od SNB procesora.

SB i IB su ista arhitektura, proces je drugaciji.

17 godina
neaktivan
Leopard_st kaže...

SB i IB su ista arhitektura, proces je drugaciji.

Istina, ako ćemo baš biti precizni oni svi spadaju pod Intel Sandy Bridge generaciju (arhitekturu) koja sadrži jezgre kodnih naziva Sandy Bridge (32 nm Hi-K Metal gate prizvodni proces) i Ivy Bridge (22 nm Tri-Gate proizvodni proces).

17 godina
neaktivan

Wolv, koji je po tebi najveći sigurni napon za 24/7 kod Sandy-a i Ivy-a?

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.8.2012 17:46 (Penryn).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Da budem iskren to bi možda bolje trebao pitati Razera ili nekog tko se aktivnije bavi malo žešćim overclockingom i još uvijek kreće tim krugovima. Ja sam se time prestao bavit ima već jako dugo.

No osobno ne bi išao na ništa iznad 1,4V za Sandy Bridge. Normalno sve ovisi i o tipu hlađenja.

Ivy je pak posebna priča zbog osjetnog zagrijavanja čim kreneš dizat napon. Već se pri 1,3V grije ko sumanut. Također još je rano da bi mogli reči koji je napon posve siguran za 24/7 korištenje.

No zgodno je kod IVB procesora što im ponekad ne treba puno napona za nekih 4,5 GHz. Recimo kod mene je i7 3770k radio posve stabilno na 4,5 GHz sa mrvicu ispod 1,2V. Mada se i tada jako grijao i to pod Intelovim vodenim.

17 godina
neaktivan
Wolverine_pce kaže...

Da budem iskren to bi možda bolje trebao pitati Razera ili nekog tko se aktivnije bavi malo žešćim overclockingom i još uvijek kreće tim krugovima. Ja sam se time prestao bavit ima već jako dugo.

No osobno ne bi išao na ništa iznad 1,4V za Sandy Bridge. Normalno sve ovisi i o tipu hlađenja.

No zgodno je kod IVB procesora što im ponekad ne treba puno napona za nekih 4,5 GHz. Recimo kod mene je i7 3770k radio posve stabilno na 4,5 GHz sa mrvicu ispod 1,2V. Mada se i tada jako grijao i to pod Intelovim vodenim.

Aha, okey. Ovo zadnje mogu potvrditi, evo vrtim trenutno stress testove sa i7-3770k na 4.5GHz @ 1.176v i zasad je sve stabilno, so far so good. Za stabilnih 4.4GHz traži 1.128v. U početku su mi temp bile poprilično velike, na 4.4GHz je dizao iznad 75C uz Zalman Performa @ 2000rpm. I onda sam skužio da mu fali pritiska, jer kad bi malo stiskao cooler uz ploču temp bi pale za skoro 10C. Inače sve je bilo točno složeno, nigdje nisam falio. I onda sam podvalio malo plastike pod backplate i sad su temp extra, stoji unutar 65C sa 1300rpm. Malo sam se bojao da ne zgnječim socket {#}, ali nikakvih problema nema.

13 godina
neaktivan
Wolverine_pce kaže...
Black_Wood kaže...

Ne moraš meni ništa pojašnjavati. Ipak radio sam (ili još uvijek radim) sa svim tim procesorima, testirao ih i jako sam dobro upućen u to kako koji diše ;)

Da ti pojasnim koji deo mog texta ti nije jasan, a ne da te ucim o procesorima.  I ja sam se igrao i jos uvek se igram sa procesorima koji pominjemo. Ortak je bas paljevina i ima gotovo svaku platformu sklopljenu radi testiranja pa sam kod njega imao prilike da vidim ko sta moze. Ja sam mom dusu izvadio i zamalo nisam uzeo 3960x zbog radoznalosti. Ali sam skontao da se prica ponavlja, kao i sad i7 920 i i7 940&60. 100-200Mhz vise za 500e. 3970X kad izadje, gledacu da njega ubacim i testiram.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.8.2012 18:14 (Black_Wood).
14 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Ako ne racunamo hlađenje u faktor, IB moze da radi sa 1.52V sa pravim hlađenjem 24/7.

16 godina
mate960 kaže...
Leopard_st kaže...

Naravno, svi koju su mi prošli kroz ruke i koje sam probao OCat su išli preko 5 za validaciju,

stressat nisam radio više od 4.5 jer koristim samo zračna hlađenja. Recimo sa jednim mid-range hladnjakom vec duze vrijeme drzim na 4.44Ghz @ 1.28V i temperature ne prelaze 50C! To pricam za SB, kolike su temperature kod IBa na 4.4 (ili 4.2) na solidnom zračnom hlađenju?

Tu neki biseri pricaju da nije isto 80 stupnjeva na IB i SB jer razlivito griju kuciste/sobu?! lol

Koliki je Tjmax na IB-u , kod SB-a je 98°C

tjmax tjmax
16 godina
Penryn kaže...
Wolverine_pce kaže...

Aha, okey. Ovo zadnje mogu potvrditi, evo vrtim trenutno stress testove sa i7-3770k na 4.5GHz @ 1.176v i zasad je sve stabilno, so far so good. Za stabilnih 4.4GHz traži 1.128v. U početku su mi temp bile poprilično velike, na 4.4GHz je dizao iznad 75C uz Zalman Performa @ 2000rpm. I onda sam skužio da mu fali pritiska, jer kad bi malo stiskao cooler uz ploču temp bi pale za skoro 10C. Inače sve je bilo točno složeno, nigdje nisam falio. I onda sam podvalio malo plastike pod backplate i sad su temp extra, stoji unutar 65C sa 1300rpm. Malo sam se bojao da ne zgnječim socket {#}, ali nikakvih problema nema.

Vidiš čisto radi usporedbe sa performom@1300 i 2500K bi imao do 50°C to je 15 stupnjeva razlike SB-IB  

17 godina
neaktivan
bik kaže...

Naravno, svi koju su mi prošli kroz ruke i koje sam probao OCat su išli preko 5 za validaciju,

stressat nisam radio više od 4.5 jer koristim samo zračna hlađenja. Recimo sa jednim mid-range hladnjakom vec duze vrijeme drzim na 4.44Ghz @ 1.28V i temperature ne prelaze 50C! To pricam za SB, kolike su temperature kod IBa na 4.4 (ili 4.2) na solidnom zračnom hlađenju?

Tu neki biseri pricaju da nije isto 80 stupnjeva na IB i SB jer razlivito griju kuciste/sobu?! lol

E ovo ti ja mogu potvrditi. Imam u HTPC-u i7-2600, sve default postavke, uz Zalman Performu je išao oko 45 do 50C i na samom cooleru se na dodir osjetilo da je temperatura tu negdje. Evo danas sam tu Performu prebacio u glavni komp sa i7-3770K, i na 4.4GHz i 1.128v cooler se ne uspije ugrijati kao sa Sandyem a svi programi uredno pokazuju temperaturu od oko 60C. Moja pretpostavka je: Ivy se manje grije, ali je prijenos topline sa jezgre na bazu hladnjaka puno lošiji nego kod Sandya. Uostalom, da se Ivy puno grije zar bi Intel riskirao sa stavljanjem obične paste između jezgre i IHS-a?

Ako ne vjeruješ meni probaj sam pa ćeš vidjet.

btw. evo Tj max od Ivya btw. evo Tj max od Ivya
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.8.2012 18:55 (Penryn).
14 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Da nadodam tu Ivyju takoder ne ide u prilog sto je povrsina disipacije manja nego kod SBa, te je s manje povrsine teze odvuci tu kolicinu topline.

clock2much
17 godina
neaktivan
mate960 kaže...

Da nadodam tu Ivyju takoder ne ide u prilog sto je povrsina disipacije manja nego kod SBa, te je s manje povrsine teze odvuci tu kolicinu topline.

Da, slažem se. Ali da je zalemljen za IHS površina bi bila veća, jer bi oko jezgre bilo lema koji dodiruje IHS i dodiruje samu jezgru sa bočnih stranica. Ne znam jel možeš zamisliti u glavi. Evo nacrtao sam nabrzake u pejntu, proc bez IHS-a. Znači lem bi odvodio temperaturu i sa bokova i tako povećao površinu. Pasta kakva god bila ne može tako efikasno prenijeti toplinu na tu debljinu.

Ugl. i da je IHS zalemljen, oc mogućnosti nebi bile bolje, samo bi procesor bio hladniji. Bile bi bolje samo ako se dokaže sad da je recimo 1.5v sigurno za Ivy, al čisto sumnjam da je tako.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.8.2012 18:51 (Penryn).
17 godina
neaktivan
Black_Wood kaže...
Wolverine_pce kaže...
Black_Wood kaže...

Da ti pojasnim koji deo mog texta ti nije jasan, a ne da te ucim o procesorima.  I ja sam se igrao i jos uvek se igram sa procesorima koji pominjemo. Ortak je bas paljevina i ima gotovo svaku platformu sklopljenu radi testiranja pa sam kod njega imao prilike da vidim ko sta moze. Ja sam mom dusu izvadio i zamalo nisam uzeo 3960x zbog radoznalosti. Ali sam skontao da se prica ponavlja, kao i sad i7 920 i i7 940&60. 100-200Mhz vise za 500e. 3970X kad izadje, gledacu da njega ubacim i testiram.

Dakle da se vratimo jer vidim ne razumiješ. Po meni generalna glupost koju si provalio jest dio gdje govoriš kako je Core i5 2500K CPU za penziju kao da je IVB toliko brži i nadmoćniji da se sad SNB treba sakrit pred njime. Što naravno ne stoji.

Recimo na istoj testnoj platformi dakle ista ploča, memorija, grafička kartica, disk i OS Core i7 3770K na 4,5 GHz imao je tek oko 5% bolje performanse od Core i7 2600K na 4,5 GHz u aplikacijama kod kojih je važna sirova snaga procesora tipa rendering 3D vizualizacija. E sad reći da je neki CPU za penziju jer je svega 5% sporiji je po meni u najmanju ruku nepromišljeno.

Leopard_st kaže...
Penryn kaže...

Ako ne racunamo hlađenje u faktor, IB moze da radi sa 1.52V sa pravim hlađenjem 24/7.

Opet, bez obzira koliko ga ti hladio, toplinska naprezanja postoje i sve su veća što više podižeš napon. Ostavi ga pola godine na tom naponu pa javi kako radi.

13 godina
neaktivan

Jel si ti to ozbiljan ili se samo zafrkavas? Ja NIGDE nisam naveo da je 2500k los procesor i da ima lose performanse! Napisao sam da ga je u medjuvremenu izasao njegov naslednik koji je zamenio cenu, a malo je bolji po pitanju performansi. Kapiras??

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.8.2012 19:20 (Black_Wood).
Moj PC  
1 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Wolverine_pce kaže...

Leopard_st kaže...
Penryn kaže...

Opet, bez obzira koliko ga ti hladio, toplinska naprezanja postoje i sve su veća što više podižeš napon. Ostavi ga pola godine na tom naponu pa javi kako radi.

Ja znam ljude koji procesore drzi na tim naponima sa faznim hlađenjem za svakodnevnicu, kakva toplinska naprezanja sa temperaturom ispod nule? Sada sto je fazno nedostupno nama smrtnicima to je druga prica.

Jedan lik je benchao i7 3770K sa skoro 2V, i dan danas proc trazi isto napona za 4.5 GHz.

Ali kao sto rekoh, i 2500k i 3570k su strasno dobri procesori, ali ja licno ne vidim smisla uzimati nov 2500k pored novog 3570k, 2500k opravdavam polovan, ili neki dobar primjerak, tipa 4.9-5.0 za 24/7.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.8.2012 19:36 (Leopard_st).
14 godina
neaktivan
bik kaže...
mate960 kaže...
Leopard_st kaže...

Koliki je Tjmax na IB-u , kod SB-a je 98°C

Zapravo ovde ide lol, 360 rad ne moze da drzi temp ko IB ispod 80C na vecim naponima i brzinama, dok je kod SB je to ispod 50C, dalje zracni cooler kod SB na 80-90C ce biti poprilicno vruciji nego IB-a na 80-90C.

Postoji termalni djep između pločice i IHS, i zato je tako kako je, taj termlani djep je iz dva razloga, veca gustina tranzistora i koristenje termalne paste umjesto soldera, zato se i moze skinuti IHS na IB, haj ga skini na SB.

Malo googlaj, procitaj, informisi se, prije nego sto pocnes vrijeđati nekoga i ismijaviti tuđe argumente.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.8.2012 19:35 (Leopard_st).
17 godina
neaktivan
Black_Wood kaže...

Jel si ti to ozbiljan ili se samo zafrkavas? Ja NIGDE nisam naveo da je 2500k los procesor i da ima lose performanse! Napisao sam da ga je u medjuvremenu izasao njegov naslednik koji je zamenio cenu, a malo je bolji po pitanju performansi. Kapiras??

Imaš problema s pamćenjem ili? :D

Black_Wood kaže...

Ovo si ti napisao, ne ja. ;)

EOD od mene.

Leopard_st kaže...

Ja znam ljude koji procesore drzi na tim naponima sa faznim hlađenjem, kakva toplinska naprezanja sa temperaturom ispod nule? 

Kad budeš malo stariji i učio recimo termodinamiku onda ćeš shvatiti.

14 godina
neaktivan

Nisam ni rekao da sam expert, ali znam da ljudi sa monstruoznim hlađenjima drze doticne procesore na naponima vecim od 1.5V.

Jedan cak drzi i7 3930K na 1.5V sa vodenim, doduse jako je vodeno, sve bez po frke radi.

Ali imas znanje, cijenim to, a ne kao neki koji samo cekaju kako ce ismijati.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.8.2012 19:41 (Leopard_st).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
bik kaže...

Unutar preporucenog napona od Intela, 1.375V, malo njih ide na 5GHz. Za bench ide vecina njih, ali sa 1.40-1.425V.

http://www.youtube.com/watch?v=43oFiKvAQe0&feature=fvwrel
15 godina
neaktivan

kaj bolje uzeti i5 2500k za 1300kn gara još godinu i pol  ili novi i5 3570k za 1500kn?

Što ga više lome-to ga više volim!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pa naravno da je bolje uzet novi za 1500 kn. A gdje to ima i5 3570K za 1500 kn ??

15 godina
neaktivan

lik uzel novi pod račun(bili mu neku lovu dužni) pa mi daje za 1500kn,..

uzel sam i5 2500k tu od pajdaša s foruma..

Što ga više lome-to ga više volim!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice