koji je isplativiji,manje se grije,i solidno overklokira?-između ova 2 procesora--zanimaju me samo komentari vlasnika dotičnih procesora!hvala unaprijed!
3570 bez dileme!
koji je isplativiji,manje se grije,i solidno overklokira?-između ova 2 procesora--zanimaju me samo komentari vlasnika dotičnih procesora!hvala unaprijed!
Ovako iz prve ruke, Core i5 2500K je osjetno hladniji procesor i uz neko normalno hlađenje će postići viši radni takt. Cijenom su ionako gotovo podjednaki.
Moj i5 2500k je ladan ko led, iako bi ja išao na noviju arhitekturu, još ako je jeftiniji...
A što to točno dobivaš s PCIe 3.0 :)
Ako pucaš na performanse grafičkih kartica, tu razlika zbilja gotovo da i nema ili spada u statističku pogrešku.
Osobno bi išao na Ivy jedino ako bi koristio integrirani grafički procesor jer je osjetno brži. Sve ostalo je više manje nevažno. DDR3L kontroler, više memorijskih djelitelja i PCIe 3.0 podrška.
Od svega toga su mi radne temperature puno važnije.
No to je samo moje mišljenje. Treba pričekati pa vidjeti kako će Intel ispolirati proizvodni proces.
Je taman posla. :)
Kao što PCIe 2.0 kartice idu u raniji 1.1 tako će i 3.0 ići u 2.0. Ove današnje 3.0 normalno rade i u prvoj 1.1 generaciji.
btw evo zgodan test 1.1 vs 2.0 vs 3.0
http://www.techpowerup.com/reviews/Intel/Ivy_Bridge_PCI-Express_Scaling/
http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/53901-nvidia-geforce-gtx-690-review-25.html
i5 3570K def, 22nm, manje trosi, PCI-E 3.0, bolji IMC, veci IPC.
Samo ima manju sto se vise grije, ali pored svih gore navedenih prednosti, mislim da je jasno koji je bolji izbor.
Samo ima manju sto se vise grije, ali pored svih gore navedenih prednosti, mislim da je jasno koji je bolji izbor.
Znaci li ti to nekom nešto osim što piše na papiru?
Velika mana ivy-ja je da se više grije za razliku od SB-a pogotovo kad se OC-a a K procesor kupuješ da ga OC-as, izbor je težak ja bih rekao da su na vagi, uzimaj jeftiniji. Ja inace volim hladnije procesore.

Pff tih 1.1v je previše, meni je i7-3770K stabilan na 0.925v i 3,7GHz tako da ti imaš još lufta za spuštat.
Ja bi uzeo jeftinijeg, a ako imaš ploču sa PCIe 3.0 onda ajde na Ivya. Uz default napon ga digneš do nekih 4.2GHz, na tom taktu je kao i5-2500K na 4,4GHz i miran si.
Bez razmisljanja na i5 3570k. Zasto bi uopste uzimao i5 2500k koji je vec zreo za penziju? Sve je na strani i5 3570k sem temperature koja drasticno raste posle 4,2ghz. Ali ako hoces daj problem da resis, (bez rizika nista) skines IHC i zamenis TIM za nesto bolje. Temerature ce pasti za 8-9 stepeni sa nekom krstenijom pastom, naravno ako ti je to problem. Mada IB na 4,3 parira SB na 4,6~4,7.
Bez razmisljanja na i5 3570k. Zasto bi uopste uzimao i5 2500k koji je vec zreo za penziju? Sve je na strani i5 3570k sem temperature koja drasticno raste posle 4,2ghz. Ali ako hoces daj problem da resis, (bez rizika nista) skines IHC i zamenis TIM za nesto bolje. Temerature ce pasti za 8-9 stepeni sa nekom krstenijom pastom, naravno ako ti je to problem. Mada IB na 4,3 parira SB na 4,6~4,7.
2500K zreo za penziju?Svi idu na 4.5GHZ, vecina na 4.7-4.8GHZ, neki i na 5GHZ i kao takvi su brzi od 3570K na 4.5GHZ :) Ne griju se mnogo, ne trose mnogo.
Jedina prednost 3570K je podrska za famozni PCIE 3.0 a PCIE 2.0 ce biti dovoljan za sljedece 2 generacije grafika, ako ne i dalje.
Kako moze procesor star jednu generaciju koji je brzi od AMD-ove zadnje generacije octacore-a biti zreo za penziju?
i5 3570k i i5 2500k su identicni procesori razlicitog radnog procesa
Znaci li ti to nekom nešto osim što piše na papiru?
Velika mana ivy-ja je da se više grije za razliku od SB-a pogotovo kad se OC-a a K procesor kupuješ da ga OC-as, izbor je težak ja bih rekao da su na vagi, uzimaj jeftiniji. Ja inace volim hladnije procesore.
Nije IB vruc na nacin na koji vecina korisnika misli, ali necu se raspravljati.
Nek uzme sta hoce.
Naravno da nije, dok se drzis nekog okej napona i imas okej cooler :) Treba kupiti jeftiniji.
3570K mogu iz iskustva preporučit. Noviji je, brža grafika, nema razloga zašto bi išao na 2500k pokraj njega.
Naravno da nije, dok se drzis nekog okej napona i imas okej cooler :) Treba kupiti jeftiniji.
Nema veze napon i cooler, SB na 80C je mnogo vruci nego IB na 80C.
ako jedno i drugo na 80 stupnjeva kako je moguce da je ovaj vruciji?? isti k sto je teze kila perja ili kila zeljeza.. nema mi ovo logike.. pa objasni malo bolje ako mozes
ako jedno i drugo na 80 stupnjeva kako je moguce da je ovaj vruciji?? isti k sto je teze kila perja ili kila zeljeza.. nema mi ovo logike.. pa objasni malo bolje ako mozes
Gustina tranzistora je mnogo veca na IB procesoru nego na SB procesoru.
Onda Intel na SB procesoru koristi solder između IHS i silicijske pločice, dok na IB koristi obicnu termalnu pastu.
Nisam se bas dobro izrazio, cinjenica je da ce SB na 80C da izbaci vise toplote u kuciste i u sobu nego IB na 80C, zato sto se toplota teze odvodi kod IB sa silicijske pločice.
Ono sto hocu da zapravo kazem da je 80C za IB procesor sasvim ok. I toliko ode sa stock coolerom na stock brzinama, a Intel ne bi dizajnirao CPU da nemoze da podnese 80C, ako sa stock coolerom i na stock brzinama ode na te temperature.
K tome valja napomenuti da je kod Ivyja povrsina s koje se disipira toplina manja od povrsine na SBu, sto nije bas pozitivno kad razmotris hladenje.
Procesor nema utjecaja na bilo koju drugu temperaturu osim na MBO a i tu igra jako malu ulogu
Procesor nema utjecaja na bilo koju drugu temperaturu osim na MBO a i tu igra jako malu ulogu
Ima on utjecaja, uracunaj da se grije i CPU i GPU pa vidi kako to sve funkcionira u neprovjetrenom kucistu ljeti, clockano.
2500K zreo za penziju?Svi idu na 4.5GHZ, vecina na 4.7-4.8GHZ, neki i na 5GHZ i kao takvi su brzi od 3570K na 4.5GHZ :) Ne griju se mnogo, ne trose mnogo.
Jedina prednost 3570K je podrska za famozni PCIE 3.0 a PCIE 2.0 ce biti dovoljan za sljedece 2 generacije grafika, ako ne i dalje.
Prijatelju, ni i7 9xx nisu za penziju pa su otisli. i5 2500k je i dalje dobar procesor ali je dobio naslednika i on je svoje na trzistu odradio, kao i AMD Phenom 955 koji i dalje predstavlja po meni bolji izbor od nekog FX4100 ali ipak i on odlazi u penziju. i5 3570k je u svakom pogledu bolji od 2500k i to sto spominjes 5ghz na 2500k je besmislica izrecena iznebuha od strane nekoga, ko verovatno nije ni video uzivo procesor a kamoli probao(OC). Ako potrefis promerak koji ide na 5ghz, potrefices i 3570k koji ide na 4,8 bez preteranog grejanja(gold chip), tako da je opet IB u prednosti. Drugo, revizija. Intel je vec najavio novu reviziju ali ne znam kada i lepo bi bilo za ocekivati da je izbaci krajem godine gde je fabricki promenjen TIM pa ce i temperature biti manje. Onda mozda i vidimo IB 5ghz.
Pa sve se grije, ne samo CPU i GPU ako ćemo već tako.
Osim toga, onaj tko misli clockati valjda će uzeti neko kvalitetnije kućište te napraviti dobar protok zraka.
Prijatelju, ni i7 9xx nisu za penziju pa su otisli. i5 2500k je i dalje dobar procesor ali je dobio naslednika i on je svoje na trzistu odradio, kao i AMD Phenom 955 koji i dalje predstavlja po meni bolji izbor od nekog FX4100 ali ipak i on odlazi u penziju. i5 3570k je u svakom pogledu bolji od 2500k i to sto spominjes 5ghz na 2500k je besmislica izrecena iznebuha od strane nekoga, ko verovatno nije ni video uzivo procesor a kamoli probao(OC). Ako potrefis promerak koji ide na 5ghz, potrefices i 3570k koji ide na 4,8 bez preteranog grejanja(gold chip), tako da je opet IB u prednosti. Drugo, revizija. Intel je vec najavio novu reviziju ali ne znam kada i lepo bi bilo za ocekivati da je izbaci krajem godine gde je fabricki promenjen TIM pa ce i temperature biti manje. Onda mozda i vidimo IB 5ghz.
Ovo boldano... odi fino u 5GHz klub pa malo prelistaj, ima primjeraka koji idu fino na 5GHz. Sve ovisi o chipu, ako dobiješ loš primjerak možeš se slikati.
i5 3570K je super CPU ali nije bolji procesor od 2500K u svemu.
Kao prvo to je otkljucan procesor koji generalno ima dosta nize clock sposobnosti za 24/7 upotrebu od 2500K, jaci je mozda 5-10% clock per clock i ima podrsku za PCIE 3.0 te se fino undervolta, u tome je jedino bolji(PCIE 3.0 ne znaci nista sada niti ce znaciti u naredne 2 godine).Sve ostalo je isto kao kod 2500K a clock potencijal manji od onoga u 2500K.
Imao sam 2500K i na ploci od 700 kuna je bio stabilan 4.7GHZ 24/7 1.36V sa coolerom od 250 kuna.Na boljoj ploci bi prodisao i na vise, i kao takav je brzi od 3570K na 4.4GHZ.
i7 9XX serija je zakocena softwerom po pitanju igara jer je optimizacija stala na 4 jezgre, svaki hexa core od njih pojede cijelu IB seriju a zna se koliko je star, 39XO Xtreme SB modeli su tek nesto jaci od njih.
Dakle 2500K nije za penziju, u krivu si do bola.
I da, probao sam OC mnogo AMD i Intel procesora pa znam koliko idu modeli 2500K recimo, mom je bio maximum X53(5300MHZ).
Ovo boldano... odi fino u 5GHz klub pa malo prelistaj, ima primjeraka koji idu fino na 5GHz. Sve ovisi o chipu, ako dobiješ loš primjerak možeš se slikati.
Pre svega nemoj izdvajati reci iz konteksta jer onda recenica gubi znacenje. :)
Drugo, kada si ovo napisao odmah sam pogledao u tvoj profil i video ni manje ni vise nego i5 2500k pa te delom razumem jer bih verovatno i ja postupio tako, da mi neko uvredi ljubimca u kucistu. ;)
Ja nisam rekao da ne moze i5 2500k na 5ghz, imas ti gold cipova koji mogu i preko. Covek spominje 5ghz na SB, kao da svaki primerak ide na toliko, zato sam i napisao to sto sam napisao jer ako imas srece, mozes ti ubosti i lep IB primerak tako da ti to dodje na isto, sto on svakako nije spomenuo.
Da je IB skuplji 20-30e od 2500k, naravno da ne bih ovo tvrdio i glas bi isao na SB jer za razliku u ceni moze da se uzme pristojan cpu cooler. Ali posto je situacija drugacija i IB trenutno povoljniji od SB, moj glas ostaje na IB.