Star Citizen izdvojena tema

poruka: 4.785
|
čitano: 876.328
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Star Citizen, Star Citizen - nickovi
10 godina
Re: Star Citizen
Dado_ZG78 kaže...

Novi monthly report

Itekako rade na svemu.. ali kako rade na stvarima kojih se drugi ne usude dotaknuti jer ne vjeruju da se tako nešto može napraviti to onda traje malo duže. 

Opet ću ponoviti - ako uspiju u naumu, ovo će biti gaming history in the making, a star engine će biti vrlo tražena roba..  ako ne uspiju - bar su imali muda pokušati - a treba pokušavati jer inače ne bi bilo napretka. 

Osobno vjerujem da će do kraja 8. mjeseca biti nešto od svega.. 

Probo bi i ja sa tuđim novcima :P

16 godina
odjavljen
Dado_ZG78 kaže...

koja igra trenutno na tržištu bolje izgleda i ima tolika prostranstva za istraživati? 

Elite Dangerous, No Man's Sky... Star Citizen nema nikakva prostranstva. SC nema ništa od svjetova.

Dado_ZG78 kaže...

rade na stvarima kojih se drugi ne usude dotaknuti jer ne vjeruju da se tako nešto može napraviti to onda traje malo duže. 

Osobno vjerujem da će do kraja 8. mjeseca biti nešto od svega.. 

Opet ta šuplja priča o nečemu što se drugi ne usude. Pizdarija.

I ja se nadam za 8. mj. ali sam uvjeren da ništa od toga. Kao i obično.

Nope.
8 godina
neaktivan

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Tonči kaže...
Dado_ZG78 kaže...

koja igra trenutno na tržištu bolje izgleda i ima tolika prostranstva za istraživati? 

Elite Dangerous, No Man's Sky... Star Citizen nema nikakva prostranstva. SC nema ništa od svjetova.

ma da. Kao da u programu za generiranje Mandelbrot fraktala zumiraš i zumiraš i zumiraš ... i kažeš "vauu ova slika je stvarno velika" 

16 godina
odjavljen

I apsolutno istu stvar najavljuje SC. :) 

Nope.
17 godina
Star Citizen

Ma ljudi, sad će to, 3.0 u kolovozu, sve savršeno radi, revolucionarne mehanike, bug-free, svemirska opera sa najboljom grafikom, najboljim slijetanjem na planete, next-gen trgovinsko/mining/raiding mehanikama, next-gen akonomskim modelom, alienima sa barem 2 pismeno/glasovna jezika, sa prevoditeljima i sustavom učenja, moći ćete novi klingonski ovdje učit i to od 2 odgojena naroda, bezbroj modularnih brodova sa bezbroj kombinacija, savršenim decayom... svim nabrojanim, sve savršeno radi, napredne svemirske borbe, napredne planetarne borbe, savršen AI, savršena fizika... igra izbačena do kraja godine.

Sve do sada, fail za failom i bezbroj (ne)opravdanih odgoda, gazillion bugova itd. sve je to bilo sasvim slučajno i zavaravanje neprijatelja, ovaj 3.0 za mjesec dana rješava SVE to i još više, dobit ćete i feature koji nisu ni planirani... moći ćete košarku igrat, ili barem gađat obruč sa odličnom fizikom.

Moj PC  
5 0 hvala 0
8 godina
protjeran
Rhodin kaže...

Ma ljudi, sad će to, 3.0 u kolovozu, sve savršeno radi, revolucionarne mehanike, bug-free, svemirska opera sa najboljom grafikom, najboljim slijetanjem na planete, next-gen trgovinsko/mining/raiding mehanikama, next-gen akonomskim modelom, alienima sa barem 2 pismeno/glasovna jezika, sa prevoditeljima i sustavom učenja, moći ćete novi klingonski ovdje učit i to od 2 odgojena naroda, bezbroj modularnih brodova sa bezbroj kombinacija, savršenim decayom... svim nabrojanim, sve savršeno radi, napredne svemirske borbe, napredne planetarne borbe, savršen AI, savršena fizika... igra izbačena do kraja godine.

Sve do sada, fail za failom i bezbroj (ne)opravdanih odgoda, gazillion bugova itd. sve je to bilo sasvim slučajno i zavaravanje neprijatelja, ovaj 3.0 za mjesec dana rješava SVE to i još više, dobit ćete i feature koji nisu ni planirani... moći ćete košarku igrat, ili barem gađat obruč sa odličnom fizikom.

Svaka im cast ako uspiju tako srediti igru za 3.0.

...
12 godina
Sarkazam, što je to 😉
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...
Dado_ZG78 kaže...

ED je ajde OK ali nije toliko dobra grafika (već sada kad je ED gotov i nadograđivan, a SC još nije ni u Beti..), a NMS? Please, pa igra je ko crtić i nije ni do koljena ED-u a kamoli SC-u po grafičkoj prezentaciji..  

Realno nema još niti jedne igre koja može grafikom parirati trenutnom Alpha buildu SC-a (2.6.3)..  a 3.0 donosi dodatna vizualna poboljšanja. 

Lijep pozdrav ;)
10 godina
Star Citizen

koga briga za grafiku boga ti, to bi im trenutno trebala bit najmanje bitna stvar

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Star Citizen

Da zato je no mans sky gamplay vrhunski.makno sam ga nakon 15 min sa diska.steta prostora..

xfact
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
=xfact= kaže...

Da zato je no mans sky gamplay vrhunski.makno sam ga nakon 15 min sa diska.steta prostora..

Da, i zašto misliš da će gameplay SC-a bit bolji? :)

Nope.
8 godina
neaktivan
Tonči kaže...
=xfact= kaže...

Zašto misliš da neće? No man's sky je postavio jako niske standarde što se toga tiče...

12 godina
AlexTm kaže...
Tonči kaže...

Zašto misliš da neće? No man's sky je postavio jako niske standarde što se toga tiče...

srećom da je, što bi inače mogli reći na još jedno razočaranje, osim - nms je još gori

10 godina
AlexTm kaže...
Tonči kaže...
=xfact= kaže...

Joj daj uspoređivate igru koju je napravilo najvise 30 developera (u pocetku ih je 4 bilo) 

16 godina
odjavljen
AlexTm kaže...
Tonči kaže...
=xfact= kaže...

Zato što u svemiru trenutno postoji ograničen broj načina kako generirati svjetove u video igrama i SC jednostavno ne može biti ništa bolji od NMS-a. 

Nope.
16 godina
neaktivan
Dado_ZG78 kaže...
...

Itekako rade na svemu.. ali kako rade na stvarima kojih se drugi ne usude dotaknuti jer ne vjeruju da se tako nešto može napraviti to onda traje malo duže. 

Opet ću ponoviti - ako uspiju u naumu, ovo će biti gaming history in the making, a star engine će biti vrlo tražena roba..  ako ne uspiju - bar su imali muda pokušati - a treba pokušavati jer inače ne bi bilo napretka. 

Mhm, to tako ide, zato se ID Tech grabio sakom i kapom, a poznata je cinjenica da je ID izgradio cijeli biznis na tome da idu tamo gdje se nitko drugi ne usudi.

Pozitivan si ti covjek, i nekritican.

Iz tvoje perspektive, izgleda - sta god da naprave, u tvojim ocima su good guys. Ne cini ti se ovo kao textbook example confirmation biasa?

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
14 godina
Star Citizen

Baš sam išao čitati temu iz počekta i lijepo se nasmijao kad sam vidio da je u početku izlazak igre bio najavljen za kraj 2014-te

Ima li sad kakvih informacija kad bi igra mogla biti gotova?

Otprilike?

2018? 19?

Za 5 godina?

10?

Priznaju da nikad?

Bilo što?

Nije mi fora GODINAMA čitati: sad radimo ovo, sad radimo ovo, sad ispravljamo bugove, sad imamo ideje da dodamo ovo....

Nešto ovakvo bi bilo lijepo kupiti (dovršeno), zavaliti se u stolac i igrati! Pogotovo s društvom na Voipu :D

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
CyberDemonVZ kaže...

Baš sam išao čitati temu iz počekta i lijepo se nasmijao kad sam vidio da je u početku izlazak igre bio najavljen za kraj 2014-te

Ima li sad kakvih informacija kad bi igra mogla biti gotova?

Otprilike?

2018? 19?

Za 5 godina?

10?

Priznaju da nikad?

Bilo što?

Nije mi fora GODINAMA čitati: sad radimo ovo, sad radimo ovo, sad ispravljamo bugove, sad imamo ideje da dodamo ovo....

Nešto ovakvo bi bilo lijepo kupiti (dovršeno), zavaliti se u stolac i igrati! Pogotovo s društvom na Voipu :D

Mislim da ti na pitanje konkretnog datuma izlaska valjda jedino onaj gore može odgovoriti jer sam poprilično siguran da ni sami devovi ne znaju kad bi to moglo biti gotovo

Battlelog: [G] pijana_carapa
16 godina
odjavljen
Star Citizen

Problem sandbox igara je što brzo postanu dosadne, jer su generirani svjetovi previše random i previše neinventivni, dosadni sami po sebi. Svaki korak u smjeru pre-kreiranja, dakle, kreiranja dijelova svijeta ručno, poboljšava kvalitetu i iskustvo, ali drastično smanjuje broj mogućih permutacija koje imaju smisla.

Da bi Star Citizen uspio u obliku kako je zamišljen, treba veliku gustoću naseljenosti svijeta u igri, što neće biti moguće ako naprave "ogroman svemir". Ja jako cijenim fidelity koji Roberts želi u igri, ali sam posljednjih par godina koliko radim na psihologiji i dizajnu igara, naučio jako puno i kombinirano s velikim iskustvom u svim tipovima online i offline igara, moram reći da se jako bojim za koncept kakav gura CIG. Suprotno i vlastitim vjerovanjima backera, ljudima će stvarna igra dosaditi puno prije nego misle, pogotovo ako ne bude pružala interakciju u dovoljnoj mjeri. U 2020.-2030. godini, kad SC izađe, igre s neljudskim suigračima, a bez "guste" i dobre priče su oličenje dosade. GTA5, NMS itd. su solidna zabava, ali fun factor ima grozno strmu krivulju pada. Star Citizen će trebati barem gustoću EVE-a i broj igrača na tolikom prostoru da bude zanimljiv, ako ne i više. Bila bi prava šteta da, ako ikad izađe, završi kao neki MMO naslovi koji su umrli jer jednostavno nisu imali sadržaja, ljudi ili su bili monotona generacija math algoritma.

Nope.
Moj PC  
6 0 hvala 0
17 godina
Star Citizen

Meni je recimo zabavno gledat kako ljudi zaista vjeruju kako će ovo u svakom segmentu biti "next gen".

Zamislite da igra zaista izađe u formatu koji najavljuju, da sad ne nabrajam sve, ali recimo modularni brodovi, savršeno detaljna grafi,ka, decay na brodovima, ultra napredna fizika, ogromne borbe u svemiru, "pravo" slijetanje na planete, savršeni zoom-in, animacije lica... da ne nabrajam, zaista nije mi sad ideja tu insinuirat da išta od toga nije moguće...

Dakle izlazi takva savršena igra, imate desetke miliona sretnih igrača koji plove tim svemirom sa savršenom grafikom, ultra naprednom next-gen fizikom, 3d ovo-on, VR, bla bla bla i vrte to na... istim strojevima koje prosječan igrač ima? Sa kojima igra facebook igre, hearthstone, dotu i slično?

Ili ajmo ovako, imate desetke miliona sretnih igrača iz cijelog svijeta koji ovo igraju u prosjeku na 5mbps DSL konekcijom=

Znači da sve ide po planu i igra sutra izađe u obliku koji zaista najavljuju, igru igra u prosjeku svaki 10ti backer... i to sam bio poprilično darežljiv, ostali psuju... glasno... bacaju miševe, razbijaju tastature i monitore...

Ništa u ovom razvoju nije bilo najavljeno a da nije bilo next-gen i pomicanje granice ove ili one vrste. Jedine slične reklame koje slušam su top-shop i bankare kad nude super povoljnu kamatu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Star Citizen stalno ima i rep koji lovi - grafiku. Svaka godina koja prođe, godina je više na leđima grafike SC-a. Svaka godina koja se napuni, čini sve druge igre koje zaista izlaze, konkurencijom. Negdje svakih 5 godina, ako u međuvremenu ne rade na tome, grafika je zastarjela. SC je najavljen 2011. godine, 2012. se 'radilo punom parom', izlazak je bio najavljen 2014., a trenutno smo u 2017. i ne možemo očekivati izlazak igre najmanje do 2019. Dakle, polako klizimo prema desetljeću. Problem stvara i CIG - svako malo rade radikalne zaokrete ili promjene tehnologije. To uvijek generira strašno puno dodatnog posla. Tome možemo pridodati i feature creep i imamo žvakalicu. 

Što se dizajna tiče, svašta zvuči jako dobro u teoriji, ali povijest je pokazala da mnogo koncepata gameplaya zapravo nema neki smisao u praksi. Recimo, grabby hands ne samo da nije nova ideja ili novi koncept, nego je postojalo u igrama i ranije, točnije čak dvadeset (20) godina ranije -

. Ništa posebno nije da to danas izgleda puno bolje, danas se inverse-kinematics i interakcija s bilo čime rade standardno.

Svakako, imaju ispred sebe ogroman problem završavanja raspona ideja i planova koji su preveliki...

Nope.
17 godina
neaktivan
Star Citizen

Da, taj problem sa dužinom razvoja i gubljenjem 'next gen' atributa zbog iste zbilja stoji. 

Dok oni sve planirano uspiju realizirati već će biti dosta drugih naslova koji izgledaju barem jednako dobro (ako ne i bolje), ali to je sad začarani krug. 

I nije da nisam kritičan, samo vjerujem u viziju SC-a (to je igra o kakvoj sam maštao preko 10 godina).. no s vremenom, dosta stvari me živcira kod projekta - otezanje rokova, rijetki patchevi, neki bugovi - ali onda se sjetim da igra još nije ni u beti pa metnem živce u kanticu i igram nešto drugo dok ne izađe novi patch. 

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Dado_ZG78 kaže...
...

I nije da nisam kritičan, samo vjerujem u viziju SC-a (to je igra o kakvoj sam maštao preko 10 godina).. no s vremenom, dosta stvari me živcira kod projekta - otezanje rokova, rijetki patchevi, neki bugovi...

Bas te stvari koje si naveo mene ne smetaju ni malo. Pa nije prva igra koja kasni, koga boli tuki (osim trolova)!

Izaci ce kad izadje, los management - staple u industriji.

Mene smeta uglavnom lazljiv marketing, no to vise ni nema veze direktno sa SC-om, jer me lazljiv marketing smeta bilo gdje. Zato i sudjelujem tu i tamo u ovoj temi, jer ako mogu na neki nacin razbucati poneku laz - smatram da je to dobro.

Sto se tice nagadjanja, projekcija, pljuvanja, osudjivanja, hvalospjeva, uglavnom sve sto ulazi u domenu emotivnog rasudjivanja - u to ne ulazim, ne sluzi nicemu.

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
16 godina
odjavljen

Pogledaj facijalnu animaciju. Prešišao ih je Uncharted, recimo. Prije SC-a sigurno će izaći barem još neka igra koja ima i bolju animaciju lica, a CIG je strašne novce potrošio na B i A glumce Hollywooda te MOCAP za tijelo i lice...

Deus ex machina marketing u kojem lažu je jedini način da prodaju nepostojeći sadržaj. Mene više brine kad preuveličavaju neke stvari koje rade, nego fluff koji dodaju na content.

Nope.
16 godina
Star Citizen

Doobar dan, kada bi trebao onaj novi auto koji sam zakapario?

Paaa trebao bi za cca pola godine, evo pogledajte slike kako će izgledati. Pokaže puno lijepih slika, auto se stvarno čini cool.

Za godinu dana: Čujte jel izašao onaj auto za koji ste rekli da će prije pola godine?

Jooj, ne pitajte, sto problema, ali evo ga za 6 mjeseci. Ako se ono slučajno, baš desi nešto, za godinu dana sigurno. Evo na, vidite još lijepih slika. Nešto je sporo vukao pa smo napravili novi motor.  Evo kod nas još ni nema autoceste po kojoj ga možete raspalit do daske.

Nego, jeste li možda zainteresirani i za nosač bicikala? Možda spoiler? Zatamnjena stakla?
Za još samo malo novaca dobijete i popust na sve to. Kad auto izađe - naplaćivat ćemo trostruko.
A samonapuhujuće gume? Specijalnu šajbu sa novim HUD-om? Titanski cincilator?
Skuži grintanje u mom pogledu pa brže bolje nadoda: evo, zato što ste naručili među prvima, poklanjamo vam ovaj Arbre Magique. Slobodno odaberite boju.

Za dvije godine: Dobar dan: čujte, bil ja mogao, ono, svoje novce nazad?
A ekipa iz čekaonice: Seronjooo, nevjerniče, vidi samo (mašu slikama) slike!!!
Auto će bit baš supeeer. Evo mi naručili i po dva seta kompletne opreme.

(Svi oko vrata nose nose Arbre Magique boriće, u raznim bojama)

Za tri godine: Oprostite, ali na zadnjim slikama koje ste mi poslali vidim neku trokolicu, sa samo jednim vratima. I piše da se više ne zove Hibridko nego samo Strujić. Molim pojašnjenje.

Jooj da. Znate, neki mehaničari su sjebali stvar pa smo ih otpustili, a šef je baš zabrijao na trokolice, paaa...

A samo jedna vrata?

E pa to vam je (sav se ozari) zadnja riječ u auto industriji. Furamo se na moto: "Jedna vrata - jedna brava - jedan prozor!"

Manji troškovi, manje dijelova, samo jedan brisač i podizač stakla. I puuuuno manja vjerojatnost da se nešto pokvari.

Ali to više nije auto za sve uvjete i terene, koji sam naručio prije koliko ono godina? Mislim da nutra više ni ne stane cijela obitelj. Evo i prinovu čekamo.

Awwww, čestitam. Jeste li možda zainteresirani za dodatni module? Savršeno za prinovu. Za ovaj model auta smo upravo iz korijena redizajnirali specijalni sistem za spajanja bočnih prikolica. Sa svake strane auta može stati po jedna, a jednu možete zakvačiti i od iza.

Ekipa sa borićima oko vrata, jednoglasno: Moduliiiii

U svaki modul stane po jedna osoba, ima i extra 15 kg nosivosti za prtljagu a sadži i bateriju za dodatnih 25 km autonomije.
Ima i USB priključak za punit mobitel. Ako kupite sva tri modula u paketu priključke dobijete POTPUNO besplatno.

Ekipa: BESPLATNOOOOOoooo OoOOooo...

Rezignirano: a kad će taj Strujić na cestu?

Paa čujte, obzirom da je riječ o novim tehnologijama, moramo testirat...  Ne znam, jedno mjesec, dva... godinu.. Sigurno ne više od dvije. A i onaj majstor za kopče modula nam se razbolio pa smo morali zaposlit novog. Pa dok se novi nauči, uhoda, treba vremena, znate.

Hmmmm, sve mi se čini da ovaj Strujić neće nikad vidjet cest..

Ekipa odjednom zakrvavila očima, svi reže: Hoćeeeeee, bijesno otpuhuju, neki spominju i daske s čavlima i nevjernikeee.

Najednom uleće Sisata Tajnica pa ih smiruje, malo se sagnula, minić se podigao, ekipa slini, izvadi nešto iz kutije pa vikne:

Ekipaaaa!?? ... odjednom tišina ... Jel netko za borićeee? YEEEEEE. Počne bacat boriće, ekipa ih mahnito kupi, stavlja oko vrata, šnjofa, u deliriju su.
Neki ih imaju i po više desetaka komada oko vrata.
Tajnica me prijekorno pogleda, otpuhne, spusti minicu zakopča gumb na preuskoj košuljici i sjeda za stol popraviti šminku.

Oprostite, ali što svi ovi ljudi rade ovdje?

Kako pobogu što rade. Pa to su naši testeri. Treba isprobat nova vrata, novu verziju HUD-a u bojama, spajanje modula na vozilo. Mi svoj posao shvaćamo krajnje ozbiljno!! Pfft.

U tom trenu dvorištem protrči jedan tester sa volanom u rukama. Borić mu leprša oko vrata, dok se s veseljem u očima dere BRMMM BRMMMM TU tuuuuuu, bibiiii , BRRRM BRRRRRRm i pritišće gumbe na volanu.
Kojih, da bi čovjek riječ rekao, stvarno ima puno.

Dižem se i polako, korak po korak, u natraške izlazim van.
Sjedam u auto i krećem, zadnjim pogledom vidim tajnicu kako opet otkopčava košulju.

Odmičem, a iz daljine, sve tiše i tiše dopire: Boriićiiiiiii, bibiiiii, iiiii..

Moj pogled na Star Citizen :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.7.2017 18:01 (Krx).
Moj PC  
30 1 hvala 8
12 godina
Star Citizen

...sreća tvoja da su ovdje daske i čavli samo virtualni

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Star Citizen

@Krx dao sam ti TU, dobio bi i hvala da ovo nije... 10ti tekst na istu foru koju sam pročitao... doduše prvi na hrvatskom pa barem TU :P

Ali da... to je u kratko opis onoga što se dešava... 2012. supportaš kompletnu single player igru koja izlazi 2014. godine, na sredini 2017. si ponosni vlasnik prologa single player igre koja će izać u XY epizoda (kojih nisi vlasnik pa ćeš ih morat dodatno platit) ako uopće i kada uopće izađe, te MMO igre, barem dijla, još se nisu u potpunosti očitovali da li će bit potrebno plaćat pretplate, DLCove, k..ce, palce, štoveć, sa hrpom slikica, lijepih obečanja i u biti ničeg konkretnog sa vrlo nejasnim rokovima i obečanjima koja imaju težinu ko prosječno Bandićevo...

Doduše, čovjek je prije 15ak godina došao na vlast sa obečanjem metroa i tunela ispod sljemena, te kasnije sjeverne obilaznice, nije isporučio ništa, obečao u međuvremenu i žičaru i 500 drugih stvari, nije obavio ništa od obečanog, ni kampus ni bilo što u biti... al da imamo lijepe fontane, rasvjetu na Domovinskom mostu, predivnih zgrada u centru koje su niknule zahvaljujući "kvalitetnim" zamjenama zemljišta u centru za polja blizu Gorice itd... ak niš bar ih je sve skupa lijepo gledat, dok ne dođe ono što je stvarno obečao, eto samo što nije, svakih nekoliko mjeseci negdje počinje kopanje metroa, da ne velim da je planirani tunel, obilaznica, kampus... evo samo što nisu, a svaki dan očekujemo i otvaranje nove žičare... Bit će ljudi, promijenila se uprava, imali su stare nacrte, sad su u procesu modernizacije, planirano je sve sa starim strojevima, izašla kompletno nova tehnologija, sad sve prilagođavaju na novo stanje... bit će...

Moj PC  
2 0 hvala 1
9 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Problem sandbox igara je što brzo postanu dosadne, jer su generirani svjetovi previše random i previše neinventivni, dosadni sami po sebi. Svaki korak u smjeru pre-kreiranja, dakle, kreiranja dijelova svijeta ručno, poboljšava kvalitetu i iskustvo, ali drastično smanjuje broj mogućih permutacija koje imaju smisla.

...

Tko god je pratio razvoj igre od početka zna kolike su plahte developeri ispisali upravo o tom problemu i koliko je stotina sati video materijala baš o tome još uvijek na Youtubeu.

Zapravo, tvoja kritika u sebi sadrži nekoliko rješenja na koje su oni potrošili ne samo vrijeme na razmišljanje, već vrlo konkretne poteze od koncepta do inžinjerije.

Prvo je u planu bio MMO sa 50-100 planeta. Odlučili su se za omjere 1/2 do 3/4 stvarnih, kako se veličinama planeta tako i s udaljenostima. Planeti su prvo trebali biti još manji i ručno rađeni, sa "paketima" planeta koji bi izlazili u patchevima i ekspanzijama, a onda su u međuvremenu dobavili razvojni odjel Cryteka, gdje je izvjesni Marco Corbetta predložio razvoj autohtone proceduralne tehnologije kao rješenje tog problema. 

Od samog početka, kako su krenule neizbježne usporedbe sa tada još uvijek nerazvijenim i hypeanim NMS, SC developeri su strogo naglašavali kako je proceduralna generacija samo pomoćno sredstvo i rješenje nekoliko problema (preloading, veličine i sl.). Doslovno dvije i pol godine je odvojeni tim inženjera i programera u Frankfurtu radio samo na kodu i alatima za editing i kreaciju contenta na proceduralnim planetima. 

Istovremeno, Item 2.0 sistem je omogučio eksponencijalno povećanje varijacija modularnih dijelova contenta, gdje sada već barataju sa stotinama tisuća komponenti koje je moguće kombinirati po određenim ključevima i logici, uz stvari poput dinamične promjene s protekom vremena ili utjecaja okoline (primjer kojeg spominju često su habitati na mjesecima, koji će izaći sad s 3.0). 

Dakle nakon što se planet generira proceduralno, ide custom određivanje biozoneova, custom određivaje landmarkova i lokacija koje rade artisti, proceduralni placement komponenti po zonama, pa onda opet ručno raspoređivanje i glancanje unutar zona, sa mogućnosti dodavanja novih zona, komponenti, lokacija, pa i čitavih evenata ili mijenjanja samog krajolika, sve kroz jedan običan patch. Uz to, rade čitavu gomiletinu custom lokacija i objekata za potrebe misija i važnije lokacije. Dakle proceduralna generacija njima ne služi kao čarobni štapić za kreaciju beskonačnih instant-planeta nego kao alat za pomoć artistima u kreaciji unikatnih planeta umjesto beskonačnog scrollanja i mahanja kistom po par milijuna kvadratnih kilometara površine. Svaki planet već od prije ima povijest, priču i opis, svaki će biti prepoznatljiv kao lokacija (to je ideja od početka) i zato ih neće bit puno. 

Njihova proceduralna tehnologija nije samo bacanje fraktala u sferni oblik, već su radili na hrpi detalja, uključujući i clusterani scattering objekata poput kamenja i drveća koji po prikazanom zbilja izgleda najrealističnije do sada. 

Ako oko nečeg postoji opasnost da postane repetitivno, to je random bacanje lokacija poput derelict brodova za potrebe generičkih misija, no tome pristupaju iz kuta gameplaya, odnosno razvijaju modularni mission sistem sa dvoznamenkastim brojem varijabli, promjenjivog trajanja i elemenata i doslovno tisuća mogućih kombinacija istih. Uz to, razvijaju i story misije, tako da neće sve biti random.

Dakle po pitanjima veličine game universea i omjera artista i proceduralnog contenta, SC se odlučio za zlatnu sredinu (kao i kod mnogo toga npr. flight modela).

Tonči kaže...

Star Citizen stalno ima i rep koji lovi - grafiku. Svaka godina koja prođe, godina je više na leđima grafike SC-a. Svaka godina koja se napuni, čini sve druge igre koje zaista izlaze, konkurencijom. Negdje svakih 5 godina, ako u međuvremenu ne rade na tome, grafika je zastarjela. SC je najavljen 2011. godine, 2012. se 'radilo punom parom', izlazak je bio najavljen 2014., a trenutno smo u 2017. i ne možemo očekivati izlazak igre najmanje do 2019. Dakle, polako klizimo prema desetljeću. Problem stvara i CIG - svako malo rade radikalne zaokrete ili promjene tehnologije. To uvijek generira strašno puno dodatnog posla. Tome možemo pridodati i feature creep i imamo žvakalicu. 

Što se dizajna tiče, svašta zvuči jako dobro u teoriji, ali povijest je pokazala da mnogo koncepata gameplaya zapravo nema neki smisao u praksi. Recimo, grabby hands ne samo da nije nova ideja ili novi koncept, nego je postojalo u igrama i ranije, točnije čak dvadeset (20) godina ranije -

. Ništa posebno nije da to danas izgleda puno bolje, danas se inverse-kinematics i interakcija s bilo čime rade standardno.

Svakako, imaju ispred sebe ogroman problem završavanja raspona ideja i planova koji su preveliki...

SC dosta polaže na grafiku, no ne apsolutno sve. Ipak se radi o igri koja je u svojoj suštini MMO i još dugo će biti grafički najimpresvniji MMO jer MMOi uvijek imaju resursno-vremenski problem u ionako golemim troškovima i dugom periodu razvoja, a grafika je ionako manje bitna nego kod single-player naslova.

Rješenja poput grabby hands (malo kasniš, usput budi rečeno, već 2 godine je aktualan Item 2.0 sistem koji je puno naprednija ideja proširena na iteme u cjelini, odnosno SC će omogućavati interakciju sa SVIME što nije zašerafljeno u zemlju, uključujući i doslovnu simulaciju izjednačavanja tlaka i sastava atmosfere među prostorijama preko radnje poput razbijanja prozora...) su im puno bitnija jer o njima ovisi sam gameplay (handling tereta i komponenti npr., na čemu se temelji pola profesija).  

Item 2.0 sistem (dio vezan uz brodove i habitate) je na glancanju, većina preostalog posla je bugfixing.

16 godina
odjavljen

Hvala na trudu da objasniš, ali poanta jednog od mojih komentara je da su oni uzeli napraviti toliko detalja da je to količina posla za koju bi problem imao svaki AA studio. Dobar orijentir neka ti budu cijene drugih proizvoda: pogledaj koliko su koštale neke od najskupljih igara i što je dobiveno za taj novac. Zatim usporedi opseg i ideje Star Citizena i probaj otprilike dobiti novac i vrijeme koje CIG treba da dovrši SC. Mislim da će te brojevi zaprepastiti.

Pizvo kaže...

Rješenja poput grabby hands (malo kasniš, usput budi rečeno, već 2 godine je aktualan Item 2.0 sistem koji je puno naprednija ideja proširena na iteme u cjelini....

Ne pratim aktivno SC već neko vrijeme, tako da... ali opet me plaši što je svako objašnjenje "... je prošireno"...

Nope.
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.7.2017 22:05 (Tonči).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Star Citizen, Star Citizen - nickovi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice