Lijevo je prva verzija prije T vremena kojom se CIG hvalio kao vrhunski riješenim animacijama, osvijetljenjem i sl. Desno je od prije koji dan, nova inačica, koja je u apsolutno svakom grafičkom aspektu lošija. Animacije uključene.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
to je stvar ukusa. meni desna izgleda prirodnije.
Stari... na kraju tu treba 1tb ssd, 2x gtx 1080ti i najmanje 32gb rama, a da ne govorim o high end procesoru. Samo za komp treba izdvojiti najmanje 15k kn. I onda na kraju kada igra izade hrpa bugova, cuda itd i onda vidis da imaju problema lagom, ali naravno na kraju nece reci da je problem kod njih nego kod nas. Zamisli 100+ (malo sam rekao) u pvpu... pa to ce biti katastrofa, cak i ovi sa u pm confama ce morat smanjivat grafiku da bi dobili fpsa.
Ne, nije stvar ukusa, nego je stvar tehnologije, sadržaja itd. Ukratko, komentar kolege gamedeva: "lowresolutnije texture lica, losije osvjetljenje, previous-gen subrurface scattering na licu, losije animacije, manjak refleksija na skafanderu, losije pozadine, losiji depth of field,... basically, ono prij je ocito bila predrendana animacija, ovo sada je negdje u rangu crysis 1/2 ili tu negdje..."
I kad pogledaš video, vidiš da su i tu rezali u odnosu na vjerojatno fejkanje prije toga.
Tonči, sve bi to bilo OK da im je to najveći problem, rado bih da imamo skoro gotovu igru i da raspravljamo kako grafički nije baš najbolja, iako izgleda OK.
Gdje smo mi još od toga...
Kako je ovo zamišljeno, trebat će im još 2499 milijuna i 29 godina.
Kako je ovo zamišljeno, trebat će im još 2499 milijuna i 29 godina.
CR je u početku vjerojatno i htio napravit igru "kakve nema", no ciniku u meni se sve više čini da mu zavlačenje bolje ide.
Ekipa i dalje daje pare, a on i žena sigurno ne jedu bureke i podrigušu, pa dok ide - ide.
Naivčina /me se i dalje nada
Kad se sjetim da sam svojedobno, dok je hype bio na vrhuncu, osim kupljenog osnovnog pledgea htio istrest i nekih 200injak baksa, na neki tada popularni paket.
Sva sreća da osim cinika i naivčine u sebi imam i dio škrte bodulčine koja je stala na kočnicu.
Meni se čini da neki više uživaju u omalovažavanju ovog projekta, nego što uživaju u igranju igara koje trenutno igraju.
Imam 41 godinu i sve nove igre mi brzo dosade (najvjerovatnije jer sam starudija). Sve sam ih sam i odigrao i igram ih (od Spectruma pa nadalje....), ali da meni današnje igre namaju onaj wow faktor ili atmosferu koja bi me zakucala do duboko u noć blejeći u monitor i govoreći samom sebi "još samo malo". Možda naivan jesam, ali volio bi da mi Star Citizen probudi taj osjećaj koji je davno izgubljen, a to je uživanje u igri, a ne mahnito prelaženje nivoa, divljenje grafici itd., u nadi će barem jedan dio igre koju igram, vratiti dio kada se naježiš i kažeš sam sebi " e ovo je bilo strava".
Zadnji put mi se to dogodilu u nekim dijelovima Skyrim-a.
Ono što ti daje Star Citizen sada, možeš imati besplatno i sam, bez CIG-a: zatvoriš oči i eto!

Imam 41 godinu i sve nove igre mi brzo dosade...
ima nas i starijih sa sličnim iskustvima igranja od spectruma, komodorca, amige pa na dalje i istim problemom
stvar je u godinama, ima još dobrih igara, poput witchera, gta, stalkera, wastelanda, tormenta, divinity itd. itd. no čak i njih ne igram intenzitetom kao što sam mogao nekad
Mene recimo trenutno odusevljava Breath of the wild na Switchu, tak da tko ima viska love toplo mu preporucam ovu malu genijalnu konzolicu.
U nekim godinama nije lova problem, nego vrijeme.
U nekim godinama nije lova problem, nego vrijeme.
Na žalost ovo je konstantan problem, a pogotovo nas koji bi htjeli puno toga iskusiti..
Igram Witchera 3, Division i Wildlandse zadnjih mjeseci i sve su mi super igre, no mu međuvremenu se već skuplio još naslova u 'backlogu' koji su bili na raznim Steam akcijama i naravno da sam ih sve morao kupiti (Far Cry Primal, Watchdogs 2, Batman Arkham Knight itd.) :P
BTW, izašao monthly report za Star Citizen...
Lijevo je prva verzija prije T vremena kojom se CIG hvalio kao vrhunski riješenim animacijama, osvijetljenjem i sl. Desno je od prije koji dan, nova inačica, koja je u apsolutno svakom grafičkom aspektu lošija. Animacije uključene.
Ne, nije stvar ukusa, nego je stvar tehnologije, sadržaja itd. Ukratko, komentar kolege gamedeva: "lowresolutnije texture lica, losije osvjetljenje, previous-gen subrurface scattering na licu, losije animacije, manjak refleksija na skafanderu, losije pozadine, losiji depth of field,... basically, ono prij je ocito bila predrendana animacija, ovo sada je negdje u rangu crysis 1/2 ili tu negdje..."
I kad pogledaš video, vidiš da su i tu rezali u odnosu na vjerojatno fejkanje prije toga.
Glavni problem svih SC hejtera je što stvari gledaju površno i cherry pickaju ono što im odgovara, bez imalo truda u straživanje zašto je nešto takvo kakvo je.
Pa bi tako uz minimum truda znao da je ta "degradirana kvaliteta animacije" zapravo samo animirana avatar kućica sa generičkim reakcijama prilikom borbe iz Squadron 42 misija. Animacije su zapravo BOLJE nego što su prikazane u promo videima, jer nam još uvijek nisu pokazali ispolirane Tier 1 animacije u kontekstu igre (imaju tri tiera, najniži za generičke NPCe, srednji za važne NPCe i player character, najviši za glavne likove u SQ 42 kampanji). S obzirom da avatar ima animaciju na razini Crysisa 2, ja bih rekao da je SC vizualno ipak nešto maaalkoc na višoj razini...
Pivzo meni je drago da ti kao hobi istraživač SC updata imaš svoje viđenje stvari, no skloniji sam vjerovat Tončiu koji, uz to što mu je to djelomično profesija, ima širok krug poznanika koji se bave sličnim ili istim stvarima poput razvoja SC-a, a neki od njih su osobno sudjelovali ili i dalje sudjeluju u izradi istog - nekako mi se čini da ima realniji uvid i bolju mogućnost rasuđivanja - no offense inteded.
Sa druge strane koliko god vi osuđivali "nas hejtere", svi mi "hejteri" smo krenuli kao zainteresirane stranke, dok projekt nije otišao u sulude vode, s time da umjesto da stanu na loptu i pokušaju se vratit na neki put koji vodi uspješnoj završnici, ovo sve više liči na sektu gdje neki guru prodaje poprilično maglovitu viziju nirvane sljdbenicima koji su voljni sa sebe skinut gaće i dat mu ih ukoliko im kaže da će se tako približiti tom cilju.
Nije ovaj projekt vrijedan tolike predanosti sa vaše strane, ne pokušavamo ga sabotirat, niti naše "hetanje" može utjecati na njegov dovršetak. Ako ga ikada dovrše i bude iole sličan obečanom, moći ćemo svi skupa uživat u njemu, vi zaluđeni istim, i mi koji smo u velikoj mjeri skeptični. Uvijek ćete nam moć reč "njaha njaha njaha njaha.... I TOLD YOU SO!!!!"
Ukoliko pak ne uspije, svi koji su uložili nemali iznost novca će biti i više nego razočarani, a na žalost moće će samo plakat u tom trenu.
Ovo je skupilo neviđenu masu sljedbenika, što bi bilo u redu da zaista nudi nešto realno, ali iskreno... sve više liči na platformu za izvlačenje što više para, a bez da će vremenom imat puno za ponudit osim razočaranja.
Ja stvarno neznam kako ljudi razmisljaju. Ako si ulozio novac u nesto, normalno da se nadas da ce to uspjeti medutim do sada ne da nismo vidili cijelu igru nego jos dobivamo djelove igre i to ne prave djelove igre nego djelove koje oni sklope ubace u igru i to je to, sto se onda dogada? Dogada se to da cijeli fan club hvali developere kako su super odradili taj dio koji su izbacili, svi portali pisu samo dobre stvari, a kad se kasnije vracaju na isti taj dio jer ga treba ispolirati da bolje izgleda, popraviti bugove itd nitko ne govori nista. Da izbace dio kako treba rekao bih svaka cast, ali sklepati to i izbaciti i onda pisati newslettere, vijesti i youtube klipove kako su izbacili taj odredeni dio je bezveze, odnosno po meni je to muljanje, jer ako si rekao da dolazi taj dio pa izbaci ga kako treba, a ne vracat se 10 puta na taj dio. Svatko moze (cak i onaj koji nije dao 1 centa za igru) vidit da lazu i muljaju. Evo primjera:
Obecas da ces napraviti igru i onda na kickstarteru stavis ciljeve sto je ok. Sada kada je kickstarter gotov, cak i nakon toga do dana danasnjeg ljudi "kupuju" na sluzbenoj stranici i imaju love. Sada zasto nisu mogli izbaciti igru kakvu su obecali pa onda od ove love sto su presli cilj te stvari davati kao update? Jednostavno zato jer da su izbacili igru nebi dobivali ovoliko love svaki dan koliko je dobivaju danas. Sve se radi u isto vrijeme (gradi se kuca, jedan piturava iznutra, drugi izvanka, treci stavlja krov, cetvrti stavlja namjestaj sve u isto vrijeme) i normalno da ce ljudi toliko puno cekati na izlazak igre. A da ti iskreno recem 99.99% ljudi koji imaju igru ne igraju je, 1 dio sto je igra igra je zbog pitaj boga cega, a 2 dio da gradi youtube kanal nista vise. A koliko od svih ovih "igraca" moze normalno igrati igru na med-high settingsu sa dobrim fpsom to je misterij.
Ne samo da igra nije izasla, ne samo da zavlace sa izlaskom igre, nego se jos hvale kako ce to biti nesto predobro u svijetu igara, nesto sto nitko nikad prije nije napravljeno, trose lovu na gluposti, organiziraju citizen con i sudjeluju u drugim okupljanjima za sto? za koga? da pokazu sto? demo igre? demo igre od cega? Pa demo je dio igre koju covjek moze skinuti, viditi kako igra izgleda, zaigrat je malo ako mu se svidi kupi je, a ovi prave video demo igre koja nije ni Z od Zavrsena. Banaju ljude jer pazi sada postavljaju pitanja o igri, prave da se izrazim sr4nja tipa skin star kitten -.- refferal im je predobar, a osobito mi se svidaju ptu pozivnice koje se salju youtuberima, redakcijama gaming portala itd FREE PR!, zaposljava se brata i curu, pitaj boga koga je jos zaposlio. Prodavaju se brodovi koji ne postoje odnosno koji se jos nisu ni poceli raditi, ljudi samo na i to mozda na osnovu concept art slike kupuju brod. Bilo je dobrih vijesti sa polygona i gamesutra u vezi ovoga.
Sve sto sam gore rekao ne moze ni robert ni sam papa to osporiti jer je ziva istina, sada kako taj fan club djeluje, to njihovo razmisljanje stvarno neznam. Mozda im je ovo prvi put da ulazu u igru koja je jos u izradi, ili drugi put, a prvi put igra koja se radila je bila super tko ce ga znati...
Glavni problem svih SC hejtera je što stvari gledaju površno i cherry pickaju ono što im odgovara, bez imalo truda u straživanje zašto je nešto takvo kakvo je.
Pa bi tako uz minimum truda znao da je ta "degradirana kvaliteta animacije" zapravo samo animirana avatar kućica sa generičkim reakcijama prilikom borbe iz Squadron 42 misija. Animacije su zapravo BOLJE nego što su prikazane u promo videima, jer nam još uvijek nisu pokazali ispolirane Tier 1 animacije u kontekstu igre (imaju tri tiera, najniži za generičke NPCe, srednji za važne NPCe i player character, najviši za glavne likove u SQ 42 kampanji). S obzirom da avatar ima animaciju na razini Crysisa 2, ja bih rekao da je SC vizualno ipak nešto maaalkoc na višoj razini...
Glavni problem sa SC loverima je ovo podebljano. Vi stalno čekate da vam netko nešto pokaže; nešto mistično, što još nitko nije vidio, al' časna pionirska, postoji. No, ajd', neka ti benefit of the doubt pa ćemo pričekati da pokažu novi mistični sadržaj.
Pivzo meni je drago da ti kao hobi istraživač SC updata imaš svoje viđenje stvari, no skloniji sam vjerovat Tončiu koji, uz to što mu je to djelomično profesija, ima širok krug poznanika koji se bave sličnim ili istim stvarima poput razvoja SC-a, a neki od njih su osobno sudjelovali ili i dalje sudjeluju u izradi istog - nekako mi se čini da ima realniji uvid i bolju mogućnost rasuđivanja - no offense inteded.
Sa druge strane koliko god vi osuđivali "nas hejtere", svi mi "hejteri" smo krenuli kao zainteresirane stranke, dok projekt nije otišao u sulude vode, s time da umjesto da stanu na loptu i pokušaju se vratit na neki put koji vodi uspješnoj završnici, ovo sve više liči na sektu gdje neki guru prodaje poprilično maglovitu viziju nirvane sljdbenicima koji su voljni sa sebe skinut gaće i dat mu ih ukoliko im kaže da će se tako približiti tom cilju.
Inače, to gore je citat osobe koja je rendering inženjer u AAA studiju, ne moje originalno... po viđenome, to su dvije iste animacije i imamo degradaciju kvalitete, što je sigurno. Zašto? Tko zna...
Problem CIG-a je što vječno ima nešto "u pripremi", "nismo vam još pokazali", "postoji, ali još ne može vani" i sl. Zaboga. "Otvoreni razvoj" je sve samo ne otvoren, a sve češće je montaža fejk materijala koji se prodaju pod gotovo i onda se kasni i stiže to izbaciti kad je zakazano. Na kraju se odgodi ili otkaže, kako smo vidjeli već sto puta.
Kad SC izađe, toplo se nadam da neće biti razočaranje k'o toplo pivo od 200 kuna.
Sistematizirane novosti i članci iz SC svemira, dosta dobar site koga zanima:
ovo izgleda impresivno
https://gfycat.com/OpenWeeklyIndianpalmsquirrel
kao da je sa seta novog aliena
Ova igra me sve vise i vise odusevljava.
ovo izgleda impresivno
https://gfycat.com/OpenWeeklyIndianpalmsquirrel
kao da je sa seta novog aliena
U ovom ATV-u su odradili i jedan homage alienu:
Da, jedva čekam idući patch (i nadam se da će se potrefiti s mojim godišnjim...) :)
Zanima me sklop svih tih novih funkcionalnosti i asset-a.. možda će se od ovog ljeta imati što za igrati na duže pruge, s obzirom da dolazi trgovina, sustav misija, cargo system, istraživanje planeta, nova vozila i sl.
26. je za dva dana. 3.0 vjerojatno neće izaći, kao što nikad ništa što je CIG obećao, nije dogodilo. No, imamo novi tekst koji je posve istinit, ali istovremeno i toliko smiješan da će mnogi koji su bacili tisuće dolara CIG-u proplakati https://www.reddit.com/r/starcitizen/comments/6bhlnv/can_someone_explain_to_me_why_you_care_when_s42/dhmse95/?st=j32r9yi4&sh=fe497292
26. je za dva dana. 3.0 vjerojatno neće izaći, kao što nikad ništa što je CIG obećao, nije dogodilo. No, imamo novi tekst koji je posve istinit, ali istovremeno i toliko smiješan da će mnogi koji su bacili tisuće dolara CIG-u proplakati https://www.reddit.com/r/starcitizen/comments/6bhlnv/can_someone_explain_to_me_why_you_care_when_s42/dhmse95/?st=j32r9yi4&sh=fe497292
Nešto najbolje što sam pričitao u zadnje vrijeme.
26. je za dva dana.
Nisam u toku, sto je trebalo biti 26og?
Tonči, ja sam u šoku, ovolika neozbiljnost i to od moderator.... Mislim stvarno! SHAME! SHAME! SHAME! SHAME!....
But srsly... nasmijao me... onda sam se sjetio kako smo to davno ovdje pisali, da je sve moglo biti bitno drugačije da su nam samo dali single player freelancer 2 kako je obečano prije svih tih godina i onda započeli drugu suludu kampanju za ostale. Čovjek je sasvim dobro to opisao, upravo kao i tisuće drugih koji su to na ovaj ili onaj način u proteklim godinama artikulirali... i bili glasno ispravljani od ostatka sa hrpetinom floskula koje CGI godinama koristi kao izgovore, a pojedinci se kunu u njih i izgovaraju ih kao da citiraju bibliju.
Al dobro... doć će to sve na svoje jednom... nećemo imat single player igru, možda u nekom trenu prvu epizodu kampanje u n epizoda - treba nekako nastavit mužnju stoke... pardon financiranje projekta jednom kad i ako uspiju nešto izbacit.
MMO sumnjam da će kad izić, možda nekakav multiplayer sa instancama za 30ak igrača, pa će se u najboljem slučaju moć mijenjat instance da budete sa prijateljima... Nešto što je Guild Wars koristio u vrijeme ISDN-a da kompenzira "nedostatke u tehnologiji" - samo danas u vrijeme optike u domu (FTTH) je to malo smiješno... pod uvjetom da uopće uspijete pokrenut na dostupnim računalima... pod uvjetom da uopće dođe nešto.
AL ok... pričat ćemoi o tome. Zanima me taj 3.0 prekosut... za koji mjese... godinu.