Znači smatraš da bi taj oly zadovoljo moje potrebe?
Ne tražim ja nesto spktakularno, uglavnom setam po konjskim trkama i treba mi fotić koji to moze sve zabilježiti (pa da ima i raw format - da kasnije sve mogu laganini u pohotoshopu obraditi).
Znači smatraš da bi taj oly zadovoljo moje potrebe?
Ne tražim ja nesto spktakularno, uglavnom setam po konjskim trkama i treba mi fotić koji to moze sve zabilježiti (pa da ima i raw format - da kasnije sve mogu laganini u pohotoshopu obraditi).
E-520 sa tim objektivima je jedan od najboljih entery level DSLR sustava. Slikao sam par puta sa prijateljevim E-520 i mogu reći da je kvaliteta snimaka samo mrvicu lošija od E-3 pri ISO 100-400, preko toga E-3 ipak se bolje ponaša, ali opet ne toliko puno (doduše koristio sam svoj 12-60 na oba, ali 14-42mm i 40-150 daju također jako dobru oštrinu uz minimalno kromatskih abercija, ima ih u ekstremnim svjetlosnim uvjetima)... AF je dosta brz pri dnevnom svjetlu sa kit objektivima i mislim da bi fino mogao snimati konje na hipodromu...
E-520 sa tim objektivima je jedan od najboljih entery level DSLR sustava. Slikao sam par puta sa prijateljevim E-520 i mogu reći da je kvaliteta snimaka samo mrvicu lošija od E-3 pri ISO 100-400, preko toga E-3 ipak se bolje ponaša, ali opet ne toliko puno (doduše koristio sam svoj 12-60 na oba, ali 14-42mm i 40-150 daju također jako dobru oštrinu uz minimalno kromatskih abercija, ima ih u ekstremnim svjetlosnim uvjetima)... AF je dosta brz pri dnevnom svjetlu sa kit objektivima i mislim da bi fino mogao snimati konje na hipodromu...
Znaci ti si zadovoljan sa Olympusom?
Znaci, meni treba fotić koji ce mi omogućiti slikanje sto vise frejmova u sekundi, a da slika bude kristalno čista (naravno konj i jahač), slike su vrlo dinamičke i "žive bojama".
Pitao sam par frendova koji se bave time, oni me svakako odgovaraju od Olympusa. "Canon je bolji, uzi Nikon .. samo ne Olympus." Pa evo drago mi je da mi covjek iz prve ruke ovo govori.
Znaci, msilis da bi taj E-520 zadovoljio moje potrebe.
Imam ti ja taj fotić nešto preko godinu dana (kupio potpuno isti paket) i imam samo riječi hvale za njega. Stabilizacija slike u samom fotiću je po meni puno bolje rješenje, jer su onda objektivi koje bi eventualno kupovao za njega jeftiniji. A i fotić ima vrhunski (nagrađivani) sistem samoćišćenja senzora od prašine. Uglavnom, ja prezadovoljan.
BAŠ SE I NERzumijem to ali sestra mi to kuži....i kada smo joj kupili za rođendan sony aparat rekla je da sonyjevi niš nevaljaju
Znaci, meni treba fotić koji ce mi omogućiti slikanje sto vise frejmova u sekundi, a da slika bude kristalno čista (naravno konj i jahač), slike su vrlo dinamičke i "žive bojama".
Pitao sam par frendova koji se bave time, oni me svakako odgovaraju od Olympusa. "Canon je bolji, uzi Nikon .. samo ne Olympus." Pa evo drago mi je da mi covjek iz prve ruke ovo govori.
Znaci, msilis da bi taj E-520 zadovoljio moje potrebe.
Ma Oly je zakon. Realno gledajući, svi entery level fotoaparati imaju mogučnost slikati 3 slike u sekund i sam sam zaključio da je to sasvim dosta (ja nikada nisam na E-3 još koristio njegov maksimum od 5FPS-a nego ako snimam kontinuirano (vrlo rijetko, svega par puta sam snimao u kontinuiranom modu), ovjek odaberem 3 FPS-a. Uz to većina profesionalaca koji snimaju sport najrađe slikaju na Single driveu, a ne u kontinuiranom (tu je čar).
Čuj znaš onu "Svaki cigo svoga konja hvali", ja naravno hvalim Olya ovdje, prvenstveno po tome što šiba svakog Canon entery level DSLR-a, a Nikon već može parirati Olyu, ali cijena D5000 je oko 5200 za tijelo (a sa 18-55 dođe 1000 kuna više, a ako bi još želio jeftini telefoto objektiv morao bi izdvojiti 1700 kuna za 55-200mm objektiv). A Oly u DZK dođe 4200 kuna
(Cijena nešto slabijeg D3000 je 4300 sa 18-55mm objektivom)
Je da ovaj Nikon D5000 ima isti senzor koji ima D90 (koji već spada u napredniju klasu), isto tako E-520 ima senzor koji se malo razlikuje od onoga u E-3-ci (daje koje zrno šuma više na ISO 1600, ali taj šum nije onaj ruži kromatski, nego je dosta fin filmski šum)
Jedna stvar koja me dugo vremena drži za Olympus fotoaparate, je ta što daju jako dobre boje (svi, oni mali kompakti, pa i ovi veliki DSLR-ovi)... E-520 kao i svi fotoaparati E sustava ima mogučnost postavljanja raznih postavaka vezanih uz boje (ja svoj E-3 držim na VIVID postavci - jako zasićene boje i stvarno su lijepo reproducirane i pune kontrasta)
Ja mislim da je E-520 u DZK pakovanju definitivno za tebe
Da stabilizacija je jedna od glavih prednosti E-520 aparata. Posjeduje isti stabilizator koji se nalazi u E-3 i E-30 fotoaparatima, a njihova učinkovitist me je jako iznendaila (mogao sam mirno slikati bez stativa pri 24mm efektivne žarišne duljine, na zatvaraču 1/5s)
Što se tiče samočišćenja senzora Oly je i dalje tu van konkurencije (meni niti jednom u dvije godine nije senzor na E-3 ostao prljav, a bio sam svugdje i u raznim vremenskim uvjetima sam mjenjao objektive)
ako bas zelis slikati konej jahace i slicno za male pare najisplativija je kombinacija pentax K-x i da 55-300, senzor isti ko u nikonu d90, suma jako malo, iskoristiv i na iso6400, a da 55-300 jeftin a odlican zum, ja bih to izabrao da za parsto eura moram slikati konjicu.
Ma Oly je zakon. Realno gledajući, svi entery level fotoaparati imaju mogučnost slikati 3 slike u sekund i sam sam zaključio da je to sasvim dosta (ja nikada nisam na E-3 još koristio njegov maksimum od 5FPS-a nego ako snimam kontinuirano (vrlo rijetko, svega par puta sam snimao u kontinuiranom modu), ovjek odaberem 3 FPS-a. Uz to većina profesionalaca koji snimaju sport najrađe slikaju na Single driveu, a ne u kontinuiranom (tu je čar).
Čuj znaš onu "Svaki cigo svoga konja hvali", ja naravno hvalim Olya ovdje, prvenstveno po tome što šiba svakog Canon entery level DSLR-a, a Nikon već može parirati Olyu, ali cijena D5000 je oko 5200 za tijelo (a sa 18-55 dođe 1000 kuna više, a ako bi još želio jeftini telefoto objektiv morao bi izdvojiti 1700 kuna za 55-200mm objektiv). A Oly u DZK dođe 4200 kuna
(Cijena nešto slabijeg D3000 je 4300 sa 18-55mm objektivom)
....
Ja mislim da je E-520 u DZK pakovanju definitivno za tebe
Ako je tebi dovoljno, meni kao "amateru" sa "profi" fotićem će također biti dobvoljno - frend također koristi jednu snimku najčešće.
To sam shvatio 1000D je spram ovoga čuda stvarno smeće.
Da ima gumb "hvala" sitsnuo bi ga, ali posto ga nema. ..
Jos jedno pitanje, vidim da je E-620 skuplji nekekavih 1000 kn u sličnim kit paketu - isplatili se dati tih tisućaka više? Što on više nudi spram ovoga E-520?
E-620 je između E-30 i E-520... Ima bolji AF (7 točaka), ima isti senzor koji ima E-30 (E-30 je malo slabiji od E-3 na visokom ISO-u), ima malo veće tražilo (ostao je pentamirror tip sa 0.96x uvećanjem) i ima zakretni LCD i ostala manje važne điđe. Jednio je problem što koristi baterije koje idu u E-4X0 seriju, a one su manje izdržljivije od ovih regularnih koje idu u sve ostale Oly DSLR-e (ali zato ako primjetiš da ti baterije ne drže dovoljno dugo, imaš battery grip za njega koji drži dvije baterije i osigurava dosta dug borovak)
Snima pri 4 FPS-a (doduše 5 RAW-ova može spremiti u buffer dok ne uspori)
Dobivam nešto više "u praksi" og E-520 za tih tisućaka više? :D
Tako je... Dobivaš malo napredniji fotoaparat
Tako je... Dobivaš malo napredniji fotoaparat
A, kolko bi stvarno to meni cinilo razlike kao početniku? Realno.. isplati li mi se davat tih 1000 kn vise?
To negdje su sa kvlaitetom slike (E-620 ima isti senzor kao E-30, a E-520 ima malo lošiji senzor nego što to ima E-3), E-620 ima veće i malo svjetlije tražilo, E-520 je jeftiniji, E-620 ima bolji AF (mislim ima koju više AF točku, ali sumnjam da ćeš koristiti svih 7. Večina korisnika se drži središnje/središnjih AF točke/točaka)
Sada sve ovisi o tebi koliko želiš potrošiti. Oba fotoaparata su jako dobra za uvod u fotografiju sa SLR-om. Odeš li na bilo koji, kasnije kupiš ako želiš neku malo bolju optiku (14-54 i 50-200 i slične), a kada budeš želio prijeći na novo tijelo imaš E-XX i E-X seriju pred sobom.
Ako možeš odi na E-620 iako niti sa E-520 nećeš fulati (imaš ovo pakiranje u kojemu je i battery grip)
jesi baš 100% siguran da ti treba SLR fotić?
u usporedbi s nekim ultra-zoom kompaktom ćeš ostati bez macro moda, bez teleobjektiva, bez jednostavnosti upotrebe, bez tihog rada, bez smislenog live-viewa (kadriranje preko LCDa). istina, dobit ćeš veću kvalitetu slike, veću brzinu rada i mogućnost zamjene objektiva, no novi objektivi su poprilično skupe igračke...
slažem se s ovom porukom.
ako želiš lak život izbjegavaj SLR.... zabluda je da SLR fotići slikaju sve sami... ti stisneš a on sam obavi posao.... što je aparat veći i skuplji trebaš više znanja i truda da bi dobio dobre fotke. nevjerojatno ali to je tako. ako uđeš kad u profi vode saznat ćeš i zašto.
mislim da ti je uzimanje e510. 520 modela previše.
to su već profesionalni aparati...... najvišlji plafon kojeg bi se trebao držati je e410 od slr-a... više od toga nema potrebe. budući da nemaš baš pretenzije biti novinski izvjestitelj za časopise.
k-x, 55-300, paket eneloop baterija i mozes dobiti sliku za konjicki casopis bez ikakvih problema
high iso radi visoke brzine zatvaraca ti je je za tvoju namjenu neophodan, oly je tu slab, , canon je dobar izbor ali objektiv da slikas to je jako skup, ova pentaxova kombinacija koju sam ti naveo dat ce ti sve sto ti treba za odlicne rezultate, pogotovo ako slikas u raw i nije ti mrsko malo procesirati
Molim pomoć. Trebam fotić za slikanje predmeta i vrlo sitnih detalja, npr. žigova na metalu, sitno otisnutih brojeva i sl.
Jednostavno i kvalitetno, ako je moguće. Cijena poželjno je čim manja, ali recimo do 2000 kn. Što mi preporučujete?
Puno hvala unaprijed!!!
nadji polovan canon g9 ima odlican makro i ekstremno ostre slike velike rezolucije moze fokusirati na cant
ne znam da li je ovo tema za SLR ili kompakte - no evo jedne informacije, iz Pentaxa. svi kompakti i ultrazoom X70 su ovaj mjesec na akciji, tu je link na newsletter (modeli i mjesta) http://issuu.com/pentax/docs/pentax_newsletter_06
Poštovana ekipo!
Treba mi vaša pomoć i mišljenje u koje nimalo ne sumnjam da će biti stručno i potkrepljeno iskustvom...
Naime imam priliku kupiti Olympus E520 po cijeni od 3.483,30 kn s njegova 2 objektiva (14-42 i 40-150) ili 2.925,70 kn s objektivom 14-42 (ne bih javno od kud ti uvjeti) što su poprilično dobre cijene!!!
Sad, zanima me koliko su dobri ti objektivi, naime zoom mi nije toliko bitan (iako ga s objektivom 40-150 dobijem dosta) Da li s tim objektivima mogu pokriti bilo kakav makro segment ili dobiti lijepe slike s oštrim predmetom u prvom planu i lijepim pozadinskim zamućenjem? Oba objektiva imaju najveći otvor blende 3.5 (ispravite me ako sam u krivu s ovim što se tiče otvora blende za te objektive) a koliko sam čitao (a imam malo i osobnog iskustva) pozadinsko zamućenje se dobije s velikim otvorom blende... Da li moram odmah dodatno uložit u još neki objektiv? Pošto me zoom baš jako ne zanima da li postoji kakva jeftinija varijanta (u cijenovnom rangu objektiva 40-150) s kojim bi dobio makro ili objekte s pozadinskim zamućenjem pa da možda uzmem tu varijantu a bez 40-150 objektiva?
To je bio prvi dio pitanja pošto imam dilemu uzeti DSLR ili stvarno dobar kompakt tipa Panasonic Lumix LX3 za oko 2.900 kn po istim uvjetima pa me zanima i pomoć oko te dileme...
Ne mislim se profesionalno baviti fotografijom ali mi je to jedan jako lijepi hobi i volio bih s vremenom i napredovat (za sad dosta koristim Av način fotkanja i tu i tamo Tv kad slikam slapove i sl.) Vidim da je s kompaktom sve pokriveno (osim zoom-a koji mi ne treba), zanima me što dobijem s SLR-om s navedenim objektivima a što bi mi eventualno falilo u odnosu na kompakt i obratno. Od izbora sam odmah odustao od DSLR like kompakta budući da su neznatno manji nego DSLR pa ako već moram nešto teglit onda bih radije DSLR...
P.S Maksimalni budžet bi mi bio oko 4.000 kn, tako da nisam ograničen s navedenim cijenama i mora biti Olympus ili Panasonic budući da uvjeti po kojima mogu dobiti te fotiće su rezervirani samo na firmu koja prodaje samo navedene brandove...
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!
Ovo mi je zaista hitno! Pa bih molio brz i efikasan odgovor (uf, vec dugo nisam ni ja pisao na forumu)
U ova dva dana moram uzet fotić pod - putujem u subotu, i zaista mi treba.
Odabir je pao na Oly E-PL1 ili Canon 450D? Koji da uzmem i zasto?
Uzmite u obzir da sam fotograf amater, da bi mi taj fotić jos sluzio za slikanje trka, i da ipak nesto minimalno znam o fotografiji. :D
Puno hvala!
za koju cijenu možeš dobiti te fotiće?
kada bih birao između ova dva, ja bih na tvom mjestu išao na slr-a, na canona. ne znam zašto želiš baš konkretno taj model, ima i drugih modela, drugih proizvođača, s obzirom da je 450d već stariji model (nedavno je izašao 550d).
ja ga osobno imam uz jedan drugi slr izadovoljan sam s njim. služi mi često kao backup fotić dok radim. mana mu je što iso radi do 1600, a fotke rađene pri tolikim iso vrijednostima ipak treba malo digtalno popravit (ukloniti šum), relativno neoštar kit objektiv (kit objektivi su općenito loši). prednost mu je velik i pregledan lcd, čvrsto tijelo, lako dostupne komande, i dosta velik burst (fotkanje u "rafalu" kako bi rekli). ako želiš slikati nekakve trke, to nećeš moći s kit objektivom, tu će ti ipak trebati objektv s većom žarišnom duljinom, a ne nam kako bi se ovaj oly snašao u toj situaciji. ipak je slr - slr.
za ovog olyimpusa ti ne mogu ništa reći, jer ga nisam imao nikada u rukama niti znam nekoga da ga ima. to je sada neka nova spika s tim slr-like fotićima, i stvarno ne znam kako to funkcionira.
Fotiće te mogu dobiti po nabavnoj cijeni Oly-ja za 3 800kn, 450D za 4300 kn, nazalost sam ogranicen lovom, pa nemogu gledat fotiće veceg cjenovnog ranga.
Ako imas neki prijedlog u tom okviru cijene bio bih ti zahvalan.
Slazem se da je slr, slr, ali znam da je stariji model, zato sam isao gledati nesto novije u tom rangu cijene. Nisam profesionalac, slike sa kompakta i s oba ova fotića se ne mogu uspoređivati, tako da.. sve ti je jasno ;)
što misliš o ovome http://www.optimum-online.hr/detalji_proizvoda.a8bec1e820c7419498ce73f57f44b4c4.digitalni_fotoaparat_slr_olympus_e-450_dz_kit_14-42_40-150_2gb_cf_ultra_ii.aspx prednost mu je to što ima dva jako dobra kit objektiva. po meni su bolji ti kit objektivi nego oni canonovi.
a ovaj snima i video http://www.optimum-online.hr/detalji_proizvoda.74a2b545d8384d36a0ee5b1ea69dc530.digitalni_fotoaparat_slr_pentax_k-x_1l_kit_da_l_18-55_crni.aspx, to mu je prednost. mana mu je objktiv, koji je osrednji. kod petaxa je dobra stvar što se na njih mogi stavit ii stariji objektivi, jer im je stabilizacija u tijelu a ne u objektivu, kao kod canona i nikona, pa su samim time objektivi jeftini i dostupniji.
što misliš o ovome http://www.optimum-online.hr/detalji_proizvoda.a8bec1e820c7419498ce73f57f44b4c4.digitalni_fotoaparat_slr_olympus_e-450_dz_kit_14-42_40-150_2gb_cf_ultra_ii.aspx prednost mu je to što ima dva jako dobra kit objektiva. po meni su bolji ti kit objektivi nego oni canonovi.
I o tome sam razmisljao, ali sma shvatio da nema stabilizator slike ugrađen u tijelo. Sad ne znam kolko ce to meni znaciti..
Imam par frendova koji se bas bave fotografijom, i svi mi govore da se klonim Oly-ja, sad jel bolji Canon ili ovo?
po meni je canon bolji od ovog olya, ali mu je mana objektiv. taj 18-55 jednostavno nije dovoljno dobar za neke jače akcije. problem je u tome što nije dovoljno oštar, bude oštar u sredini ali rubovi budu mutni, to se najviše očituje npr kod izrade panorama. slab je u lošim svjetlosnim uvjetima, npr zatvoreni prostori s florescentnom rasvjetom, također je male žarišne duljine (55 mm), što te onemugućava u nekakvim sportskim i sličnim fotografijama. to ti govorim iz prve ruke jer imam taj 18-55, ali ga ne koristim. kako si sam rekao, ograničen si s buđetom, pa ne vjerujem da ćeš skoro kupovati drugi objektiv. mene srce vuče canonu, i iz razloga kao što sam rekao da i sam posjedujem dva canona trenutačno.
ako nema stabilizator u tijelu onda ima u objektivu - a to automatski znači skluplji objektivi. mislim, postoje i objektivi bez stabilizacije, ali to ti ne bih preporučio ako si amater. dakle, ako je stabilizacija u tijelu, onda je objektiv jeftiniji, jer mu je jeftinija izrada.
da se razumijemo, mislim da je 450d dobar fotoaparat, ali je već pomalo zastario, s obzirom da 500d već nudi više mogućnosti.
da opet kupujem fotić, samo tijelo npr, i da imam toliko love, uzeo bih opet canona. ako možeš negdje nabaviti neki polovni objektiv za njega i to nije loše, na njuškalu i foto portalima se uvijek nađe nešto povoljno, pa i 50 posto jeftinije od cijene iz trgovine.
i ovo ti npr nije loša opcija http://www.bug.hr/forum/topic/fotoaparati-kamere-tv-hi-fi/prodaja-canon-30d-novi-zatvaracgrip-4gb-cf-k/54496.aspx
Ajde, najiskrenije, sto bi napravio na mom mjestu - imas 4300 kn sto bi uzeo?
To mi treba pod hitno - jer putujem u nedjelju, do tada moram nabaviti fotić.
najiskrenije, uzeo bih 450d s tim objektivom, pa bih negdje nagrebao još cca 2000 kuna za polovni 17-85. nakon toga bih 18-55 prodao za oko 300 kuna, pa bih si malo spustio cijenu 17-85.
ljudi još uvijek koriste 350d i 400d pa su zadovoljni, mislim da ti možeš možeš koristiti 450d još par godina, ako nisi prezhatjevan.