Pomoć oko odabira fotoaparata

poruka: 145
|
čitano: 47.493
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Znaci odlučio sam malo veće novce uložiti u svoj novi fotić, e sada gledam sam malo po netu i zaista sam shvatio da se ne razumijem u fotiće.

Evo jedan koji mi je zapeo za oko. Znaci fotoaparat u tom rangu bi došao u obzir s maximalnom tom cijenom. Prozivođač nije bitan, primam sve preporuke.
Hvala :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

jesi baš 100% siguran da ti treba SLR fotić?

u usporedbi s nekim ultra-zoom kompaktom ćeš ostati bez macro moda, bez teleobjektiva, bez jednostavnosti upotrebe, bez tihog rada, bez smislenog live-viewa (kadriranje preko LCDa). istina, dobit ćeš veću kvalitetu slike, veću brzinu rada i mogućnost zamjene objektiva, no novi objektivi su poprilično skupe igračke...

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.

1 0 hvala 0
17 godina

Nisi dao puno detalja šta tražiš.

Za tu lovu vidi ovo http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmclx3/. Najbolja ne-SLR kamera na planeti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Nisi baš spesificirao svoje zahtjeve i iskustvo što se tiče odabira fotoaparata. Ako baš želiš ući u taj SLR svijet onda je sasvim dobar odabir ovaj oly za početak, a ako ti još nije jasno kako to funkcionira, šta sve zahtjeva da bi ispala dobra fotka onda si uzmi nešto tipa ovox lumixa što je predložio "kolega" ili canon G9.

Pozdrav

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Pomoć oko odabira fotoaparata

Pogledaj si ovaj: Cannon 1000D. KLIK

xfire> bmw144 Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis
16 godina
neaktivan

Radije uzmi E-420; ista stvar samo bez art filtra, a jeftiniji

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

jesi baš 100% siguran da ti treba SLR fotić?

u usporedbi s nekim ultra-zoom kompaktom ćeš ostati bez macro moda, bez teleobjektiva, bez jednostavnosti upotrebe, bez tihog rada, bez smislenog live-viewa (kadriranje preko LCDa). istina, dobit ćeš veću kvalitetu slike, veću brzinu rada i mogućnost zamjene objektiva, no novi objektivi su poprilično skupe igračke...

Vidim da ti kuzis stvar.
Znaci, do sada (jos uvijek) imam µ700 sto mi nikako nije dovoljno za stvari za koje zelim da mi trebaju, naime hodam po utraka konja i u pricipu od tuda i dolaze potrebe za fotitćem.
Naravno da mi ne treba SLR fotić, treba mi fotić koji ce imati jako dobar optički zum, koji mi moze dati jako puno fotografija u kratkom vremenu (kvalitetnih) i fotić do ove cijene (max. 3 500 kn).
17 godina
neaktivan
Sonny kaže...
 Vidim da ti kuzis stvar.
Znaci, do sada (jos uvijek) imam µ700 sto mi nikako nije dovoljno za stvari za koje zelim da mi trebaju, naime hodam po utraka konja i u pricipu od tuda i dolaze potrebe za fotitćem.
Naravno da mi ne treba SLR fotić, treba mi fotić koji ce imati jako dobar optički zum, koji mi moze dati jako puno fotografija u kratkom vremenu (kvalitetnih) i fotić do ove cijene (max. 3 500 kn).
do 3500 kn ćeš dobiti SLR samo s jednim objektivom koji u najboljem slučaju ima 4× zoom, i to od širokokutnog kraja, što, pretpostavljam, da ti nebi ni približno bilo dovoljno. dakle, trebao bi ti i drugi, teleobjektiv, s kojim cijena raste za kakvih 700tinjak kn. no, low-end SLR fotići i nemaju baš neki veliki frame-rate, 3 fps je najviše kaj ćeš dobiti.

moj savjet je da pogledaš (i uz malo sreće i isprobaš) neki ultra-zoom kompaktni model, recimo olympus SPxxxUZ seriju, nikona P80, pentaxa X70 (identična stvar ko i onaj nikon, ali 600 kn jeftiniji), ultra-zoom sonyje, canon S5IS/SX1xxIS seriju, fujijeve ultra-zoom modele, panasonicovu FZxx seriju. ne znam pojedine modele, sori.
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
17 godina
elkarrde kaže...
Sonny kaže...
  Vidim da ti kuzis stvar.
do 3500 kn ćeš dobiti SLR samo s jednim objektivom koji u najboljem slučaju ima 4× zoom, i to od širokokutnog kraja, što, pretpostavljam, da ti nebi ni približno bilo dovoljno. dakle, trebao bi ti i drugi, teleobjektiv, s kojim cijena raste za kakvih 700tinjak kn. no, low-end SLR fotići i nemaju baš neki veliki frame-rate, 3 fps je najviše kaj ćeš dobiti.

moj savjet je da pogledaš (i uz malo sreće i isprobaš) neki ultra-zoom kompaktni model, recimo olympus SPxxxUZ seriju, nikona P80, pentaxa X70 (identična stvar ko i onaj nikon, ali 600 kn jeftiniji), ultra-zoom sonyje, canon S5IS/SX1xxIS seriju, fujijeve ultra-zoom modele, panasonicovu FZxx seriju. ne znam pojedine modele, sori.
  Slažem se s elkarrde... Za 3500 kn nećeš dobiti nikakv DSLR i to samo body aparata. Za neke igre s zoomom ti onda treba još doliko da kupiš neki 70-200 ili 70-300 objektiv, koji koštaju minimalno još 2000 kn (i to sigma ili tamron ne orginalni). Što se tiče framerate, mislim da ti niti jedan ispod 1000€ granice (Nikon D90 ili Canon 40D) nemogu više od 3-4 fotke u sekundi raditi, i ponekad niti oni ako je neorginalni objektiv ili ako se slika nešto u pokretu.
Najbolje ti je pogledati ultra-zoom modele, moja topla preporuka Canon S5IS, jako dobar fotić, ili pogledaš Pentax X70.
17 godina
neaktivan

Pogledao sam ove serije koje ste mi rekli, neke su u rangu cijene, neke prelaze cijenu.

Malo sam gledao, i ponovno mi je zapeo za oko ovaj oly cini mi se oke fotić za tu cijenu (vidim da imaju nekakvi paketi sa određenim objektivima, pa me zanima dojam fotića i koji paket je najprihvatljiviji)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sonny kaže...

Pogledao sam ove serije koje ste mi rekli, neke su u rangu cijene, neke prelaze cijenu.

Malo sam gledao, i ponovno mi je zapeo za oko ovaj oly cini mi se oke fotić za tu cijenu (vidim da imaju nekakvi paketi sa određenim objektivima, pa me zanima dojam fotića i koji paket je najprihvatljiviji)

za 3500 kn možeš dobiti samo olympus E420 + 14-42 kit objektv i sony a200 + 18-70 objektiv. double-zoom kitovi počinju tek za cca. 400 kn više (oly E420 + 14-42 i 40-150). problem s olympusom E4x0 je kaj nema stabilizaciju slike, što je ogroman minus, pogotovo s teleobjektivima.
16 godina
neaktivan

...ako se ne kužiš u fotografiju SLR je zadnje kaj ti treba...

http://www.bug.hr/digitalije/fotoaparati/canon/powershot-sx1-is/140.aspx

najveći neprijatelj slobode je zadovoljan rob
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.5.2009 10:44 (Jurra).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

kod jeftinih slr aparata samo pentax, najbolje uređaje rade u toj kategoriji, a ako ti ne treba slr, onda definitivno preporuka sony dsc-hx1

ima sensor od alfe 900 i fotke pravi boli glava uzo 20x uvečanje, cijena je malo veća za ultra zoom (h50 košta nekih 2000 kn)

17 godina
neaktivan
Jurra kaže...

...ako se ne kužiš u fotografiju SLR je zadnje kaj ti treba...

http://www.bug.hr/digitalije/fotoaparati/canon/powershot-sx1-is/140.aspx

Što se tice tog Canona, imaš ga ti? Fotke su dobre? Mislis da bi mi mogao služiti za ovo sto sam naveo?
17 godina
neaktivan
multiaccount kaže...

definitivno preporuka sony dsc-hx1

ima sensor od alfe 900

hm. ovo za senzor je pogrešno da ne može biti pogrešnije. Smijeh

senzor u HX1 je 1/2.4" - otprilike 5.5×4.2 mm (dakle, površine cca. 23 mm2), dok alpha 900 ima 35mm full-frame senzor od 36×24 mm (864 mm2). Namigiva
16 godina
neaktivan

ljudi, šta bi preporučili od fotića do 1800kn?

ako je moguće dobiti , htio bi da ima dobar zoom, i shuter speed što veći ako slikam nešto u pokretu ili to nije toliko važno?

hvala svima

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
tomo007 kaže...

ako je moguće dobiti , htio bi da ima dobar zoom, i shuter speed što veći ako slikam nešto u pokretu ili to nije toliko važno?

Sto se shutter speeda tice, zavisi sta zelis da dobijes. Sa velikom brzinom shuttera ces zamrznuti akciju i neces dobiti dojam da je taj objekt u pokretu. S malim brzinama shuttera mozes dobiti dojam brzine tako sto pratis objekat koji se krece pa ce on biti ostar, dok ce okolina biti zamucena (ili ako drzis fotic mirno, okolina ce biti vidljiva a imaces samo obris onog sto prodje :))
Resistance is futile (if < 1 ohm)
16 godina
neaktivan

skužio sam šta on znači, ali me zanima npr, ako netko trči, i ja slikam , mogu li sa nekim fotićem tipa CANON Powershot SX110IS ili Sony H10 dobit sliku koja neće bit mutna? Isto tako vidim da se za tu lovu koju ja imam, mogu kupit u krajnjem slučaju ova dva fotića. Šta kažeš na njih?

17 godina
Sony Alpha DSLR-A300

Za te novce je ovo najbolji aparat

AMD Duron 800 Mhz, 128 Mb SDRAM, GeForce2 32 Mb, WIN 98 .... Crysis neradi, da je možda problem u konfi, al ja mislim kad bi gore stavio Vistu da bi sve radilo...
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.5.2009 13:06 (korg11).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Hm, zavisi koliki im je max. shutter speed. Forumas Oly_E3 je nedavno otvorio temu ultrazoomovi za ljeto, i dao link na dpreview test ultrazoomova. Potrazi je podforumu digitalaca. Mislim da na tom linku mozes naci i review za te fotice koje zelis, ako ne u tom zajednickom testu, onda posebne reviewe potrazi na istoj stranici.

Kompakti mene nerviraju, recimo znam koristiti curin Lumix, ne znam koji model, ali on nikako ne fokusira ono sto zelim, a i sum na iso100 je odvratan, pogotovo kad slikam ljude, tad se na licu i kosi vide odvratne ljubicasto-zelene flekice. Zato pogledaj sample slike u punoj velicini ako budes nasao neki koji ti se svidja.

Za ta dva sto pitas ne znam, meni moze smetati nesto npr sto ti neces ni primjetiti i obratno.

korg11 kaže...
Sony Alpha DSLR-A300

Taj dslr je oko 3700 kuna. Ja sam razmisljao o A300, onda sam isprobao A350 i od viewfindera su mi zasuzile oci (imam -0,75 dioptriju ali to se moze podesiti na viewfinderu) i nisam mogao manualno fokusirati na sirokom kutu.
Onda sam odlucio ici na A200 zbog veceg viewfindera (LV mi ne treba), ali kolega forumas elkarrde mi je rekao da izlaze nove alphe ubrzo i da sacekam :))
Sad cekam njih i razmisljam o Nikonu D5000, pa cemo vidjeti :)
Resistance is futile (if < 1 ohm)
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.5.2009 13:17 (DrNasty).
17 godina
neaktivan
korg11 kaže...
Sony Alpha DSLR-A300

za 3500 kn teško da je najbolji za zadane uvjete, pošto za tak malo love ne dolazi s teleobjektivom. Namigiva
16 godina
neaktivan

Moji favoriti što se tiče nekog kompakta je Canon G9 ili čak 10 (više mi se sviđa G9 i još wide predleća za njega).

Oly 450 je dobar, malo mali (barem za mene jer imam veliku šaku) i nema stabilizator što jako bitna stvarčica. Ja da sam na tvome mjestu išao bi na Olya E-520 i DZK

Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30mm f1.4, FL-50R, HLD-4
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

uzmi ovaj..za pocetak ti ne treba nista vise..da malo uđeš  usvijet SLR-a,naravno kao i svi drugi, naici ces i njega i željet ces nesto vise..moj prijeldog ti je E-420, imam isti i prezadovoljan sam...odnos cijena/kvalitet mi je ok..eto meni sluzi sasvim dobro..ja sam u Austriji dobio e-420 17,5-44mm i 40-150mm za 350€...za te pare mislim da bolje nemoze,dapače ja sam odlicno prosao..

16 godina
neaktivan

...sorry Sonny, ono prvo je bio pogrešan link...Sramim se

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.5.2009 16:50 (Jurra).
16 godina
neaktivan
tomo007 kaže...

skužio sam šta on znači, ali me zanima npr, ako netko trči, i ja slikam , mogu li sa nekim fotićem tipa CANON Powershot SX110IS ili Sony H10 dobit sliku koja neće bit mutna? Isto tako vidim da se za tu lovu koju ja imam, mogu kupit u krajnjem slučaju ova dva fotića. Šta kažeš na njih?

...sa svakim fotoaparatom, koji ima manualne postavke za ekspoziciju, možeš dobiti oštru sliku
"ako netko trči"...a ako pak želiš nešta bolje ili ako si profesionalac onda je SLR nužan...
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.5.2009 16:22 (Jurra).
17 godina

Ja sam do jučer imao Canon s5 IS, više se ne prozvodi.. Uglavnom fotoaparat jer odličan ima stabilizaciju i za sve tvoje potrebe bi ti trebao biti dovoljan.

Planiram si kupiti Pentax k20d na ljeto kada dobijem plaću.. inače canona sam prodao za 1800kn sa opremom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
pajic3 kaže...

Ja sam do jučer imao Canon s5 IS, više se ne prozvodi.. Uglavnom fotoaparat jer odličan ima stabilizaciju i za sve tvoje potrebe bi ti trebao biti dovoljan.

Planiram si kupiti Pentax k20d na ljeto kada dobijem plaću.. inače canona sam prodao za 1800kn sa opremom.

Mislim da ovi stariji fotići su još uvijek jednako dobri kao moderniji rivali. Recimo moj SP-350 je bio (i još je) odličan aparat. Tesatirao sam ga (ISO, WB, oštrinu objektiva sa i bez WCON i TCON predleći) i mogu reći da ima super ISO mogućnosti (ima raspon od 50-400 i na 400 jako malo šuma, skoro kao E-3 na 1600)
17 godina
neaktivan
pajic3 kaže...

Ja ga još uvijek imam, super je fotić..

Prodajem ga također..

Njegov nasljednik je SX10 cini mi se, kosta oko 3000kn.
16 godina
neaktivan

Danas mi je u ruke dospio Oly SP-570 (prijateljičin) i mogu reći da je isto dobar (makar ima 1/2.33"koji je manji za razliku od SP-350 1/1.8" senzora). Barem koliko sam ja vidio i dalje daje čiste slike sa živim bojama, koristit True Pic III Turbo procesor (SP-350 ima True Pic Turbo). Zoom je preko prstena, ali nije mehanički (inače je 20x sa početnom žarišnom duljinom od 26mm što je pristojno široko)

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice