Pomoc i7 975XE i Intel DX58SO i 12GB RAM

poruka: 7
|
čitano: 4.010
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina

Pozdrav svima,

imam sljedece komponente:

*maticna:
Intel DX58SO Smackover http://www.intel.com/content/www/us/en/motherboards/desktop-motherboards/desktop-board-dx58so.html
*procesor:
Intel Core i7 Extreeme 975XE http://ark.intel.com/products/37153/Intel-Core-i7-975-Processor-Extreme-Edition-8M-Cache-3_33-GHz-6_40-GTs-Intel-QPI
*hladenje:
Thermalright Ultra 120-eXtreme
*graficka:
AMD Radeon R9 290X 4 GB
*hladenje:
Artic Cooling Accelero Xtreme III
*memorija:
Corsair Vengeance 12GB 1600Mhz (CMZ16GX3M4X1600C9) to je 4x4 kit ali ja koristim samo 3 modula jer maticna radi na triple channelu http://www.corsair.com/en-us/vengeance-16gb-quad-channel-ddr3-memory-kit-cmz16gx3m4x1600c9

imam sljedeci problem.

neki dan sam kupio gore navedene RAM-e. Prije njih sam imao Super Talent 6GB (3X2GB) 1600Mhz WA160UX6G9

-nisam strucnjak za overclokiranje, tako da sam koristion Intel Desktop Control Center i opciju Auto Tune. Komp se sam overklokirao na nekih 4.2 GHz. Memorija je mislim bila na 1333 Mhz.

-i nakon sto sam kupio novu memoriju i ubacio ju. komp se ili restartao ili zaledivao na ekranu gdje se bootaju windowsi itd.

-corsair memorija ima intel XMP profil, njega sam ucitao i nista. nece ni doc do bootanja.

-i tako sam krenuo prckat po biosu i namjestavat latencije i mjenjat takt procesora dok nisam sve zeznuo

-onda sam resetirao bios na tvornice postavke i na memoriji sam na defaultnim postavkama multiplier spustio na najmanje (na 8x) i onda se digo komp. Sad procesor radi na 3,3 ghz, a memorija na nekih 800 mhz

-to mi naravno nikako ne odgovara i htio bih izvuc sto vise iz kompa

-hladenje je masivni blok s 2 ventilatora i u kucistu imam jos dodatnih 6 ventilatora tako da tu bazu imam

za maticnu mi pise da podrzava:

• Support for DDR3 1600 MHz, DDR3 1333 MHz, DDR3 1066 MHz
  • Support for up to 16 GB of system memory

a za procesor:

Max Memory Size (dependent on memory type) 24 GB  

Memory TypesDDR3-800/1066

To me dosta zbunjuje jer sam citao na puno mjesta da su ljudi na tom procesoru i na toj maticnoj postizali preko 1600Mhz na memoriji.

Bio bih sretan kada bih opet vratio procesor na preko 4 Ghz, a memoriju barem na 1000 ili 1333. Kada stavim veci multiplier os 8x, uvijek mi se zamrzne komp na bootanju...  A ako npr ostavim 8x da mi se windowsi normalno dignu i stavim auto tune, onda on opet krene mjenjat frkvenciju procesora i samim time i memorije i opet se zamrzne.

Neki kazu da treba mjenjat one neke druge postavke memorije u koje se ni ne razumijem. Neki kazu da treba povisit ioh voltazu pa da ce biti stabilnij ram... ne znam :(

Ima li netko isti procesor ili memoriju da mi pomogne s postavkama ili da mi bar da neke smjernice. Nemam bas vremena isprobavat jer poslije posla koristim komp za rad...

Placam cugu ili cevape ili nesto ako mi netko da neke dobre postavke ili savjet. Pogledao sam na googlu sve sta mi je izbacio, ali nista korisno s obzirom da je rijec o staroj maticnoj i procesoru..

hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Pozdrav. Evo ti upustva za x58 platformu od jurkyja,odlican vodič.

Sta se tice memorije,ostavi na 8x multi,a dizi base clock,recimo stavi base clock 200,a memoriju na 8x.

To ti je efektivno 1600 mhz,naravno,multi procesora isto stavi na 20 ili 21 te korigiraj napone,pogledaj upustvo,sve ce ti bit jasno.

Ako imas nejasnoca,pošalji pp

kikolo
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Pzdrav. Evo ti upustva od kolege jurkyja za x58 platformu,tamo se radi o i7 920,al nema neke razlike.

Za pocetak,idi na 4 ghz,tako da ostavis memoriju na x8,podigneš pomalo base clock na 200 mhz,kao i multi od procesora

stavi na 20. Naravno korigiraj napone procesora,ne znam koliki mu je stock. Znaci korak po korak,samo prati upustava

http://www.bug.hr/forum/topic/overclocking/oc-i7920-on-asus-p6t-plocama-bios-primjerima/58101.aspx?page=0&jumpto=1059717&sort=asc&view=flat

kikolo
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

E,ako ti je sta nejasno,pitaj,imamo istu platformu,a taj tvoj procesor je zvjer,ide on poprilicno gore.

kikolo
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Re: Pomoc i7 975XE i Intel DX58SO i 12GB RAM
kikolo kaže...

E,ako ti je sta nejasno,pitaj,imamo istu platformu,a taj tvoj procesor je zvjer,ide on poprilicno gore.

nije stvar u procesoru vec u xmp profilima a ovo sto on radi neide dalje ocigledno od 1000+mhz za memoriju kao sto i pise na stranici(pogotovo ako memorija i program nisu kompaktibilni)!

dakle pravac bios i tamo manualno sve nastimati a ne s ovim win sranjyma!lp

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.11.2014 18:35 (Stjepanj).
16 godina

Slazem se,stipane,zaboravija sam mu to napomenit.

Samo neka prode jurkyeva upustva,razumljivo su napisana,nebi triba

imat puno problema.

Pozdrav

kikolo
Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina

super. hvala vam puno. za vikend cu imat nesto vremena pa cu probat. javim rezultate

Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice