Trebao bi više teksta za turpijanje moram napraviti prezentaciju pa mi treba dosta teksta,gledao sam na google al nisam našao,ako netko može naći nek stavi ovdje,,znači nasjeci turpija,izvođenje itd.sam da je detaljno opisano... HVALA!
Trebao bi više teksta za turpijanje moram napraviti prezentaciju pa mi treba dosta teksta,gledao sam na google al nisam našao,ako netko može naći nek stavi ovdje,,znači nasjeci turpija,izvođenje itd.sam da je detaljno opisano... HVALA!
Turpijanje je postupak kojim se odvaja visak alata turpije....To znam jedino napamet...Ucili to ima pola godine.
A dobro to znam i ja al treba mi dosta detaljnije....
A dobro to znam i ja al treba mi dosta detaljnije....
Moram napraviti prezentaciju za tehnologiju obrade i montaže... i 100% vas ne zezam,jer mi treba dosta teksta zato što profa zahtjeva detaljniji opis ...
brijem da je to teh. obrade i montaže, nađi netkoga tko je svijže izašao iz EMŠC-a, tj. strojarsko-tehničke škole...
Turpijanje je proces obrade materijala gdje alatom odrstanjujemo višak čestica ili materijala s nekog predmeta, vjerovatno postoji ručno i strojno; ručno se obavlja tako da se turpijom turpija po predmetu u jednom smijeru jer ako bi vraćali nazad, vraćali bi nazad i čestice koje smo odrstranili i radili si dupli posao...
toliko ja znam...ak išta pomaže
nabavi negdje udžbenik tehnike spajanja, taj mi imamo iz radioničkih ( 1. razred). Imaš malo o tome tamo. A i ako ti baš treba, mogu ti skenirati bilježnicu, mislim da ima 3 stranice o turpijanju, ali po mojoj brzini, to će vjerojatno biti za tjedan dana
Ma ne treba snaći ću se...Hvala!
Nemorate tražiti našao sam u nekoj enciklopediji... Hvala!
kad nešto nađeš onda to podijeliš sa drugima tražiš pomoč
onda kaži i gdje si našao to je smisao foruma
bez zamjerke
Mogo bih ti prepisat cijelu znanost o turpijanju iz svoje bilj iz prvog razreda iz radioničkih. Ima sve od broja poetza u minuti pa još dosta toga smao je previše za pisat. Stavi neki ili se javi na pm pa ti nekak pošaljem moglo bi ti pomoć...
Evo nadam se da sam pomoga
Turpijanje je operacija kojom se odvaja višak materiala pomoću alata turpije.
Turpija-je alat sa višestrukim nasjecima izrađenih na jednom profilu od zakaljenog čelika.Glavni djelovi turpije su :tjelo s nasjekom,dio za dršku,drška i prsten.
Tjelo sa nasjekom je radni dio turpije na kojem se nalaze obje strane profila zubi,a nasjeci se često nalaze sa strane.
Drška se nalazi navučena na rep turpije i ojačana je metalnim prstenom koji sprječava cjepanje drške.
Djelovi turpije
A-tijelo s nasjekom
B-dio za dršku
C-drška
D-prsten
Podjela turpija po finoći:
0 vrlo grube turpije 4-6 zubi po 1 cm
1 grube turpije 5-14 zubi po 1 cm
2 polugrube turpije 8-22 zubi po 1 cm
3 polugrube turpije 11-31 zubi po 1 cm
4 fine turpije 22-45 zubi po 1 cm
5 vrlo fine turpije 35-63 zubi po 1 cm
Prema standardu turpije mogu biti
1.Plosnate -koje imaju pravokutni oblik sa ili bez vrha, raznihdimenzija, sa ili bez nasjeka na bočnim stranama ili sa nasjekom samo na jednoj strani.
2.Kvadratne turpije-imaju kvadratni prjesjek. Prijmenjuju se za obradu otvora i pravokutnog oblika, za bočnu obradui sl.
3.Polukrugle turpije-imaju polukružni presjek i služe pri vrhu.Primjenjuju se za obradu udubljenih površina.
4.Trkutaste turpije-imaju trokutasti presjek. Primjenjuju se za oradu unutarnjih površina, kutova, oštrenja pila.
5.Nožaste turpije-imaju presjek noža .Primjenjuju se za obradu, unutarnjih površina i kutova.
6.Okrugle turpije-imaju kružni presjek. Primjenjuju se za obradu okruglih i zaobljenih površina.
SAD SAM CRKNUT SUTRA ĆU SLIKAT UĐBENIK PA ĆU TI STAVIT NA TEMU