Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.375.856
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Bukva kaže...

A lovu ne možeš podinut pa da odeš u minus?

...
Poanta uopće nije u tome. Poanta je da ste raspalili po bankama jer uzimaju proviziju. Ja usluge banke koristim na dnevnoj bazi. Zdrastvo, koje plaćam oho ho skuplje, nisam koristio 3 godine i onda kada mi treba - onda idem privatniku, jer obično to izgleda ovako - "Trebate to? E za to se čeka 6 mjeseci" ili "A to je prehlada. Nemojte dolaziti simo, već samo pijte čaj i puno C vitamina". Pomoći od toga za poludit.

To je istina. Ali je slicno situaciji, dobit virus na Windowsima ili na Linuxu. Na Linuxu kad skines fajl, rucno mu trebas dati exec bit i onda ga jos pokrenuti s root passwordom. Na Winsima je dovoljan dvoklik. Eh sad, ako si neodgovoran, nece te sprijeciti niti exec bit niti utipkavanje root passworda. Ali je lakse samo dvoklik napraviti. Slicno je i s ovim, barem ja tako gledam na to. Malo je blesava analogija, ali ajde. Jednostavno psiholoski vecina ljudi drugacije vaze 100 kn kesa ili 100 kn na kartici.

Da, ali zdravstvo nije uzrokovalo svjetsku krizu, recesiju i sve sto ide uz to. Kolike su samo firme bile u gubitku ili su se zatvorile, ljudi ostali bez posla, bla bla, ali nitko iz bankarskog sektora nije odgovarao za to iako su krivi. Heh. Iako, dalo bi se i o farmaceutskim kompanijama, ali "o tom potom" (kak se vec pise to xD).

Joj, ma kakav caj i C vitamin. Med i rakija. {#}

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
18 godina
1domagoj1 kaže...

Da, ali zdravstvo nije uzrokovalo svjetsku krizu, recesiju i sve sto ide uz to. Kolike su samo firme bile u gubitku ili su se zatvorile, ljudi ostali bez posla, bla bla, ali nitko iz bankarskog sektora nije odgovarao za to iako su krivi.

{#}

Odakle ti to?

18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Je, samo na bruto. Za 5k su ti doprinosi za zdravstveno cca 9xx kn.

Evo ti okvirno na brzinu kalkulacije.

E jel postoji negdje dokument u kojem pise sto sve tocno jedan poslodavac mora isplatiti i koliko radniku u obliku bruto1 i bruto2 place? U biti, neki dokument iz kojeg bi se mogli predvidjeti mjesecni troskovi uzimajuci u obzir sve prireze, poreze i namete drzavi?

18 godina
1domagoj1 kaže...
Old Iggy kaže...

Je, samo na bruto. Za 5k su ti doprinosi za zdravstveno cca 9xx kn.

Evo ti okvirno na brzinu kalkulacije.

E jel postoji negdje dokument u kojem pise sto sve tocno jedan poslodavac mora isplatiti i koliko radniku u obliku bruto1 i bruto2 place? U biti, neki dokument iz kojeg bi se mogli predvidjeti mjesecni troskovi uzimajuci u obzir sve prireze, poreze i namete drzavi?

Naravno, imaš brdo dokumenata za to, no najbolje je pitati svog knjigovođu. Ovisno je o brdu detalja i radi se za svaku osobu zasebno.

18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

{#}

Odakle ti to?

http://www.theguardian.com/science/2012/feb/12/black-scholes-equation-credit-crunch

Mhm, tako sam si i mislio. Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2013 12:32 (1domagoj1).
18 godina

Interesantno kako mnoge to nije "ubilo" niti su imali problema. Ne može se za sve okriviti banke, kao ni kako mnoga druga gospodarstva imaju rast.

Veći je problem politika i socijala.

18 godina
Pero Dinamit kaže...

Evo recimo u Švedskoj se skoro sve plaća karticama, gotovo se ništa ne plaća gotovinom.

Bolje mi je plaćati karticama, relativno mi je tako sigurnije nego da imam gotovinu u novčaniku.

To je kulturološka stvar, na zapadu su ljudi prešli gotovo isključivo na kartice, dok u Japanu, verovali ili ne, i dalje poprilično vole keš.

17 godina
1domagoj1 kaže...

Da, ali zdravstvo nije uzrokovalo svjetsku krizu, recesiju i sve sto ide uz to. Kolike su samo firme bile u gubitku ili su se zatvorile, ljudi ostali bez posla, bla bla, ali nitko iz bankarskog sektora nije odgovarao za to iako su krivi. Heh. Iako, dalo bi se i o farmaceutskim kompanijama, ali "o tom potom" (kak se vec pise to xD).

Nisu niti banke stvorile svjetsku krizu, već su burze, investicijski fondovi i brokeri to napravili. Možemo reći da su i pravnici uzrokovali krizu jer nisu dovoljno dobro regulirali tržište vrijednosnim papirima. Mislim, argument je u krajnju ruku blesav. Banke su krive za svjetsku krizu, pa onda hajmo poticati sivu ekonomiju!

@Old Iggy - aaaaa.... Hvala! Znači još na to sve ide i 60kn zaštite na radu. Predivno. A što bi uopće trebalo biti "Poticaji za zapošljavanje"?

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2013 12:40 (Bukva).
18 godina
Bukva kaže...

@Old Iggy - aaaaa.... Hvala! Znači još na to sve ide i 60kn zaštite na radu. Predivno. A što bi uopće trebalo biti "Poticaji za zapošljavanje"?

A kao za poboljšanje mogućnosti zapošljavanja. osobno mi je smiješno tako navoditi sve što ide u igru, bolje da stave oznaku nameti - 50% pa bok.

18 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Nisu niti banke stvorile svjetsku krizu, već su burze, investicijski fondovi i brokeri to napravili. Možemo reći da su i pravnici uzrokovali krizu jer nisu dovoljno dobro regulirali tržište vrijednosnim papirima. Mislim, argument je u krajnju ruku blesav. Banke su krive za svjetsku krizu, pa onda hajmo poticati sivu ekonomiju!

Na koncu, svi rade zajedno u cijelom tom kotacu.

Bold, otkud sad to?

18 godina
1domagoj1 kaže...

Na koncu, svi rade zajedno u cijelom tom kotacu.

Naravno, od najvećih banaka do - tebe i mene, nećeš vjerovati.

A nekontrolirani cash i jest poticanje sive ekonomije.

18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Naravno, od najvećih banaka do - tebe i mene, nećeš vjerovati.

A nekontrolirani cash i jest poticanje sive ekonomije.

Nazalost. Da nisam primoran koristiti usluge banaka, ne bih.

Hm, a sto to tocno jest siva ekonomija? Ja recimo trazim nekoga instrukcije iz necega i on mi to naplati 50 kn/h. Da li je to siva ekonomija?

18 godina
1domagoj1 kaže...

Nazalost. Da nisam primoran koristiti usluge banaka, ne bih.

Hm, a sto to tocno jest siva ekonomija? Ja recimo trazim nekoga instrukcije iz necega i on mi to naplati 50 kn/h. Da li je to siva ekonomija?

Naravno da je to siva ekonomija.

A što znači "biti primoran koristiti usluge banaka"?

18 godina

Valjda to što zakon kaže da ti se zarada mora isplaćivati na račun u banci.  {#}

18 godina
Ivan(4) kaže...

Valjda to što zakon kaže da ti se zarada mora isplaćivati na račun u banci. {#}

Ne moraš ti primati plaću.

18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Naravno da je to siva ekonomija.

A što znači "biti primoran koristiti usluge banaka"?

Eto. A zasto bi drzava morala lupiti 25% PDV-a na tu uslugu? Jel mi je ona dala instrukcije?

Pa pricamo o 1/4 iznosa, kvragu. Na 100 000 kn to je 25 000 kn. Pa onda jos i ovo zdravstvo na sto ste se zalili. Ne koristite usluge, a poslodavac to mora podmiriti u bruto placi. Cemu? Koja je onda svrha toga osim punjenja drzavne blagajne? Tko je uopce ta drzava? Onih 150 likova u Vladi? Ova crta koju je netko povukao na karti? Nije to dobro, nije... <sigh>

(naravno da se blagajna mora puniti, da me krivo ne bi shvatio, jer eto zivimo u takvom svijetu, ali sto je previse je previse)

Da li mozes imati primanja ako nemas otvoren racun u banci?

17 godina
1domagoj1 kaže...

Bold, otkud sad to?

Pa ako nemaš regulacije, što će se dogoditi? Taj "centraliziran" novac je na neki način i instrument protiv kriminala.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
18 godina
1domagoj1 kaže...

Eto. A zasto bi drzava morala lupiti 25% PDV-a na tu uslugu? Jel mi je ona dala instrukcije?

{#}

18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

{#}

Gle, lako je izvuci jednu recenicu iz konteksta koja je pomalo i bila sarkasticna.

Bukva kaže...

Pa ako nemaš regulacije, što će se dogoditi? Taj "centraliziran" novac je na neki način i instrument protiv kriminala.

Pa i sad imas kriminala. Uvijek ce ga biti. Osim ako necemo zivjeti u nekakvom "police stateu", a vjerujem da bi mnogi to cak i zeljeli, slicno onom filmu gdje murja ima neke prorocice vizionarke koje predvide da ces pociniti zlocin prije nego ga pocinis.

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2013 13:23 (1domagoj1).
18 godina
1domagoj1 kaže...
Old Iggy kaže...

{#}

Gle, lako je izvuci jednu recenicu iz konteksta koja je pomalo i bila sarkasticna.

Nije ništa izvučeno iz konteksta. Ta tvoja rečenica pokazuje općenito neshvaćanje obaveza koje postoje prema državi i prava koja se traže od iste, a baš i nisam vidio sarkazam u upitu, posebno nakon oba posta.

18 godina
Old Iggy kaže...

?! Primedba je... Mimo toga da se zavučem u neku zabit i živim kao pećinski čovek, ili živim kao prosjak ili na teretu porodice, nisam siguran šta mi drugo preostaje? Ne moram ni živeti, ako ćemo tako.

18 godina
Ivan(4) kaže...
Old Iggy kaže...

?! Primedba je... Mimo toga da se zavučem u neku zabit i živim kao pećinski čovek, ili živim kao prosjak ili na teretu porodice, nisam siguran šta mi drugo preostaje? Ne moram ni živeti, ako ćemo tako.

Točno tako. Ako želiš raditi i živjeti u uređenim okolinama imaš i prava i obaveze. Ne može biti razdvojeno.

Ja sam prvi za "američki sistem" - daj ti meni moj bruto, ja ću sam odlučiti kakve ću olakšice imati, koliko ću plaćati (i hoću li plaćati) zdravstveno, mirovinsko i slično.

18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Nije ništa izvučeno iz konteksta. Ta tvoja rečenica pokazuje općenito neshvaćanje obaveza koje postoje prema državi i prava koja se traže od iste, a baš i nisam vidio sarkazam u upitu, posebno nakon oba posta.

Gle, ja znam da je onaj primjer siva ekonomija, nemoj me krivo shvatiti. Nisam postavio pitanje u smislu da te zbilja pitam da li je ili nije vec kao nekakav tok rasprave.

Ono sto zelim reci jest da su neke stvari ipak previse. 25% PDV-a -> previse, razno razni fiskalni nameti koji u biti kod nas i guse nekakvo srednje i malo poduzetnistvo -> previse, i sad te pitam, cemu toliki nameti i toliki PDV?

Siva ekonomija nuzno ne mora biti losa. Ljudi zaraduju novac te isti _trose_, i bez obzira sto taj novac nije registriran u nekoj mjeri podize ekonomiju. dok s druge strane veci PDV -> manja potrosnja.

Old Iggy kaže...

...

Ja sam prvi za "američki sistem" - daj ti meni moj bruto, ja ću sam odlučiti kakve ću olakšice imati, koliko ću plaćati (i hoću li plaćati) zdravstveno, mirovinsko i slično.

Recimo da ti to zelim reci. Daj lovu i onda ti sam odlucuj sto ces i kako ces. A ne forsirati te stvari u obliku nameta.

I manji PDV. {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2013 13:35 (1domagoj1).
18 godina
1domagoj1 kaže...
Old Iggy kaže...

Gle, ja znam da je onaj primjer siva ekonomija, nemoj me krivo shvatiti. Nisam postavio pitanje u smislu da te zbilja pitam da li je ili nije vec kao nekakav tok rasprave.

Ono sto zelim reci jest da su neke stvari ipak previse. 25% PDV-a -> previse, razno razni fiskalni nameti koji u biti kod nas i guse nekakvo srednje i malo poduzetnistvo -> previse, i sad te pitam, cemu toliki nameti i toliki PDV?

Siva ekonomija nuzno ne mora biti losa. Ljudi zaraduju novac te isti _trose_, i bez obzira sto taj novac nije registriran u nekoj mjeri podize ekonomiju. dok s druge strane veci PDV -> manja potrosnja.

PDV od 25% je prevelik. No troškovi koje država ista su isto tako preveliki.

Gdje bi rezao za smanjivanje PDV-a? A siva ekonomija je uvijek loša.

18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Ova cura se ne slaze:

"You normally see underground economies in places like Brazil or in southern Europe," said Laura Gonzalez, professor of personal finance at Fordham University. "But with the job situation and the uncertainty in the economy, it's not all that surprising to have it growing here in the United States."

[...]

Much of that money goes into cash registers, said Gonzalez, as personal consumption has risen since the recession.

"There is consumer spending in the short term, with people having money even if it's not reported, and that's boosting the economy," she said. "But in the long run, an underground economy is telling us that things have to change."

Shadow economies are usually associated with illegal activity, such as drug dealing. But anecdotal evidence indicates that off-the-books work in today's job market includes personal and domestic workers, such as housekeepers and nannies.

Kao i ovaj primjer s instrukcijama, mislim sad bi covjek trebao firmu otvoriti da daje tu i tamo koje instrukcije?

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2013 13:40 (1domagoj1).
18 godina
Old Iggy kaže...
Ivan(4) kaže...
Old Iggy kaže...

Točno tako. Ako želiš raditi i živjeti u uređenim okolinama imaš i prava i obaveze. Ne može biti razdvojeno.

Sve vreme mašiš poentu. Ko je pomenuo izbegavanje obaveza? Moja plata je između mog poslodavca i mene, a davanja državi koja iz nje proističu su između mene i države i poslodavca i države. Primećuješ da banka nigde ne figuriše među ključnim akterima? Nit stvara pare, nit je bilo ko njoj išta dužan, ali sve jedno sve pare prolaze kroz nju, i ona uzima svoj delić, kao provodnik koji unosi gubitke. Banka je deo mehanizma kontrole, i može se smatrati da je ta kontrola neophodna, no i tako gledano, banka nije ništa više do nužno zlo. Činjenica života, koja je tu jer nismo smislili ništa bolje, no ništa više od "sitnog" finansijskog parazita.

18 godina
1domagoj1 kaže...
Old Iggy kaže...

Ova cura se ne slaze:

...

Kao i ovaj primjer s instrukcijama, mislim sad bi covjek trebao firmu otvoriti da daje tu i tamo koje instrukcije?

I mnogi drugi se s njom ne slažu, i?

Ne mora otvoriti firmu za to.

18 godina
Ivan(4) kaže...
Old Iggy kaže...

Sve vreme mašiš poentu. Ko je pomenuo izbegavanje obaveza? Moja plata je između mog poslodavca i mene,

Tvoj dohodak nije samo između tebe i tvog poslodavca već je u to uključena u potpunosti i država.

Banka je tu i dijelom kao regulator prema državi toka novca.

18 godina

Da li primećuješ da si mi isekao rečenicu na pola kako bi je bolje izvukao iz konteksta?! U drugom delu rečenice se pominje država, a dalje u postu i regulatorna uloga banke.

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2013 13:47 (Ivan(4)).
15 godina
protjeran
Bukva kaže...

A što misliš čiji su investicijski fondovi? Zašto je JP Morgans bankrotirao? Zašto se Goldman Shachs povlači po svemu tome? Naravno da su banke krive i samo banke jer su mešetarile sa nekretninama izazivajući balon te kad je pukao ode sve kvragu. Nisu prodavaonice povrća davale kredite za nekretnine, niti ocjenivale njihovu vrijednost. Već sam mnogo puta rekao, možemo se zahvaliti Clintonu koji je opet spojio građanske i investicijske banke (fondove) u jedno. Pa kad su izmešetarili novac građana, isti ti građani su morali banke spašavati da bi im ušteđevina bila spašena. Dakle dva puta su platili ono što je spašeno. Građanske banke i investicijski fondovi su odvojeni nakon iste stvari koja se u americi dogodila prije velike depresije, samo onda nisu spašavali banke. Pa su lijepo odvojili građansko od rizičnog. Ali je pametni Clinton pod pritiskom banaka opet dozvolio spajanje i trebalo je 10 godina da sve upropaste bankari i njihovi mešetari na burzama, i to sa "našim" novcem i novcem koji nije ni postojao. Primjerice banke u Kanadi su posudile državi (karikiram, jer ne znam točan iznos) 100 miljardi dolara, a u trezorima su sve skupa imale oko 16 miljardi dolara. Pa nek mi netko kaže da to nije savršeni recept za krizu i slom.

Da, banke su krivac za krizu, nitko drugi. Iste te banke su si tu krizu debelo naplatile, dobili samo malo verbalno po prstićima i nastavli dalje krcati lovu, ostavljajući milijune ljudi bez novaca, domova, a i državne blagajne daleko praznije.

Ad astra peronospora
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice