Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.041.190
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Što se događa s našim društvom?

Apropo wikipedije:

Wikipedija je preopširna da bi se na lak način donio nekakav zaključak, jel ona kvalitetna ili ne.. Ona je svakako dobro (a možda i poželjno) polazište za neke radove odnosno kao dodatan izlaz iz sljepe ulice. Ili čisto kao neka vrsta "trivia" članka.

Primjerice u vezi nekakvih radova iz povijesti i klasične filologije često sam dolazio do korisnih knjiga, znanstvenih članaka itd, preko wikipedije (dakle one reference na dnu stranice). Možda je to easy way, no kod profesora nisam primjetio nekakvu vrstu negodovanja, pače, čak su na simpatičan način poticali korištenje interneta u istraživanju (možda jer su svi bili stari pa im je to bilo simpatično - neznam). Dakle naveo bih na kraju i wikipediju kao jedan od izvora. No naravno da je loše i veoma neozbiljno koristiti samo wikipediju kao izvor, no netko tko piše znanstvene radove to ionako zna, kao što zna da se ne može osloniti samo na jedan jedini izvor bio on enciklopedija britanika ili "hiljadu zašto hiljadu zato".

Dakle neki radovi na wikipediji su kvalitetni neki katastrofalni no sve u svemu osobno mi se pokazala kao korisna u mnogim situacijama.

Apropo EU:

Hrvatska, kao država, i svi ljudi koji žive u njoj trenutno previše ovise o EU, ne samo ekonomski i geografski, pa nam je dakako bolje da nismo izvan nje. Što zbog lakšeg kretanja unutar Europe, što zbog novog tržišta koje se otvara hrv. tvrtkama što zbog svih ostalih pozitivnih stvari koje su pozitivne u EU. Fala bogu da EU nije nekakva "obećana zemlja" u kojoj će nam dijamanti padat s neba, no to je i za očekivati.

Nisu mi pretjerano jasni zagovaratelji u opziciji našeg ulaska u EU. Često čujem argument, zašto ne bi bili nesvrstani itd. Pa mi sad ionako već nismo nesvrstani. Nemojmo se zavaravati iluzijama o Švicarskoj ili Norveškoj. To nema veze sa "nesvrstanima".

I čuo sam jedan zanimljivo sarkastičan komentar. (mislim da je jedan kolumnist - neznam medij - nešto slično i napisao u svojoj kolumni aludirajući na kretene iz HDZ-a koji nisu ništa znali, i na to kako su nam kola, nakon njegova odlaska krenula nizbrdo).

"Pa kada je dr. Ivo Sanader bio toliko sposoban i inteligentan menađer da sâm vodi cijelu operaciju izvlačenja milijardi iz budžeta, bez da ijedan član vlade-HDZ-a zna za to, istovremeno vodeći tu istu Vladu i HDZ, uza sve strane investicije koje su "cvale" u to vrijeme (misli se na razdoblje do 2009.), rekordno smanjenje nezaposlenosti (2008) i daleko veći životni standard općenito(u odnosu na danas) unatoč prevelikom državnom aparatu .. pa sunce mu poljubim.. VADI GA IZ ZATVORA, NEKA KRADE KOLIKO HOĆE, SAMO DAJTE MU DA PONOVO VODU OVU DRŽAVU."

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2011 16:31 (ivan dragi).
17 godina
protjeran

ivan dragi - Hrvatska, kao država, i svi ljudi koji žive u njoj trenutno previše ovise o EU, ne samo ekonomski i geografski, pa nam je dakako bolje da nismo izvan nje.

Znači, prvo nas veleizdajnička politička elita iz Hrvatske zaduži i rasproda da se može pričati kako opet moramo o nekome ovisiti.

Drago je znalački ustvrdio kako neke nacije piju čaj i kavu, ja bih nadodao da neke vole jesti govna i biti sluga pokoran, drugo ni ne zaslužuju kada se same ne žele pobrinuti za svoju sudbinu.

Ako je poželjno uči u EU onda se to ne radi na koljenima nego se izbori za što bolje uvjete za svoju zemlju i narod (što su učinili, Danci, Austrijanci), o čemu izrodi koji vode Republiku Hrvatsku nisu vodili računa.

17 godina
moderator
ivan dragi kaže...

Apropo wikipedije:

Wikipedija je preopširna da bi se na lak način donio nekakav zaključak, jel ona kvalitetna ili ne.. Ona je svakako dobro (a možda i poželjno) polazište za neke radove odnosno kao dodatan izlaz iz sljepe ulice. Ili čisto kao neka vrsta "trivia" članka.

Wikipedija je posebice dobra za sve one koji koji su uvjereni u svoje stavove (bez pravih argumenata - problem je u tome što takvi ne shvaćaju da svoje stavove ne temelje na legitimnim argumentima), ako ništa drugo da im digne tlak. Naime, takvi nemaju potrebe kritički sagledati svoj stav, nego jednostavno samo čitaju knjige i druge materijale koji potvrđuju njihov stav. Dakle, sami sebe nesvjesno još više uvjeravaju u pogrešne stavove. I onda dođu na Wikipediju i dobe hladan tuš! Pa kako sad to?

E, upravo zbog toga Wikipedija ima iznimno veliku važnost i mislim da je Deus ex bio negdje na tom tragu s komentarima o konsenzusu. I to je posebice bitno kod područja kojima se lako manipulira, odnosno u kojima se lako bude đavolji odvjetnik, gdje sugovornik nema neki svoj konkretni stav, nego će jednostavno "argumentirati" svoj stav iznoseći stav onoga koji najbolje proturječi toj osobi, bez obzira što danas takav stav većina ne prihvaća.

16 godina
neaktivan
the_tux kaže...
Baljezganje su ti one priglupe "Tu pripadamo" reklame.

Jesu ,u svakom slučaju ,no to ne umanjuje činjenicu da ti i dalje mlatiš praznu slamu (ili samo provociraš?)!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2011 17:54 (kizo2703).
15 godina
the_tux kaže...

Znači, prvo nas veleizdajnička politička elita iz Hrvatske zaduži i rasproda da se može pričati kako opet moramo o nekome ovisiti.

Drago je znalački ustvrdio kako neke nacije piju čaj i kavu, ja bih nadodao da neke vole jesti govna i biti sluga pokoran, drugo ni ne zaslužuju kada se same ne žele pobrinuti za svoju sudbinu.

Ako je poželjno uči u EU onda se to ne radi na koljenima nego se izbori za što bolje uvjete za svoju zemlju i narod (što su učinili, Danci, Austrijanci), o čemu izrodi koji vode Republiku Hrvatsku nisu vodili računa.

Ne razumijem te u ovom pogledu "na koljenima". Na što točno misliš?

O drugima ovisimo još od prije 100 000 godina, no svaka država (dakle čovjek) ionako ovisi o drugim državama (dakle ljudima) pa zbog toga i nastanu globalne krize koje se preljevaju iz jedne zemlje u drugu. No isto tako se i napredak širi iz jedne zemlje u drugu. Teoretski je nemoguće (bome i nepoželjno) da nitko o nikome ne ovisi. Da se zaigram i kažem, morao bi svaki čovjek biti i liječnik i pekar i dimljačar i smetlar i cijevar i konobar da ne mora ovisiti o drugima. Ti ne želiš da ovisimo o drugima a objeručke ćeš prihvatiti bilo kakav napredak koji je ostvaren u nekoj prekooceanskoj zemlji (nova tehnologija, nekakav napredak u medicini itd). Nadam se da kužiš poantu.

EU ima više manje jasno specificirane uvijete ulaska u uniju koji ofkors fakin' ofkors ne pašu svakoj šuši buši na cesti. Hrvatski tim pregovarača je bio više manje dobar, nisam primjetio nekakve enormne lapsuse da su im se potkrali. Jednostavno je statistički nemoguće udovoljiti svakom građaninu rh. ČAK i ova tvoja izjava "što bolje uvijete" dopušta da ne moraju svi uvijeti biti bajni-savršeni pa i ne kužim kaj se buniš.

Niti EU izmišlja toplu vodu oko hrvatskog ulaska u Uniju niti je jedan od uvijeta ulaska da država mora biti "na koljenima". Nije nas nikakva politička elita rasprodala niti mi ovisimo o EU zbog toga što smo nekome nešto prodali. Cijela naša monetarna politika ovisi o euru (npr zbog toga smo "nemoćni" oko recimo variranja švicarskog franka dok je tečaj kune prema euru, složit češ se, prilično stabilan), top 16 vanjskih investitora su zemlje članice EU (Austrija, Nizozemska, Njemačka, Mađarska, Luksemburg, Francuska, Italija, Slovenija..) Ako ne ništa, čisto zbog puke geografije ne možeš izbrisati utjecaj EU na Hrvatsku.

No da su neki uvijeti možda mogli/trebali biti bolji.. ah.. možda i jesu, ali možda su nam neki uvijeti mogli biti i gori, odnosno neki su i bolji no što smo očekivali/priželjkivali. Neki će ljudi zbog ulaska u EU propast, neki će profitirati, ali taj ciklus se vrti sa ili bez EU. 100% sam siguan da neće cijela "zemlja i narod" biti na koljenima.

Šte se tiče općenitih izjava tipa "prodali smo obalu, šume, vodu, najbolje firme, sada će nam prodati brodogradilišta i neznam još koješta..".. Gle tux, nitko tebi nije branio da se javiš na natječaj za prodaju Hrvatskog telekoma ili Plive i da ponudiš najbolju ponudu. Brodogradilišta možes sutra kupiti za jednu kunu, a do pred par dana si mogao predložiti nekakvu izbornu listu za sabor pa se na taj način izboriti za sva ta naša bogatsva koja smo prodali ili za nekakve bolje uvijete oko ulaska u EU.

No ako ne ponudiš neki konkretniji argument zbog čega smatraš da nam je bolje "solo" (odnosno van EU) smatram da ti ovi općeniti "razlozi" ne stoje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2011 19:05 (ivan dragi).
15 godina
neaktivan

Svi sve znamo + svi sve radimo = hrvatska realnost.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2011 19:36 (thedream).
16 godina
neaktivan

primjer nasilja
za ovakve i slične primjere nasilja smatram direktno odgovorne ove brđane koji nam kroje sudbinu 20 godina,i koji su stvorili klimu za takvo nasilničko ponašanje

mali savjet za one koji ne znaju za koga će glasati i trube da su svi isti: glasujte po principu antropološkh kriterija,pa dobro promotrite fizička obilježja svojih favorita,možda nije politički korektna izjava,ali ne treba ju samo zato unaprijed potpuno odbaciti

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 12:42 (seneka).
16 godina
neaktivan

Ne možeš ni ''brđane'' i ''gene kamene'' kriviti za sve. Jel u svakom od nas čući jedan takav ,bez obzira koliko mi urbani bili .... {#}

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 12:55 (kizo2703).
16 godina
seneka kaže...

..možda nije politički korektna izjava,ali ne treba ju samo zato unaprijed potpuno odbaciti

-sigurno, (ali se mogu složiti..). Inače je to vrlo ružna izjava iz kategorije ultimativnog (nečeg)-nizma. Ako je u kontekstu muškog šovinizma ili primitivizma, po čemu je onda bolji od datog primjera? Takvim kriterijem postaješ gori od njega. Tebi su krivi brđani za nešto? Kockasta čela ili primitivci? ... Takvim kriterijem se Hićo se mogao žaliti da ga napadaju sa svih strana...

Može ovako? Milanović je Dinarid? ili Budiša? .. dok su HDZovci? ... Pa recimo iz istog su sela. Lesar je Međimurec, pa je OK? Ili ima velik nos pa nije OK? Tito i Tuđman su Istrijani ili s kamena, skoro iz istog sela? Ili su Zagrebčani imuni na lopovluk, možda Splićani samo igraju balun, zagorci se suduju..

-priznajem (licemjeran sam) jer i ja često ljude sudim površno, to je ljudska osobina, jednako kao odijelo, automobil itd.. tek kad osobu upoznaš možeš dati takav kategorički sud i to opet za konkretnu osobu, ne za zemljopisno-morfološke poveznice. itd. (bla-bla).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Ne možeš ni ''brđane'' i ''gene kamene'' kriviti za sve. Jel u svakom od nas čući jedan takav ,bez obzira koliko mi urbani bili .... {#}

to je točno,čući gadna zvijer,ali neki to uspješno zatomljuju,takve volim

ihush - ma u pravu si,pokušavam ljude motivirati ne birajući sredstva,pao mi je pamet slavoj žižek u tom smislu{#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 13:24 (seneka).
15 godina
seneka kaže...

[...] glasujte po principu antropološkh kriterija, pa dobro promotrite fizička obilježja svojih favorita [...]

To ti mućki provokatoru šalješ nekakve subliminalne poruke? Odmah sam te skužio da si u biti rekruita HŠSP-a i da tu reklamiraš "političarku" sa čist fajnt fizičkim obilježjima, naravno po peesu svih, meni poznatih antropoloških kriterija.. A do jučer si se kuno za starog don Ivu Grubišića.

Al dobro, samo zato što si rekao, sad idem dobro promotriti njena fizička obilježja.

ovako antropološki čist ok, ne? ovako antropološki čist ok, ne?
15 godina
neaktivan

Istina o Europskoj Uniji - ili barem tako tvrde autori stranice, a ja se slazem s njima. Procitajte i prosudite sami - ima gomila toga za citati. Na ljevoj strani je glavni izbornik

Kada bi se neki od nasih smrdljivih piskarala - prepisivaca usudio napisati koju kriticku o EU mozda ne bi morali te informacije saznavati ovim putem..

http://europskaunija.yolasite.com/

17 godina
neaktivan
Dragon23288 kaže...

Istina o Europskoj Uniji - ili barem tako tvrde autori stranice, a ja se slazem s njima. Procitajte i prosudite sami - ima gomila toga za citati. Na ljevoj strani je glavni izbornik

Kada bi se neki od nasih smrdljivih piskarala - prepisivaca usudio napisati koju kriticku o EU mozda ne bi morali te informacije saznavati ovim putem..

gle postoji 1001 gulikoža koji nam dere novčanik samo zato jer nismo u EU

da ti ne kažem da ja plaćam transport u HR iz EU po non EU cjeniku (koji je 50% veći)

naše špedicije koje ti kod svakog uvoza ili izvoza uzmu 400+ kuna

pokvareni trgovci koji ti prodaju skupo smeće od robe čija je prodaja unutar EU zabranjena sa razlogom

to su sve zainteresirani euro-skeptici i tipovi koji financiraju takve sajtove jer njima nije u interesu da uđemo u EU.

17 godina
neaktivan
I think a lot of cynicism has dropped away from my shoulders since I stopped drinking...
15 godina
neaktivan
Darky kaže...
Dragon23288 kaže...

gle postoji 1001 gulikoža koji nam dere novčanik samo zato jer nismo u EU

da ti ne kažem da ja plaćam transport u HR iz EU po non EU cjeniku (koji je 50% veći)

naše špedicije koje ti kod svakog uvoza ili izvoza uzmu 400+ kuna

pokvareni trgovci koji ti prodaju skupo smeće od robe čija je prodaja unutar EU zabranjena sa razlogom

to su sve zainteresirani euro-skeptici i tipovi koji financiraju takve sajtove jer njima nije u interesu da uđemo u EU.

Nisam rekao da EU nema dobrih strana, samo ih je jako malo i nitko ne spominje one lose - mislim da je u tome problem.

A sto se tice stranice koju sam linkao, mozes radi svojih 400+ kuna zatvoriti oci, samo dokazujes kako imamo pravocrtan pogled na ovim prostorima.

17 godina
neaktivan
Dragon23288 kaže...

Nisam rekao da EU nema dobrih strana, samo ih je jako malo i nitko ne spominje one lose - mislim da je u tome problem.

A sto se tice stranice koju sam linkao, mozes radi svojih 400+ kuna zatvoriti oci, samo dokazujes kako imamo pravocrtan pogled na ovim prostorima.

ako želiš biti objektivan ponudi ljudima sve

napiši jedan stupac dobrih strana EU, onda napiši uz to stupac loših strana (popiši sve)

nakon toga reci da si protiv EU i obrazloži zašto

ali nemoj pričati da si protiv nečega što uopće na razumiješ jer samo trolaš

naravno da eu nije bajka u kojem teče med i mlijeko i eu ima medalju sa dvije strane

nitko ti ništa neće pokloniti na lijepe oči, ali barem budeš imao priliku da poštenim radom osiguraš svoju budućnost

14 godina
odjavljen

Mađarska zatražila financisku pomoć od EU? Pa kaj EU misli sve koji dr*aju umjeto da rade spašavati? {#}

15 godina
neaktivan

Ja bi to rekao drukčije, drugi misle da mogu raditi što hoće, kad hoće i u kojoj god mjeri hoće, pa će se onda obratiti ECB-u koja se*e pare i fondovima solidarnosti čemu već, i priča riješena. Ja bi ih šutnuo van monetarne unije i doviđenja, skupa sa Grcima, ali ako ćemo tom logikom šutni onda i budi frajer  Italiju, Španjolsku, tko će ostati, da ne kažem - opstati? I to šutanje bi bio početak - kraja eura.

A to ne želimo, bar ne zasad. Nije čak ni krajnje utopistički razmišljati o ujedinjenim europskim državama na principu poretka SAD-a, doduše sa zadržavanjem političke autonomije, ali itekakvim redom što se tiče javnih financija i državne potrošnje svake zemlje članice. Očito je trenutno stanje kurvin pir dokle ide, ide, a kad ne ide ljudi svi na ulice, nitko ništa neće raditi, ne pristajemo na rezove i tražimo pare od EU, što situacija sa Grcima najbolje prikazuje, doduše oni su zadnjih 15g valjda u ovakvom stanju što se državne potrošnje i javnih financija tiče, netko je morao i prije o tome ozbiljnije razmisliti. Priča za sebe.

Naravno, postoji i zemalja sa visokim udjelom duga u BDP-u i gospodarskim rastom. Iz krajnosti nerada u gotovo savršeno gospodarsko okruženje, iako i oni pokazuju izrazite znakove ranjivosti, što prirodnim katastrofama, što ekonomskim turbulencijama.

Mislim da je problem strukturno financiranje proračunskog deficita, i u skladu s tim rasta državnog duga, to je i problem Hrvatske, naravno tu dolazi do izražaja i politička volja, kao što vidimo nitko ne govori o rezovima, samo neka obećanja, pelješki most, ovaj, onaj projekt za koji se opet ili treba zadužiti, ili će ga direktno financirati građani. Kome uzeti a kome dati mislim da će biti glavno pitanje i veliki izazov za novu Vladu, kad dođe nakon HDZ-a (računam da će izgubiti izbore, pregrizao jezik da me ne iznenade).

Japan primjerice ako ste pročitali, ima niske porezne stope, i vrlo niske, u usporedbi sa drugim razvijenim ekonomijama, porezne priljeve u proračunu, Hrvatska pak ima relativno visoke porezne stope, plaće su preopterećene sa 101 nametom, razlika od bruta do neta je valjda 40%, što mislim da nije nigdje u svijetu, punimo proračune, i opet imamo goleme rupe.

Loše upravljanje i loše gospodarenje, što naravno osim preopterećenog radnika, opterećuje i poslodavce, kompletnu ekonomiju. Biti će zanimljive iduće 2g.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 15:41 (thedream).
15 godina
neaktivan
Darky kaže...
Dragon23288 kaže...

ako želiš biti objektivan ponudi ljudima sve

napiši jedan stupac dobrih strana EU, onda napiši uz to stupac loših strana (popiši sve)

nakon toga reci da si protiv EU i obrazloži zašto

ali nemoj pričati da si protiv nečega što uopće na razumiješ jer samo trolaš

naravno da eu nije bajka u kojem teče med i mlijeko i eu ima medalju sa dvije strane

nitko ti ništa neće pokloniti na lijepe oči, ali barem budeš imao priliku da poštenim radom osiguraš svoju budućnost

Sve i da ne razumijem dovoljno je pogledati krizu koja se siri Eurozonom i pogledati kako je u zemljama koje su usle u Europsku Uniju, poput Irske, Grcke, Italije..plus, sto su te zemlje u EU usle prevarom to jest potpisivanjem Lisabonskog ugovora bez znanja naroda nakon sto nisu uspjeli uci u EU putem referenduma - znaci narodi tih zemalja su redom svi glupi, a birokrati kojima ne znamo imena su u pravu?

Potrudi se barem malo procitati stranicu koju sam linkao, i pogledaj drzave koje su se izvukle iz krize bez MMF-a i EU, poput Islanda - koji je jednostavno pustio svoje anke da propadnu i bankare strpao u zatvor umjesto da nacija otplacuje njihov dug (a placanje bankarskih dugova je velik uzrok krize koja se siri). Naravno da ne znas za Island i njihovu prica jer su nasa piskarala dobila zabranu da pisu o tome i naredbu da kao jedini izlaz iz krize postavljaju EU

17 godina
neaktivan

Znate što meni nije jasno? Ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

Zašto 198/203 (neke su zemlje izjednačene u dugu pa je zadnje 187. mjesto) j*benih država na svijetu ima vanjski dug, od toga 75% država ima dug veći od milijarde USD!? Zar nije svima u interesu riješiti se prvo dugova? Primjetite još i kako "zapadne" države u pravilu imaju vanjski dug od preko 80% BDP-a, dok "istočne države" imaju smiješno niski omjer vanjskog duga i BDP-a...

Još bih nešto nadodao -- kako recimo UK (vanjski dug 400% BDP-a), Njemačka (142%), Francuska (182%) mogu imati AAA kreditni rejting ili SAD (99%), Španjolska (154%) AA kreditni rejting, dok recimo Kina (7% BDP-a) ima također AA; Rusija (33%) i Brazil (15%) imaju BBB, a Argentina s 43% najniži mogući, B rejting! Trljam oči i ne vjerujem...

P.S. - podaci o vanjskom dugu za članice EU su s kraja lipnja 2010.

P.P.S. - majkemi, u sljedećem životu ću biti bankar...

EDIT: ima li neki ekonomist koji bi mi mogao pojasniti ovo? U mojim laičkim očima ovo izgleda kao neki paradoks. Gotovo kao da je ekonomija neka sila iz neke druge dimenzije koja se ne ravna po statističkim načelima.

~~~ Kad ju žvajznem, sva je plava ~~~
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 19:26 (i_rambo_plache).
16 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

Paradoks je, ali tocno tako to funkcionira i masu puta se spomenulo u ovoj temi: danasnja ekonomija se bazira na fiat novcu i frakcionalnom bankarstvu, prouci to dvoje ako si bas zainteresiran.

Kratko receno, to dvoje je osiguralo da na svijetu jednostavno nema dovoljno novaca da se dug otplati. Po samom sistemu, to je nemoguce. Ne u smislu, "g*vna se bogate na nas racun pa ne mozes zivjeti",  nego doslovce po sistemu da ako bi krenuo globalno unrollati sve unatrag, sa kompenzacijama i otplacivanjem dugova, shvatio bi da si sav novac "potrosio" a jos uvijek si u dugu.

Evo primjer:

Bankama se omogucuje da daju novac (tj. kreditiraju) koji nemaju, i pritom traze natrag novac koji ne postoji.

• Npr. imamo svjezu banku, sa 0$.
  • Osoba A dodje u banku i polozi 1000$. Osoba B dolazi u banku nakon prvog, i zeli podignuti kredit. Banka mu daje 900$ i zeli natrag 1000$ zbog kamata.
  • Tih 900$ casha je uzeto sa racuna ove prve osobe, sto znaci da se banka ponasa kao da na racunu ima 1900$, a zapravo ima 1000$, odnosno 100$ jer je 900$ dala osobi B. Ako bi sad osoba A htjela svoj novac, banka bi bankrotirala - tocno ono sto se dogodi kad ljude zahvati panika pa stoje u redovima ispred banke da bi podigli ustedjevinu. Banka moze dati novac sao prvim sretnicima, kad novac kojim banka raspolaze nestane - pa paaaa.... (sukladno tome, stalno imaj jedan dugorocni kredit, za slucaj da banka bankrotira, dug se brise, valjda :-D)
  • Nakon toga, banka racuna da ce imati 2000$ - ali u tom zatvorenom eko-sistemu, sa dvije osobe i jednom bankom - ne postoji 2000$!  Postoji samo i iskljucivo prvih 1000$ koje je osoba A polozila u banku.
  • Sto znaci da je osoba B sada vjecni duznik banke.

Recimo da je osoba B drzava, drzava ce ovo rijesiti printanjem obveznica i prodajom drugim zemljama - opla, evo ti vanjskog duga.

Jedini nacin da osoba B rijesi vanjski dug je printanje novog novca - eto ti sto je fiat novac. Nastaje iz cistog zraka - i pritom unistava ekonomsku vrijednost nasih placa i ustedjevina (tj. mirovina).

Dat cu ti jos dobra svjetska primjera za ovo, lokalni i globalni. Prvo globalni:

US proizvodi metak, te za proizvodnju metka uveze japanski metal, tunguzijski barut i europske bagele za hranu domacim inzenjerima. To kosta recimo 1 bilijun dolara, i US je sad duzna japanu i tunguziji.

Oni proizvedu taj metak, daju ga vojniku, vojnik opali iz puske...

Odjednom, taj 1 bilijun dolara je nestao.

Dug nije.

Lokalni primjer:

kupujes auto na kredit. To te kosta 20 tisuca eura koje ces otplacivati 5 godina (zanemarimo sad kamatu jer je nebitna za ovu pricu).

Nakon vec prve godine dana, auto gubi na vrijednost: motor stari, sasija vise nije moderna, etc etc etc ... taj auto vise ne mozes prodati za koliko si ga kupio.

No, dug je i dalje isti.

I am falling - to see what's left behind....... I am fallen - to you I must be blind.
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 19:53 (Deus ex machina).
15 godina
I tako to ide dok netko ne resetira cijeli sustav.

Problem je u tome što reset ne može biti nenasilan. Kad pogledaš cjelokupnu sliku, uračunaš nasilje, evo ga ww III.
Freedom is just another word for nothing left to loose ...
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
I tako to ide dok netko ne resetira cijeli sustav.

Problem je u tome što reset ne može biti nenasilan. Kad pogledaš cjelokupnu sliku, uračunaš nasilje, evo ga ww III.

Zapravo, reset ne bi rijesio nista, jer problem postoji u samom sistemu.

Trebalo bi 'prekodirati' sistem...

Nekakav zlatni standard bi vjerojatno imao jos vise problema, jer je (akhem) vecina zlatnih rezervi unutar US-a - sto znaci da bi ih reset kicknuo (nepravedno) medju najbogatiju drzavu svijeta.

Sad, mozes reci da je zlato beskorisno i da treba trgovati u resursima: nafta, drva, hrana... ili eventualno preradjevine: energija, usluge..

Problem je, kako to naplatiti bez ogromne kolicine tablica? Koliko krumpira za jedno sisanje, a koliko nafte? I sta onda kad se ponuda/potraznja promjene, uskladiti sve zivo ispocetka?

I am falling - to see what's left behind....... I am fallen - to you I must be blind.
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
i_rambo_plache kaže...

[...]

Hvala na podrobnom objašnjenju, no jasno mi je kako funkcionira taj dio sa zaduživanjem, još iz doba kad sam pogledao Zeitgeist.

No nije mi jasno po kojim mjerilima se određuje kreditni rejting. Nije mi jasno koji je to parametar koji jednoj Njemačkoj ili Francuskoj s vanjskim dugom većim od vlastitog BDP-a daje najbolji kreditni rejting, a Argentini s 43% vanjskog duga u odnosu na BDP daje najniži kreditni rejting.

Da ne napominjem da kreditni rejting određuju agencije u privatnom vlasništvu te je uopće pitanje koji je smisao postojanja agencije za određivanje kreditnog rejtinga koja će djelovati internacionalno. Takve agencije vrlo lako i bez pokrića mogu manipulirati ekonomskim tržištem; ispravite me ukoliko sam u krivu.

~~~ Kad ju žvajznem, sva je plava ~~~
15 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

Pa nekoliko je razloga, kako sam rekao postoje zemlje koje imaju ogroman dug, a ostvaruju stabilan gospodarski rast. Da bi to shvatio, moraš ući u osnove nastajanja duga, odnosno proračunskog deficita. Da ne idem previše u teoriju, jasno ti je kako prihodi države često ne zadovoljavaju apetite državnih rashoda, i tu nastaje deficit u proračunu. To je valjda svima razumljivo.

Kako bi financirala proračunski deficit država može prodavati svoju imovinu, podizati poreze ili se zadužiti izdavanjem svojih državnih obveznica, tu je još i kreditna linija kao opcija. Neka te ne buni što neke države odnosno preciznije obveznice nekih vlada imaju najviši mogući rejting, dok su neke slabijeg statusa. Ne bi to previše politički gledao, radi se o tome koje su vlade sposobne ispunjavati obveze svojih zaduženja, a koje ne, odnosno jesu ali nešto slabije. Kreditni rejting dodjeljuju agencije od kojih su najpoznatije S&P, Moody's itd. To je isto valjda jasno.

Nema mjesta zbunjenosti, imaš zemlje koje svoje obveze mogu ispuniti po dospijeću izdanih obveznica, i imaš zemalja koje uslijed raznih razloga to ne mogu. Omjer vanjskog duga u BDP-u je u ogromnoj mjeri uzrokovan upravo tom zaduženošću na inozemnim tržištima kapitala.

Ilustracije radi, Kina i Japan zajedno drže preko 60% izdanih državnih obveznica SAD-a, možeš pretpostaviti u kakvu to poziciju dovodi taj isti SAD. Preciznije, ne smiju im zucnuti, kada si zadnji put uopće svjedočio nekom incidentu na relaciji SAD - Kina, pa i žešćoj kritici?

Tko bi uopće isfinancirao te puste ratove koje po svijetu sije SAD, pa pogledaj koliko ljudi im je samo bez osnovnog zdravstvenog osiguranja, a koliko troše na rat(ovanje)? Naravno da je paradoks. Pogledaj im vanjskotrgovinsku bilancu, gotovo 2/3 je uvoz ako ne i više.

Nisam siguran da razumijem tvoju zbunjenost i njene razloge, što te točno buni i kako se uopće dugova riješiti? Financijska poluga im očito omogućuje da glavnicu i kamate koje će isplatiti po dospijeću tih obveznica koje izdaju, nadmašuju investicije i određeni pozitivni učinci na proračun i gospodarstvo, gdje ulupavaju te silne pare.

Neke zemlje tj. vlade to čine uredno, a neke npr. naša Hrvatska, se u pravilu zadužuje da bi se - zadužila još više, odnosno refinancirala stari dug, i za isplatu plaća i mirovina, umjesto za pokretanje proizvodnje i investicijskog ciklusa. Jasno je kuda to vodi.

EDIT : Argentinu bi morao ukucati u wiki (popularno jel) i potražiti njihove krize unazad 10g pa i više, sve će ti biti jasno. Od perioda hiperinflacije nadalje, uglavnom malo istraži krize zemalja latinske amerike, posebno Argentine, ona je školski primjer.

Literature i istraživanja ima napretek. Nije nerazumljivo i laiku, uz poznavanje osnovnog engleskog.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 20:24 (thedream).
16 godina
neaktivan

Pitanje: sta je ovo s privatiziranjem ovrsitelja stvarno ovako retardirano rijeseno, kao sto to novinari opisuju? Ne mislim na to da se kriminalci mogu zaposliti, vec na cijnenicu da vam netko moze upast u stan u bilo koje doba dana, pokupit stvari i odperjat?

I usput, izgleda da je onaj problem s komentiranjem na internetu rijesen sam od sebe :-D http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/12/04/0040006.html

Netko je super komentirao: kratko je trajala ta lampa koju su nam upalili, izgleda da ce opet crno doba....

Ako tekuca vlada jos uvijek donosi zakone, trebao bi im netko objasniti vezu izmedju crvenih i zabrane slobode govora, kad se vec vole razbacivati bojicama :-D

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 20:44 (Deus ex machina).
16 godina
i_rambo_plache kaže...

...

P.P.S. - majkemi, u sljedećem životu ću biti bankar...

EDIT: ima li neki ekonomist koji bi mi mogao pojasniti ovo? U mojim laičkim očima ovo izgleda kao neki paradoks. Gotovo kao da je ekonomija neka sila iz neke druge dimenzije koja se ne ravna po statističkim načelima.

- nema druge šanse.

- naravno, nije paradoks nego majstorija izvođaća (jednako kad gledaš mađioničara). Pojednostavljeno, prevara, ali dobro izvedena, pa ljudi ne ne znaju tko-što-od kuda...

(i Deus se upetlja s 900-1000$ i 100$ ili 2.000$ (pa je sve lijepo objasnio..) ali na dulje čitanje..? ;-)

Banke kradu novac. Banke su dovoljno jaka industrija, dovoljno važna da su države njihovi zaštitnici (banke su iznad energenata i poljoprivrede, jer pomažu državi kad joj zafali novaca, naravno banke nisu pale s marsa, bankari to su simbionti političara).

Pa sad zaboravi na mađioničarske trikove (objašnjenje aka Deus), nego razmišljaj logički, elementarna matematika. Mađioničar je prevarant. Bankar je mađioničar. (jer..)

Banke su investitori prikupljenog novca, moraju ga oploditi (kamate) jer komitenti ulagači također žele svoj dio kamata. Banke investiraju novac tamo gdje su kamate više, veća zarada. Uvjek je s većom zaradom povezan i rizik, .. osim za (velike) banke. Za njih rizika nema jer će ih države izvući iz svake krize. ... To bankari znaju. Koriste svoje znanje i namjerno kradu novac, jer će biti nadoknađen. Porezima i sl. Pošto su banke oslobođene poreza na transakcije, svijet je odavno globalno selo.. pa sad Kajmansko otočje, Linhenštajn, Island... ili Grčka. (još uvjek vam nije jasno?) ..

Ovako, banka iz Dojčlanda ima puno novca, jer je dojč jaka privreda, štedljivi ljudi itd, pa sad mora ga investirati, okrenuti i zaraditi. Kako? Prodajući ga tamo gdje je novac skuplji. Znaju rizike, ali za njih rizika nema, sve je osigurano, ako propadne osiguranje država namiri (ili se pokrene rat). Država ne može banki reči NE. (mada je to Merkelica prije par godina rekla upravo za Linhenštajn (banke) i mahala prstom... uf, što su se bankari prepali. (vidimo posljedice).

Znate li koje su banke i osiguravajući fondovi najveći na svijetu, sjedišta? .. G.B., Dojč. USA, .. znate li da je prvi puta u povijesti bankarstva kamata bila 2%? - naravno u G.B. Znate li tko je iza Islandskih kredita? ... hint, GB.

Pa pitanje (koje mađioničar kvalitetno sakrije, dok Deus objašnjava 900-1000$), tko je komu posudio koji novac? GB-Islandu? Ne, Banke osobama na Islandu? Ne. Nego GB Banke u Islandskim filijalama, istim tim bankarima iz GB, ali na teritoriju druge države, transakcija 0, porez 0 (nule, da nema zabune). novac je nestao ali fiskalno je to dug Islanda, ne GBa. Fiskalno je GB u pozitivi (potražuje).. e da, potražuje svoj novac, koji je u Švici. Bankar ima jahtu, ima mirovinu, država će namiriti potraživanje i sve je rješeno.

- Isti recept, je i za izradu vegete, tj kupnju Podravke, samo manja skala, osujećen pokušaj... princip je isti. 2+2=4, to visokomatematičari često zaborave.

- Sad kad su malo pretjerali, otpisuju dug, naravno. to ih ne košta ništa. Samo su tužne što taj dio neće netko drugi isplatiti njima.

- Gdje smo mi? Dok je u GB kamata bila 2%, naši bankari su 'morali' dići kamate. Siroti, pa tako još više zaraditi. (izvještaji za nas, svake godine sve bolje posluju, profiti, ne gubitci). Pa sad, ako kod nas te zapadne banke (nisu u našem vlasništvu, pa nije neko naš nesposoban, tko bi upropastio...) posluju i povećavaju zaradu, kojom bi to logikom isti ti bankari poslovali s gubitkom u dojč, GB... ili Islandu? Što su tamo šefovi naši bankari pa je zato loše?

- Mađari su prije godinu dana lupili porez bankarima, svi su plakali, EU je mahao prstom.. i gle, sad EU uvodi porez bankama. Kako to?

- Obama? Da bakarima novac iz Fortknoxa oni podjele bonuse. Kriza? LOL. Tržišna privreda i zabrana subvencioniranja privatnih tvrtki? Koj osnovni zakoni su temelj EU (primarno tržišne zajednice?) - upravo to, tržiđni zakoni, koje su banke izokrenule do bola, uz blagoslov politike.

Neke zemlje su postale kamtarski robovi, grci to ne žele, ni islanđani.. mi (ako do tog dođe) nećemo imati takav izbor, jer nismo Island. U islandu su bankari završili u zatvoru. Zašto?

Pa sad ponovo, tko je komu posudio koji (količinski koliko) novca?

Osoba A posudi osobi B 1$, u čemu je problem? Problem je ako osoba B ne postoji, ako nema jamca, ako je novac ukraden.

Osoba A (referent ili direktor banke) je znao da novac odlazi 'u nepoznato', jer je znao da će država pokriti dubiozu... istovremeno nema nikakve zapreke da osoba B bude ista ta osoba A. Matematički X=Y. Banka može sebi (filijali) isplatiti x novca. Može otpisati dug sve dok će taj dug netko (država) namiriti. To je osnovna formula, ne 900-1.000$.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 21:59 (ihush).
16 godina
ihush kaže...
Banke kradu novac. Banke su dovoljno jaka industrija, dovoljno važna da su države njihovi zaštitnici (banke su iznad energenata i poljoprivrede, jer pomažu državi kad joj zafali novaca, naravno banke nisu pale s marsa, bankari to su simbionti političara).

Samo bih želio nabaciti svoju ispravku.

Banke nisu industrija nego parazitne organizacije koje čovječanstvu ne pridonose ni na koji način..za razliku od industrijalaca {#}

15 godina
neaktivan

Zamislimo na tren život bez banaka, što to znači za svakog od vas osobno?

Cemetary gates
16 godina
eevek kaže...
...

Samo bih želio nabaciti svoju ispravku.

Banke nisu industrija nego parazitne organizacije koje čovječanstvu ne pridonose ni na koji način..za razliku od industrijalaca {#}

-jesu, jednako se (termin) odnosi na industriju igara, hollywoodsku industriju, zabavnu industriju.. (namjerno sam iskoristio taj termin, kao naglasak na veliki biznis, banke i osiguranja su najveći mogući biznis, većeg nema).

thedream kaže...

Zamislimo na tren život bez banaka, što to znači za svakog od vas osobno?

-ko ćevapi bez luka... nije to to.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice