Da, genijalac. Eto svi su pusti znanstvenici bili teški ateisti poput tebe.
Newton, Galileo, Pascal, Mendel, Kepler, T. de Chardin... evo link koji. Jadničci pusti, kako su samo mogli vjerovati u Boga i baviti se znanošću!?
Jesam ja negdje napisao da znanstvenik ne može biti vjernik? Dok slijedi znanstvenu metodu, njegova osobna uvjerenja su irelevantna. Mnogi od njih su lupali i dosta gluposti van područja kojim su se bavili, ali znanost uzima ono što su pokazali po znanstvenoj metodi i drugo je ne zanima. Opaska o funkcioniranju znanosti se referira na tvoje odbacivanje hipoteza koje imaju snažne indicije za i slabe ili nikakve protiv, branjenje hipoteze za koju nemaš nikakve indicije jer ti se ta sviđa, a posebno na tvrdnje o tome da je nešto nedokazivo i da nebismo ni trebali pokušavati dokazivati dok nemamo konačan dokaz,kojeg po tebi nećemo nikad ni imati, u čemu bih se uvjetno složio - jedino što je tu točno je da do dokaza nećemo nikad ni doći ako ga ne budemo tražili.
Boldano - izvrsno! No pogrešno me interpretiraš.
Svojim daljnjim postovima si dokazao da sam te sasvim točno interpretirao. Ti u znanosti ne tražiš istinu, već tražiš opravdanja za svoje stavove koje nemaš u planu mijenjati, te si spreman natezati hipoteze, teorije i dokaze da bi ih uklopio u svoju sliku svijeta. Time ne da si loš znanstvenik, već nisi znanstvenik uopće. Za takvu "znanost" koristimo naziv pseudoznanost.
Postoje li nebrojene granajuće povijesti koje nastaju iz svakog mogućeg odabira svakog mogućeg događaja? Možda, možda ne, ali to nije ni bitno.
Naprotiv, mislim da je u kontekstu ove rasprave itekako bitno. Ako postoje nebrojene granajuće povijesti, onda čitav koncept Boga van prostor-vremena pada u vodu. U svakom trenutku postoji naša instanca koja je donijela ispravnu odluku i koja je donijela neispravnu odluku. Kompletan koncept duše i vječnost života postaje apsurdan jer postoji barem jedna instanca svake osobe koja je definitivno zaslužila vječnu patnju i barem jedna instanca koja je utjelovljenje svetosti.
Dakle, ako jedan jedini kvant u mozgu održi valnu funkciju 1 planckove sekunde, njegov utjecaj spada pod statistiku, a ne konkluzivni dokaz.
Statistika je sastavni i vrlo važni dio znanstvene metode. Radiš preslikavanja jer tebi to tako odgovara, ne vodeći računa o tome da li to odgovara stvarnosti - to je u suprotnosti sa znanstvenom metodom.
Pogledaj analogiju s plinom - gibanje čestica unutar plina je kaotično. Međutim, mi znamo, možemo izračunati i izmjeriti makroskopske veličine tog plina. Proračun gibanja jedne molekule u plinu bi bio iznimno kompleksan čak i kad bismo mogli izmjeriti sve potrebne veličine, ali ne možemo ni to dovoljno precizno za potrebe proračuna. Međutim, ako proračunamo statističke vjerojatnosti gibanja tih čestica, dobijemo upravo one vrijednosti s kojima radimo na makroskopskoj skali. Ništa mistično se ne događa s tim plinom zbog kaosa koji vlada unutar.
Ista stvar je i s analogijom koju je netko iznio za BMW-a, ti ne možeš odrediti stanje svake čestice, ali kad gledaš makroskopski objekt on je statistički presjek svih vjerojatnosti, što u konačnici da konačnu i određenu vrijednost.
Tvrdnja da u nekom procesu jedna valna funkcija utjeće na konačni ishod je dokaziva pomoću statistike, a ti dokaze za nju nemaš, pa se onda obrušavaš na statistiku kao nerelevantnu.
Kao što program TV-a nije prizveden u samoj TV kutiji, već signalom dolazi odnekud, tako ja smatram i mozak. Nešto nalik anteni koja "subjektivizira" svijest.
Problem s tim leži u činjenici da bi takav signal trebao vršiti interakciju s materijom kako bi se svijest mogla "subjektivizirati", a čim nešto vrši interakciju s materijom, automatski je i mjerljivo. Ako je mjerljivo, onda je dokazivo. Ako je dokazivo, tvoja teza o nedokazivosti pada u vodu, a kako nemaš ni dokaza ni indicija za tu hipotezu, i ona pada u vodu.
Najjednostavnije - butterfly effect. Ja, svijest, duh... je leptir kojeg ne možeš detektirati bez rezerve, zahvaljujući nemogućnosti spoznaje stvari po sebi, odvojenosti subjekt objekt.
Da li ovim, a referirano i na tvoje pozivanje na kvantnu neodređenost, zapravo pokušavaš reći da bi idealni generator random brojeva imao svijest?

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!

) u očajničkom pokušaju da spasiš takav svjetonazor.