Dakle, stvar je upravo obratna - traže se izvanjski dokazi za tvrdnje iznesene u Bibliji. One mogu biti najrazličitije - od židovskog bijega iz egipatskog ropstva opisanog u Starom Zavjetu (ne postoje bilo kakvi neovisni dokazi o tome) do postojanja židovskog rabina Isusa kojeg su Rimljani razapeli u Novom Zavjetu (također ne postoji dokazi da se to ikada dogodilo - bilo arheološki, bilo autentični neovisni zapisi van Biblije).
S obzirom da sam neko vrijeme bio veliki fan Ehrmana (tip izvrsno i pitko objašnjava Bibliju koju poznaje beskonačno dobro - izvrstan predavač općenito, zato i predaje Biblijske studije na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini) bio sam se sklon prikloniti njegovoj interpretaciji, ali mi se, iskreno, Carrierova čini uvjerljivijom.
EDIT:
Na YT-u imaš Ehrmanova predavanja na razne teme. Tip je izvrstan za slušanje, pa ako te to zanima savjetujem potražiti te videe.
Zanimljivo kako gore tvrdiš boldano (s naglaskom na žuto), a potom spominješ izvrsnog Ehrmana, čiji si neko vrijeme bio veliki fan, koji tvrdi, citiram:
"Jedna od najsigurnijih činjenica o povijesnom Isusu jest da je bio razapet po naredbi Rimskog prefekta Judeje, Poncija Pilata"
B. Ehrman, Historical Jesus Part 2, Lecture Transcript and Course Guidebook, The Teaching Company, 2000, str. 162.
Zašto onda, jedan uvažen autor tvrdi tako nešto s obzirom na boldano u gornjem postu? Ne slažeš se ipak s njim?

"