Auti - ultimativna tema izdvojena tema

poruka: 79.476
|
čitano: 17.176.252
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Auti - ultimativna tema
hrčak kaže...
sstrmi kaže...

Ako ti nije žao para, onda definitivno ove - ERFLOG D1S LED

Osobno ih imam 2 godine + u svom F10 i svijetle odlično.

Jeftinija solucija D1S LED je AMIO, isto ok marka. AMIO D1S LED

Naravno možeš i standard xenon D1S Amio ili Mtech, obe su ok. IMao obe u prijašnjim autima.

Standard D1S Xenon AMIO

Super, hvala Vam.

Ako idem ipak na standard Xenon, da li je bolje uzeti 6000k koje svijetle bijelo ili 8000k koje svijetle plavo?

Isto tako, ukoliko se stavi ovaj D1S LED, auto redovno prolazi tehnički pregled?

8000k nikako, to je plava boja i daje manje svjetla. Strogo gledano s 8000k ne možeš proći tehnički. 
Te D1S LED izgledaju isto kao obični D1S. Razlika se jasno vidi kod prvog paljenja jer je intenzitet odmah 100% za razliku od Xenona kojem treba malo da se zagrije. Dakle, ako dođeš s upaljenim ("zagrijanim") svjetlima na tehnički sigurno neće nitko primijetiti razliku. 
LED ima intenzivnije svjetlo od Xenona (intenzitet pada kod višesatnog rada, ali je i dalje snažniji snop nego iz Xenonske žaruljice), ali na to nitko ne obraća pažnju.

14 godina

4300 ili 6000K
Ja sam osobno uzimao uvijek 6k zbog bijelog izgleda, ali realno vjerojatno je najbolje 4300k.

Prolazi da, to je auto s tvorničkim xenon što znači leća odradi svoje.

15 mjeseci
RuskeGTT kaže...
Posmatrač kaže...
RuskeGTT kaže...
Posmatrač kaže...
lumiks kaže...

Pozdrav ekipa. Nedavno sam kupio prvog automatika, Qashqai MHEV CVT mijenjač. Koje su preporuke za šaltanje iz D u N prilikom stanja na semaforima i općenito nekim kraćim stankama. Na mjestima čitam da je korisno da se makne opterećenje s mjenjača, negdje se spominje da nema potrebe, tako da ni sam ne znam što je bolje. Mislim, znam da ako sam dosao na upaljeno crveno da ga prebacim u N, ali ako je u gradu svaki drugi semafor tako, ima li onda više štete šaltati ga u tako kratkim intervalima?

Nema opterecenja automatskog mjenjaca bilo kojeg kada stojis u mjestu jer ti je noga na kocnici. To sto ti pricas je prica prilikom stajanja. Prvo u N pa rucna pa pustic kocnicu da opterecenje ode na kocnice pa ponovo pritisnes kocnicu pa u p. Tada je skinuto opterecenje sa mjenjaca. Ja imam audi a4 b9 sa DSG i ne zamaram se sa time. Stanem, ugasim auto i on sam prebaci u p i aktivira rucnu....

ma nemoj, znaci ostavis na semaforu u D, nema opterecenja na mjenjac...zasto onda drzis kocnicu? auto krece, je tako? ako auto krece, kako nema opterecenja na mjenjac, lamelu, zamasnjak?

Zato sto elektronika odradi svoje. Kada je brzina nula tj stojis mjenjac nije pod opterecenjem. Zato kad kreces osjetis kada lamela ili kako je vec rijeseno kod odredjenog mjenjaca spoji mjenjac sa motorom i tada kreces. AKo si ikad vozio DSG ili neki drugi automatik osjetio bi to. Ne znam kako je kod CVT mjenjaca ali na dsg mjenjacu osjetis kada se mjenjac "ukopca"prilikom pustanja kocnice. 

Kako ti to prikazujes kada drzis kocnicu lamela proklizuje jer upravo bi se to desilo da je mjenjac pod opterecenjem a ti drzic kocnicu. Razmisli malo. Kocnica djeluje mehanicki na tockove a mjenjac je u prvoj i lamela pustena. Isto kao i na mehanickom mjenjacu. Sta bi se desilo? 

ne osjetim ja nista tako, kod mene sve ugladeno, nema ubacivanja, izbacivanja...ja kad stojim na semaforu sa mjenjacem u D, ako ne stiscem kocnicu auto zeli kliziti napred, znaci MORAM kocnicu stiskati...odnosno lakse mi izbacit u N

Tonchek kaže...

Koji ovaj doktor RuskeGTT 

Jel si kad čuo za prekidač na papuči kočnice? Ili štop šalter? Svaki dsg/s-tronic nema opterećenja dok je u D jer mehatronika razdvoji spojku. Klasični automatik tipa ZF8 je napet ali ima pretvarač okretnog momenta - wandler za kojeg su minimali napori i nitko se nebi trebao opterećivat s tim glupostima.

Pričaš o CVT i brzinama? Koliko ima CVT brzina? To je bezstupanjski mjenjač i to šta na recimo multitronicu imaš 8 brzina je samo kompjuterski regulirana mehatronika koja će ga držat u određenom rasponu okretaja. Ne pričaj nebuloze o šaltanju tih brzina jer tehnologija već dugo postoji i inženjeri znaju koliko momenta radi auto, koliko trpi zamašnjak i kako da se mjenjač ponaša 

da, pricam o tim simuliranim brzinama, jer znam da postoji to, a da me CVT zanima, ne zanima me nimalo kao mjenjac

Posmatrač kaže...
Tonchek kaže...

Koji ovaj doktor RuskeGTT 

Jel si kad čuo za prekidač na papuči kočnice? Ili štop šalter? Svaki dsg/s-tronic nema opterećenja dok je u D jer mehatronika razdvoji spojku. Klasični automatik tipa ZF8 je napet ali ima pretvarač okretnog momenta - wandler za kojeg su minimali napori i nitko se nebi trebao opterećivat s tim glupostima.

Pričaš o CVT i brzinama? Koliko ima CVT brzina? To je bezstupanjski mjenjač i to šta na recimo multitronicu imaš 8 brzina je samo kompjuterski regulirana mehatronika koja će ga držat u određenom rasponu okretaja. Ne pričaj nebuloze o šaltanju tih brzina jer tehnologija već dugo postoji i inženjeri znaju koliko momenta radi auto, koliko trpi zamašnjak i kako da se mjenjač ponaša 

Kupi automatik i onda ga drzi na manuelnom modu ;) Koji i nije bas manuelni jer ce ga elektronika overrajdati kad napravi glupost ;)

Kao i sto ESP off i nije bas off na 99% auta al lijepo izgleda na komandnoj tabli ;)

da, drzim ga u manualnom modu u odredenim situacijama kad to zahtjeva, kad ne zelim se voziti na 1000 okretaja i opterecivati sve zivo

elektronika me nema sta overrajdati jer ne pravim gluposti ;) ne zivim u 2010tima ;) 

Tonchek kaže...

Točno tako, kupi automatika i zamaraj se kako i kada ga prešaltat, stavit u N ili u P. Pa ljudi kupuju takve mjenjače da nemaju brige, onda se pojave pametnjakovići pa ih plaše sa nebulozama 

neces imat brige ni kad ti dode par hiljada eura za popravak :) a sve si to mogao pametnijim koristenjem izbjec ili barem dosta odgoditi, ako vec treba nesto crknuti

eto tako moj 172tkm salta ko putar, ko nov...doslovno...i

cro_blue kaže...
Pixel kaže...

Kad si ovako opisao ja to ne bi uzeo nit ida mi besplatno daju,  renault mi nikad nije slovio kao ekstra pouzdan, a ovakav kompliciran i osjetljivi koncept jos da rade, pa to mi zvuci kao katastrofa koja ceka da se dogodi.   Opce je poznato pravilo, sto je sustav kompleksniji to je skloniji kvarovima.

Je zasticewn si svim  i svacim osim sto nisi zasticen od posjeta servisima ako se nesto dogodi i natezanja s njima dok se ne popravi ako se popravi, bilo je eto u hr  slicnih iskustava s mjenjacima na skodama i kak se je/nije rjesavalo nakon dugih natezanja sa servisom.

Ne kazem da ce ti se to dogoditi, ali bjezim od takvih stvari, pogotovo kod proizvodaca koji bas nisu mjerilo kvalitete. 

Još ako vozilo ima kakvu baterijicu kao buffer koja je sigurno preopterečena, pa kad ona ode  uf veselja, svašta sam se načitao kod tih problema s baterijama na hibridima. 

Iskreno se nadam da će te služiti dobro

Haha... Teoretski, u pravu si. Praktično, vidjet ćemo.  Vjerujem da su se slične rasprave vodile svaki put kad se uvodila neka nova tehnologija u svijetu automobila. Uvijek je bilo onih koji su ZA i koji su PROTIV. Ja sam sklon eksperimentima pa me vjerojatno zbog toga nije strah. Ipak su to konstruirali ljudi koji imaju malo više pojma od nas na forumu. Tebi u svakom slučaju hvala na lijepim željama. Nek me posluži sljedećih pet godina, a onda ćemo opet tražiti nešto novo. 

RuskeGTT kaže... 

ma sve to prije sam i ja sam nasao, ali me jako zanima u praksi sta je to...npr kod ubrzanja normalnim gasom od 40 do 140 recimo (spajanje na autocestu) koliko on presalta brzina? znam da meni bi megan presaltao 3. do 7. dal se osjete uopce te promjene brzina? ne vidis okretomjer jer ga nema najvj, pa kako znas da uopce salta? mislim izmisljavaju toplu vodu i ne bi uzimao tako nesto da se mene pita...edc je vrh sto se tice mjenjaca i ne vidim potrebe za drugim...kako drugi imaju obicne automatike uz hibridni sustav, al ne ajmo izmislit 2+4 sta god to znacilo...

Zar je bitno kako on mijenja brzine i na koliko okretaja?! Ne, nemam okretomjer niti mi je potreban. Samo mijenjanje brzina protječe jako glatko i osjeti se tek po zvuku motora, ako je radio toliko smanjen da čuješ rad motora.

Kad je u pitanju EDC, ne spominji mi ga, molim te. Proteklih sedam godina sam se navozao EDC-a u Meganeu i mogu samo reći da je EDC govno, a ne vrh od mjenjača. Da ne misliš da sam imao problema s njim - nisam, ali nisam bio ni zadovoljan jer je, pogotovo u odnosu na konkurenciju, bio spor, neodlučan i povremeno bi prijavljivao grešku koja bi nestajala pri sljedećem gašenju automobila.  

vozio sam i ja svakakve EDCove, koji su kasnili kod saltanja, trzali na parkingu kad klizes bez gasa, bacali greske, zvukove ispustali...pitam ja malo vlasnike kako oni to koriste i kazu isto kao i vi svi ovdje: sta kako, bacim u D i vozim. pitam jeste li servisirali kad mjenjac, ulje filter...ne, sta se to radi? ili ne, to je lifetime i slicne nebuloze...to mi dovoljno kao odgovor...

vozio sam svakakve aute sa svakakvim mjenjacima i rec cu da dobar odrzavan EDC (npr moj) ne kaska apsolutno nista naspram DSG-a, ZF-a i slicnih "flagshipa" samo jel, treba malo u glavi imati nesto i treba odrzavati ih svakih par godina...

Sa e-CVT nemam nikakvih problema i mogu ostaviti u D sa opcijom hold pa mi ga sam drži kad dođem u potpuno zaustaljanje, fenomenalna stvar, mislio sam da to većina ima?

17 godina
Karlek_19 kaže...
jozef kaže...

Ja automatika na semaforu uvijek prebacim u N ako vidim da ću stajat više od 10-15 sekundi. To je nekako stvar kulture. Ne moraš onima iza sebe spalit rožnice upaljenim stop svjetlima.

Ovo!!

nema gore modernih led govana od svjetla i onda ti frajer u suv smeću visokom 3 metra stoji na mrtvoj bremzi jer je lijen staviti u ler. 

A jel vam pali na pamet da svi noviji automatici i ev imaju auto hold, pa cim se zaustavis mozes maknuti nogu s kocnice jer auto dalje sam koci dok ne piones gas. 
Optuzujete ljude bez veze.

10 godina
Ekipa jel vama sve uredu sa ocima ako vam smetaju svjetla kocnica?
16 godina
Pixel kaže...

A jel vam pali na pamet da svi noviji automatici i ev imaju auto hold, pa cim se zaustavis mozes maknuti nogu s kocnice jer auto dalje sam koci dok ne piones gas. 

LOL, pa upravo u tome i jest problem. Kad je autohold aktivan stop svjetla su upaljena! Zato se prebaci u N, da ne blještiš bez veze.

sporttest kaže...
Ekipa jel vama sve uredu sa ocima ako vam smetaju svjetla kocnica?

Nije da klinički smeta, ali da sam htio da nešto blješti u mene pronašao bih način da infotainment prebacim u dnevni mod. Stojiš u koloni a neki Cayenne ili Ioniq s onim lightbarovima te osvjetle kao da si u solarij ušao.

15 mjeseci
jozef kaže...

LOL, pa upravo u tome i jest problem. Kad je autohold aktivan stop svjetla su upaljena! Zato se prebaci u N, da ne blještiš bez veze.

Zar nije poanta da svjetli iza kako se netko ne bi spucao u tebe iza jer stojiš i da pokažeš autu iza da si stao?

12 godina
Auti - ultimativna tema

Ha ? Autohold nebi trebao imat ukljucene stopke jer tu zapravo radi el. rucna. Kod mene stopke ne svijetle kad je autohold upaljen, i iskreno, bolje.

17 godina
jozef kaže...
Pixel kaže...

LOL, imam automatik jer ne zelim saltat i onda cu se tog odreci jer nekome za okice smeta stop svjetlo, je sigurno, ono bas mi je zgodno svsaki put na semaforu prebacivat  izmedju N i D i jos onda aktivirati rucnu kocnicu da auto ne ode ako ima nagib , auto hold toliko olaksava voznju kroz grad i sad bi trebao to ne koristiti jer nekome smeta , to će se sigurno dogoditi 

Jel onda ne smijem koristiti niti autopilot jer on isto sam stane i drzi kocnicu pa krene sam, znaci i to jos moram svaki put aktivirati i deaktivirati na semaforu uz sve ovo ostalo 

Da i meni nekad ta svjetla bljeste, ali skrenem pogled i ne gledam u njih. Vise iritiraju jake maglenke koje ekipa popali u koloni pa svijetle cijelo vrijeme

15 godina
Pixel kaže...
Karlek_19 kaže...
jozef kaže...

Ja automatika na semaforu uvijek prebacim u N ako vidim da ću stajat više od 10-15 sekundi. To je nekako stvar kulture. Ne moraš onima iza sebe spalit rožnice upaljenim stop svjetlima.

Ovo!!

nema gore modernih led govana od svjetla i onda ti frajer u suv smeću visokom 3 metra stoji na mrtvoj bremzi jer je lijen staviti u ler. 

eto moj noviji automatic 2016 nema autohold u D na semaforu

15 godina
Auti - ultimativna tema

nego, meni smeta dosta kad sam na tempomatu i onda smanjim brzinu npr sa 70 na 50 kad ulazim u naseljeno i onda mi auto koci, a ne upale se stopovi...primjetio sam to u mrklom mraku gdje se jasno vidi kad ja kocim, a kad auto koci na tempomatu...jel i drugi imaju taj "problem"?

12 godina
RuskeGTT kaže...

nego, meni smeta dosta kad sam na tempomatu i onda smanjim brzinu npr sa 70 na 50 kad ulazim u naseljeno i onda mi auto koci, a ne upale se stopovi...primjetio sam to u mrklom mraku gdje se jasno vidi kad ja kocim, a kad auto koci na tempomatu...jel i drugi imaju taj "problem"?

Realno, ne treba, i tebi i autu, ali zbog drugih debila na cesti koji koriste tiktok i voze bilo bi dobro... zamisli sad kak je sa hibridima i pogotovo full elektricnim koji jedva i koriste kocnicu

11 godina

Pa kaj onda ne maknu nogu nek stoji na bremzi? Ili stop svjetlo samo od sebe blješti? Onda isto nekaj ne valja

17 godina
hrčak kaže...
sstrmi kaže...

Ako ti nije žao para, onda definitivno ove - ERFLOG D1S LED

Osobno ih imam 2 godine + u svom F10 i svijetle odlično.

Jeftinija solucija D1S LED je AMIO, isto ok marka. AMIO D1S LED

Naravno možeš i standard xenon D1S Amio ili Mtech, obe su ok. IMao obe u prijašnjim autima.

Standard D1S Xenon AMIO

Super, hvala Vam.

Ako idem ipak na standard Xenon, da li je bolje uzeti 6000k koje svijetle bijelo ili 8000k koje svijetle plavo?

Isto tako, ukoliko se stavi ovaj D1S LED, auto redovno prolazi tehnički pregled?

Ni 6000K ni 8000K.

Gledaj 4300K ili max 5000K ako želis bijelu svjetlost. 6000K ide već na plavkasto, o 8000K da ni ne pričam..

6 godina
RuskeGTT kaže...
Pixel kaže...
Karlek_19 kaže...
jozef kaže...

Ovo!!

Nema ni moj DSG autohold ali na uzbrdici uredno stoji kad pustis kocnicu. Nisam testirao koliko dugo ali dovoljno da lagano pritiskas gas i krenes....

12 godina
Auti - ultimativna tema

prijatelj kupio novi 320i iz salona i legende iz tomića mu kažu da je servisni interval 30tkm ili 2 godine. Malo je reći da sam se šokirao, pa tim tempom održavanja kolko bi taj motor izdržao

Na to sam mu reko da bježi iz tomića i da auto servisira u baumgartneru svakih 10-15tkm

6 godina
Del_Boy97 kaže...

prijatelj kupio novi 320i iz salona i legende iz tomića mu kažu da je servisni interval 30tkm ili 2 godine. Malo je reći da sam se šokirao, pa tim tempom održavanja kolko bi taj motor izdržao

Na to sam mu reko da bježi iz tomića i da auto servisira u baumgartneru svakih 10-15tkm

Nije to tomic izmislio vec fabrika....

14 godina
Del_Boy97 kaže...

Što se tiče ovlaštenih zbog jamstva, definitivno baumgartner. Nakon isteka jamstva kod Palića ili Bavaria motors

Posmatrač kaže...
Del_Boy97 kaže...

Nije to tomic izmislio vec fabrika....

Tako je, nebuloze naravno. Svakih 10-12tkm ako je u pitanju čista gradska, 15tkm ako ima više otvorene. Pogotovo što je unutra 0w-20 FE, što prije preći na 5w30 Motul, Ravenol ili LM

16 godina
hahhaajaads kaže...

Ha ? Autohold nebi trebao imat ukljucene stopke jer tu zapravo radi el. rucna. Kod mene stopke ne svijetle kad je autohold upaljen, i iskreno, bolje.

Ne, autohold nije ručna. Ručna radi putem električnog aktuatora, a autohold radi hidraulički preko kontrolne jedinice ABSa. Ako tebi stop svjetla ne rade kod autoholda onda je možda nešto rekodiravano po autu pa je isključeno. Standardno kod autoholda su stop svjetla upaljena. 

Posmatrač kaže...

Nema ni moj DSG autohold ali na uzbrdici uredno stoji kad pustis kocnicu. Nisam testirao koliko dugo ali dovoljno da lagano pritiskas gas i krenes....

To je sasvim druga stvar. Niti jedan automatik na uzbrdici ne klizi (unatrag) dok je u D. To je kao da auto držiš na kvačilu, ali nije autohold. Ti ako staneš na ravnom ili nizbrdici i pustiš kočnicu (a bez gasa) auto ti lagano krene, kad je autohold aktiviran auto ne kreće dok ne dotakneš pedalu gasa.

15 godina
Ovo nije točno što ovdje pišeš.

Kolega gore priča o Hill Assistu i autu sa duplim kvačilom - DCT/DSG. HA se aktivira tek kad je auto na uzbrdici i to tek od nekog kuta.

Mondeo iz 2016 sa DCT će se na uzbrdici uredno vratiti malo unatrag (čak i pola metra), ako dovoljno dugo nakon puštanja kočnice nije stisnuto dovoljno gasa ili je uzbrdica premalena da se aktivira Hill Assist.

Moguće je da neka vozila imaju drukčije implementiran Hill Assist, pa ne drži na vrijeme, već mu, kao i Auto Holdu, treba neka određena sila da kočnice otpuste. Za auta s kvačilom, bilo duplo ili ne, nema fizičke prepreke da se ne može vratiti unatrag kod kretanja na uzbrdici. Elektronikom se može postići da to kretanje bude zanemarivo.

Kod vozila sa Torque Converter stoji da se ne mogu vraćati unatrag u D, jer uvijek postoji prijenos moment sile motora na kotače. Iako i ovjde može biti da se auto vraća. To je u glavnom u slučaju da u TCu fali ulja ili je neki drugi problem.
4 godine
Auti - ultimativna tema

meni se najbolje pokazalo castrol edge 0w30 za b47, na radnoj temp nije prerijetko, a bolje je za hladni start od 5w30, cijena malo skuplje

https://www.youtube.com/@mega0nyt
14 godina

Taj Castrol nije ništa posebno, probaj Ravenol, LM ili MOtul

17 godina
Posmatrač kaže...
RuskeGTT kaže...
Pixel kaže...
Karlek_19 kaže...
jozef kaže...

Ovo!!

To je pomoc kod kretanja na uzbrdici,  to imam i na fordu s rucnim mjenjacem.

a ne znam onda, moza je autohold cest samo u premium klasi, ali vidio sam ga kod skoro svih novih automatika ukoje sam nedavno gledao. Kod EV je uobicajen

14 godina

Auto Hold je sustav koji automatski zadržava vozilo na mjestu nakon zaustavljanja, bez potrebe da stalno držiš nogu na kočnici. Tako je u mojem F10, iako rijetko to palim jer 90% vremena vozim otvorenom cestom

4 godine
sstrmi kaže...

Taj Castrol nije ništa posebno, probaj Ravenol, LM ili MOtul

Jedino sam primijetio manju potrosnju na hladnom startu, kad je vani minus i prvih 5 10km stvarno cca 0.5l manje trosi u odnosu na 5w, ovako nema nikakve razlike u radu motora i sl. To je 50% skuplje, mislim da nije toliko bolje, ne vozim formulu nego 520d 

https://www.youtube.com/@mega0nyt
14 godina
Auti - ultimativna tema

Nisam detaljno istraživao tržište pa mi je možda promaklo, bacio sam oko na kineze (Omoda) i usput primjetio nedostatak karavana kineskog podrijetla na tržištu. Sve nešto SUV i Crossoveri. Ima li neki kineski brand u ponudi karavane?

EDIT: zaboravio napomenuti da sam mislio na ICE.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 10:54 (mjaneci3).
15 godina
Auti - ultimativna tema

Ako netko posjeduje Škodu Octaviu 4 FL kako se pokazala do sad, konkretno motori  1.5 TSI 115/150KS ?

15 godina
mjaneci3 kaže...

Nisam detaljno istraživao tržište pa mi je možda promaklo, bacio sam oko na kineze (Omoda) i usput primjetio nedostatak karavana kineskog podrijetla na tržištu. Sve nešto SUV i Crossoveri. Ima li neki kineski brand u ponudi karavane?

ima volvo karavane...

14 godina
RuskeGTT kaže...
mjaneci3 kaže...

ima volvo karavane...

Ma znam za Volvo i slične, mislio sam na nativne kineske brandove, ne ove koje su preuzeli kinezi. 

13 godina
Imam 150 ks, 2022.god.Odličan na autoputu, malo troši i dobro ide.Vuče ravnomjerno od 1500 do 6000rpm.Trenutno je na 44kkm, nema problema sa mehanikom ali front asist i parking senzori kada je vlažno, javljaju grešku, koja se u toku dana isključi.Ako ih obrišeš sa krpicom, prorade.Čitao sam da se to često dešava svima iz grupacije.Bežični Android auto je odličan i pouzdan.Led farovi za svaku pohvalu.Osnovna (ambition) oprema.Evo, pitaj ako te još nešto zanima.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice