Program za manipulaciju web stranicama

poruka: 35
|
čitano: 3.970
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Program za manipulaciju web stranicam

Pozdrav,

zanima me da li postoji program koji bi skidao sadržaj sa neke web stranice koji bi ja onda mogao mijenjati (nešto kao web query u excelu), spremati, izvoziti u html, a naročito REFRESHATI ali na način da se refresha samo izmijenjeni sadržaj koji sam spremio a ne da nanovo učita cijelu stranicu pa da moram mijenjati sve ispočetka...

Valjda nisam previše iskomplicirao ovo... 

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Program za manipulaciju web stranicam

A... Ovaj... Jesi... Osmijeh Odnosno, nije da si iskomplicirao to, nego si nedovoljno objasnio. Mozda bi ti netko mogao pomoci da konkretiziras zahtjev - znaci, da kazes ocu s te i te stranice skidati taj i taj sadrzaj. Opcenito gledano, mogao bi si u JavaScriptu napisati skriptu koja ce sama refreshati stranicu iz koje se poziva i koja ce vuci stranicu ili dio stranice negdje s Interneta. Vise ne mogu reci jer mi nije previse jasno.

15 godina

Ti vjerovatno tražiš nešto poput onih stranica kao što su vijesti. Znači npr. Ti ubaciš novi članak i on ti ga automatski doda tj. nemoraš prepavljati cijeli html. Takvo što se zove CMS. Najpoznatiji su wordpress i joolma. Joolma je vrlo jednostavana za instalirati i može se dizajnirati fina stranicu. Osim toga na internetu se besplatno mogu naći teme za joolmu i wordpress ako ti je problem sam dizajnirati stranicu.

Ako slučajno pomognem molimo pritisnite gumb hvala.
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.6.2010 7:11 (captain_soap_McTawish).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da, mislim da bi s JavaScriptom to bilo najlakše... ali ne znam JavaScript.

Evo na primjer: http://www.rezultati.com/nogomet/spanjolska/
Ova stranica je nešto slično onome što meni treba.

Recimo želim sad napraviti svoju stranicu koja će učitavati samo ovaj prvi okvir - Primera division.
A sa strane tog okvira da mi prikazuje sadržaje koji bi dobio kad bi poklikao na sve ove kvadratiće sa strane : Live centre - Statistike (vezane uz taj okvir.)

Jel to moguće?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Sam okvir bi se trebao moci izvuci. A ove stranice na koje se ide kad se klikne... Mislim da to nece biti bas jednostavno... A mozda ni moguce. Mozda ti se javi netko tko ima iskustva s parsiranje HTML dokumenata, ali ne racunaj na to. To sto bi ti htio iziskuje veliko znanje (ako nista drugo, moras znati neki programski jezik, u kojem ces napisati kod za parsiranje) i mnogo, mnogo vremena.

16 godina
neaktivan

A postoji li koji drugi način, osim JavaScripta...?

Ili neki program koji bi to mogao raditi?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Mislim da ne dozivljavas to u cemu je problem. Imas Firefox? Instaliraj ekstenziju Firebug i pomocu nje istrazi DOM (Document Object Model) te stranica pa ces vidjeti kako daleko sve to ide - taj sadrzaj ti je dugoko zakopan u jednom iframeu. Ne znam kako bi tome mogao pristupiti bez JavaScripta - eventualno da skuzis adresu s koje se ti podaci ucitavaju...

16 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Program za manipulaciju web stranicama

Da znam, al mislim da je to skripta samo za live rezultate...

Ništa, probat ću downloadati cijelu stranicu pa tražiti podatke...

15 godina
neaktivan
Tetrapak kaže...

Pozdrav,

zanima me da li postoji program koji bi skidao sadržaj sa neke web stranice koji bi ja onda mogao mijenjati (nešto kao web query u excelu), spremati, izvoziti u html, a naročito REFRESHATI ali na način da se refresha samo izmijenjeni sadržaj koji sam spremio a ne da nanovo učita cijelu stranicu pa da moram mijenjati sve ispočetka...

Valjda nisam previše iskomplicirao ovo... 

Postoji relativno jednostavan način da to napraviš međutim -

Ne možeš birati koji dio sadržaja stranice iz koje uzimaš sadržaj- uzimaš (ne znam dali sam bio jasan) -  dakle uzimaš cijeli sadržaj iz nekog izvora.

Budi upozore da sve stranice ne dozvoljavaju uzimanje sadržaja, a ako dozvoljavaju obično već imaju svoj "program" tj. skriptu kao npr. tv.mediaking.hr 

Stavi:

<script language="javascript">

window.setInterval("ReloadFrame();", 10000);

function ReloadFrame() {

document.getElementById('mojprozor').src = "test.php";

}

</script>

između <head> i </head>

i ovo

<iframe id='mojprozor' src="test.php" >

</iframe>

u između <body> i </body> gdje želiš da sadržaj bude.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.6.2010 9:38 (Xanzzu).
15 godina
neaktivan
Tetrapak kaže...

Da znam, al mislim da je to skripta samo za live rezultate...

Ništa, probat ću downloadati cijelu stranicu pa tražiti podatke...

http://www.rezultati.com/iframe/sport.php?sport=soccer&category=20&serial=692

To je izvor. Ako to želiš samo promjeni src u skripti  što sam ti ju dao i imati ćeš rezultate. 

EDIT: sad sam skužio da želiš nešto drugo.

Ali ne možeš imati samo dio bez naprednog korištenje ili javascripta ili php-a. 

Odi si u postavke na http://www.livescore.in/hr/free-livescore/ i pogledaj dali možeš tamo kako podesiti da prikazuje ono što ti treba.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.6.2010 13:57 (Xanzzu).
16 godina
neaktivan

Hvala.

Ps. neznam jesi li me shvatio u potpunosti...

ja trebam nekako izvući rezultate i detalje o statistici, kada se klikne na live centar - statistika.

E sad, nije njih problem izvući kopiranjem npr. u notepad ili na neki drugi sličan način...

Problem je u tome što bi ih ja htio izvući tako da se oni mogu automatski refreshati (jer će se npr. za tjedan dana rezultati izmijeniti, a meni se neda onda opet isponova sve ručno kopirati).

Riješenje za ovo bi moglo biti excel web query pa export u html, txt..itd., ALI ti podaci koji meni trebaju su prikazani pomoću javascripte, a izgleda da njih excel ne može povući...

Nadam se da sad shvaćate.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.6.2010 15:27 (Tetrapak).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

A ako se pitate kakve veze to sad ima sa onim prozorima i automatskim otvaranjem linkova putem javascripte (iz gornjih postova), mislio sam sve podatke koji mi trebaju dovući na jednu stranicu u različite prozore pa ih onda sve odjednom ručno kopirati (jer nisam vidio drugog riješenja). Ali pošto i na taj način ne dovlačim samo potrebno, nego i sav popratni sadržaj, pa onda moram čistiti podatke, ni to mi ne odgovara.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Vec je to nesto ako mozes doci do takvog sadrzaja pa da ga procistis i dobis ogoljene podatke.

Jedini nacin da dobis podatke na pladnju je da saznas adresu skripte koja vraca gole podatke (u XML ili JSON ili kojem vec obliku). Naravno, ako takva skripta uopce postoji! Jer moguce je (a cini se i izvjesno) da nemaju takvu skriptu, nego da su napravili samo skriptu koja vraca gotov dio web-stranice s ukljucenim podacima.

Moras shvatiti da ti mozes samo do onih podataka sto ti autori te stranice dopustaju. Ako nisu pripremili XML skriptu s podacima, nego s podacima barataju iskljucivo sa serverske strane, ti do takvih golih, pripremljenih podataka ne mozes.

16 godina
neaktivan

Da, izgleda da je tako...

Zato sam pitao jel postoji kakav program koji bi možda mogao to što je prikazano javascriptom čitati i izvoziti u "normalne podatke" kojima bi ja onda mogao manipulirati...

...jer nije mi jasno da od svih programa koji postoje danas, ne postoji nešto takvo... :)

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Tetrapak kaže...

Zato sam pitao jel postoji kakav program koji bi možda mogao to što je prikazano javascriptom čitati i izvoziti u "normalne podatke" kojima bi ja onda mogao manipulirati...

...jer nije mi jasno da od svih programa koji postoje danas, ne postoji nešto takvo... :)

To ti nije jasno jer ne razumijes bit problema. Svi ti podaci su unutar DOM-a web-stranice, unutar tablice ili DIV-ova ili tako nesto. Ti cesto ni ne dobis "gotovo" web-stranicu, nego samo JavaScript kod koji u DOM-u kreira stranicu, tako da bi trebao cupati te objekte, odnosno vrijednosti tih objekata u DOM-u i onda nesto napraviti s njima. Znaci, trebao bi po id-u, po nameu ili pak po vrsti objekta cesljati DOM, znati tocno koji ti podatak treba, da bi mogao do njega. To u osnovi znaci da se "program" koji bi vadio te podatke mora izvoditi unutar web-browsera, jer inace ne moze pristupiti DOM-u (a ako ne pristupa DOM-u, onda dobije JavaScript kod i druge neupotrebljive stvari, a ne web-stranicu s podacima - idi na View Source pa ces vidjeti o cemu pricam). Drugim rijecima, "program" mora biti napisan u JavaScriptu i biti specificno prilagodjen bas toj strukturi koja tebi treba. I kako bi sad od svih programa koji postoje danas trebao postojati neki takav (univerzalni)?

Pocni uciti JavaScript! Namigiva Mozda ces od toga imati i neke koristi kasnije u zivotu.

16 godina
neaktivan

Ok, sad kužim.

Našao sam id div-a u kojem su podaci koji mi trebaju.

Kako da sad "isčupam" taj div na svoju stranicu...

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.6.2010 16:20 (Tetrapak).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Nisam bas radio s tim stvarima... Vjerojatno bi islo ovako - u svoju stranicu bi preko iframea bi ucitao tu stranicu s tim div-om i onda tom divu (valjda) mozes pristupiti JavaScriptom preko document.getElementById('Id-diva'); I onda radis dalje s tim divom - tu bi ti vjerojatno najlakse bilo izvuci podatke pomocu jQueryja.

A sad da idem istrazivat kako i sto tocno - ne mogu. Nemam ni vremena ni volje za takve stvari.

16 godina
neaktivan

Ma ne, nije potrebno, tražit ću sam.

Bitno mi je samo da znam da je moguće, jer sam čačkao po internetu i nisam našao ništa slično.

Hvala ;)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Moras shvatiti da ti mozes samo do onih podataka sto ti autori te stranice dopustaju. Ako nisu pripremili XML skriptu s podacima, nego s podacima barataju iskljucivo sa serverske strane, ti do takvih golih, pripremljenih podataka ne mozes.

Glupost. Nedavno sam objasnio na tutorijali.net forumu kako se sa php-om preuzimaju podaci s druge stranice. Ali da ne mislite da je to ilegalno. Sve sto ti saljes u html obliku se smije preuzeti i u trenutku kada ti otvoris neku stranicu taj html kod je zapravno tvoje vlasnistvo. Php kod nije (a i nemoguce ga je preuzeti osim ako stranica ima velikih propusta). Php kod (samo) govori serveru koje podatke treba vratiti korisniku u obliku html dokumenta. Posto SVI browseri spremaju html kodove na tvoj komp, oni su prakticki tvoje vlasnistvo. Kakve to veze ima ovdje? Pa php kod koji sam napisao na tom forumu se ponasa kao web browser i samo "nabavlja" podatke s neke web stranice. Jos ti moras razraditi sistem kako odvojiti one podatke koje bas tebi trebaju.

PS. Nisam stavio link da ne bude reklama. Pronadji gore navedeni sajt i pogledaj na forum pod php. ;)

17 godina
dario111cro kaže...
mbaksa kaže...

Glupost. Nedavno sam objasnio na tutorijali.net forumu kako se sa php-om preuzimaju podaci s druge stranice. Ali da ne mislite da je to ilegalno. Sve sto ti saljes u html obliku se smije preuzeti i u trenutku kada ti otvoris neku stranicu taj html kod je zapravno tvoje vlasnistvo. Php kod nije (a i nemoguce ga je preuzeti osim ako stranica ima velikih propusta). Php kod (samo) govori serveru koje podatke treba vratiti korisniku u obliku html dokumenta. Posto SVI browseri spremaju html kodove na tvoj komp, oni su prakticki tvoje vlasnistvo. Kakve to veze ima ovdje? Pa php kod koji sam napisao na tom forumu se ponasa kao web browser i samo "nabavlja" podatke s neke web stranice. Jos ti moras razraditi sistem kako odvojiti one podatke koje bas tebi trebaju.

PS. Nisam stavio link da ne bude reklama. Pronadji gore navedeni sajt i pogledaj na forum pod php. ;)

ako ja napisem clanak na nekom portalu onda je to MOJE vlasnistvo i ako TI ili bilo tko drugi to "pokupi" copy-paste ili nekom drugom metodom (pa makar i nekom javascript ili php skriptom) to JE krađa i možete biti kažnjeno gonjeni.

15 godina
neaktivan

Ne ne ne... Nisi dobro shvatio. Ne govorim o sadrzaju koji je autroski zasticen. Govorim o html dokumentu. A pretpostavljam da onaj sadrzaj na stranici nije pod copyrightom. Osim ako je vlasnik stranice ujedno i vlasnik rezultata utakmica (wtf?). Shvacas sto zelim reci?

15 godina
dario111cro kaže...

Ne ne ne... Nisi dobro shvatio. Ne govorim o sadrzaju koji je autroski zasticen. Govorim o html dokumentu. A pretpostavljam da onaj sadrzaj na stranici nije pod copyrightom. Osim ako je vlasnik stranice ujedno i vlasnik rezultata utakmica (wtf?). Shvacas sto zelim reci?

Ali time kradeš bandwith drugoj stranici.

17 godina
moderator
dario111cro kaže...
mbaksa kaže...

Hoces li objasniti sto i zasto je glupost u mojoj poruci? To sto ti ne znas procitati i shvatiti neciju poruku ne znaci da pise glupost. Belji se

15 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
dario111cro kaže...

Kradem bandwith? Hahah... Pa isto je kao i da otvorim stranicu. xD

@mbaksa

Ajde mozda sam se pretjerano izrazio: tvoja informacija nije tocna. Bolje? Cool Sala... Uglavnom zasto se ne bi moglo doci do takvih golih podataka kada se moze? :)

16 godina
neaktivan
dario111cro kaže...

Dali je isto ako ja otvorim novine i pročitam ih, ili otvorim novine, prepišem članak i objavim ga u svojim novinama?

Teoretski ako ja prikupim adrese svih frizeraja u hrvatskoj, i neko potegne tu stranicu sa servera na svom portalu to je čista krađa. Iako ja nisam vlasnik adresa.

PS: da ne offtopičarim previše, ono što on tvrdi je moguće i nije ni toliko teško. (dohvaćanje stranice preko php-a, parsanje html-a i čupanje potrebnih podataka)

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.6.2010 21:32 (Dr. Zoidberg).
15 godina
dario111cro kaže...
dario111cro kaže...

@mbaksa

Ajde mozda sam se pretjerano izrazio: tvoja informacija nije tocna. Bolje? Cool Sala... Uglavnom zasto se ne bi moglo doci do takvih golih podataka kada se moze? :)

Cilj stranice je da netko vidi njezin sadržaj na njoj, a ne na tvojoj stranici. Još ako je ta stranica plaćena na nekom hostu sa ograničenjem prometa ti joj debelo štetiš jer joj kradeš bandwith. Osim toga možda su oni taj sadržaj skupo platili pa im ga ti onda jo  kradeš. I usto ako se na toj sranici nalaze reklame, ti njih sigurno nećeš prebaciti na svoju stranicu. Znači sadržaj stranice pripada  samoj njoj i ti ga nemaš nikakvo pravo uzimati preko nekih skripti. Ako recimo tisuću ljudi tako počnr uzimati bandwith onda to bude pravi krkljanac.

17 godina
moderator
dario111cro kaže...
dario111cro kaže...

@mbaksa

Ajde mozda sam se pretjerano izrazio: tvoja informacija nije tocna. Bolje? Cool Sala... 

Nije, jer nisi napisao sto nije tocno. I zasto.

dario111cro kaže...
Uglavnom zasto se ne bi moglo doci do takvih golih podataka kada se moze? :)

Ajde objasni kako. Dam ti primjer: rezultati utakmica (ili cegavec) zapisani su u MySQL bazi podataka. PHP skripta vraca gotovu stranicu s integriranim podacima. Objasni kako da netko tko jedini pristup toj stranici ima preko web-servera dodje do golih podataka. Pod izrazom "goli podaci" mislio sam upravo to - ili podaci iz same baze podataka ili neki medju-podaci spremljeni u XML ili JSON. Ne mozes do toga.

I sto cemo sad? Ispada da ja ne pricam gluposti, nego ti nisi shvatio moju poruku.

17 godina
neaktivan

To se inace radi s AJAXom

[url=http://profile.mygamercard.net/IgorFastGun][img]http://card.mygamercard.net/gelsig/IgorFastGun.png[/img][/url]
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
LordShgi kaže...

To se inace radi s AJAXom

Ako se XML/JSON sadrzaj ucitava pomocu JavaScripta, onda to jest Ajax. Ako se ne ucitava pomocu JavaScripta - onda nije. A sad, kako ce se to ucitavati - ovisi o potrebama, ovisi sto zelis postici. Mozda netko ne zeli koristiti JavaScript na svojoj stranici - to ne znaci da ne moze koristiti XML/JSON podatke.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice