Trebao bih pomoć u kreiranju baze. Veliki dio sam već napravio, s time da sam, koristeći tutoriale s neta uspio postići dosta toga što sam naumio. Prošao i begginer courseve preko neta no zapinjem kod nekih bazičnih, ali i naprednih postupaka. Da konkretizam.
1. Imam bazu zaposlenika s tablicom zaposlenik-svaki zaposlenik ima osobne podatke i list box m,Ž. Kako postići da osoba pretraži muške ili ženske zaposlenike na način da na formi za pretraživanje iz combo boxa boxa odabere M ili Ž i dobije rezultate querya?
2. Svaki zaposlenik prolazi određenu edukaciju. Edukacija je zasebna tablica. Želim postići da na formi zaposlenika mogu lako dodati npr. edukacija-razgovor s klijentom, datum edukacije i sl. Problem mi se javlja praktički moram u tablicu edukacija upisivati edukacije i zatim ih na formi zaposlenika birati iz combo boxa. To je ok, ukoliko svi zaposlenici primjerice polože tečaj zaštite na radu, ali koncept pada u vodu ako želim upisati edukaciju koju je prošao samo jedan zaposlenik.Kakva veza između tablice zaposlenik i edukacija mora biti postavljena?
3. svaki zaposlenik ima određene kompetencije. One su u formi za unos prezentirane kao check boxevi. Trebam querry koji će mi vratiti rezultate za što je određeni zaposlenik osposobljen. Primjerice, kompetencije (upisane u zasebnoj tablici) su "unos klijenata u bazu podataka". "interview", "prodaja", "reklamacije" zaposlenik A je osposobljen za
"interview" i "prodaju". Zaposlenik B za "unos klijenata u bazu podataka", "prodaju", "reklamacije", a zaposlenik C za "unos klijenata u bazu podataka", "interview", "prodaju", "reklamacije"-odnosno ima sve kompetencije. Vjerujem da se ovo može postići s kriterijima u querryu, and, or i sl. Ne znam kako. Također, ovo pretraživanje trebao bi se nalaziti na formi pretraživanje, da korisnik odabere check boxove (kompetencije) i dobije rezultate tko je za što osposobljen... Pretpostavljam da između tablica zaposlenik i kompetencija mora biti postavljena veza many to many.
Hvala unaprijed svima koji mogu pomoći.
Neven