Evo ovako zanima me što mi sve treba za raid 0 sada imam WD Caviar Blue 500GB 16mb cache i sada me zanima da uzmem Samsung F1 640 gb 16mb cache ili moram istog proizvođaća? i koji kabel mi treba? HVALA!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Vidio sam kod kolege sata kabel jedan kabel koji ide u 2 hdd-a jer mi takav kabel treba? znaći za 399kn u linksu da uzmem WD 500gb caviar blue 16mb i kada spojim kabelom odakle ih moram naštimavat?
Dakle ukratko
Na ploci imas 6 sata konektora. Konkretno na tvojoj ploci postoje 4 sata
i 2 gsata konektora i mislim da samo ta dva gsata podrzavaju raid!
Diskovi se ne spajaju jedan s drugim nego svaki u svoj sata port na ploci.
Diskove ustekaj u gsata 1/2 port
Dalje u Biosu namistis pod Integrated Peripherals
Onboard SATA/IDE Device -------- Enabled
OnBoard SATA/IDE Ctrl Mode --- RAID/IDE
To snimi i izadji i stisci ctrl+g
dok ti neudje u meni za konfiguraciju RAID-a
i tu kreiras RAID polje
Nije to nista komplicirano!
Stavi create/raid0/izaberi diskove/strip size 128kb snimi i gotovo
Sta se tice diska uzmi iste veličine jer ionako kad stavis ih u raid
imat ces veličinu 2*velicina manjeg diska GB!
Kad to konfiguriras trebat ce dignuti novi sistem i da budes siguran
snimi na stick ili disketu driver od kontrolera jer ti mozda to bude trebalo
ako nebudes vidio disk prilikom instalacije.
Sve imas objasnjeno u manualu od ploče ako ti sta zapne
Dakle ukratko
Na ploci imas 6 sata konektora. Konkretno na tvojoj ploci postoje 4 sata
i 2 gsata konektora i mislim da samo ta dva gsata podrzavaju raid!
Diskovi se ne spajaju jedan s drugim nego svaki u svoj sata port na ploci.
Diskove ustekaj u gsata 1/2 port
Dalje u Biosu namistis pod Integrated Peripherals
Onboard SATA/IDE Device -------- Enabled
OnBoard SATA/IDE Ctrl Mode --- RAID/IDE
To snimi i izadji i stisci ctrl+g
dok ti neudje u meni za konfiguraciju RAID-a
i tu kreiras RAID polje
Nije to nista komplicirano!
Stavi create/raid0/izaberi diskove/strip size 128kb snimi i gotovo
Sta se tice diska uzmi iste veličine jer ionako kad stavis ih u raid
imat ces veličinu 2*velicina manjeg diska GB!
Kad to konfiguriras trebat ce dignuti novi sistem i da budes siguran
snimi na stick ili disketu driver od kontrolera jer ti mozda to bude trebalo
ako nebudes vidio disk prilikom instalacije.
Sve imas objasnjeno u manualu od ploče ako ti sta zapne
Hehe pogledaj pod moj pc zvao susjeda nakon kupovine novog hdda susjed to nabrzaka sredio
Eto valjda si vidio sad da to nije problem!
Moga si falit jedino da si spojia dva diska jedan s drugim ka u tvog prijatelja
EDIT: Pogledaj u benchamark temu / HD Tune tu sam objasnio short stroke raid-a
za jos malo bolje performanse raid polja
Da pitam jel mogu Western Digital Caviar Green 800GB 64MB Cache 5.400rpm staviti u raid0 s Western Digital Caviar Blue 500GB 16MB Cache 7.200rpm sada imam priliku taj wd od 800gb uzet pa zato pitam!
mozes..samo nema bas puno smisla..gubis 300 gb prostora a i green serija je dosta sporija od blue serije ( ukoliko se ne varam, neka me netko slobodno ispravi)
mozes..samo nema bas puno smisla..gubis 300 gb prostora a i green serija je dosta sporija od blue serije ( ukoliko se ne varam, neka me netko slobodno ispravi)
u ovom slucaju je dovoljno usporedit broj okretaja i vidjeti koji je sporiji/brzi
@mato: uzmi taj dodatni WD 500GB i siguran si
u ovom slucaju je dovoljno usporedit broj okretaja i vidjeti koji je sporiji/brzi
Ma mene samo zanima kako če funkcionirat treba mi što više mjesta za što manje novaca a ovaj mi se činio velik a i brz!
P.S Što veči što brži za što manje novaca nekontam ja te okretaje zašto je bitno da je na 7,200 jel to ima neke razlike u brzini ili?
P.S 2 A ovaj WD Caviar Green 7.200rpm 32MB Cache 750GB jel može taj?
P.S 3 Evo od ova 3 koji da uzmem!
Kako misliš gubim 300gb prostora? hoću na to moč išta spremat ili šta več?
Sumnjam no probat ću ako neuspijem onda ču dat starom ovaj od 500 a sebi ostavit od 750 ili 800 zavisi koji uzmem od ona 3 i onda če stari imat 320+500 820gb prostora pa nek i on ima!
Mato ako su u RAID-u onda ćeš imati 2 x kapacitet manjeg diska, dakle 2 x 500 GB iako si stavio jedan od 500 i jedan od 800, dakle, gubiš 300 GB prostora (na onom od 800) kojeg nećeš moći iskoristiti nikako.
Mato Mato... non stop problemi sa tobom :))))
Ne isplati ti se ta dva diska u raid stavljati...
Mato Mato... non stop problemi sa tobom :))))
Ne isplati ti se ta dva diska u raid stavljati...
Ma samo ču strpat možda onaj Samsung F1 750GB ili WD Caviar Green 750GB oba 7200 rpm i 32mb cache neznam zašto imam problema s botanjem hdd počne lupat i gasi se!
Ma mene samo zanima kako če funkcionirat treba mi što više mjesta za što manje novaca a ovaj mi se činio velik a i brz!
P.S Što veči što brži za što manje novaca nekontam ja te okretaje zašto je bitno da je na 7,200 jel to ima neke razlike u brzini ili?
uzmi f1 jer su ovi green dosta sporiji,mada ti za neki storage mogu biti ok ali ovaj f1 je odlican disk
i uopce ne svacam zasto forsiras raid kada ti uopce netreba a pre velik rizik je od gubitka podataka jer ce ti koliko sam shvatio bit sve na njima,jer znam dosta njih kojima je raid puko pa skoro iz cista mira tako da bolje mir
uzmi f1 jer su ovi green dosta sporiji,mada ti za neki storage mogu biti ok ali ovaj f1 je odlican disk
Onda njega uzimam! Gledam ti likovi iz formela nisu baš svoji ima tema od formela što sam juče otvorio!
Nisam siguran ali mislim da nebi trebalo... mislim da to ne utjece na postavke kontrolera...
Točno, ne utječe na postavke kontrolera, ali možeš zeznut stvar ako ne uključiš ponovno diskove za RAID u BIOS-u. Recimo da imaš dual boot. Sistem ti se digne s nekog trećeg diska i windowsi ti raspare RAID 0 diskove, a na taj način možeš izgubit podatake.
Točno, ne utječe na postavke kontrolera, ali možeš zeznut stvar ako ne uključiš ponovno diskove za RAID u BIOS-u. Recimo da imaš dual boot. Sistem ti se digne s nekog trećeg diska i windowsi ti raspare RAID 0 diskove, a na taj način možeš izgubit podatake.
Ako je RAID napravljen putem HW kontrolera, Windowsi ne mogu nikako utjecati na to polje.
Hvala svima