Što je sve potrebno za RAID 0 ?

poruka: 7
|
čitano: 3.600
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

To je podrucje u kojem se najmanje snalazim stoga me zanima sto sve treba imati kako bih ostvario RAID 0 (to je vrsta RAID-a koja pospjesuje preformanse ?). Kakav OS treba imat, dal XP Professional, Vista Ultimate, Server 2003 podrzavaju RAID 0 ? Kakvu maticnu trebam za to ? Dal RAID radi sa PATA suceljem ? Kako medjusobno spojit hardove ? Jel postoje kakvi posebni kablovi za to ? Znam da je to puno pitanja, ali se nadam da cete mi nesto odgovoriti

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Što je sve potrebno za RAID 0 ?
Batista kaže...

To je podrucje u kojem se najmanje snalazim stoga me zanima sto sve treba imati kako bih ostvario RAID 0 (to je vrsta RAID-a koja pospjesuje preformanse ?). Kakav OS treba imat, dal XP Professional, Vista Ultimate, Server 2003 podrzavaju RAID 0 ? Kakvu maticnu trebam za to ? Dal RAID radi sa PATA suceljem ? Kako medjusobno spojit hardove ? Jel postoje kakvi posebni kablovi za to ? Znam da je to puno pitanja, ali se nadam da cete mi nesto odgovoriti

Trebaju ti minimalno 2 diska, po mogućnosti jednaka.
Obično svaka matična ploča u zadnjih 5 godina ima neki oblik RAID-a ugrađen u sebi, tako da ima i PATA RAID ploča.

Sve se spaja isto kao i da spajaš 2 odvojena diska, samo onda imaš proceduru poslije BIOS-a da ih "namjestiš"
Za Vistu ti u većini slučajeva ne treba nikakav dodatni driver, dok ti za sve starije OS-ove treba floppy sa driverom za kontroler koji imaš na matičnoj.

Kad sve to obaviš šta se OS-a tiče njemu je svejedno jer on vidi tvoj RAID0 kao jedan disk.
16 godina

Kakav OS treba imat, dal XP Professional, Vista Ultimate, Server 2003 podrzavaju RAID 0 ?

- svi gore navedeni podrzavaju Raid

Kakvu maticnu trebam za to ?

- sa Raid controlerom. Mozes uzeti i dodatni controler, ali to je za "kucni" raid0 potpuno nepotrebno osim ako bas hoces raid, a ploca ti ne podrzava

Dal RAID radi sa PATA suceljem ?

- da

Kako medjusobno spojit hardove ?

- nikako. spajas normalno kao da spajas bilo kakva 2 harda

Jel postoje kakvi posebni kablovi za to ?

- ne. koristis obicne kablove za hardove

Znam da je to puno pitanja, ali se nadam da cete mi nesto odgovoriti

-ides na 2 diska iste velicine. idealno je dva potpuno ista modela. raid slazes u BIOS-u maticne

Evo ti jedan guide za slaganje Raida. Radjen je za Intel ICH9R, ali dosta je slicno i za druge:

http://www.csd.dficlub.org/forum/showthread.php?t=6039

17 godina

U BIOSU imam opciju primary (enabled/disabled) i secondary (enabled/disabled) sad neznam kako saznat dal zelim odabrat RAID 0 ili RAID 1 . Zelim RAID 0, ali nigdje ne vidim opciju, sve sam procesljao. Dal se ona prikaze tek kad spojim drugi hard ? Hvala na prijasnjim odgovorima

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.5.2009 18:13 (Batista).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Koja ploča? U pravilu na pločama RAID dolazi obično samo za SATA kontroler, rijetko koji PATA kontroler podržava RAID. Imaš kupiti dodatni kontroler za PATA RAID, kao i kombinirani, koji prima i SATA i PATA diskove. Danas je to besmisleno, a zboga naćina rada PATA kontrolera nije baš ni inaće bilo ikad smisleno osim za RAID 1 zbog sigurnosti podataka u firmama.

Uglavnom ako želiš ikakvu suvislu pomoč, osim nekih općih informacija, napiši koji je model ploče u pitanju.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Batista kaže...

U BIOSU imam opciju primary (enabled/disabled) i secondary (enabled/disabled) sad neznam kako saznat dal zelim odabrat RAID 0 ili RAID 1 . Zelim RAID 0, ali nigdje ne vidim opciju, sve sam procesljao. Dal se ona prikaze tek kad spojim drugi hard ? Hvala na prijasnjim odgovorima

U biosu najvjerovatnije nećeš niti vidjeti raid polje.
Prilikom bootanja javi se bios od raid kontrolera (kad je eneblan u biosu), pa je potrebno u isti ući i postaviti željenu kombinaciju raida.
17 godina
MrBlc kaže...

Koja ploča? U pravilu na pločama RAID dolazi obično samo za SATA kontroler, rijetko koji PATA kontroler podržava RAID. Imaš kupiti dodatni kontroler za PATA RAID, kao i kombinirani, koji prima i SATA i PATA diskove. Danas je to besmisleno, a zboga naćina rada PATA kontrolera nije baš ni inaće bilo ikad smisleno osim za RAID 1 zbog sigurnosti podataka u firmama.

Uglavnom ako želiš ikakvu suvislu pomoč, osim nekih općih informacija, napiši koji je model ploče u pitanju.

Ok je, maticna mi podrzava RAID O i 1
bed kaže...
Batista kaže...

U biosu najvjerovatnije nećeš niti vidjeti raid polje.
Prilikom bootanja javi se bios od raid kontrolera (kad je eneblan u biosu), pa je potrebno u isti ući i postaviti željenu kombinaciju raida.
 Hvala na informacijama
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice