Imam dual boot. Win xp pro 32 i win 7 pro 64. Na xp-u sve radi normalno, a win 7 64 pro zapinje i ruši se kolje sa nemam pojma čime i kime. Probao sam instalirati i he i en varijantu, uvijek isti rezultat...... Naime dvd pogon optiarc ad-7240s beskrajno uspori svoj rad negdje na polovici instalacije (probao sam sa različitim instalacijskim dvd-ima). Kada se instalacija završi nakon kojih 4-5 sati win 7 rade čudno a dvd pogon radi izrazito sporo (kao i kod instalacije) Najčešće mi se ne da čekati prikaz sadržaja cd-a ili dvd-a pa računalo moram resetirati, jer nikakvi task manageri isl ne pomažu u odblokiranju računala. E sad i moj konfiguracija za koju vjerujem da je kriva svemu tome: matična MSI K9N Neo v3, Athlon x2 5800, 2 Gb rama, Hdd 2x 500 Gb, Grafika Ati radeon HD 5870 DVD pogon optiarc ad-7240s.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Da ne odugovlačimo !
Koji će ti k.... više dual boot s XP-om kad je Win 7 bolji OS i danas sve radi na njemu ?
Preporučio bih ti da kupiš još 2 gb rama i instaliraš samo WIN 7. Meni Sony-optiarc radi bez greške.
- problematičan je chipset, možeš pokušati s instalacijom drivera za vrijeme installa (F6-DOS-txt driveri) i 32bitOS (zbog drivera). K9N Neo V3. Za 7 nema drivera 'nForce' pa ih sedmica nemože sama povući, koristi Vistine..
Prije naravno, pokušaj samo instalirati odgovarajući driver (u ovom slučaju Vista-x64, ignoriraj upozorenja..), provjeri verziju BIOSa i na koji konektor je spojen HDD-DVD... ponekad se problem rješava spajanjem na drugi port. ... (loš chipset i kenjkasti driveri...).
Imao sam isti problem - optički pogon ne radi zbog Adaptive Link Power Management (ALPM) mogućnosti Windowsa 7, a problem je poznat još iz beta verzija Win7 - MS prebacuje krivicu na proizvođače uređaja, ali pod Linuxom (isprobano na ubuntuu i fedori), koji također ima ALPM, nisam imao nikakvih problema sa pogonom. Od proizvođača, problem se javlja kod određenih modela Optiarca, TSST-a (Toshiba, Samsung) i LG-a, dok čipset ne igra ulogu - problem se javlja kod računala s Intelovim, AMD-ovim ili Nvidijinim čipsetom.
Rješenje problema je isključivanje ALPM-a prema ovim uputama. Zanimljivo, moguće je da ne upali iz prve; kod mene pogon je proradio tek nakon što sam po drugi put upisao naredbe i pokrenuo računalo, a tako javljaju i drugi korisnici.
Zanimljivi odgovori premda sam bratiću takav problem s pržilicom riješio običnim flashom firmwarea pržilice.
Pronađi Sony-Optiarc firmware novije verzije za tvoju dvd pržilicu i stavi ga. Pomoći će.
Kada sam kupio AD-7260S početkom siječnja, nije bilo novijeg firmwarea - došao je s v1.03, a ta je verzija i danas na stranicama Optiarca navedena kao aktualna (datirana Nov. 2010). Moguće je da novi firmware neće pomoći - zadnji firmware za AD-7240S je 1.04 iz svibnja 2010. Ako pomogne, odlično. Ako ne pomogne, isključivanje ALPM-a je riješilo problem kod gotovo svih korisnika.
Zanimljive su te Optiarc pržilice. Ja imam AD-7241S i iskusio sam slične probleme. U Win XP nikakvih problema s njom, ali kad bi instalirao Win7 i updejtao ga tada bi izgubio mogućnost čitanja DVD-DL. Znači isti problem, pržilica se užasno uspori, kao da je u PIO, a ne u UDMA modu. Problem sa javljao i na 32 i 64 bitnim Win7, stavljen je novi firmware (1.03), iskušana je na dvije različite ploče, Asusovoj s 650SLI čipsetom i Gigabytovoj s P45 čipsetom i sve po starom. Konačno sam otkrio da nakon dva updejta za Win7 počinju ti problemi (KB978601 i KB979309) pa sad nakon reinstalacije OS-a više ne stavljam te updejtove.
Konačno sam otkrio da nakon dva updejta za Win7 počinju ti problemi (KB978601 i KB979309) pa sad nakon reinstalacije OS-a više ne stavljam te updejtove.
Hvala.
Zanimljivo je kako su ti KB978601 i KB979309 izdani u [Apr2010] vezani uz DigitalSignature i cab fileove. Izgleda da je M$ umetnou nesto da se polako rijesi, njima nepopularnog, starog DVD medija koji nema DRM ili je ipak to vezano za chipset. Ima jos nekih problema prema guglu http://www.vistaheads.com/forums/microsoft-public-windowsupdate/486782-kb978601-causes-invalid-digital-signature-error-cab-file.html.
A mozda je Sony platio M$u da polako unistava DVD u korist slabo prihvacenog BluRaya, stio najvjerojatnije nije nemoguce za Sony koji drzi glavnu rijec u NEC-Sony joint ventureu
Kod mene su oba updatea instalirana i ne rade probleme - probleme je radila MS-ova implementacija ALPM-a. Prema stanicama sa opisom zakrpi ne vidim kako bi mogle utjecati na rad optičkog pogona, s kojim nemaju veze.
Usput, ako ti updateovi rade probleme, morat ćeš preskočiti Service Packove za Win7, budući da će zasigurno biti uključeni u sve slijedeće SP-ove.
Probao sam sva od ponuđenih rješenja, i ništa nije pomoglo. Na kraju sam pokrenuo "SIW" i ono..... prastari bios (još ih je 4 izašlo poslije), flash-ao bios i ......... sve radi normalno.....oprostite što sam vas gnjavio, ali eto tako jednostavna stvar je bila razlog što nije radio dvd pogon. I svakako, hvala na odgovorima....