Mail squeak HDD-a pri gašenju računala

poruka: 7
|
čitano: 995
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav svima,

Imam laptop star cca dvije godine - Asus K50id model. Na njemu je svježa instalacija Windows 7 Ultimate verzije (x86) sa skinutim i instaliranim SP1. Eh sada, svaki puta kada gasim računalo, taman kada dođe trenutak prekida napajanja i potpunog gašenja, čujem mali squeak (ispričavam se na nekorištenju hrvatske riječi, no ne znam kako da to drugačije opišem) za koji sam siguran da potjeće od HDD-a. Riječ je o 2,5" Seagatevom Momentusu s 5400 rpm, čije su SMART vrijednosti sasvim ok, štoviše, nisam imao nikakvih problema s njime (kucam u drvo), disk je zdrav.

Sličan problem mi se javljao na Debianu (na istom laptopu), no to je bilo davno (negdje oko 2.6.2x kernela) i nadogradnjom kernela je riješen. Međutim, sada se to događa pod Windowsima, tj., samo pod 32-bitnom 7-icom (nije ga bilo pod xp-om, Vistom, 64-bitnom 7-icom, pa čak ni pod 8-icom)

Google mi pokazuje rezultate za Mac i OpenSuse sustave, no nigdje nema takvih problema navedenih na Windowsu. Prvo sam mislio da je riječ o tzv "sigurnosnom kliku", tj., parkiranju glave na fiksnu lokaciju, no kažem, zvuči upravo kao squeak i nema klika.

Zna li možda netko o čemu je riječ?

Hvala unaprijed,

dinosb

"A player that makes the team great is more valuable than a great player"
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.10.2012 14:33 (dinosb).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Mail squeak HDD-a pri gašenju računala

Malo je neobičan takav zvuk, ali ipak mislim da se radi ipak samo o parkiranju glave diska i zaustavljanju samog diska, što se očito ne obavlja na isti način pod svim operativnim sustavima. Ako SMART ne pokazuje nikakve anomalije niti trend pogoršanja pojedinih parametara, mislim da ne bi trebalo biti zabrinjavajuće.

KaeR
16 godina

nije zabrinjavajuće. Moguće da je povezano s power opcijama (različito ponašanje), pa treba provjeriti-nadogradit sve drivere (chipset).

Inače, često je poželjno isključiti sleep, pogotovo hibernaciju. Upravo bi to moglo biti povezano. Ako nije neophodno, možda pomogne...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan

Hvala na brzim odgovorima. Nastavit ću motriti SMART te ću provjeravati ima li kakvih nadogradnji. Inače, prilikom skidanja upravljačkih programa, bila su mi ponuđena dva za chipset i ja sam skinuo noviji, s naznakom "HDD_bugfix". Provjeriti ću ima li još koji i pročitat ću readme.file, možda ima naznaka o čemu je riječ jer postoji vjerojatnost da sam previdio nešto.

Hvala obojici i lijep pozdrav,

dinosb

"A player that makes the team great is more valuable than a great player"
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.10.2012 14:42 (dinosb).
15 godina
neaktivan

Ja također imam isti problem sa WD 5000AAKX(Blue), prvi je crknuo nakon cca. mjesec dana, a zamjena se još drži(229 dana) međutim očitava mi jedan BAD Sector na 333GB koji nekada bude očitan, a nekad ne(HD Tune Pro)

http://www.bug.hr/forum/topic/tvrdi-opticki-diskovi/hdd-failure/105001.aspx

zamjena zamjena
zamjena zamjena
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.10.2012 22:18 (Wuk19).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Wuk19 kaže...

Ja također imam isti problem sa WD 5000AAKX(Blue), prvi je crknuo nakon cca. mjesec dana, a zamjena se još drži(229 dana) međutim očitava mi jedan BAD Sector na 333GB koji nekada bude očitan, a nekad ne(HD Tune Pro)

Zamijeni za pocetak SATA kabel, cini se defektan.

clock2much
15 godina
neaktivan
mate960 kaže...
Wuk19 kaže...

Zamijeni za pocetak SATA kabel, cini se defektan.

Pokušat ću mada ne vjerujem jer sata kabel mi je novi, ali...

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.10.2012 16:45 (Wuk19).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice