Pozdrav svima,
Imam laptop star cca dvije godine - Asus K50id model. Na njemu je svježa instalacija Windows 7 Ultimate verzije (x86) sa skinutim i instaliranim SP1. Eh sada, svaki puta kada gasim računalo, taman kada dođe trenutak prekida napajanja i potpunog gašenja, čujem mali squeak (ispričavam se na nekorištenju hrvatske riječi, no ne znam kako da to drugačije opišem) za koji sam siguran da potjeće od HDD-a. Riječ je o 2,5" Seagatevom Momentusu s 5400 rpm, čije su SMART vrijednosti sasvim ok, štoviše, nisam imao nikakvih problema s njime (kucam u drvo), disk je zdrav.
Sličan problem mi se javljao na Debianu (na istom laptopu), no to je bilo davno (negdje oko 2.6.2x kernela) i nadogradnjom kernela je riješen. Međutim, sada se to događa pod Windowsima, tj., samo pod 32-bitnom 7-icom (nije ga bilo pod xp-om, Vistom, 64-bitnom 7-icom, pa čak ni pod 8-icom)
Google mi pokazuje rezultate za Mac i OpenSuse sustave, no nigdje nema takvih problema navedenih na Windowsu. Prvo sam mislio da je riječ o tzv "sigurnosnom kliku", tj., parkiranju glave na fiksnu lokaciju, no kažem, zvuči upravo kao squeak i nema klika.
Zna li možda netko o čemu je riječ?
Hvala unaprijed,
dinosb