HTPC i par pitanja za iskusne hardveraše

poruka: 4
|
čitano: 1.651
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
HTPC i par pitanja za AMD-ovce

Slažem HTPC na kojem će se pokretati Linux (MythTV). Problemi su nastali kad je trebalo odabrati DVB-T TV karticu.

Sadašnja situacija je takva da imam ručno izrađeno, drveno kućište sa starijom konfiguracijom unutra (P4@3Ghz, Abit MBO, AGP Radeon9550, 1GB RAM-a).

Kako na rečenoj matičnoj nemam PCI-E utor, tražio sam PCI DVB-T karticu kompatibilnu s Linuxom, međutim kod nas je ponuda TV kartica općenito očajna, pogotovo PCI verzija. Tu mi se nameće prva dvojba: da li uzeti u obzir i USB varijante, pa nek "stick" viri iz kućišta? Imaju li uopće USB verzije TV kartica ikakvih negativnosti u usporedbi s PCI braćom? Ukoliko nema neke razlike, onda je moj problem riješen - kupujem jedan od USB DVB-T stickova.

Ukoliko ću morati odabrati PCI-E karticu, tada moram mijenjati cijelu konfiguraciju: MBO, CPU, RAM, GPU. A to je veliki izdatak... Mršti se

Prvo na što sam pomislio je jeftini Atom, međutim, Atom s matičnom koja ima PCI-E utor dolazi samo u nVidia ION kombinaciji - što nije loše, dapače, ali nVidia ION radi samo s vlasničkim driverima pod Linuxom, a s time imam previše negativnih iskustava pa otpada. Ostale kombinacije, osim što nemaju PCI-E, imaju i vrlo slabe performanse (teško da bi progutali HD reprodukciju).

Iako sam do sad kupovao samo Intelove platforme, Intel za male pare nema baš što ponuditi.

Tako sam počeo proučavati AMD-ovu platformu koja vrlo velik izbor jeftinijih kombinacija i jedno izuzetno rješenje: Radeonke integrirane na matičnoj za ~500-600 kn. Takva matična zajedno s procesorom za ~500 kn i memorijom bi me došlo <1500 kn + TV PCI-E kartica ~2000 kn, što je prihvatljiva cijena. Međutim, kako se ne razumijem baš u hardver, a među AMD-ovim platformama sam aspolutni n00b, tražim ovdje savjet...

Kako rade te integrirane Radeonke, pogotovo za potrebe HTPC-a (repordukcija videa)?

Koji AMD-ov procesor odabrati? Koliko se AMD-ovi griju (bitno mi je da ne generiraju previše topline, tako da mogu upotrijebiti možda i pasivno hlađenje)?

Koliko je DDR3 koristan u ovom slučaju?

Hvala Cool

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: HTPC i par pitanja za AMD-ovce
4ndY kaže...

Tako sam počeo proučavati AMD-ovu platformu koja vrlo velik izbor jeftinijih kombinacija i jedno izuzetno rješenje: Radeonke integrirane na matičnoj za ~500-600 kn. Takva matična zajedno s procesorom za ~500 kn i memorijom bi me došlo <1500 kn + TV PCI-E kartica ~2000 kn, što je prihvatljiva cijena. Međutim, kako se ne razumijem baš u hardver, a među AMD-ovim platformama sam aspolutni n00b, tražim ovdje savjet...

Kako rade te integrirane Radeonke, pogotovo za potrebe HTPC-a (repordukcija videa)?

Koji AMD-ov procesor odabrati? Koliko se AMD-ovi griju (bitno mi je da ne generiraju previše topline, tako da mogu upotrijebiti možda i pasivno hlađenje)?

Koliko je DDR3 koristan u ovom slučaju?

Hvala Cool

Imašovu matičnu sa ddr3 i 4200 integriranom grafom. -550 kn

Ovaj procesor je sasvim dosta, ništa jeftinije nema. -430 kn

I na kraju rami, 2 gb obični kingmax ddr3 rama. -400 kn.

To je sasvim dobra konfa, za ono što tebi treba ti je sasvim dobra.

Ako te zanima još što dodatno o integriranoj grafi, pitaj, ja jednu koristim već 3 mjeseca...

17 godina
neaktivan
RE: HTPC i par pitanja za AMD-ovce

Pa mozes uzet USB varijantu. Ne mora viriti iz kucista. Mozes je ustekati pomocu produznog usb kabela pa njega smotati unutar kucista, neznam dal ti ploca mozda ima usb za front-panel?

Jedino ce ti biti teze za daljinski.

PCI slot je 3-4 puta brzi od USB-a, I PCI kartice imaju vise cipova po sebi pa su neke zadace hardwerski potpomognute, Kako fundamentalne razlike između software-a i hardvare-a nema, sve što rade ti čipovi moze obaviti i tvoj CPU sto ponekad moze biti problem ako je rijec os slabom procesoru(citaj Atom^^).  Ti svakako nebi trebao imati problema.

17 godina
neaktivan
HTPC i par pitanja za iskusne hardveraše

Ok, hvala vam puno na savjetima. Mislim da ću uzeti USB DVB-T karticu na prvu ruku, a na neke duže staze bih trebao promijeniti cijelu konfiguraciju... Cool

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice