Dosa je dan da lagano gledam novi pc uzet, trenutnog je stvarno vrime prigazilo a radi se o pc iz davne '08 core2duo E7500, 4gb ddr2, gigabyte GA-G31M-S2L, 160 gb wd blue, grafa radeon r7 naknadno ugradjivana.
Sami hard disk ima tocno okrenutih 47.000 radnih sati (cudno kako uopce jos radi wow) komp je za danasnje pa cak i naj osnovnije operacije jako jako spor, tako da ce napokon ove godine u zasluzenu mirovinu.
Slazem si sad budget konfiguraciju gdje mi je samo bitna "baza" koja se kasnije moze i isplati nadogradjivat po potrebi i dosao sam uz ne toliko veliko istrazivanje na ovu soluciju,
https://imgur.com/vO1dfn2
Za pocetak extra brz pc za osnovne radnje koje mi trenutno samo trebaju, bez igrica, a kasnije ga po zelji i potrebi lako nadogradjivan.Na to mislim ram, graficku, a procesor mislim da je odlican i dovoljan.
Znaci pc najnovijeg chipseta koji ce jos godinama pratit trendove i bit dobra podloga za nadogradjivanje po potrebi.
(Kuciste mi ne triba odma)
Dali je to po vama ok? ili ima kakva bolja solucija?
I usput treba mi preporuka koje napajanje za ovo slozeno? LP
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Dosa je dan da lagano gledam novi pc uzet, trenutnog je stvarno vrime prigazilo a radi se o pc iz davne '08 core2duo E7500, 4gb ddr2, gigabyte GA-G31M-S2L, 160 gb wd blue, grafa radeon r7 naknadno ugradjivana.
Sami hard disk ima tocno okrenutih 47.000 radnih sati (cudno kako uopce jos radi wow) komp je za danasnje pa cak i naj osnovnije operacije jako jako spor, tako da ce napokon ove godine u zasluzenu mirovinu.
Je diskovi dugo traju. Kod mene 160 giga hitachi sa preko 51 000 sati i jos mu uvijek health na 100%. Drzim i sistem na njemu 
Sto se ostaloga tice. Mislim da je najbolje da odmah uzmes 8 giga memorije.
Izabrao si vrlo losu godinu da kupis novu konfu. Bolje sacekaj do iduce godine jer bi se stvari trebale unormalit a u medjuvremenu kupi ssd i uzivaj u staroj konfi, sa ssdom to ce bit drugi comp. Btw nadam se da ce ove kriptovalute otic u 3 lijepe pa da cemo imat grafickih od minera za sicu.
Slazem si sad budget konfiguraciju gdje mi je samo bitna "baza" koja se kasnije moze i isplati nadogradjivat po potrebi i dosao sam uz ne toliko veliko istrazivanje na ovu soluciju,
https://imgur.com/vO1dfn2
Za pocetak extra brz pc za osnovne radnje koje mi trenutno samo trebaju, bez igrica, a kasnije ga po zelji i potrebi lako nadogradjivan.Na to mislim ram, graficku, a procesor mislim da je odlican i dovoljan.
Znaci pc najnovijeg chipseta koji ce jos godinama pratit trendove i bit dobra podloga za nadogradjivanje po potrebi.
(Kuciste mi ne triba odma)
iako kažeš da ti je procesor dovoljan, vrlo lako je moguće da bi bio ograničen što se tiče upgradea samo na i5 i i7 iste generacije, jer se lako može desiti da slijedeća generacija procesora bude nekompatibilna s ovom (kao što je ova sa prethodnima), pogotovo ako intel krene hardware-ski rješavati Meltdown i Spectre.
u ovom trenutku bi bolja solucija bila Ryzen jer bi AMD u slijedeće dve godine zadržao isti socket i kompatibilnost unatrag. u veljači izlaze Ryzen 3 2200G i Ryzen 5 2400G sa integriranom Radeon Vega grafikom, koji bi mogli biti dobri za budget konfiguracije
(da se razumijemo nisam AMD fanboy, u mom kompu je i7 7700K, samo objektivno gledam trenutnu situaciju)
pričekaj sa kupovinom još neko vrijeme i uštedi još ekstra love i prati akcije kod naših informatičkih trgovina da se uhvatiti ssd-ove i sl. sa popustom
umjesto 120gb uzmi 240gb ssd , razlika je 200tinjak kuna
za komotan rad 8gb rama je optimalna količina
a napajanje pogledaj corsaireovo neko od 500-600w, dovoljno kvalitetno i futureproof za šta god dodaš u konfiguraciju kasnije
Cekanje je zapravo relativan pojam. Ja sam recimo cekao proslu godinu (objektivno - zbog bolesti koja me zadesila) i docekao ovu.
Ispalo je da... Pa, bolje da nisam cekao... Ali kako igram slabo, nisu me pogodile cijene grafickih kartica.
Poanta : Nezahvalno je savjetovati cekanje, jer situacija moze biti jos i gora.
Cekanje je zapravo relativan pojam. Ja sam recimo cekao proslu godinu (objektivno - zbog bolesti koja me zadesila) i docekao ovu.
Ispalo je da... Pa, bolje da nisam cekao... Ali kako igram slabo, nisu me pogodile cijene grafickih kartica.
Poanta : Nezahvalno je savjetovati cekanje, jer situacija moze biti jos i gora.
U pravu si, sa cekanje ce se mozda isplatit a mozda i nece :D, mada strucnjaci predvidjaju u najmanju ruku stabilizovanje cijena dd4 pred kraj godine. Po meni su ludi oni koji mijenjaju komponente onima koje nisu barem za duplo jace. To je bar moje pravilo nadogradnje. Smrt fašizmu kriptovalutama