Spajanje zvučnika na akumulator ?

poruka: 41
|
čitano: 21.974
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

probat cemo, pa javim reultate ;)

Psssssst Zecovi spavaju
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Spajanje zvučnika na akumulator ?
CroNk3r kaže...
angel of fire kaže...

erm, nezz jesmo se skužili...

ja bi trebao nešto da mogu spojit nešto za 220(230) V na auto akumulator...

al ne da je akumulator u autu, nego da ga ovak imam, ko veliku bateriju za furat okolo...{#}

ak ej to moguće...

Pa samo maknes konektor s pretvaraca i crvenu zicu na + spojis, plavu na -.

Da, ako pojačalo radi na 12V. A jako malo pojačala stvarno radi na 12V. I automobilska pojačala imaju transformatore koji dižu napon jer sa 12V ne možeš baš neku snagu razvit.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
13 godina
neaktivan

Nisam baš aktivan na forumima ali kada sam vidio kakve nebuloze se ovdje pišu morao sam reagirati!

Ljudi bilo bi vam najbolje da se okanite ćorava posla jer vidim da svi od reda(barem što se tiče ove teme) nemate blage veze o čemu pričate; kao da čitam postove pekara koji se igraju sa strujom.

Jedan pita dali će pregorit pojačalo ako ga spoji na akumulator od 60Ah umjesto na 4 Ah, drugi za koji napon mu treba osigurač(osigurači služe zaštiti od kratkog spoja ili preopterećenja tako da nisu ovisni o naponu već isključivo o struji koja njima protječe, znači amperima), a najgenijalniji mi je ovaj zadnji post da i automobilska pojačala imaju trafo jer je 12V premali napon za bilo kakve snage.

CARE AKO IZMISIŠ TRAFO KOJI PRETVARA ISTOSMJERNI NAPON DOBIT ĆEŠ NOBELOVU NAGRADU!

A i da si malo proguglao vidio bi kako se računa snaga(pogotovo u istosmjernom krugu) pa ne bi pisao takve gluposti. Šta misliš koliko snagu ima elektropokretač kod auta i na koliki napon radi? I zašto ima tako debele kabele?

1 0 hvala 0
16 godina
doktor85 kaže...

Nisam baš aktivan na forumima ali kada sam vidio kakve nebuloze se ovdje pišu morao sam reagirati!

Ljudi bilo bi vam najbolje da se okanite ćorava posla jer vidim da svi od reda(barem što se tiče ove teme) nemate blage veze o čemu pričate; kao da čitam postove pekara koji se igraju sa strujom.

Jedan pita dali će pregorit pojačalo ako ga spoji na akumulator od 60Ah umjesto na 4 Ah, drugi za koji napon mu treba osigurač(osigurači služe zaštiti od kratkog spoja ili preopterećenja tako da nisu ovisni o naponu već isključivo o struji koja njima protječe, znači amperima), a najgenijalniji mi je ovaj zadnji post da i automobilska pojačala imaju trafo jer je 12V premali napon za bilo kakve snage.

CARE AKO IZMISIŠ TRAFO KOJI PRETVARA ISTOSMJERNI NAPON DOBIT ĆEŠ NOBELOVU NAGRADU!

A i da si malo proguglao vidio bi kako se računa snaga(pogotovo u istosmjernom krugu) pa ne bi pisao takve gluposti. Šta misliš koliko snagu ima elektropokretač kod auta i na koliki napon radi? I zašto ima tako debele kabele?

Pa zato je tu forum da ljudi pitaju ako nesto neznaju...

:D
13 godina
neaktivan
CroNk3r kaže...
doktor85 kaže...

Pa zato je tu forum da ljudi pitaju ako nesto neznaju...

Istina to svakako stoji ali misilm da nije u redu da mu odgovaraju ljudi koji se u to ne razumiju ili imaju samo neko površno znanje.

A kad sam već tu mogu čovjeku i pomoći kako da spoji te zvučnike na akumulator:

1. Ne mora raditi nikakve preinake na zvučnicima i može koristiti inverter(ili kako se to još zove pretvarač 12VDC > 220VAC).

Dosta neisplativo rješenje jer se cijena invertera kreće oko 500 kn na više (ne gledati ona smeća sa dealextrema jer je to mačak u vreći, često se kvare, iako ima iznimaka)

2. Otvori zvučnike (ili sub ako je u njemu pojačalo). Ako je kvalitetnije pojačalo može se dogoditi da ima trafo s više izvoda,namota (znači ne idu iz njega dvije žiče već više njih; ali čisto sumnjam to je redovit slučaj u audio receiverima) i u tom slučaju sve zatvori i kupi inverter.

Ako imaš samo dvije žice iz trafo-a koje idu na tiskanu pločicu uzmi multimetar i izmjeri dali trafo daje 12V (slobodno sve uštekaj bez straha da će te opiz..t struja jer je 99% glavni vod na primar trafo-a- izoliran sa termo bužirom ili nečim sličnim)

Ako trafo daje na izlazu 12V slobodno precvikaj žice i direktno na njih spoji akumulator; ulazni krug ispravljača(grec) će raditi u samo jednom smjeru tj. neće imati svrhe a eventualni kondenzator u paraleli predstavljat će prekid strujnog kruga(ako te interesira zašto proguglaj ili pitaj pa ti mogu pojasniti) . Sam ispravljač vjerovatno je integriran na istu tiskanu pločicu kao i pojačalo pa se ne isplati njega skidati a vjerovatno se ulazih 12 V pretvara u još neke druge napone potrebne za mikročipove.

I to bi bila cijela mudrolija!

16 godina
doktor85 kaže...
CroNk3r kaže...
doktor85 kaže...

Da si citao sve vidio bi da sam vec to napisao(s tim da sam mu napisao da je 12V jer imam iste zvucnike.)

:D
17 godina

Ha? WTF?

Ti to za prvi april ili šta?

Ako ne, onda čitaj nešto tipa ovo. A onda pogledaj ovo. A onda na kraju ovo.

Da, dobro, konverteri... ne transformatori... ali mislim da je bilo prilično jasno što želim reći.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.4.2012 0:27 (Vido).

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Da jasno je kakvu glupost si napisao. Transformatori se koriste samo u krugovima izmjenične struje gdje imaju svoju svrhu{#}

17 godina

Isto tako ako sam dobro shvatio tvoj post ti si implicirao da se sa direktnih 12V može razviti velika snaga u audio pojačalima. Što je također glupost.

A i mislim da iako sam koristio krivu riječ bilo je prilično shvatljivo da se neka pojačala ne mogu direkt prikopčati na akumulator, a to je bio cilj. A i uostalom dio konvertera je transformator tako da i nisam toliko fulao, bez njega i dalje ne bi bilo ničega :P

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.4.2012 20:42 (Vido).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Djole sa 12 V se može razviti j....a snaga u pojačalima jer ako nisi znao kod svakog zatvorenog strujnog kruga teče i nešto što se zove struja (hm...pitaš se što je to...). Ta struja koja teče ima i svoju jakost, a između ostalog ta jakost definira i snagu. Snaga ne ovisi samo o naponu i otporu.

...još nisam vidio pojačalo koje radi na zrak ili vodu; u autu se svako spaja direktno na akumulator i iz njega crpi tu silnu snagu.

A dio konvertera uopće ne mora biti trafo, a ako je ugrađen koristi se samo za galvansko odvajanje ili da citiram čemu tu služi trafo:

"transformator za galvansko odvajanje je sigurnosni zaštitni transformator prijenosnog omjera 1:1 kod kojeg nemoze doći do galvanskog (vodljivog) spoja primarne i sekundarne strane -^ u slučaju kvara izolacije trošila, čovjek može dotaknuti taj dio jer se nemoze zatvoriti strujni krug, tj. nemoze poteci opasna struja greške"

17 godina

Neznam koja magija je potrebna da sa 12V razviješ je**nu snagu na zvučniku od 0.5, 1, 2, 4, 6 ili 8 oma (sve standardne vrijednosti).

Znaš da tranzistori ne mogu pojačati napon iznad Vpp? E pa ako je taj Vpp 12V onda teoretski to ne može biti više. Da ne spominjemo da se RMS snaga pojačala ne računa sa P=U^2/R jer je na izlazu iz pojačala izmjenična struja, a ovo je formula za istosmjernu.

A to da uz otpor od 0.0001Ω direkt spojen na akumulator možeš razviti snagu od 1.44MW je sasvim druga stvar... (no opet, možeš li? struja potrebna za to je 120kA. Koji bi kabel to izdržao?)

I btw, ako imamo fiksan otpor i napon u DC krugu onda je i struja fiksna, a samim tim i snaga. P=U*I, P=U^2/R, P=I^2*R - sve je povezano.

Sva jača pojačala rade naponima višim od 12V (recimo +/-35V, dakle 70V)

I evo malo litreature.

BTW, ti to mene trolaš ili šta?

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.4.2012 23:45 (Vido).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice