Spajanje zvučnika na akumulator ?

poruka: 41
|
čitano: 21.973
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Iman 2.1 Logitech zvucnike (Ove)

Total RMS power: 17 watts RMS
Satellites: 8 watts RMS (4 watts x 2)
Subwoofer: 9 watts RMS

I zanima me mogu li se spojit na akumulator (od auta ili motora nebitno(znan da ovaj krace traje al taj mi je na raspolaganju)). Znan da bi se triba vadit trafo i onda na to misto spojit + i - al nisan siguran pa ako mozete objasnit bia bi zahvalan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Hmm da, morao bi maknuti ispravljač i smanjiti/povečati napon ovisno o pojačalu.

No mislim da ti je bolje kupiti konverter 12DC na 220V AC i normalno ih uštekaj i ko bog, imaš takvih mnogo za kupiti nisu ni skupi slabiji modeli. Inače se spajaju na onu utičnicu unutar auta ali kako je to direktno struja sa akumulatora (preko osigurača ofc) onda se lako modaju žice da se spoji direkt na akumulator.

Iako se generalno za te zvučnike ni ne isplati zahebavati sa ičim, nhf ali tako je.

Bolje nađi neki stari autoradio za malo para, spoji bilo kakve pasivne zvučnike na njega i njega na aku to je to. Uz malo volje nađeš ulaze u pojačalo i napraviš si konektor tako da možeš spojiti mp3 player ili nešto ako već nema.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.11.2010 13:40 (Vido).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Spajanje zvučnika na akumulator ?

Ja bi radije mica transformator jer neznan di kupit taj 12DC u 220AC a i neman bas para. Samo me muce ovi amperi i skroz me zbunjuju. Kako bi trebalo to bit jel mi mos pojasnit ?

16 godina
neaktivan

treba vidit ako pojacalo unutar tih zvucnika radi na 12V

kako kaze Vido najbolje nabavit neko jeftino najbolje 4 kanalno pojacalo (nesto tipa 4x30W ili4x50W) i onda raskupusat ove zvucnike pa na prva 2 kanala stavit satelite a na zadnja 2 kanala u bridge i sub...treba jos vidit kako bi se otpor zvucnika slagao s pojacalom

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Gle, da, makneš trafo i ispravljač ali čak i onda ako pojačalo ne radi na čistih +12V treba kemijati i utrošiti novce. Dovoljno da radi sa -12V i 12V, već imaš problem, treba dobiti -12V nekako jel.

http://nautic-shop.cvs.hr/item_details.php?id=1332

270kn, mislim da stvarno nije puno, a i više nego dovoljno za te zvučnike.

Samo naravno kao što vidiš spaja se pomoću te auto utičnice tako da ako ne planiraš to koristiti u autu treba malo žice preurediti (orezati utikač pa gole žice na neku rednu stezaljku pa na aku ili si napraviti sam svoju utičnicu za ovo) {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 2:14 (Vido).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ja sam sa svojih starih izvadio trnasformator i spojio samo na akumulator od skutera i radilo je ok.
Jahao sam pješice.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Da, to može raditi ali samo i samo ako pojačalo radi na naponu od 12V (+/- koji volt). Zato prvo treba to pogledati i ako je takvo onda ok, nema filozofije ali ako radi recimo na 20V ili možda na 9V e onda je već potrebno smanjiti/povečati napon jer u prvom slučaju vjerojatno se neće niti upaliti, a u drugom bi moglo pregoriti.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2010 13:00 (Vido).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Vido kaže...

Da, to može raditi ali samo i samo ako pojačalo radi na naponu od 12V (+/- koji volt). Zato prvo treba to pogledati i ako je takvo onda ok, nema filozofije ali ako radi recimo na 20V ili možda na 9V e onda je već potrebno smanjiti/povečati napon jer u prvom slučaju vjerojatno se neće niti upaliti, a u drugom bi moglo pregoriti.

Da, ja sam svoje zvucnike ustekao u struju i voltmetrom izmjerio napon prije pojacala.

Jahao sam pješice.
15 godina
neaktivan

oni rade na 12 volti to je sigurno. Samo sta je sa ovin amperima. Npr ako iman od skutera mali akumulator 12 V i 4 Ah sta bi bilo onda sa ovin od auta 12 V 60 Ah oce li mi pregorit ako stavin na akumulator od auta ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ah su mjera za kapacitet, recimo ako imaš aku od 5Ah on može davati struju od 5 ampera tijekom jednog sata prije nego se isprazni. Ili 2.5A tijekom 2 sata ili 10A tijekom pola sata i sl.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Znaci nece pregorit ako se spoji na vise Ah ?

16 godina
neaktivan
Pave Techno kaže...

Znaci nece pregorit ako se spoji na vise Ah ?

Pa valjda nece.

Jahao sam pješice.
17 godina

Ako pregori neće biti zbog ampersati :)

Stavi osigurač na + žicu između pojačala i akumulatora za svaki slučaj.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

A kakav osigurac ide ? To je neki koji drzi do 12 V ili kako ? I di ga ima kupit ?

17 godina

Dućani tipa Chipoteka. Mislim da bi 3A spori bio ok, uzmeš one za automobil, nisu skupi i kućište za osigurač naravno. Ma mislim možeš i bez njega ali ono...

0 0 hvala 0
15 godina
Pave Techno kaže...

A kakav osigurac ide ? To je neki koji drzi do 12 V ili kako ? I di ga ima kupit ?

...

1. kuzis li se imalo u elektroniku?

2. imas li multimeter (voltmetar) kako bih mogao provjeriti napon napajanja tvojih zvučnika?

ako imas v-metar provjeri koji je napon iza ispravljača (graetzovog spoja) i ako napon iznosi 12V (a vjerovatno iznosi) onda mozes bez straha spojiti akumulator odmah iza ispravljača (većinom budu 4 diode + kondenzator) stim da bi bilo dobro odlemit kondenzator!

osigurač ti neće niti trebat ali mozes ga stavit (samo sto ces morat prvo vidjet ampermetrom koliku ti struju vuku... al to su male struje pa ti 99% neće niti trebat)

...evo da nešto i naučiš:

osigurači se mjere po Amperima, tj jakost struje koju osigurač može propustiti a da ne izgori i ne ovisi mnogo o naponu jer se izrađuju odmah za velike napone..npr 250V - 2A

Tko se zadnji smije, nije skužio!
15 godina
neaktivan

jos san 8 razred i pocinjen se zanimat za takve stvari i slicno. multimetar iden ubrzo kupit u cipoteke pa cu izmjerit napon. kad kupin i izmjerin javit cu van.

17 godina
neaktivan

Ekipa, jel bi to netko znao napravit, da se ja ne petljam u struju jer nismo na "ti"...

i koliko bi to koštalo? :)

ak je netko iz Zg pa bi se dogovorili ak mi paše..:)

Psssssst Zecovi spavaju
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.3.2012 20:58 (angel of fire).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Pave Techno kaže...

Osiguraci ti ne sluze za zastitu od prenapona nego od prevelike struje.

1 jedno pitanje: Jesu li to logitech s220?

I nemoze biti jednostavnije izvesti:

1. Otvoris zvucnik koji je glavni(na kojem su kontrole) i pogledas sta pise na transformatoru.

2. Ako su s220 onda imaju 12V transformator(bar ja mislim da sam tak vidio kad sam svoje otvaral) i mozes spojit akumulator + na + i - na - i to je to uz naravno neki osigurac da ne povuku preveliku struju.(Odes u auto i ispod volana negdje ti je jedna kutija, to otvoris i izvadis osigurac neki, al nemoj ni slucajno reci tati dok mu auto nebude palil)

:D
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.3.2012 19:04 (CroNk3r).
17 godina
neaktivan
CroNk3r kaže...
Pave Techno kaže...

1. Otvoris zvucnik koji je glavni(na kojem su kontrole) i pogledas sta pise na transformatoru.

2. Ako su s220 onda imaju 12V transformator(bar ja mislim da sam tak vidio kad sam svoje otvaral) i mozes spojit akumulator + na + i - na - i to je to uz naravno neki osigurac da ne povuku preveliku struju.(Odes u auto i ispod volana negdje ti je jedna kutija, to otvoris i izvadis osigurac neki, al nemoj ni slucajno reci tati dok mu auto nebude palil)

to je za spajanje na veliki akumulator od auta?

i kak se spoji + na +, - na -?

recimo da imam liniju koja ima žnoru za uštekat u zid (220 v) ...

kaj treba sa žnorom napravit da se može spojit na akumulator?

Psssssst Zecovi spavaju
16 godina
angel of fire kaže...
CroNk3r kaže...
Pave Techno kaže...

Pa kaj nisi ti to govoril za zvucnike za komp?

2. vise se ne koristi 220V nego 230V, to je sad manje bitno ali ako mislis u neku elektrotehnicku skolu zbog toga ti padaju jedinice.

Ako zelis 230V iz akumulatora moras kupit pretvarac 12V istosmjerne u 230V izmjenicne, a druga varijanta je

da otvoris liniju i pogledas dal je ta "znora" ili kak mi to kazemo kabel spojen na neki transformator.

Ako je spojen na transformator na njemu ti najvjerojatnije pise

Input: 220/230V AC(mozda ce pisati i ovako: 110V-230V )

Outpot: i tu neka vrijednost.

Njavjerojatnije pise 12V DC(istosmjerno) posto je to standardni napon i ako je 12V onda mozesspojit akumulator direktno na + pol el kruga spojis + akumulatora i - el mreze na - pol akumulatora s tim da stavis izmedu neki osigurac koji bi stitio liniju ili sto god vec spajas od strujnog preopterecenja.

Ali kolko se meni cini ti neznas nista o osnovama kako to funkcionira pa bi ti preporucio da kupis pretvarac iz 12V DC u 230V AC (imas pretvarace za auto koje ustekas u onu uticnicu 12V) i bez brige si.

Ili si nadi nekog tko se kuzi u elektrotehniku pa nek ti to slozi.

14 godina
neaktivan

Ako zelis 230V iz akumulatora moras kupit pretvarac 12V istosmjerne u 230V izmjenicne, a druga varijanta je

da otvoris liniju i pogledas dal je ta "znora" ili kak mi to kazemo kabel spojen na neki transformator.

Njavjerojatnije pise 12V DC(istosmjerno) posto je to standardni napon i ako je 12V onda mozesspojit akumulator direktno na + pol el kruga spojis + akumulatora i - el mreze na - pol akumulatora s tim da stavis izmedu neki osigurac koji bi stitio liniju ili sto god vec spajas od strujnog preopterecenja.

nije istosmjerno nego izmjenično a poslije se dobiva istosmjeran s gratzovim spojem :-))))

16 godina
dejo1234 kaže...

nije istosmjerno nego izmjenično a poslije se dobiva istosmjeran s gratzovim spojem :-))))

Zna se na kaj sam mislil xD

EDIT: kad se vec pravimo pametnima-u paralelno je spojen kondenzator zbog peglanja.:P

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.3.2012 21:22 (CroNk3r).
17 godina
neaktivan
CroNk3r kaže...
angel of fire kaže...
CroNk3r kaže...
Pave Techno kaže...

Pa kaj nisi ti to govoril za zvucnike za komp?

2. vise se ne koristi 220V nego 230V, to je sad manje bitno ali ako mislis u neku elektrotehnicku skolu zbog toga ti padaju jedinice.

Ali kolko se meni cini ti neznas nista o osnovama kako to funkcionira pa bi ti preporucio da kupis pretvarac iz 12V DC u 230V AC (imas pretvarace za auto koje ustekas u onu uticnicu 12V) i bez brige si.

Ili si nadi nekog tko se kuzi u elektrotehniku pa nek ti to slozi.

ajd mi pls daj link od tog pretvarača u chipoteci...{#}

jep, ja sam druga struka, ovo mi treba da kad s društvom idem na roštilj da muziko imamo...

i koliko bi držao jedan auto akumulator dva zvučnika mala za komp ili recimo lg liniju s 2 zvučnika po 50w svaki snage?

Psssssst Zecovi spavaju
17 godina

Ovisi koliki mu je kapacitet. Mjeri se u amper satima (Ah). Dakle najjednostavnije gledano tebi recimo treba 100W, dignimo to na 150W zbog gubitaka bla bla. Ugl, napon punog akumulatora je oko 14.4V (uzmimo manje da budemo bliže istini, 12V koliko je pod jačim opterečenjem ili ako je prazniji).

Za 150W pri 12V treba po formuli P=U*I 12.5A struje. Ako ti akumulator ima kapacitet od recimo 50Ah onda ti je lako izračunati koliko će odprilike trajati. 50/12,5= 4. Držat će 4 sata.

Naravno, ako ne forsiraš liniju do maksimuma onda će se potrošnja smanjiti i to podosta, nemoj da krči (smanji malo čim primjetite da krči u basevima), to ne zvuči dobro, nije glasnije, može pokvariti zvučnike i troši struju bezveze.

Ako spajate na akumulator u autu nije loše svako malo upaliti motor i pustiti da radi neko vrijeme da se akumulator napuni.

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Re: Spajanje zvučnika na akumulator ?
Vido kaže...

Ovisi koliki mu je kapacitet. Mjeri se u amper satima (Ah). Dakle najjednostavnije gledano tebi recimo treba 100W, dignimo to na 150W zbog gubitaka bla bla. Ugl, napon punog akumulatora je oko 14.4V (uzmimo manje da budemo bliže istini, 12V koliko je pod jačim opterečenjem ili ako je prazniji).

Za 150W pri 12V treba po formuli P=U*I 12.5A struje. Ako ti akumulator ima kapacitet od recimo 50Ah onda ti je lako izračunati koliko će odprilike trajati. 50/12,5= 4. Držat će 4 sata.

Naravno, ako ne forsiraš liniju do maksimuma onda će se potrošnja smanjiti i to podosta, nemoj da krči (smanji malo čim primjetite da krči u basevima), to ne zvuči dobro, nije glasnije, može pokvariti zvučnike i troši struju bezveze.

Ako spajate na akumulator u autu nije loše svako malo upaliti motor i pustiti da radi neko vrijeme da se akumulator napuni.

najjači si..

jel bi ti se dalo dat mi linkić od transformatora?  {#}

Psssssst Zecovi spavaju
17 godina

Transformator? Ne da mi se baš čitati, samo sam preletio. Misliš na DC-AC adapter tako da možeš nešto za 220V AC spojiti u autu? To bi bili ovi: http://www.chipoteka.hr/proizvodi/134010

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

erm, nezz jesmo se skužili...

ja bi trebao nešto da mogu spojit nešto za 220(230) V na auto akumulator...

al ne da je akumulator u autu, nego da ga ovak imam, ko veliku bateriju za furat okolo...{#}

ak ej to moguće...

Psssssst Zecovi spavaju
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pa to ti je to da, samo što imaju drugačiji konektor, dakle ne možeš ga uštekati u akumulator direkt. No to lako središ.

Ne zaboravi da ćeš imati puno veće gubitke sa tim i da će ti akumulator još kraće držati :)

0 0 hvala 1
16 godina
Re: Spajanje zvučnika na akumulator ?
angel of fire kaže...

erm, nezz jesmo se skužili...

ja bi trebao nešto da mogu spojit nešto za 220(230) V na auto akumulator...

al ne da je akumulator u autu, nego da ga ovak imam, ko veliku bateriju za furat okolo...{#}

ak ej to moguće...

Pa samo maknes konektor s pretvaraca i crvenu zicu na + spojis, plavu na -.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice