Napajanje od starog kompa + autopojacalo

poruka: 28
|
čitano: 17.720
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav... naisao sam na slicne teme ali nigdje nisam nasao odgovor koi je meni potreban....

Evo ovako: Imam napajanje Ms model: Mav-300W-P4 (slika br.1) koje sam vec korisitio za ventilator od starog kompa. (tema:http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/direktno-spajanje-napajanja-ventilatora/124565.aspx)

Stric mi je iz svicarske rekao donijeti zvucnike 4Ω(OHM) (http://www.djresource.eu/images/dump/gear/Technics-SB-R3-speaker-20090501-160507.jpg) ali ja imam pojacalo (staro gramofonsko koje mi je otac poklonio jer je on kupio novu liniju (hitachi ha-3)) 8-16Ω(OHM) (drek)

Pretpostaljam da bi nesto izgorilo da spojim te zvucnike na trenutno pojacalo... Uglavnom ja sam mislio kupiti autopojacalo od 4Ω i (koje u automobilu radi na 12V naravno) spojiti ga na napajanje od starog kompjutera... poznato mi je da trebam spojiti spajalicom najblizu crnu i zelenu zicu na molexu da ga pokrenem (napajanje) (slika br.2)... takoder mi je poznato da zuta zica daje 12V... Mislio sam ovako prerezati zice (na "glavom" molexu) (slika br. 3) ili dali je to moguce na molexu ovakvog tipa... on mi je najduzi pa zato (slika br.4). mislio sam to tako spojiti na autopojacalo... ako je to moguce izvest navedite dodante stvari koje su mi potrebne da to izvedem! puno sam zahvalan! SVAKI ODGOVOR JE DOBROSAO! 

Slika broj 1 Slika broj 1
Slika broj 2 Slika broj 2
Pojacalo gramofonsko Pojacalo gramofonsko
slika broj 3 slika broj 3
Slika broj 4 Slika broj 4
Nothing is true, Everything is permitted!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Napajanje od starog kompa + autopojacalo

Hitachi HA-3 nije lose pojacalo, a nije ni gramofonsko, to je podosta staro integrirano pojacalo i svira odlicno (ako sve stima s njim). Snaga mu je 80Wrms po kanalu i to je dovoljno za tjerat bilo kaj, no ta mu je snaga deklarirana na 8Ω, a jel bi radil sa 4Ω zvucnicima - mozda, no pitanje kak dugo...

Ovo sa spajanjem autopojacala na ATX napajanje stoji i sve si dobro napisal, no opet moras uzet u obzir da takva pojacala traze puno struje, a tvoje napajanje ima 12A deklarirano na 12V railu.  U prosjeku auto pojacala snage oko 100Wrms ili vise traze preko 20A, a za to opet trebas jace napajanje u suprotnom ce ti na napajanju okidat "overcurrent" zastita i napajanje ce se ugasit...  Znaci ako ces kupit pojacalo gledaj kolko struje cucla :))

No s njima nema bas nekakvog pravila; ja sam imal jedno staro Intex napajanje koje je uredno davalo 10A vise od deklariranog....

Kaj se tice spajanja crne i zelene zice, mozes ih odrezat i stavit prekidac na njih, na njemu ces onda palit napajanje, da ne moras istekavat ili palit sa spajalicom...

Sve zute zice koje izlaze iz napajanja su 12V rail, pa je svejedno na koju ih spojis....

My life has no purpose, no direction, no aim, no meaning, and yet I'm happy. I can't figure it out. What am I doing right????? http://db.tt/Qe55iVr
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.12.2011 16:52 (ch33ta).
14 godina
neaktivan

aha.. kuzim... nego jos znaci kakvo pojacalo moram traziti? ≤12A?

EDIT: btw pojacalo je malo pocelo sustit i nije mi bas sigurno... ima preko 20 godina

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.12.2011 17:01 (BagyGamer).
17 godina

Ma mozes uzet bilo koje kaj se toga tice... Da vuce do kojih 15A bi bilo idealno, no slobodno spojis i jace pojacalo, neces nis skurit il tak nekaj, samo ce ti se napajanje ugasit kad nafrljis glasnocu previse... - testirano u praksi....

My life has no purpose, no direction, no aim, no meaning, and yet I'm happy. I can't figure it out. What am I doing right????? http://db.tt/Qe55iVr
15 godina

a da spoji reilove paralelno ako ima odvojene

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Na ovom napajanju nema - jedan rail - 12A (prvi post, prva slika)...  A i nema smisla imat vise railova na 300W napajanju...

EDIT;

za kemijanje s auto pojacalima (ili kaj vec) nisu losa Fortron 400W PNF napajanja, imaju po dva 18A raila, a nađe ih se jeftino po oglasima....

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.12.2011 22:56 (ch33ta).
15 godina

sry nisam gledo sliku od napajanja... moj bed il eventualno ako ima jos neko staro nek ih upari..

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Sve je ok što si napisao ali za te struje je itekako pametno sve žute žice spojiti zajedno i isti ili veći broj crnih također zajedno pa tek onda na pojačalo. Past će otpor žice i nemaš straha da ju otopiš ako pojačaš :)

Evo pogledaj tu.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Znaci uparit sve zute s zutima... I sve crne sa crnima? I onda tek spojit?
17 godina

Ne nužno sve crne, ovisi koliko ih imaš, samo da ih je barem jednak broj kao i žutih, a bolje dodati 2-3 više. Ostale crne možeš koristit za ostale railove za neki vent ili što god.

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

5 zutih 7 crnih jeli moze? imam samo 5 zutih na pojacalu

17 godina

Ako je to sve onda da.

0 0 hvala 1
16 godina

-paljenje PSa je zeleno-siva... (ili je to za power OK?)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.12.2011 16:31 (ihush).

1 0 hvala 0
17 godina

To je za paljenje napajanja. Umjesto sive može i crna.

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

guljenje zica gotovo... sad jos kupiti pojacalo i subwoofer i cekati 2 mjeseca strica sa zvucnicima {#}

nasam se da cu nac neki posteni subwoofer i pojacalo da me zadovolji dok on dode {#}

14 godina
neaktivan

ako nekog zanima evo par slika kako sam napredovao :D.... na njuskalu sam nasao neke vrlo dobre ponude... sad cemo vidjeti {#}

Prekidac Prekidac
Luster kleme Luster kleme
Visak zica.... svaka izolirana sa svojom bojom da nebi doslo do kratkog spoja... zatim sve skupa izolirane cisto radi estetike i prakticnosti Visak zica.... svaka izolirana sa svojom bojom da nebi doslo do kratkog spoja... zatim sve skupa izolirane cisto radi estetike i prakticnosti
Untitled Untitled
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.12.2011 17:59 (BagyGamer).
14 godina
neaktivan

ovaj višak žica si lijepo trebao svaku posebno u termbužir pa s vezicom i onda si frajer i ovo di si spajao mase i +12 V tu si trebao lijepo zalemiti i onda u termobužir i puno ljepše bi bilo i manje prijelaznih otpora i čvršći b spoj bio; inače sve u svemu ok

14 godina
neaktivan

evo video ako nekog zanima kad mi je napokon doslo pojacalo koje sam cekao 20 dana, takoder sam spojio 2 sistema na laptop... Ovo je woofer iz MS ML-T508... Sad jos idem naci neki posteni subwoofer i miran sam do godine :D...

Only easy day was yesterday!
16 godina

Imam staro Dell ATX 200W napajanje, i na nesreću to je baš onaj model koji nije rađen po standardu, tako da ne znam koje pinove trebam spojiti da ga uključim. Tražio sam po Google-u ali nema ništa provjereno. Model je PS-5201-7D.

Evo raspored pinova sa Wikipedie:

Demokratija je kada dvije budale imaju više prava nego jedan pametan.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Hm, nekom logikom to bi bila siva i bilo koja crna žica.

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
Alkaline kaže...

Hm, nekom logikom to bi bila siva i bilo koja crna žica.

Da i meni izgleda po nazivima pinova, ali ne želim da rizikujem da nešto spržim. Treba mi provjerena informacija.

15 godina
neaktivan

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=954759

Rasprava na temu DELLovih napajanja. Spoj sive i crne pali napajanje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Slažem se, siva i bilo koja crna.

Tko ne riskira ne profitira. Spoji pa šta bude :)

Mislim ionako nije upaljeno prije toga pa po nekoj logici ne bi trebalo biti ništa čak i da spojiš bilo koje žice (osim ljubičaste, a za svaki slučaj i narančaste. ljubičasta je uvijek pod naponom, a za narančastu nemam pojma šta je :))

1 0 hvala 0
16 godina

Probao sam sivu sa bilo kojom crnom i ne radi.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da li napajanje uopće radi na računalu? Ako možeš poslikaj konektor pa stavi sliku ovdje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Osobno sam rastavio potpuno ispravan Pentium II i uzeo sebi napajanje, CD pisač, HD, i RAM.

Evo par slika:

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da, prema svemu odgovara pinoutu koji si postao.

Na koji način provjeravaš da napajanje radi? Ako po vrtnji ventilatora možda je on neispravan, ipak je napajanje staro.

Ako imaš voltmetar spoji ga između crvene i crne i pogledaj dal daje 5 V kad spojiš sivu i crnu.

Ili zakači neki uređaj na molex konektor (ventilator naprimjer) i probaj onda.

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
Alkaline kaže...

Da, prema svemu odgovara pinoutu koji si postao.

Na koji način provjeravaš da napajanje radi? Ako po vrtnji ventilatora možda je on neispravan, ipak je napajanje staro.

Ako imaš voltmetar spoji ga između crvene i crne i pogledaj dal daje 5 V kad spojiš sivu i crnu.

Ili zakači neki uređaj na molex konektor (ventilator naprimjer) i probaj onda.

Probat ću sutra spojit neki potrošač, možda neće da upali dok ga se ne optereti.

Izgleda da napajanje radi, jer sam voltmetrom izmjerio 5.5V na 4-pinskom molex konektoru, ali se ventilator ne okreće. Može li napajati neki slabiji potrošač, bez da se pregrije i pregori, bez ventilatora?

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.2.2012 12:23 (uss).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice