Evo ovako,imam traku za trcanje koja ima DC motor od 180v,1800w.
Pošto je riknula elektronika kojom određujem broj okretaja i kompletnu regulaciju tražim nešto priručno.
Trebao bi mi neki speed kontroler za to. Gledao sam malo po ebayu i nisu mi jasne te oznake. Ima li nešto što se da složiti ili naći, a da nije preksupo?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Čuj, najpametnije ti je kupiti gotovo jer realno, upuštati se u izradu takvog sklopa bez nekog znanja o energetskoj elektronici i potrebne opreme je vrlo ambiciozno. A i vrlo opasno jer se radi o mrežnom naponu.
Nadalje vjerojatno ti motor ima neki tahogenerator na sebi koji je služio za održavanje konstantne brzine vrtnje.
Ima tu dosta posla čak i u slučaju najprostijeg regulatora. Treba odabrati PWM regulator, odgovarajuće MOSFET-e. Treba voditi računa da se odvoje upravljački dio od izlaznog dijela jer se ipak radi o 180V, znači treba odabrati kako će se gejtovima upravljati, tj treba odgovarajući driver napraviti.
To kad bi se baš išlo radit pošten kontroler, a ovak za prvu silu ja bih uzeo sa ebaja neki triak regulator snage, ima onih po 3 kW i više i na izlaz bu greatz nakačio i ispeglao izlaz sa par elektrolita i možda kojom prigušnicom.
Ako nema znanja ni instrumenata teško, a i često su u pitanju neki divlji djelovi kojima je ponekad i prešaran ili pobrušen model... Ako mu je mikrokontroler riknuo može se lagano pomirit da tu nebu niš od popravka nažalost :/