Imam jedan problem imam i HDD i Optički pogon na PATA, i recimo dok hoću da mi disk radi onda moram ištekati optički pogon da bi mi radio tako isto moram i disk da bi mi radila pržilica jel ima tko kakvo riješenja da i jedno i drugo radi da ne moram ištekavati ??????
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Imam jedan problem imam i HDD i Optički pogon na PATA, i recimo dok hoću da mi disk radi onda moram ištekati optički pogon da bi mi radio tako isto moram i disk da bi mi radila pržilica jel ima tko kakvo riješenja da i jedno i drugo radi da ne moram ištekavati ??????
Na jedan PATA kabel mozes imat 2 uredjaja. Ne vidim razlog zasto ih moras ustekavat i istekavat. Nabavi si ovo:
Trebaš namjestiti da ti hard disk bude master, a DVD slave.
T možeš učiniti tako da DVD i hard disk spojiš na odgovarajuće priključke na PATA kablu (vidi sliku od tnakira) ili pomoću pinova. Na hdd-u, odnosno DVD pržilici je obično nacrtano ili piše u uputstvima koje pinove treba kratko spojiti da bi uređaj radio kao master ili slave.
Imam to i to uštekam i onda mi kaže DISK BOOT FAILURE INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER. I onda ja odštekam pržilicu i restart kompa i onda se dignu windowsi i sve ok.
Kako to namjestiti ?
Hvala puno može lock
E imam sad jedno pitanje, imam serial-ata pržilicu i na matičnoj imam žute i ljubičaste ulaze, na žuto sam diskove jel onda da stavim pržilicu s diskovima ili da stavim na ljubičasto ? ,
hitno mi je jako ajde neko.
Svejedno je. Samo nek ti master disk bude na sata0.
E imam sad jedno pitanje, imam serial-ata pržilicu i na matičnoj imam žute i ljubičaste ulaze, na žuto sam diskove jel onda da stavim pržilicu s diskovima ili da stavim na ljubičasto ? ,
hitno mi je jako ajde neko.
U uputstvima za matičnu ploču ti piše čemu su namijenjeni žuti, a čemu ljubičasti. Tako da - uzmi uputstva i reci ti nama čemu služe pa ćemo ti reći kamo što da priključiš.
Različite boje označavaju portove koji se nalaze na različitim kontrolerima. Da stavljaš 2 diska u RAID morali bi biti na istoj boji. CD rom možeš spojiti na bilo koji, ali ako imaš slobodnih narančastih, ljubičaste vjerojatno možeš i isključitu BIOS-u. Ako slučajno neki kontroler ne podržava CD rom (što je danas gotovo nemoguće) u najgorem slučaju ćeš morati prebaciti na drugi kontroler.