P4P800-VM i P4R800-VM koče DDR memoriju

poruka: 13
|
čitano: 3.520
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
ASUSovke P4 P800 i R800 - VMovke; kočijašice

Dakle imam dvije vrlo slićne ploče razlike je defakto samo u čipsetima (na jednoj je Intel-ov čipset, a na drugoj ATi-ev). Krenimo redom, radi se o slijedećim pločama: prva je ASUS P4P800-VMrev:1.06 (http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_478/P4P800VM/), a druga je ASUS P4R800-VMrev:1.07 (http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_478/P4R800VM/). Gotovo su identične, glavna i bitna razlika je čipset, P800 ima Intel-ov čipset, a R800 ATi-ev čipset. Na ASUSovoj službenoj stranici (kao što možete primjetiti u gore navedenim linkovima) pod specifikacijama tih dviju ploča uredno je navedeno da obje ploče podržavaju DDR memoriju i na 266Mhz i na 333Mhz i na 400Mhz. Isto tako piše i u manual-ima obaju ploča.

Krenimo prvo od P800 (Intel čipset). U nju kad stavim 2 x 512MB Transcend 266 Mhz radne memorije oni uredno rade na 266 Mhz. Međutim kad u nju stavim 2 x 512MB Kingmax 400 Mhz radne memorije oni isto tako rade na 266 Mhz. U BIOSu postoji opcija za podešavanje radnog takta memorije, međutim ja samo mogu odabrati ili AUTO ili 266Mhz. Kad stavim na AUTO, POST i dalje objavljuje informaciju da moduli rade na 266Mhz. U manual-u ove ploče sam ćitao da nakon promjene RAM pločica je pametno resetirati CMOS postavke, i to sam radio milijun puta, na nekoliko različitih naćina (i jumperom i micanjem baterije...) i ne pomaže.

Ostavimo malo prvu ploču po strani i prebacimo se nakratko na R800 (ATi čipset). U nju kad stavim 2 x 512MB Transcend 266 Mhz radne memorije oni uredno rade na 266 Mhz. Međutim kad u nju stavim 2 x 512MB Kingmax 400 Mhz radne memorije ove pak ovdje rade na 333 Mhz. Da situacija bude još bolja, ova verzija ploče u BIOSu nema opciju biranja radnog takta memorije. Već sama ploča određuje isti. Tko je tu lud???? Pa ja naravno, hehehe, muka mi je više od te dvije pločice. Još jedna zanimljivost je ta da te dvije ploče (bez obzira na sve ostale njihove slićnosti) imaju potpuno različite BIOSe (i po izgledu i po broju i slićnosti opcija i po svemu drugome...)

Probavao sam razne kombinacije i na jednoj i na drugoj ploči, i sa oba para memorija, također sam probavao opcije da na primjer u prvi kanal u jedan utor stavim Transcendovu, a u drugi utor Kingmaxovu pločicu, isto tako i sa drugim kanalom (jer obje ploče imaju dva kanala i četiri utora za memoriju). U tom slućaju na obje ploče i na oba kanala i na svim utorima i sve pločice i.... I... Iiiiiii sve radi na samo prokletih 266 Mhz.

NAPOMENA: Uzmite u obzir da su i jedan i drugi Transcendov modul u potpunosti identični i da rade na 266Mhz. Također uzmite u obzir isto tako da su i jedan i drugi Kingmax-ov modul u potpunosti jednaki i da rade na 400 Mhz. I ne samo to, već su i jedan i drugi par modula testirani na nekim sasvim trećim pločama i tamo rade naj normalnije: Transcend na 266Mhz u Dual-Channel naćinu rada, a Kingmax na 400Mhz u Dual-Channel naćinu rada. Problem su samo ove dvije ploče.

JohnyJ
Moj PC  
0 1 hvala 0
18 godina
neaktivan
Re: ASUSovke P4 P800 i R800 - VMovke; kočijašice

Treba ti FSB-800 CPU.

14 godina
neaktivan
jamar kaže...

Treba ti FSB-800 CPU.

Na P800-VM se nalazi Intel Celeron 2.40Ghz/128/400 tako da na ovoj ploči oćito jest taj problem. Međutim na R800-VM je Intel Pentium 3.00Ghz/1M/800. I ta R800-VM ploča mi i dalje vrti Kingmaxove module maksimalno na 333Mhz. Međutim nisam probao (a to ću probati u toku danas-sutra) prebaciti taj proc, tog Pentiuma na P800-VM ploču pa ću vidjeti onda da li će na njoj dići module sa više od 266Mhz.
Hvala na ovom savjetu, uopće sam zaboravio gledati na FSB

JohnyJ
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.5.2012 11:17 (JohnyJocker).
16 godina
neaktivan
Kolko se ja sjecam, rami su meni morali bit u 1 i 3 slotu na staroj ploci da bi bili 400mhz, provjeri u knjizici od maticne
486 PWNZU! http://www.speedtest.net/result/1456936834.png
14 godina
neaktivan
bur3k kaže...
Kolko se ja sjecam, rami su meni morali bit u 1 i 3 slotu na staroj ploci da bi bili 400mhz, provjeri u knjizici od maticne

ostavio sam gore u prvom postu i linkove do službenih stranica i do MANUAL-a (knjižica) od obje ploče. memorije ne moraju biti u 1. i 3. slotu da bi bili na 400 Mhz (iako sam i to probao), već moraju biti u 1. i 3. slotu da bi radile u Dual-Channel modu, odnosno moraju biti u slotovima iste boje.
prvi slot = PLAVI
drugi slot = CRNI
treći slot = PLAVI
četvrti slot = CRNI

ako su npr. samo dvije pločice ubaćene u prvi i u drugi slot, one i dalje će se vrtiti na 400Mhz, ali će raditi u Single-Channel modu, a ne u Dual-Channel modu.

JohnyJ
18 godina
neaktivan

Iz uputstva za navedene ploče...

P800 P800
R800 R800
14 godina
neaktivan
jamar kaže...

Iz uputstva za navedene ploče...

to sam sve pročitao, zato sam i stavio linkove gore u prvi post.

ova slika za P800 ploču kaže da kada koristim FSB-800 procesor da PC2700 RAMi odnosno 333Mhz RAMineće raditi na 333 Megahertzaveć na320 Megahertza, to sam shvatio. ovako i onako nemam 333Mhz (PC2700) RAMe, već samo 266Mhz (PC2100) RAMe i 400Mhz (PC3200) RAMe.

a druga slika za R800 ploču kaže dvije stvari:
prvo: "Ova matična ploča podržava samo jedanSINGLE-SIDED 400Mhz (PC3200) modulpo jednom kanalu." (Trenutno niti jedan od mojih modula nije SINGLE-SIDED, svi su DOUBLE-SIDED.)
drugo: "Ova matična ploča može detektirati samo 333Mhz (PC2700) sistemsku memoriju, u slućaju da su instalirana dva 400Mhz (PC3200) modula u jednome kanalu ili u slućaju da su instalirani DOUBLE-SIDED 400Mhz (PC3200) moduli."
(AAAaaaaaaaaaaaaaaa to je to. Ja sam to sebi, kada sam prvi puta ćitao, skroz krivo preveo. Zabrijo sam da piše da ako stavim jedan 333Mhz i jedan 400Mhz modul, da će mi sve spustit na 333Mhz što je i logično. Uopće nisam skužio ovo drugo.)

AH, koja blentava ploča (R800-VM), znači ako na nju u jedan kanal (npr. u dva plava utora) stavim dvije DOUBLE-SIDED 400Mhz pločice RAMa oni neće raditi na 400Mhz u Dual-Channelu već će raditi na 333Mhz u Dual-Channel modu!!!! (Oćiti problem je ATi-ev čipset)!!! A ako stavim jednu pločicu u jedan kanal (npr. jedan plavi utor), a drugu pločicu u drugi kanal (npr. u jedan crni utor) onda će pak raditi na 400Mhz, ali u Single-Channel modu!!!! Pa što onda piše u specifikacijama da podržava 400Mhz DUAL-CHANNEL memoriju????

Nebitno. Uglavnom, probati ću ono što sam naveo u prošlom postu... Probat ću (vjerojatno sutra ujutro ili naveče kad dođem s posla), staviti te dvije Kingmax-ove DOUBLE-SIDED pločice na 400Mhz (PC3200) na ovu drugu matičnu ploču zasnovanu na Intel-ovom čipsetu (P800-VM) jer u njenom manual-u nema ovakvih problema kakvih kod P800-VM koja je zasnovana na ATi-evom čipsetu. I koliko mi se čini sa 800-FSB procesorom bi onda napokon trebali RAMi prošljakati na urednih 400Mhz u Dual-Channel modu. Za tu P800-VM ploču (Intel čipset) piše jedino da ako stavim FSB-800 CPU i module koji rade na 333Mhz da će se oni spustiti na 320Mhz zbog limitacije čipseta i ništa drugo niti slićno kao na ovoj R800-VM (ATi čipset)!!!!

Obavjestim vas šta će i kako biti.....

Do ćitanja, lijep pozzzdrav!!!!!! 

JohnyJ
14 godina
neaktivan

UPDATE:
Sa FSB-800 CPU-om kada na P800-VM (Intel čipset) ubacim dvije DOUBLE-SIDED 400Mhz RAM pločice one napokon prorade na 400Mhz u Dual-Channel modu. Kada na tu istu P800-VM ploču (sa istim CPUom) ubacim dvije SINGLE-SIDED 400Mhz RAM pločice one također uredno rade na 400Mhz u Dual-Channel modu.

Ajmo sad malo sa tim FSB-800 procesorom na R800-VM ploču sa ATi-evim čipsetom. Kad u nju ubacim dvije SINGLE-SIDED 400Mhz RAM pločice one uredno rade na 400Mhz u Dual-Channel modu, međutim kada u nju ubacim dvije DOUBLE-SIDED 400Mhz RAM pločice one rade maximalno na 333Mhz u Dual-Channel modu i sve to zahvaljujući ATi-evom čipsetu (za kojeg mi se čak činilo da je bolji od konkurentnog Intel-ovog). Zajebah se, u svakom slućaju!!!

Nabavio sam još hrpu kojekakvih DDR RAM pločica, pa ću se malo igrati s time, pa update-am... 

JohnyJ
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.5.2012 21:10 (JohnyJocker).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Odakle ti živci da se s tim zezaš?{#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: P4P800-VM i P4R800-VM koče DDR memoriju
phoenix2003 kaže...

jooooooooooj da samo znaš koliko toga još ima uz te dvije ploče sa ćim se sve još ja zezam?!?!??! :) :) :)
tko zna, možda se jednog dana nađe sve to ovdje negdje na BUGovom forumu. kad bi bila neka "garaža" kao što postoji na auto-tuning forumima, pa da "uparkiramo" svoje "pile" unutra u foto-obliku e onda bi stavio sve svoje projektiče tamo.
uglavnom, da budem kratak: malo, po malo, skupljam gotovo sve konfiguracije od 286ice, 386ice pa do današnjih (gledajući po socket-ima), dakle 386, 486, Pentium I (Socket 7), pa Slot1, pa socket PGA370... uglavnom skupljam i Intel-ove i AMD-ove konfe. (socket 462, socket 754...) 

JohnyJ
16 godina
neaktivan
JohnyJocker kaže...
phoenix2003 kaže...

jooooooooooj da samo znaš koliko toga još ima uz te dvije ploče sa ćim se sve još ja zezam?!?!??! :) :) :)
tko zna, možda se jednog dana nađe sve to ovdje negdje na BUGovom forumu. kad bi bila neka "garaža" kao što postoji na auto-tuning forumima, pa da "uparkiramo" svoje "pile" unutra u foto-obliku e onda bi stavio sve svoje projektiče tamo.
uglavnom, da budem kratak: malo, po malo, skupljam gotovo sve konfiguracije od 286ice, 386ice pa do današnjih (gledajući po socket-ima), dakle 386, 486, Pentium I (Socket 7), pa Slot1, pa socket PGA370... uglavnom skupljam i Intel-ove i AMD-ove konfe. (socket 462, socket 754...) 

Hajd fino kad je tako. Super je imati hobi.

14 godina
neaktivan

yes u pravu si, super je imati hobi, samo ja ih imam pun kufer, pa si onda i natovarim pun kufer posla na vrat. no, nije mi žao, u svakom slućaju!!! {#}

JohnyJ
16 godina
neaktivan
JohnyJocker kaže...

yes u pravu si, super je imati hobi, samo ja ih imam pun kufer, pa si onda i natovarim pun kufer posla na vrat. no, nije mi žao, u svakom slućaju!!! {#}

Nadam se da imaš i ljubavnicu{#}

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice