BIOS ne prepoznaje svu memoriju

poruka: 23
|
čitano: 9.620
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav! Evo kupio sam OVU memoriju i imao što vidjeti. Prilikom bootanja piše 3008 MB.......OK i u BIOS-u također piše da imam samo 3008 MB RAM-a (SLIKA) umjesto 4096 MB.

No međutim, CPU-Z priča sasvim drugu priču. Pogledajte sve slike.

Vratio sam ovu svoju memoriju koju imam i sve je OK. Je li ovo dovoljan razlog za reklamaciju ova nova 4 GB???!

Hvala!!!

BIOS BIOS
CPU-Z memory CPU-Z memory
SPD slot1 SPD slot1
SPD slot3 SPD slot3
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

prvo i osnovno:flash biosa na najnoviji,a onda ako ostane isto razmisljaj dalje.

http://www.youtube.com/watch?v=QsLjkDkWhtU
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2011 14:47 (crozoki).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Re: BIOS ne prepoznaje svu memoriju
diskDEfragmenter kaže...

Pozdrav! Evo kupio sam OVU memoriju i imao što vidjeti. Prilikom bootanja piše 3008 MB.......OK i u BIOS-u također piše da imam samo 3008 MB RAM-a (SLIKA) umjesto 4096 MB.

No međutim, CPU-Z priča sasvim drugu priču. Pogledajte sve slike.

Vratio sam ovu svoju memoriju koju imam i sve je OK. Je li ovo dovoljan razlog za reklamaciju ova nova 4 GB???!

Hvala!!!

Meni je nesto slicno bilo,pomogao je flash BIOSA.

Bolje džaba lezat,nego dzaba radit! xD
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2011 14:45 (donator_bubrega).
16 godina
neaktivan
crozoki kaže...

prvo i osnovno:flash biosa na najnoviji,a onda ako ostane isto razmisljaj dalje.

Kao prvo, hvala, ali nemam pojma kako se to radi, Drugo, imam još 3 dana za vratit memoriju u slučaju nekompatibilnosti. I treće, zar BIOS ne bi trebao prepoznati sva 4 GB ako je već moguće ukrcati 8GB unutra? Uostalom, piše da je memorija kompatibilna sa Intel 965 čipsetom.

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2011 14:52 (diskDEfragmenter).
15 godina
neaktivan
diskDEfragmenter kaže...
crozoki kaže...

Kao prvo, nemam pojma kako se to radi, Drugo, imam još 3 dana za vratit memoriju u slučaju nekompatibilnosti. I treće, zar BIOS ne bi trebao prepoznati sva 4 GB ako je već moguće ukrcati 8GB unutra? Uostalom, piše da je memorija kompatibilna sa Intel 965 čipsetom.

Koju ploču imaš?

16 godina
neaktivan
donator_bubrega kaže...

Koju ploču imaš?

ASUS P5B. Sve je pod "MOJ PC". Ima 4 DDR2 utora (stane do 8GB).

16 godina

Imaš Xp,a Xp ne prepoznaje više od 3 GB memorije.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Preduhitri me,taman sam vidio da ima XP :D

Instaliraj Windows 7 x64

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2011 14:59 (donator_bubrega).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mac92 kaže...

Koliko ja znam, to nema veze s BIOS-om. XP mi je ionako prepoznao samo 2,93 GB memorije. Inače je trebao prepoznati između 3,25 i 3.75 GB.

Ali ovdje se ne radi o XP-u, nego o BIOS-u koji "ne vidi" više od 3008 GB. Ili sam možda u krivu?

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2011 14:59 (diskDEfragmenter).
18 godina

Ovaj lik ima isti tvoj problem sa tom plocom,ubacio je 4 gb ali bios vidi samo 3.

http://www.tomshardware.co.uk/forum/255376-10-asus-issue

dobio je odgovor: There is a bios update that should solve your problem
version 0613 "Improve memory compatibility while 4GB memory plugged"

znaci prvo trebas flashati bios na najnoviji,nadji nekoga tko to zna.

http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5B/#download

http://www.youtube.com/watch?v=QsLjkDkWhtU
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Probaj naci negdje tutorial kako flash BIOS,stavio bih,ali moram ici.

EDIT:Opet brži :D

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2011 15:01 (donator_bubrega).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
protjeran

bez da ista osim naslova procitam odmah mogu zakljucit - 32 bitni XP i 161 tugaljiva varijacija na shemu "ne prepoznaje mi memoriju"...

-To Start Press Any Key. A gdje je ANY tipka?-
Moj PC  
1 3 hvala 0
16 godina
diskDEfragmenter kaže...
mac92 kaže...

Koliko ja znam, to nema veze s BIOS-om. XP mi je ionako prepoznao samo 2,93 GB memorije. Inače je trebao prepoznati između 3,25 i 3.75 GB.

Ali ovdje se ne radi o XP-u, nego o BIOS-u koji "ne vidi" više od 3008 GB. Ili sam možda u krivu?

Nisam siguran, ali čini me se da tu se računa i gpu + ram = 3.5GB. Sad nisam siguran možda je problem u biosu, ali jednostavno probaj instalirati 64bitne windowse i trebalo bi riješiti problem kad podržavaju više memorije od 32 bitnih.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
16 godina
neaktivan

Hmm... prije nego se upustim u flashanje BIOS-a, idem probat sa memory remapping. To mi je isključeno. Jasno mi je da XP neće vidjeti 4 GB, ali BIOS bi morao!

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2011 15:15 (diskDEfragmenter).
18 godina
neaktivan

flashaj BIOS, nadogradnje ispravljaju mnoge probleme vezane uz memoriju

na stranici ispod imaš utility za update biosa i najnoviju reviziju biosa za svoju ploču

pročitaj upute i još jednom provjeri jeli ploča na toj stranici tvoja:

http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5B/#download

ako i poslije čitanja uputa ne znaš kako, pozovi nekog tko zna

edit: kasnim... {#}

autori koje ignoriram: Sinatra, Ezio, alen-c, Viator, Talalej
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2011 15:16 ((s)izgoreo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Koliko vidim u naslovu se spominje BIOS? Mozes li mi molim te pojasniti koja je korelacija izmedju ovoga sto si napisao i naslova. Hvala.
16 godina
neaktivan
Zhawk kaže...
Koliko vidim u naslovu se spominje BIOS? Mozes li mi molim te pojasniti koja je korelacija izmedju ovoga sto si napisao i naslova. Hvala.

Jel' to mene pitaš? Ako mene pitaš, onda je stvar jasna. Problem je u BIOS-u koji ne očitava 4 GB memorije. Spominje se flashanje BIOS-a i opcije u BIOS-u vezane uz memoriju.

Spomenuo sam samo XP zbog toga što je on isključen iz ovog problema jer ionako ne može prepoznati 4 GB.

Eto, to je korelacija između teme i napisanog.

16 godina
neaktivan
diskDEfragmenter kaže...
Zhawk kaže...

Jel' to mene pitaš? Ako mene pitaš, onda je stvar jasna. Problem je u BIOS-u koji ne očitava 4 GB memorije. Spominje se flashanje BIOS-a i opcije u BIOS-u vezane uz memoriju.

Spomenuo sam samo XP zbog toga što je on isključen iz ovog problema jer ionako ne može prepoznati 4 GB.

Eto, to je korelacija između teme i napisanog.

Ma nisam tebe pitao, ti si sve ok napisao. Netko je prije rekao da vec bez citanja moze zakljuciti da mu je to cmoljavi "ne prepoznaje mi 4 GB memorije na 32bit Windowsima problem", ali tog komentara vise nema a nisam citirao (sad mi zao).

Nasao:

bez da ista osim naslova procitam odmah mogu zakljucit - 32 bitni XP i 161 tugaljiva varijacija na shemu "ne prepoznaje mi memoriju"...

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2011 16:06 (Zhawk).
17 godina
diskDEfragmenter kaže...
mac92 kaže...

(točno, btw ispravak, XP će prepoznati između 2.7-3.5GB, to ovisi o chipsetu, npr notebook ima više vezanih resursa, kao VGA.)

- resetiraj BIOS, provjeri opcije koliko je rezervirano npr za VGA-share. i Mem.Remaping enablaj.

- flashanje nebi trebalo biti rješenje, ali treba i to probati.

- probaj promjeniti DIMM utore, npr u single mod, 1-2 i ostale kombinacije. BIOS mora vidjeti svu memoriju (do 8GB).

edit:

-potraži po BIOSu, dali ima neku opciju OS compatibility.. XP-Vista i sl.. izgleda da ta MBO automatski limitira na 3GB za XP..

- BIOS bi morao biti noviji od 1604 (changelog) posljednji je 2104. Vjerojatno bi flashanje omogućilo neku opciju u vezi RAMa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2011 16:30 (ihush).
18 godina
neaktivan
ihush kaže...

(točno, btw ispravak, XP će prepoznati između 2.7-3.5GB, to ovisi o chipsetu, npr notebook ima više vezanih resursa, kao VGA.)

- resetiraj BIOS, provjeri opcije koliko je rezervirano npr za VGA-share. i Mem.Remaping enablaj.

- flashanje nebi trebalo biti rješenje, ali treba i to probati.

- probaj promjeniti DIMM utore, npr u single mod, 1-2 i ostale kombinacije. BIOS mora vidjeti svu memoriju (do 8GB).

edit:

-potraži po BIOSu, dali ima neku opciju OS compatibility.. XP-Vista i sl.. izgleda da ta MBO automatski limitira na 3GB za XP..

- BIOS bi morao biti noviji od 1604 (changelog) posljednji je 2104. Vjerojatno bi flashanje omogućilo neku opciju u vezi RAMa.

Support DDR2 double side x16 module
Enhance memory compatibility for DDR533 and DDR667 modules
Add dram frequency help string
Enhance memory compatibility
Fix DRAM frequency incorrectly display problem under auto, standard and AI N.O.S mode
Fix DDR frequency 889 unstable by SPD
Support x4 DIMM
Add full reset after change DRAM mode to enhance memory compatibility
Fix HCT unreported I/O and memory issuse
Enhance memory compatibility under FSB1333 mode

neka flasha bios na noviji, ovo gore su problemi riješeni samo za memu da ne govorim za ostalo...

autori koje ignoriram: Sinatra, Ezio, alen-c, Viator, Talalej
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2011 16:42 ((s)izgoreo).
16 godina
neaktivan

Evo me natrag. Stavio opet novu memoriju, enable-ao Memory Remapping i sad BIOS vidi svih 4096 MB!!!

Radi se o ovome:

3 su opcije:

1. Disable Memory Remapping and have 3GB detected by the BIOS and 3GB available for Windows 32-bit; (to sam ja imao)
2. Enable Memory Remapping and have 4GB detected by the BIOS and 2GB available for Windows 32-bit;  (to sad imam)
3. Enable Memory Remapping and have 4GB detected by the BIOS and 4GB available for Windows 64-bit; (to ću imati za tjedan dana!)

Bitno mi je da je memorija ispravna. Odvrtio sam jedanput MemTest i prošao je bez grešaka.

E, sad, može li mi netko reći na koliko mi zapravo MHz-a radi memorija? Na 667 ili 800? Trebala bi na 800. I što je s latencijama? 5-6-6-15 ili 5-5-5-15? Evo još malo slika...

MemTest MemTest
Memory Memory
SPD SPD
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Još sam malo proučavao. Da, očito mi radi sve na 665 MHz umjesto 800. Može biti da je to do ovoga. Nešto slično piše u mojim uputama:

Due to chipset limitation, this motherboard can only support up to 8 GB. You may install a maximum of 2 GB DIMMs on each slot, but only DDR2-533 and DDR2-667 2GB density modules are available for this configuration.

Očito moduli od 2 GB rade na 667 MHz iako nisam popunio sve slotove kako gore kaže.

Hmmmm... a ništa, ako je to tako, ostajem na tome i instaliravam Win7 64-bit.

Ima li netko kakva saznanja o ovome?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

-sve je OK, ograničenje te ploče. Još važnije, sam BIOS optimalno (sigurno) podešava sve potrebne parametre, koje ako želiš možeš ručno promijeniti (slično OCu), važan je CAS tj ukupna propustnost. Možeš čak dobiti i bolje rezultate spuštajući RAM na sync. clock s CPU (mislim da je tvoj na 266, sync je na 533 2:1, sad je 2,5:1, idući je 3:1=800) ako bi stabilan CAS bio na 4 ili 3... Ali ukupne razlike najbrže i najsporije memorije su zanemarive, tako da se time ne treba mučiti (i rizikovati nestabilnost).

btw,

-oznake 800 ili 400 MHz su ista stvar, recimo da je 800 'lažno' tj DDR (Double) je upravo to duplira se efikasni takt, pa se stvarnih 400 označava kao 800 MHz (ali to je marketing), memTest i CPUid točno prikazuju.

-tebi je trenutni takt 666, tj označen kao 667 (jer je 666 Đavolja oznaka) tj 333.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice