Koji CPU cooler kupiti? izdvojena tema

poruka: 7.968
|
čitano: 1.939.837
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: CPU hladnjaci i ventilatori P&O
14 godina
protjeran
Koji CPU cooler kupiti?

Neznalica121212 imas amd platformu, neznam dali ikome na svijetu senzori/hw programi rade kak spada...{#}

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
1 1 hvala 0
12 godina
Re: Koji CPU cooler kupiti?
Stjepanj kaže...

Neznalica121212 imas amd platformu, neznam dali ikome na svijetu senzori/hw programi rade kak spada...{#}

Znam ja kome rade senzori na amd platformi, NIKOME pa ni na pc-u mojih sinova. Takva ocitanja nemos virovat, u sobi 23c a core temp i hw monitor pokazuju 11c tako da nemamo o cemu pricat.
nista mi se neda
13 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

A dobro eto nerade senzori ^^ briga me pobijedio si brate! 

youtube.com/summercroatia
16 godina
Neznalica121212 kaže...
Stjepanj kaže...
Neznalica121212 kaže...

evo 212 je odličan. OC'a san cpu sa 8*4000 na 4400 i cpu temp mi je 30 stupnjeva prosjek u igrici, izvan igrice oko 18

ma je,i ja sam supermen onda...{#}

http://i.imgur.com/cJYyTv4.jpg

edit:

Ne vidim problem, zašto je to nemoguće? Nek mi neko objasni jer se ne razumin u kompjutere toliko. Pratin temperaturu otkad san uzea dijelove zadnjih misec dana i uvijek je od 20-40. :/ Objasni.... nemoj samo napisat glupost

eh kolega neznalica... :)

1. za očitanje temp na AMD platformi rađe koristi recimo AIDA64

2. imamo sličan rang coolera, teško da ti je 30c u loadu, ikakvom,

većini Fx 8xxx serija je idle oko 35+, ovisno o temperaturi sobe

3. kod FX-a postoje dva očitanja temperatura, jedno za jezgre a drugo za socket

4. pošto se kod AMD ne očitava temperatura direktno sa socketa (kao kod intela,zato te i laže Core temp ;) ) nego se preračunava po njihovoj formuli,

najpreciznije i najtočnije mjerenje je tek od kakvih 45c pa nadalje

5. max dozvoljene temp za jezgre je 62c a za socket oko 10-tak c više, 72-75c

6. zračnim hlađenjem NE možeš spustiti temperaturu procesora niže od sobne...nikako...

u biti može, al temp senzor "laže" zbog prije navedenog (vidi broj4.)

p.s. možda i imaš tako niske temperature, al nisi valjda u ledenici? :D

evo i slika temp fx-a u idle... u sobi je oko 20c

napokon dočekao DNF i Diablo 3
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.12.2014 0:54 (vrx).
16 godina
nicky.sl kaže...
Stjepanj kaže...

Znam ja kome rade senzori na amd platformi, NIKOME pa ni na pc-u mojih sinova. Takva ocitanja nemos virovat, u sobi 23c a core temp i hw monitor pokazuju 11c tako da nemamo o cemu pricat.

i krivo i točno :P

senzori svima rade, ali na malo drugačiji način nego kod intela

14 godina
protjeran
Neznalica121212 kaže...
Stjepanj kaže...

A dobro eto nerade senzori ^^ briga me pobijedio si brate! 

evo onda bi moj i7 vec odavno trebao izgoriti,

120°c 120°c
ne rade senzori kak spadaju ili program s kojim ocitavas ne vuce dobre informacije(nije azuriran)!

kolega pa ne zeli ti nitko zlo...

13 godina
neaktivan
vrx kaže...
Neznalica121212 kaže...
Stjepanj kaže...
Neznalica121212 kaže...

evo 212 je odličan. OC'a san cpu sa 8*4000 na 4400 i cpu temp mi je 30 stupnjeva prosjek u igrici, izvan igrice oko 18

ma je,i ja sam supermen onda...{#}

http://i.imgur.com/cJYyTv4.jpg

edit:

Ne vidim problem, zašto je to nemoguće? Nek mi neko objasni jer se ne razumin u kompjutere toliko. Pratin temperaturu otkad san uzea dijelove zadnjih misec dana i uvijek je od 20-40. :/ Objasni.... nemoj samo napisat glupost

eh kolega neznalica... :)

1. za očitanje temp na AMD platformi rađe koristi recimo AIDA64

2. imamo sličan rang coolera, teško da ti je 30c u loadu, ikakvom,

većini Fx 8xxx serija je idle oko 35+, ovisno o temperaturi sobe

3. kod FX-a postoje dva očitanja temperatura, jedno za jezgre a drugo za socket

4. pošto se kod AMD ne očitava temperatura direktno sa socketa (kao kod intela,zato te i laže Core temp ;) ) nego se preračunava po njihovoj formuli,

najpreciznije i najtočnije mjerenje je tek od kakvih 45c pa nadalje

5. max dozvoljene temp za jezgre je 62c a za socket oko 10-tak c više, 72-75c

6. zračnim hlađenjem NE možeš spustiti temperaturu procesora niže od sobne...nikako...

u biti može, al temp senzor "laže" zbog prije navedenog (vidi broj4.)

p.s. možda i imaš tako niske temperature, al nisi valjda u ledenici? :D

evo i slika temp fx-a u idle... u sobi je oko 20c

http://i.imgur.com/3ZUzFIm.jpg

16 godina
Koji CPU cooler kupiti?

to je skroz ok, 44c na socketu, na "laganini" loadu... okini prime95 pa buš vidio kako lete u nebo :P

jezgre zanemari dok na socketu ne bude oko 55c, tek je onda "pravilno" očitanje temp.

realno, nije niti bitno dok su u granicama , znači ili 72c za socket (cpu stavka u aidi)

ili 62c za jezgru (core stavke u aidi)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
vrx kaže...

to je skroz ok, 44c na socketu, na "laganini" loadu... okini prime95 pa buš vidio kako lete u nebo :P

jezgre zanemari dok na socketu ne bude oko 55c, tek je onda "pravilno" očitanje temp.

realno, nije niti bitno dok su u granicama , znači ili 72c za socket (cpu stavka u aidi)

ili 62c za jezgru (core stavke u aidi)

Zanimljivo, nisam znao za odvojene temperature. Zanimljivo štivo malo san proučia na netu. Temperatura jezgri i samog socketa. {#}

edit. Matična ploča utjeće na grijanje socketa uglavnom pretpostavljam? Vidim ista je temperatura matične i socketa. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.12.2014 3:17 (Neznalica121212).
15 godina
Koji CPU cooler kupiti?

Čitao sam par stranica ranije preporuke za cooler... Razmišljam uzeti LC POWER LC-CC-120 s tim da mi je osnovni cilj zamjeniti stoc cooler sa tišim. Jel to to ili postoji nešto bolje u tom rangu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Na nasem trzistu nepostoji, za 160kn lc-120 je teski king off the hill!;)
15 godina
Stjepanj kaže...
Na nasem trzistu nepostoji, za 160kn lc-120 je teski king off the hill!;)

Da, toliko ga svi hvale da me sad malo frka da ću bit razočaran zbog prevelikih očekivanja {#} Uzet ću ga narednih tjedan dva pa ću vidjeti... Hvala na odgovoru!

15 godina

Ovaj skuplji Zalman hladi nešto malo bolje ali je sigirno i glasniji kad se može vrtiti do 2800 okr. mada mislim da ga možeš podesit do 1800 okr koliko ide i onaj vent na ovom jeftinijem Zalmanu (naime, ovaj LC je Zalman koji se prodaje kao LC). A za koji CPU ti to kupuješ ??

11 godina
neaktivan

za core 2 quad q9300.

11 godina
odjavljen
Koji CPU cooler kupiti?

Zalmana fino nariktaš u biosu da ti radi na silent modu, vrti ventilator do najviše 1200rpm-a i do te vrtnje ti je nečujan. Ako misliš clockati proc onda očekuj avione doma jer stvarno dere na 2800rpm-a:)

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

i na 1200 ce hladiti bolje nego lc??

11 godina
odjavljen
Tigera22 kaže...

i na 1200 ce hladiti bolje nego lc??

E tu ti ne bih mogao pomoći, samo sam rekao kako radi Zalman, Lc nisam koristio.

Neka ti netko stručniji proba pomoći, ili ako ima Lc hladnjak pa neka ti kaže njegova iskustva. Osobno bih uzeo uvijek Zalman ispred Lc-a ali to je moje mišljenje...

Edit: moje isprike, vidim da cooler radi na min. 1400rpm-a, neš sam ja pobrkao.

Kao šta sam već rekao ne bavim se raznim testovima ali znam da je na silent modu nečujan i radi svoj posao dobro. Lp

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.12.2014 19:45 (El Munjoko).
11 godina
neaktivan

nasao sam ovaj u nekom starom kompu,dali je ovaj coller tisi i dali bolje hladi od stock 775 colera??

http://www.xilence.de/en/products/cpu-cooler/intel-cpu-cooler/i240.html

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.12.2014 19:41 (Tigera22).
12 godina
Tigera22 kaže...

nasao sam ovaj u nekom starom kompu,dali je ovaj coller tisi i dali bolje hladi od stock 775 colera??

Mrvicu hladniji i mrvicu glasniji od stock hladnjaka.
nista mi se neda
16 godina
Tigera22 kaže...

Samo što ti taj neće ić na socket 775, jer nisu rupe jednake...

12 godina
Koji CPU cooler kupiti?
Bio je takav i za 775 socket a on sigurno nije u "nekom starom kompu" nasa hladnjak za 1155 socket.
nista mi se neda
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Koji CPU cooler kupiti?

1X Procesor AMD A10 X4 7850K BOX, Black Edition, s. FM2+, 4.0GHz, 4MB cache, GPU R7, Quad Core
1x MB ASROCK FM2 A88X EXTREME4+
1X 8 GB DDR 3 1600 HYPER KINGSTONE CL 9
1X SSD 2.5 120GB SATA3 KINGSTON R450 MB/S W450MB/S
1X HDD 1 TB SEGATE BARRACUDA 64MB 3.5 7200RPM
1X DVD RW
1X CABINET MIDLE TOWER COOLER MASTER K380/K360 + FAN 12 RED
1X ATX 750WATT CORSAIR BUILDER CX 80+BRONZE 
1x ASUS R9 290 4GB GDDR5 OC EDITION
windws 8.1 64bit

Dakle ovo je moja konfiguracija. Sad, original cooler od A10ke je jako bucan i vjerojatno ne radi bas dobro svoj posao jer se pali intenzivno nakon pol sata igranja FIFE15 il nba2K15 a nakon par sati (1.30 -2h) kuciste vec postaje opasno toplo.

Pa bi vas molio da mi preporucite najbolje rjesenje za cooler i to u rangu do 50€ i do 100€ pa cu onda ovisno o situaciji odlucit kolko potrosit.

I jos jedno pitanje. U slucaju da narucin cooler on-line (npr. Amazon.com) dal da sam instaliram taj cooler il da odnesem u servis s obzirom na moje zanje i iskustvo s hardwearom =0 (iako ako treba samo spojit 2 stvari onda cu to valjda znat...?)
koliko je to zahtjevan posao i koliko riskantan u smislu da mogu nesto ostetit ako krivo spojim il slicno?

Molio bi vas da zanemarite kombinaciju A10 i R9 290 i suzdrzite se od komentiranja, vec sam se naslusao svega. Hvala

P.S. Komp ima namjenu za gaming (max 3h dnevno u komadu) i streaminge utakmica.

0 0 hvala 0
16 godina
nicky.sl kaže...
Bio je takav i za 775 socket a on sigurno nije u "nekom starom kompu" nasa hladnjak za 1155 socket.

A tko će ga znat, ima i starih 1156 kompova (a to je hladnjak od te prve generacije po opisu na webu), ljudi kupe, nakon koju godinu bace, a 1156 već ima dosta staža...koliko 6, možda 7 godina, nije da su to novi kompovi.

Ako je naletio na neki od celerona, starih 5-6 godina, šta će reć nego "neki stari komp".

Isto tako ako je kojim slučajem i noviji komp pa je neispravan pa ga je netko stavio pred neko vrijeme sa strane, i sad ga se sjetio/pronašao/dobio, pa pokupio čovjek hladnjak ako se činio da će bit ok...

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.12.2014 14:46 (miki1981).
12 godina
miki1981 kaže...
nicky.sl kaže...

A tko će ga znat, ima i starih 1156 kompova (a to je hladnjak od te prve generacije po opisu na webu), ljudi kupe, nakon koju godinu bace, a 1156 već ima dosta staža...koliko 6, možda 7 godina, nije da su to novi kompovi.

Ako je naletio na neki od celerona, starih 5-6 godina, šta će reć nego "neki stari komp".

Isto tako ako je kojim slučajem i noviji komp pa je neispravan pa ga je netko stavio pred neko vrijeme sa strane, i sad ga se sjetio/pronašao/dobio, pa pokupio čovjek hladnjak ako se činio da će bit ok...

A moze svasta bit kad nije napisa s cega ga je skinija mi mozemo samo nagađat.
nista mi se neda
16 godina
njok2 kaže...

Pa bi vas molio da mi preporucite najbolje rjesenje za cooler i to u rangu do 50€ i do 100€ pa cu onda ovisno o situaciji odlucit kolko potrosit.

P.S. Komp ima namjenu za gaming (max 3h dnevno u komadu) i streaminge utakmica.

Evo npr ovako nešto, novi model... Noctua NH-U9S - 412,50 kn, za neklokani proc

ili, za klokani proc...

NH-U12S - 456,25 kn

16 godina
nicky.sl kaže...

A moze svasta bit kad nije napisa s cega ga je skinija mi mozemo samo nagađat.

Pa da, ali nisam iskreno to što je napisao za stari komp ni doživio dok sam čitao, tako da sam samo reagirao na onaj link, a na linku je 1156 and co. verzija, pa ono...taj ne ide...da se nebi čovjek zafrknuo.

Inače ne znam da je bila verzija takva i za 775, nisam imao prilike vidjet u radu ni ovu za 1156/5/0, tko da o tom hladnjaku ne znam niš osim da mi stvarno nije jasno zašto bi proizvođač tjerao kupce od tog modela tako da na takvom hladnjaku komplicira montažu sa backplateom...

11 godina
neaktivan

Moje isprike,pogrijesio sam,ovo je cooler kojeg sam skinuo.

http://www.xilence.de/en/products/cpu-cooler/intel-cpu-cooler/i-110.html

16 godina
Tigera22 kaže...

Moje isprike,pogrijesio sam,ovo je cooler kojeg sam skinuo.

http://www.xilence.de/en/products/cpu-cooler/intel-cpu-cooler/i-110.html

CPU max. TDP 65W...dok god imaš takav 775 cpu vjerujem da će taj vent biti tiši i barem malo bolje hladiti od stocka.

EDIT: a da nebi bilo zabune...to su svi core2duo modeli + onih nekoliko core2quadova koji imaju nakon brojčane oznake i slovo S na kraju, npr Q8400S

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.12.2014 20:03 (miki1981).
11 godina
neaktivan

Znaci nista od njega moram ici novi kupiti, hvala!

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.12.2014 22:02 (Tigera22).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: CPU hladnjaci i ventilatori P&O
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice