Pušite li?

poruka: 1.371
|
čitano: 279.251
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Pušite li?
mbaksa kaže...
Srednji kaže...

Usput rečeno, što to znači - da država zabrani proizvodnju, prodaju i konzumaciju cigareta, to bi tebi bilo OK?

da

Kao prvo, ne kužim onda tvoj angažman na ovoj temi.

Kao drugo, kako bi pušačima (30% psihofizički ovisnog stanovništva) objasnio da im se ukidaju temeljna ljudska prava na pušenje?

Niti jedna drzava nece zabraniti prodaju cigareta jer sluzi OGROMNE novce na tome a dok s druge strane stigmatiziraju pusace

sto je licimjerje na vrhuncu jer da im je stalo do zdravlja ljudi jednostavo nebi se cigarete proizvodile no to se nece nikad dogoditi

jer je kao sto rekoh preveliki je novac u pitanju.

Prestal sam pusiti prije 8 mjeseci i jedina negativna strana je skoro 7 killa gore no malo vise sporta i to se vraca natrag na svoje {#}

twice the pride double the fall
17 godina
moderator
dad0r kaže...
Niti jedna drzava nece zabraniti prodaju cigareta jer sluzi OGROMNE novce na tome a dok s druge strane stigmatiziraju pusace

sto je licimjerje na vrhuncu jer da im je stalo do zdravlja ljudi jednostavo nebi se cigarete proizvodile no to se nece nikad dogoditi

jer je kao sto rekoh preveliki je novac u pitanju.

To ti je jako škakljivo područje. Što više cigareta se proda, to više pušača ima zdravstvenih problema i to više novca odlazi na njihovo liječenje. Tako da država na cigaretama baš i ne zarađuje tako puno (ako išta!) kako se isprva čini.

S druge strane, to pokreće ekonomiju. Distributeri i prodavači imaju više posla jer prodaju cigarete, liječnici imaju više posla (i zapravo ih ima i premalo po stanovniku) jer moraju liječiti bolesnike koji bez cigareta ni ne bi bili bolesnici, dakle cigaretama se daje posao medicinarima i farmaceutskim kompanijama itd.

Cigarete nije nužno zabraniti (iako bih osobno bio najsretniji da jesu zabranjene), jer se i s tim stvaraju problemi: ljudi će uzgajati duhan u teglama kao što sad uzgajaju travu ili će pušiti lišće oraha. Osim toga, pokazuje se da zabrane nisu baš učinkovite - pogledaj samo travu i druge droge. Stoga je nužno zaštiti one koji nisu ništa krivi - nužno je spriječiti trovanje ljudi cigaretnim dimom i djeci cigarete zgaditi, dakle da im cigarete ne budu "kul". Ak neće imati gdje unutra pušiti, onda im ni neće biti tako kul kako su im sada. Jako bitna je i edukacija. Mediji i starije osobe su od cigareta napravili "socijalno ljepilo" - ako se jednog dana cigarete neće takvima doživljavati, to će biti početak njihova kraja, tj. bit će marginalizirane.

dad0r kaže...

Prestal sam pusiti prije 8 mjeseci i jedina negativna strana je skoro 7 killa gore no malo vise sporta i to se vraca natrag na svoje {#}

Bravo.

15 godina
neaktivan
Pušite li?

Par mjeseci pušim čisti duvan i ne znam kak sam mogao do sad pušit ono smeće od cigareta.Kad zapalim duvan i osjetim finoću okusa to je za popisdit,hehehe

Zanimljivo je da nema žutila na prstima i zubima dok na cigaretama znamo da se grozno požuti ako se malo jače duva.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

To ti je jako škakljivo područje. Što više cigareta se proda, to više pušača ima zdravstvenih problema i to više novca odlazi na njihovo liječenje. Tako da država na cigaretama baš i ne zarađuje tako puno (ako išta!) kako se isprva čini.

Negdje sam bio nedavno čitao da država ipak dobije dosta više love u proračun od poreza na cigarete nego što se troši na liječenje bolesti uzrokovanih pušenjem.

17 godina
moderator
Criss kaže...
mbaksa kaže...

Negdje sam bio nedavno čitao da država ipak dobije dosta više love u proračun od poreza na cigarete nego što se troši na liječenje bolesti uzrokovanih pušenjem.

Rengen pluća ne košta državu 10 kuna participacije - košta je valjda koju tisuću kuna. O CT-ovima i sličnim pi*darijama da i ne govorimo. O izgubljenim radnim danima da i ne govorimo. O preranim penzijama da i ne govorimo.

Uzmi u obzir još jednu stvar - država ubire poreze sad, a liječenje tih ljudi će morati plaćati za 10, 20, 30 godina kad će cijena liječenja biti značajno viša. {#} Ujedno, sve te bolesti nastale pušenjem su uglavnom kronične bolesti - znači, kad čovjek jednom oboli, to je to - bolestan je do kraja života i svako malo mora liječniku, mora trošiti lijekove koji idu na teret ministarstva itd. Da nema pušača, liječnici ne bi imali što raditi. {#}

Pokušaj pronaći to gdje si čitao pa da vidimo malo njihove kalkulcije.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Criss kaže...
mbaksa kaže...

Rengen pluća ne košta državu 10 kuna participacije - košta je valjda koju tisuću kuna. O CT-ovima i sličnim pi*darijama da i ne govorimo. O izgubljenim radnim danima da i ne govorimo. O preranim penzijama da i ne govorimo.

Uzmi u obzir još jednu stvar - država ubire poreze sad, a liječenje tih ljudi će morati plaćati za 10, 20, 30 godina kad će cijena liječenja biti značajno viša. {#} Ujedno, sve te bolesti nastale pušenjem su uglavnom kronične bolesti - znači, kad čovjek jednom oboli, to je to - bolestan je do kraja života i svako malo mora liječniku, mora trošiti lijekove koji idu na teret ministarstva itd. Da nema pušača, liječnici ne bi imali što raditi. {#}

Pokušaj pronaći to gdje si čitao pa da vidimo malo njihove kalkulcije.

Da se razumjemo iako sam pušač ne podržavam pušenje u javnim prostorima, da kod nas zaživi taj zakon možda bi se i ja ostavio pušenja. I nije u redu tako osuđivati pušače jer ne mogu prestati pušiti. Ko nije pušio ne zna kakva je to ovisnost, čitao sam negdje da ovisnost koju stvara je gora od heriona, i nekakva istraživanja da bi se rađe ostavili seksa nego cigarete.

Vi ste se okomili na pušače ko da su oni jedini koji su sami krivi jer imaju zdravstvenih problema, što je s alkoholičarima, pretilim ljudima...

17 godina
moderator
bradonja_85 kaže...
Da se razumjemo iako sam pušač ne podržavam pušenje u javnim prostorima, da kod nas zaživi taj zakon možda bi se i ja ostavio pušenja.

Mnogi pušači to isto kažu. Upravo zato je nužan zakon koji će zabraniti pušenje u javnim prostorima. Ljudi se ne mogu odviknuti od svoje ovisnosti pošto su i nakon prestanka pušenja izloženi cigaretnom dimu.

bradonja_85 kaže...
I nije u redu tako osuđivati pušače jer ne mogu prestati pušiti. Ko nije pušio ne zna kakva je to ovisnost, čitao sam negdje da ovisnost koju stvara je gora od heriona, i nekakva istraživanja da bi se rađe ostavili seksa nego cigarete.

Ja osuđujem trovanje drugih ljudi cigaretnim dimom. Čovjek može pušiti i ne trovati druge cigaretnim dimom. Oni koji puše i truju druge cigaretnim dimom zaslužuju osudu. Oni koji to ne čine - ne.

bradonja_85 kaže...
Vi ste se okomili na pušače ko da su oni jedini koji su sami krivi jer imaju zdravstvenih problema, što je s alkoholičarima, pretilim ljudima...

Želiš li razgovarati o alkoholičarima i pretilim ljudima, otvori odgovarajuće teme. Ovo je tema namijenjena raspravljanju o cigaretnom dimu.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

bradonja_85 kaže...

Želiš li razgovarati o alkoholičarima i pretilim ljudima, otvori odgovarajuće teme. Ovo je tema namijenjena raspravljanju o cigaretnom dimu.

Na ovo sam odgovorio jer ste vi napisali kao da su pušači jedini koji imaju zdravstvenih problema uzrokovanih svojom krivicom. Za razliku od navedenih u mom prošlom postu pušači dobro napune proračun raznim porezima na cigarete koji su svake godine sve veći i veći.

Neću više pisat o alkoholičarima i debeljucama pa nije potrebno otvarat nikakvu temu.

17 godina
moderator
bradonja_85 kaže...
mbaksa kaže...

bradonja_85 kaže...

Na ovo sam odgovorio jer ste vi napisali kao da su pušači jedini koji imaju zdravstvenih problema uzrokovanih svojom krivicom.

Ja to nisam NIGDJE napisao.

14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Netočno. Sagledajmo to iz druge perspektive.

Proizvođači cigareta ako dobiju 40% od cijene jedne prodane kutije i previše sam rekao. Mislim da bi nepušači u svakom slučaju trebali biti tolerantniji prema pušačima jer im ti isti pune proračun sa nemalom svotom, a lako je moguće reći da je duhanska industrija jedna od rijetkih industrija koja još uvijek nešto i vrijedi u RH. Ulaskom u EU trošarine idu prema svim saznanjima gore za 80% (odnosno sa 50 na 90 eura na 1000 cigareta), a sve u svrhu suzbijanja šverca koji je "osakatio" proračun za 400 milijuna kuna. Lani je naplaćeno 3,5 milijardi kuna trošarina na duhanske proizvode te oko milijardu kuna PDV-a. U cijeni kutije cigareta, PDV i trošarine zauzimaju oko 60%. Pozamašna cifrica, ne?

U svakom slučaju ne bih o cijeni liječenja koje državu ipak ne stoji u milijardama.

Praktički je tvoja teza (boldano) bezvezna jer u suštini sami pušači kroz davanja državi "osiguravaju", odnosno plaćaju svoje liječenje. Začaran krug?!

Summa summarum, duhanska industrija je nešto od čega svaka, ne samo naša, država dobrano profitira i što neće samo tako pustiti, a također mislim da im ni na kraj pameti ne pada nikakva zabrana pušenja.

heilige
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.7.2012 18:46 (Xash).
15 godina
odjavljen
Pušite li?

Pa da ne troše na duhan, potrošili bi na nešto drugo na što bi također platili porez? A možda pritom i pomogli razvoju gospodarstva.

Svi smo mi Mentalist.
17 godina
moderator
Xash kaže...
Proizvođači cigareta ako dobiju 40% od cijene jedne prodane kutije i previše sam rekao.

I? Isto tako milijarde odlaze na liječenja oboljelih od bolesti uzrokovanih ili pogoršanih cigaretnim dimom (svaka dijagnostika, svaka tableta košta - to što pacijent plaća samo participaciju ili neku siću za tabletu je samo zato što ministarstvo plaća ostatak; pazi govorimo o godinama i desetljećima svakodnevnog uzimanja raznih lijekova i čestih dijagnostičkih testova, a tu i tamo i skupih operacija, kemoterapija i tko zna čega sve ne), poslodavci izgube hrpu sati na čik-pauze svojih zaposlenika, smanjenje produktivnosti i bolovanja svojih zaposlenika.

Xash kaže...
Mislim da bi nepušači u svakom slučaju trebali biti tolerantniji prema pušačima jer im ti isti pune proračun sa nemalom svotom, a lako je moguće reći da je duhanska industrija jedna od rijetkih industrija koja još uvijek nešto i vrijedi u RH.

Mora da se šališ. Znači, radi nekakve nejasne ekonomske računice ljudi bi trebali biti tolerantniji na uništavanje svog zdravlja! Fak ju! Ja nemam ništa protiv da pušači sami sebe truju, ali ne možeš mi govoriti da bih trebao biti tolerantniji na to da pušači truju mene i druge nepušače. Ja tebe ne trujem Coca Colom - nemoj ni ti mene cigaretom!

Xash kaže...
Ulaskom u EU trošarine idu prema svim saznanjima gore za 80% (odnosno sa 50 na 90 eura na 1000 cigareta), a sve u svrhu suzbijanja šverca koji je "osakatio" proračun za 400 milijuna kuna. Lani je naplaćeno 3,5 milijardi kuna trošarina na duhanske proizvode te oko milijardu kuna PDV-a. U cijeni kutije cigareta, PDV i trošarine zauzimaju oko 60%. Pozamašna cifrica, ne?

Hm. Za očekivati je da će se time šverc još više povećati, jer će ispasti isplativiji.

Nego - kalkulacije su apsurdne. Zar zdravlje nije "najvažnije na svijetu"? To su nas još u osnovnoj školi učili. I ti sad zagovaraš prodaju zdravlja ljudi za krpanje rupa u proračunu? TO JE BOLESNO RAZMIŠLJANJE.

Xash kaže...
U svakom slučaju ne bih o cijeni liječenja koje državu ipak ne stoji u milijardama.

Navodno iznose 3 milijarde kuna godišnje: http://www.moh.hr/hr/drustvo/zabrana-pusenja-u-javnim-prostorima1/

Xash kaže...
Praktički je tvoja teza (boldano) bezvezna jer u suštini sami pušači kroz davanja državi "osiguravaju", odnosno plaćaju svoje liječenje. Začaran krug?!

Nije bezvezna jer od cigaretnog dima stradavaju i nepušači. Osim toga, sad pušači daju "toliko i toliko" poreza/trošarina koje bi možda pokrivalo njihovo liječenje tada, ali će kroz vrijeme, što zbog inflacije, što zbog rasta troškova liječenja (rast plaća, rast cijena medicinskog materijala, aparature, dijagnostike, novih lijekova) to kroz deset-dvadeset-trideset godina značajno narasti.

14 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Pa da ne troše na duhan, potrošili bi na nešto drugo na što bi također platili porez? A možda pritom i pomogli razvoju gospodarstva.

Prije nego nešto napišeš pročitaj ponešto o porezu i trošarinama (iliti "porezu na luksuz"), bitnim razlikama, obveznicima plaćanja, predmetima oporezivanja itd. Odgovor na tvoje pitanje bi bio jednostavan. Primjer: kupiš u dućanu čokoladu ili kekse (ne kruh ili mlijeko koji se oporezuju po stopi od 0%) i od toga državi ide 25%. S druge strane kupiš litru alkoholnog pića ili kutiju cigareta, u ovome slučaju osim poreza država naplaćuje trošarinu.

heilige
14 godina
neaktivan

@mbaksa

I? Isto tako milijarde odlaze na liječenja oboljelih od bolesti uzrokovanih ili pogoršanih cigaretnim dimom (svaka dijagnostika, svaka tableta košta - to što pacijent plaća samo participaciju ili neku siću za tabletu je samo zato što ministarstvo plaća ostatak; pazi govorimo o godinama i desetljećima svakodnevnog uzimanja raznih lijekova i čestih dijagnostičkih testova, a tu i tamo i skupih operacija, kemoterapija i tko zna čega sve ne), poslodavci izgube hrpu sati na čik-pauze svojih zaposlenika, smanjenje produktivnosti i bolovanja svojih zaposlenika.

I? Šta mene boli kuki šta i koliko se izdvaja za liječenje, pa to ionako oni sami plaćaju kroz enormno visoke poreze i trošarine.

Poslodavci gube hrpu sati za čik-pauze? Daj molim te, kakvi su to sad kvazi isprdci o poslovnoj etici i ponašanju zaposlenika. Znači ti aludiraš na ukinuće pauze pušačima samo zato što su pušači. Segregacija? :D Smanjenje produktivnosti? Daj molim te, vidiš da ne znaš o čemu pričaš.

Mora da se šališ. Znači, radi nekakve nejasne ekonomske računice ljudi bi trebali biti tolerantniji na uništavanje svog zdravlja! Fak ju! Ja nemam ništa protiv da pušači sami sebe truju, ali ne možeš mi govoriti da bih trebao biti tolerantniji na to da pušači truju mene i druge nepušače. Ja tebe ne trujem Coca Colom - nemoj ni ti mene cigaretom! 

Da okrenem tvoj upit. A zašto bi s druge strane pušači onda trebali biti tolerantni prema nepušačima? Ima neki zakon? Ne, sve je pitanje hebene etike, dobre volje, manira, lijepoga ponašanja i osjećaja solidarnosti.

Hm. Za očekivati je da će se time šverc još više povećati, jer će ispasti isplativiji.

Vjerojatano i hoće, ali otom-potom. Ionako sami kopaju svoju rupu.

Nego - kalkulacije su apsurdne. Zar zdravlje nije "najvažnije na svijetu"? To su nas još u osnovnoj školi učili.

Vidiš, ovdje nisam želio pokrenuti raspravu o zdravlju i lošem položaju nepušača, jer na to se uvijek lako vaditi, ovdje sam replicirao tvoj upis kako država ne ubire ništa. Upravo je to apsurdno.

I ti sad zagovaraš prodaju zdravlja ljudi za krpanje rupa u proračunu? TO JE BOLESNO RAZMIŠLJANJE.

Apsolutno nigdje nisam to napisao, krivo tumačenje. Bolestan si upravo ti sa svojim insinuacijama.

Navodno iznose 3 milijarde kuna godišnje: http://www.moh.hr/hr/drustvo/zabrana-pusenja-u-javnim-prostorima1/ 

Ponavljam, sve su to praktički oni dali iz svojih džepova. Drugo je to što je država u banani pa se nema ni za osnovno zdravstveno.

Osim toga, sad pušači daju "toliko i toliko" poreza/trošarina koje bi možda pokrivalo njihovo liječenje tada, ali će kroz vrijeme, što zbog inflacije, što zbog rasta troškova liječenja (rast plaća, rast cijena medicinskog materijala, aparature, dijagnostike, novih lijekova) to kroz deset-dvadeset-trideset godina značajno narasti. 

Puka nagađanja.

heilige
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.7.2012 18:22 (Xash).
14 godina
Pušite li?

Ne pušim cigare, ali probao sam trave i svidjela mi se :D. Planiram ponoviti, ali s ekipom.

Život je samo smrtonosna spolno prenosiva bolest. Igram Starcraft 2(Plankton), Battlefield 3(CRO-Plankton), League of Legends-east(Plankton996)
15 godina
neaktivan
Keops kaže...

Ne pušim cigare, ali probao sam trave i svidjela mi se :D. Planiram ponoviti, ali s ekipom.

I ti to javno priznaješ? Ti misliš da si stvarno anoniman na internetu!?

-Oh boy! 96 godište.

Steam: nuketown | xfire: delacruser5 | skype: bernard.sasko | Facebook: Bernard Šaško | Origin: bernard.sasko@facebook.com (Berologic)
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.7.2012 0:17 (Bernard Huky Hux).
17 godina
moderator
Xash kaže...
I? Šta mene boli kuki šta i koliko se izdvaja za liječenje, pa to ionako oni sami plaćaju kroz enormno visoke poreze i trošarine.
  1. Od doprinosa za zdravstveno osiguranje ove godine planira se ubrati 16,2 milijarde kuna. Koliko trošarina od duhana i dunskih proizvoda će se preusmjeriti u zdravstveni sektor? Hoće li išta otići u zdravstveni sektor?
  2. Pušači ne plaćaju liječenja pasivnih pušača - sve troškove koji ne idu na teret ministarstva oni plaćaju sami, a i ove troškove koji idu na teret ministarstva su i sami platili putem doprinosa.

Xash kaže...
Poslodavci gube hrpu sati za čik-pauze? Daj molim te, kakvi su to sad kvazi isprdci o poslovnoj etici i ponašanju zaposlenika. Znači ti aludiraš na ukinuće pauze pušačima samo zato što su pušači. Segregacija? :D Smanjenje produktivnosti? Daj molim te, vidiš da ne znaš o čemu pričaš.

Kakve to bedastoće pričaš? Velik broj pušača za vrijeme radnog vremena skače na čik-pauze. Dakle, poslodavci ih plaćaju za to što puše (!) i, da nepravda bude veća, nepušači tijekom tog vremena tipično ostaju raditi.

Xash kaže...

Da okrenem tvoj upit. A zašto bi s druge strane pušači onda trebali biti tolerantni prema nepušačima? Ima neki zakon? Ne, sve je pitanje hebene etika, dobre volja, manira, lijepoga ponašanja i osjećaja solidarnosti.

Bedastoća. Što pušači imaju za tolerirati kod nepušača? To što ih moraju gledati kako ne puše?!{#}

Dakle, da ponovim pitanje - nepušači bi trebali imati toleranciju za to da ih pušači truju i usmrđuju im odjeću i tijela? Zar je to "tolerancija"? Ne, to bi bio mazohizam, a ne tolerancija. Ti bi od nepušača svom silom htio napraviti mazohiste.

Xash kaže...
Nego - kalkulacije su apsurdne. Zar zdravlje nije "najvažnije na svijetu"? To su nas još u osnovnoj školi učili.

Vidiš, ovdje nisam želio pokrenuti raspravu o zdravlju i lošem položaju nepušača, jer na to se uvijek lako vaditi, ovdje sam replicirao tvoj upis kako država ne ubire ništa. Upravo je to apsurdno.

Nije baš jasno koliko država ubire - nisi pokazao da država iz trošarina pokriva sve zdravstvene troškove nastale konzumacijom cigareta i da još usput lijepo zaradi.

Osim toga, smatram da zdravlje ne bi trebalo cijenu. Ti zdravlje ne smatraš "najvažnijim na svijetu" (ili negdje pri vrhu liste)? Ti smatraš da je OK mijenjati svoje i tuđe zdravlje za krpanje rupa u proračunu?

Xash kaže...
I ti sad zagovaraš prodaju zdravlja ljudi za krpanje rupa u proračunu? TO JE BOLESNO RAZMIŠLJANJE.

Apsolutno nigdje nisam to napisao, krivo tumačenje. Bolestan si upravo ti sa svojim insinuacijama.

To je sasvim logičan zaključak iz tvojih tvrdnji. Ističeš prihode od trošarina ("pozamašne cifrice") - prihode koji dolaze od prodaje proizvoda koji uništavaju zdravlje ljudi. Tim prihodima se krpaju rupe u proračunu. Zar nije razvidno da se tu zdravlje mijenja za novac kojim se krpaju proračunske rupe? Dakle, zdravlje se prodaje za krpanje rupa u proračunu. Iz tvojih poruka izgleda da je to tebi sve OK. Meni nije OK, jer pušači ne mijenjaju samo svoje zdravlje (kao što rekoh - nije me briga što rade sa svojim tijelom), nego i tuđe zdravlje za krpanje proračunskih rupa! Dakle, kako bi se popunile proračunske rupe od cigaretnog dima moraju stradati i ni krivi ni dužni - nepušači koji ne žele ostati socijalno izolirati i, pogotovo, zaposlenici ugostiteljskih objekata. Pušači prodaju svoje, ali i tuđe zdravlje za krpanje proračunskih rupa!

Xash kaže...

Ponavljam, sve su to praktički oni dali iz svojih džepova. Drugo je to što je država u banani pa se nema ni za osnovno zdravstveno.

Nisu dali za nepušače stradale od duhanskog dima, a vrlo vjerojatno ni za sebe. Pokaži mi brojke! Jesu li 3 milijarde kkuna od trošarina preusmjereno u zdravstveni sektor?

Osim toga, iz Hrvatske lige protiv raka prošle godine su izjavili: "Dodaje kako financijska korist države od prodaje cigareta nije isplativa budući da su troškovi liječenja bolesnika od posljedica pušenja čak deset puta veći."

Xash kaže...
Osim toga, sad pušači daju "toliko i toliko" poreza/trošarina koje bi možda pokrivalo njihovo liječenje tada, ali će kroz vrijeme, što zbog inflacije, što zbog rasta troškova liječenja (rast plaća, rast cijena medicinskog materijala, aparature, dijagnostike, novih lijekova) to kroz deset-dvadeset-trideset godina značajno narasti. 

Puka nagađanja.

Ma nemoj. Pogledaj si samo trošarine. Cigarete su pred desetak godina koštale - koliko? Upola nego danas, tako nekako? Još su i trošarine možebitno bile manje. Dakle, za istu količinu cigareta pušači su uplatili u državni proračun vjerojatno upola manje nego uplaćuju danas. Država je te pare potrošila pred deset godina - njih više nema. A poslovanje i funkcioniranje bolnice danas je skuplje nego pred deset godina - struja, plin, gorivo, hrana - sve je skuplje, plaće medicinskom osoblju su više, lijekovi su skuplji. Sve je skuplje. A gdje je lova? Jel taj pacijent koji sad ima rak pred deset godina zaista platio svoje liječenje? NE! Plaćamo ga svi mi.

15 godina
Pušite li?

Pušim travu petkom i subotom. U malim količinama. Ne trebam se skrivat jer meni mama i tata znaju da ja zapalim. Još oni misle da ja zapalim jednu svaku većer a ja sam u biti vikendaš. LP

MIKROBLOG: FU not ftw
13 godina
neaktivan
Bernard Huky Hux kaže...
Keops kaže...

-Oh boy! 96 godište.

To si reko koda ide u 2. razred osnovne, to je 16 godina, 3. srednje, zas nebi travu pusio? Jos je i zdrava.

If there's one thing I can't tolerate, it's cheap imitations of my work - Red John
16 godina
Pušite li?

Nisam zapalio već 2 dana i nadam se da će ostat tako..

Zdravlje i novčanik bi profitirali.

Na trenutke mi dođe da zapalim više nego išta, ali se da izdržat uz čeličnu volju..

Jhva Elohim Meth.
13 godina
neaktivan
nontryer kaže...

Na trenutke mi dođe da zapalim više nego išta, ali se da izdržat uz čeličnu volju..

Fino si vidi kolko si dnevno cigareta popusio, ako je kutija-do 2 kutije, fino si svaki dan stavi sa strane 50 kn, i na kraju mjeseca, il kolko već oćeš pogledaj kolko para imas:) Vjerojatno ce te to jos vise potaknut da prestanes:))

If there's one thing I can't tolerate, it's cheap imitations of my work - Red John
16 godina
Volvox kaže...
nontryer kaže...

Fino si vidi kolko si dnevno cigareta popusio, ako je kutija-do 2 kutije, fino si svaki dan stavi sa strane 50 kn, i na kraju mjeseca, il kolko već oćeš pogledaj kolko para imas:) Vjerojatno ce te to jos vise potaknut da prestanes:))

Stavio sam si aplikaciju na mob upravo za tu svrhu.. :D Super stvar za motivaciju..

Motao sam duhan pa nije baš toliko ogromna svota kolika bi bila da sam pušio obične cigara ali je svejedno puno, previše..

Jhva Elohim Meth.
14 godina
Bernard Huky Hux kaže...
Keops kaže...

-Oh boy! 96 godište.

I što sad ? Informiraj se malo o tome, prije svega to nije heroin da postajem narkoman. Ozbiljno ti kažem da se informiraš jer dosta ljudi ima krivi stav o travi( i ja sam imao dok se nisam informirao).

Nisam anoniman, ali što mi se može dogoditi ako sam na forumu to priznao ?

Život je samo smrtonosna spolno prenosiva bolest. Igram Starcraft 2(Plankton), Battlefield 3(CRO-Plankton), League of Legends-east(Plankton996)
14 godina
neaktivan

@mbaksa

1. Od doprinosa za zdravstveno osiguranje ove godine planira se ubrati 16,2 milijarde kuna. Koliko trošarina od duhana i dunskih proizvoda će se preusmjeriti u zdravstveni sektor? Hoće li išta otići u zdravstveni sektor?

Koliko će se od ostalih trošarina na naftu, benzin, alkohol itd. preusmjeriti u zdravstveni sektor? Iskreno, ne znam, pitaš gluposti. Želiš da pušači pune zajednički proračun, a uveo bi zabranu pušenja? Ne budi licemjeran.

2. Pušači ne plaćaju liječenja pasivnih pušača - sve troškove koji ne idu na teret ministarstva oni plaćaju sami, a i ove troškove koji idu na teret ministarstva su i sami platili putem doprinosa.

Ne poznajem primjer pasivnog pušača koji je podvrgnut liječenju, a da pritom nije npr. dijete koje svojom voljom ne može kontrolirati okolinu u kojoj živi. Za mene je boraviti sa pušačima ako sam nepušač mazohizam.

Bedastoća. Što pušači imaju za tolerirati kod nepušača? To što ih moraju gledati kako ne puše?!

Što nepušači imaju za tolerirati kod pušača? Njihov dim koji je njihov osobni izbor, kao i izbor nepušača da boravi sa pušačima ili nepušačima. Ništa se u životu ne mora trpjeti ako se to ne to želi, reklo bi se široko ti je more.

Dakle, da ponovim pitanje - nepušači bi trebali imati toleranciju za to da ih pušači truju i usmrđuju im odjeću i tijela? Zar je to "tolerancija"? Ne, to bi bio mazohizam, a ne tolerancija. Ti bi od nepušača svom silom htio napraviti mazohiste.

Je li tolerancija pušače stjerati u kut i zabraniti pušenje? Ne, upravo je to mazohizam. Ipak ih je previše. Ipak je nerealno očekivati, prije bih rekao da je to utopija, da će do zabrane svarno i doći, jer to bi zadalo udarac ne samo duhanskoj industriji kao jednoj od vodećih u svijetu, već i ugostiteljima koji bi blago rečeno u realnom vremenu i propali.

Nije baš jasno koliko država ubire - nisi pokazao da država iz trošarina pokriva sve zdravstvene troškove nastale konzumacijom cigareta i da još usput lijepo zaradi.

Ubire puno previše, drugo je što nas je loša politika dovela do tud gdje smo sada, pa se nema ni za osnovno zdravstveno. Koliko pokriva ne znam, odgovorio sam poviše.

Ti smatraš da je OK mijenjati svoje i tuđe zdravlje za krpanje rupa u proračunu?

Nigdje to nisam naveo, naveo sam jedino da država ubire mnogo.

To je sasvim logičan zaključak iz tvojih tvrdnji. Ističeš prihode od trošarina ("pozamašne cifrice") - prihode koji dolaze od prodaje proizvoda koji uništavaju zdravlje ljudi. Tim prihodima se krpaju rupe u proračunu. Zar nije razvidno da se tu zdravlje mijenja za novac kojim se krpaju proračunske rupe? Dakle, zdravlje se prodaje za krpanje rupa u proračunu. Iz tvojih poruka izgleda da je to tebi sve OK. Meni nije OK, jer pušači ne mijenjaju samo svoje zdravlje (kao što rekoh - nije me briga što rade sa svojim tijelom), nego i tuđe zdravlje za krpanje proračunskih rupa! Dakle, kako bi se popunile proračunske rupe od cigaretnog dima moraju stradati i ni krivi ni dužni - nepušači koji ne žele ostati socijalno izolirati i, pogotovo, zaposlenici ugostiteljskih objekata. Pušači prodaju svoje, ali i tuđe zdravlje za krpanje proračunskih rupa!

Također, nigdje nisam naveo krpanje proračuna, niti sam se tom riječju rabio. Svašta si ti tu nadrobio.

Nisu dali za nepušače stradale od duhanskog dima, a vrlo vjerojatno ni za sebe. Pokaži mi brojke! Jesu li 3 milijarde kkuna od trošarina preusmjereno u zdravstveni sektor?

Imaš neki pozdani izvor za ovo? Ja nemam nikakve brojke, a nemaš ih niti ti, prema tome niti me zanima. Opet se ponavljaš, također odgovoreno u prvom pitanju.

Osim toga, iz Hrvatske lige protiv raka prošle godine su izjavili: "Dodaje kako financijska korist države od prodaje cigareta nije isplativa budući da su troškovi liječenja bolesnika od posljedica pušenja čak deset puta veći." 

Članak je iz 2009., a trošarine i cijene cigareta su se povećale od tada, ne vidim zašto se shodno tome ni bi povećala i lova za liječenje. Drugo je što love nema, nestala, isparila, pokradena itd. Ionako ti izjava nije validna jer bi to značilo da se za liječenje izdvaja oko 35 milijardi kuna, a za veliš da cjelokupno zdravstveno planira izdvojiti 16 milijardi kuna. Skoro 2 i pol puta više. Nemoguće. Shebala te računica.

Ma nemoj. Pogledaj si samo trošarine. Cigarete su pred desetak godina koštale - koliko? Upola nego danas, tako nekako? Još su i trošarine možebitno bile manje. Dakle, za istu količinu cigareta pušači su uplatili u državni proračun vjerojatno upola manje nego uplaćuju danas. Država je te pare potrošila pred deset godina - njih više nema. A poslovanje i funkcioniranje bolnice danas je skuplje nego pred deset godina - struja, plin, gorivo, hrana - sve je skuplje, plaće medicinskom osoblju su više, lijekovi su skuplji. Sve je skuplje. A gdje je lova? Jel taj pacijent koji sad ima rak pred deset godina zaista platio svoje liječenje? NE! Plaćamo ga svi mi.

Ne budi licemjeran. Da li su to oni platili? Možda i nisu, ionako će na kraju opet većina ići iz njihovog džepa. To što se nema love po tebi je problem pacijenta, a ne loše politike države? Isto kao što je taj pušač tada plaćao u proračun za druge pušače, tako i ovaj danas plaća za njega kroz povećane trošarine i poreze.

Pokušavaš se boriti protiv nečega što je praktički nemoguće urediti na opće zadovoljstvo obiju strana, i mislim da trenutno postoje puno važnija pitanja od borbe zakletih pušača i nepušača, jer uvijek su i uvijek će pobjeđivati jedino veliki igrači kojima to donosi nekakav profit, a ne mi mali borci za razna prava.

heilige
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.7.2012 18:22 (Xash).
16 godina
neaktivan
Keops kaže...

I što sad ? Informiraj se malo o tome, prije svega to nije heroin da postajem narkoman. Ozbiljno ti kažem da se informiraš jer dosta ljudi ima krivi stav o travi( i ja sam imao dok se nisam informirao).

Nisam anoniman, ali što mi se može dogoditi ako sam na forumu to priznao ?

Postaješ ovisnik ako ne paziš, ne fizicki, nego psihicki. Znam dosta ljudi koji su tako unistili sebi zivot i sad su djankiji zesci, al eto.... 

Što se može dogodit.... u budućnosti svašta, pogotovo ako slučajno postaneš iole poznatija osoba (uvućena u politiku recimo),... zato malo pazi sta govoris, jesi vidio ikoga ovde da se hvali da je pusio travu? Pa i ne bas je li, a 99% korisnika foruma je bar probalo. (a stariji su od 18)

Ste videli lepote, ko sredi noci Zapiha veter samote Rosa, reke in morja R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
16 godina
Pušite li?

Treba legalizirati travu. I ovako ju svaki osnovnoškolac može nabaviti usred Zagreba. Bolje da je onda legalna, država fino ubire porez, ekipa koja ju konzumira se ne kreće u mutnim krugovima, što može imati kojekakve negativne posljedice, nadzire se kvaliteta itd.

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
14 godina

A problem je taj što ne shvaćam zašto je sramota priznati da si probao travu ? Mislim ljudi se hvale okolo, pišu statuse kako su se opijali subotom, a čim netko spomene travu odma su problemi. Pa ne znam da je itko agresivan od trave, da se itko potukao ili napravio neko sranje, za razliku od alkohola radi kojega se često događaju nesreće, tuče... Ali dobro, očito je društvo u banani pa ću se morati prilagoditi i paziti jezik.

16 godina
neaktivan
Keops kaže...

A problem je taj što ne shvaćam zašto je sramota priznati da si probao travu ? Mislim ljudi se hvale okolo, pišu statuse kako su se opijali subotom, a čim netko spomene travu odma su problemi. Pa ne znam da je itko agresivan od trave, da se itko potukao ili napravio neko sranje, za razliku od alkohola radi kojega se često događaju nesreće, tuče... Ali dobro, očito je društvo u banani pa ću se morati prilagoditi i paziti jezik.

Zato jer smo u takvom društvu koje te želi uništit radi svake sitnice, vidiš da stalno prozivaju političare jer su probali travu. Dok je ilegalna tako će bit, supružnici, na visokom sudackom polozaju u RH su stigmatizirani radi toga jer su uhvaćeni dok su pušili travu ili nešto slično prije koju godinu... ne znam što je na kraju bilo, ali spominjala se nemogućnost zapošljavanja do kraja zivota (jer naravno, dobili su otkaze sa tog mjesta, a ko će zaposliti nekoga jer je bio gonjen od naše pravne države).

Ste videli lepote, ko sredi noci Zapiha veter samote Rosa, reke in morja R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.7.2012 14:34 (Mitsuoka).
16 godina
Keops kaže...

A problem je taj što ne shvaćam zašto je sramota priznati da si probao travu ?

Upravo zato što je ilegalna. Alkohol nije.

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
17 godina
neaktivan
Pušite li?

Ja inače ne pušim, niti cigarete niti travu, jednostavno mi se gadi i kad vidim koliko sam novaca uštedio ne-pušeći cigarete, to me još više motivira.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice