Građenje jednostavne građevine

poruka: 12
|
čitano: 8.838
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina
neaktivan

Dobar dan svima, i sve najbolje za blagdane nadolazeće. Ako netko se razumije u zakon, ja donekle, ali uvijek je bolje pitati okolo ako netko razumije. imam parcele koje spadaju pod livadu i poljoprivredno zemljiste, smijem li graditi kućicu u kojoj bi bio par tjedana godišnje, ako ne i malo više. E sad, netko kaže 18m2, netko 20m2, to je velika razlika za tako malen objekt. Kasnije bih ga mozda iznajmljivao, ne primarno kao kućicu, neko livadu za odmor ili tako nešto... U biti za obitelj i uživanje. Smijem li graditi takvo što, od drveta, izgledalo bi kao kontejner ali veličinom, izgledom nikako. Znači pitanje je smijem li to napraviti od drveta i do koliko kvadrata. Bit će mogući životni uvjeti, naravno vodu moram osmisliti i ploče pistaviti za struju. Hvala unaprijed svima.

9 godina

na poljoprivrednom zemljištu ne možeš graditi nikakav stambeni objekt, niti ćeš za takav dobiti dozvole za gradnja a niti iznajmljivanje.

ono što možeš je pomoćni objekt, i to nešto kao alatnica.

16 godina
Re: Građenje jednostavne građevine
matija344 kaže...

Dobar dan svima, i sve najbolje za blagdane nadolazeće. Ako netko se razumije u zakon, ja donekle, ali uvijek je bolje pitati okolo ako netko razumije. imam parcele koje spadaju pod livadu i poljoprivredno zemljiste, smijem li graditi kućicu u kojoj bi bio par tjedana godišnje, ako ne i malo više. E sad, netko kaže 18m2, netko 20m2, to je velika razlika za tako malen objekt. Kasnije bih ga mozda iznajmljivao, ne primarno kao kućicu, neko livadu za odmor ili tako nešto... U biti za obitelj i uživanje. Smijem li graditi takvo što, od drveta, izgledalo bi kao kontejner ali veličinom, izgledom nikako. Znači pitanje je smijem li to napraviti od drveta i do koliko kvadrata. Bit će mogući životni uvjeti, naravno vodu moram osmisliti i ploče pistaviti za struju. Hvala unaprijed svima.

propisi se stalno mijenjaju, pa moraš provjeriti sam. Nekad se moglo graditi spremište do 18m2, ali u tom objektu nisi smio boraviti tj. prenoćiti. Koliko vidim više se takav objekt ne spominje u novim pravilnicima, a 20m2 se odnosi samo na nadstrešnicu. U određenim uvjetima možeš postaviti gotovi kiosk do 15m2 ili treehouse do 20m2, ali pod uvjetom da registriraš kamp ili određenu vrstu gospodarstva. Najbolje ti je pitati nekoga tko ima takav objekt pa ćeš saznati kakva je praksa, možda ima neki "trik".

6 godina
neaktivan

Ima ih dosta ali sve bez ikakvih pitanja gradeno, tako za foci preko dana i vikenda

6 godina
neaktivan

Ili nesto kao na kotačima, možda kao građevinski kontejner...?

12 godina
Prvo vidi sa lokalnom samoupravom gdje se nalazi poljoprivredno zemljište, oni bi ti trebali imati detaljne pravilnike vezane za dozvoljene kvadrature objekta i njihova namjena.

Savjet: ako je neka vukojebina daleko od znatiželjnih pogleda, radi šta ćeš, naravno u umjerenim gabaritima. Ako nije, pitaj lokalnu samoupravu (i plati) dozvolu za pomoćni objekt.

savjet 2: pogrešan forum. pitaj ovdje: https://legalis.hr/topic/2477-monta%C5%BEna-ku%C4%87ica-na-poljoprivrednom-zemlji%C5%A1tu-pravno-mogu%C4%87e/
Nesto
14 godina

E ovako,ovo ti je garant!

Ako ces graditi od drveta-slobodno deri,jer ako je "rastavljivo" ne trebas papire!

Tj.-trebaš,ako baš staneš nekome glavešini na žulj-ali ne placas kaznu,nego samo upozorenje da to rastaviš(sto se nikada nikome u HR nije desilo)

Svaka betonaža(temelj) zahtjeva papire!

Betoniranje,zidanje "pomoćne zgrade" koja ne prelazi visinu od 120 cm ne zahtjeva papire(to su uglavnom kokošinjci,boxovi za psa,svinjci,itd...)

Tek kada ti komarac sleti na jaja,shvatiš da se problemi ne riješavaju nasiljem!
12 godina
Milka30 kaže...

E ovako,ovo ti je garant!

Ako ces graditi od drveta-slobodno deri,jer ako je "rastavljivo" ne trebas papire!

Tj.-trebaš,ako baš staneš nekome glavešini na žulj-ali ne placas kaznu,nego samo upozorenje da to rastaviš(sto se nikada nikome u HR nije desilo)

kako da ne, ajde složi na viru drvenu baraku da te vidim, u roku odmah ti stižu komunalni redari, kazna i prijava za nezakonitu gradnju

tako je ekipica radila bajtice na poljoprivrednom zemljištu dok se nisu malo previše pomamili, sad više nikom nije dozvoljeno niti poljski wc napravit

a i ne treba to biti slučaj vira ili neki glavešina kojem si se zamjerio, dovoljno da te zlobni susjed (kojih nikad ne manjka) tuži iz čiste dosade

jebo te taj tvoj 'garant' u ovakvim situacijama

14 godina

Khm..pisem covjeku zato sto sam prije mjesec dana bio u opcini sa slicnim pitanjem (gradio sam volijeru za ptice),pa mi je zena sve potanko opisala!

Tek kada ti komarac sleti na jaja,shvatiš da se problemi ne riješavaju nasiljem!
15 godina
matija344 kaže...

Većinom ti ne govore točno.

Stambeni objekt (dakle u kojem je svrha bilo kakvo stanovanje pa i privremeno) smiješ graditi jedino na građevnim česticama koje se nalaze u zoni gradnje i koje zadovoljavaju (oblikom, pristup prometnici, veličinom) uvjete gradnje po prostornom planu, a za što ti treba neki akt o građenju. Bez dozvola se mogu raditi nadstrešnice i vrtne sjenice u pravilu do 15m2. Za sve ostale građevine (objekti povezani s tlom) treba ili projekt ili neki oblik dozvole. Npr, za bazene do 100m2 treba samo glavni projekt i uris.

Na poljoprivrednom zemljištu pak ne možeš izgraditi ništa stambenog. Tu su iznimke OPG građevine koje se mogu graditi na poljoprivrednom zemljištu ne manjem od 3 hektara - 30.000m2 u priobalju (i još neke iznimke i uvjeti ali nebitno) ili 2ha u unutrašnjosti i u njima se smije stanovati naravno.

Ono što možda možeš napraviti su objekti gospodarske - poljoprivredne namjene u skladu s prostornim planom u odnosu na veličinu parcele i u pravilu ti treba rješenje o uvjetima građenja (dakle projekt pa nadalje). Negdje ti za malu "brvnaru" od 10-15 kvadrata treba polje od 1.000, negdje i 10.000 m2 jer zakon opravdava objekt "intenzivnom poljodjelskom proizvodnjom". Dakle i za to treba nekakva dozvola i nema spajanja struje, vode, ljetovanja i najmovi.

Stambeni objekt nije "Jednostavna građevina" tako da ti naslov ne odgovara pitanju kojeg postavljaš. U zakonu imaš pojmove montažni i mobilni, ako je montažni - treba dozvola, ako je mobilni - u kamp.

Ono što bi ti htio, pretpostavljam, je na divlje napraviti "kampicu" (koja nije građevina jer nije povezana s tlom) što zakonom nije dozvoljeno jer se kampirati smije samo u kampovima ali kao i sve ostalo - dok te ne ulove.. ili dok ne zapališ 500 hektara stoljetne hrastovine nakon pijanog roštilja

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.12.2021 22:48 (ivan dragi).
12 godina
Milka30 kaže...

Khm..pisem covjeku zato sto sam prije mjesec dana bio u opcini sa slicnim pitanjem (gradio sam volijeru za ptice),pa mi je zena sve potanko opisala!

možda ti je 'potanko' opisala za svoju općinu, iako i to sumnjam da možeš biti siguran jer prečesto i sami djelatnici općina nisu baš oličenje znanja

u svakom slučaju to ne vrijedi svugdje i ne treba 'garantirat' ništa kod takvih situacija na osnovu rekla-kazala

6 godina
neaktivan

U Slavoniji ima toga koliko hoces pa zato i pitam. Opet mi nije svejedno tako sto praviti ali opet mi drzi to tvoje vodu, upozorenje, to bi slicilo na gradevinski kontejner sto se tice gabarita i konstrukcije, dizajnom, tj izgledom ne. Bilo bi na nekakvim gredama na podu ili toboze tockovima/kotacima. Ovo sam htio pitati iz prve ruke, ali ipak bi se obratio nekome da pitam koliko bi izaslo sve sa papirima, sto je manje moguce naravno. Hvala svima na odgovorima. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice