Čitam ovu temu i jedino što sam pročitao jesu bljezgarije. Osobno, mislim da je sve to jedna velika glupost, ali bih rado da mi netko dokaže suprotno.
Masta. Cak i o stvarima o kojima nisi svjesno razmisljao tvoj mozak jest, i duboko u sebi ima pripremljenu sliku kako bi nesto trebalo izgledati. Evo jedan primjer: prije vise godina sanjao sam visestruko ranjavanje iz vatrenog oruzja, do najsitnijih detalja. Stovise, bilo je toliko stvarno da bih se mogao zakleti da netko smjesti metak u mene (u stvarnosti) da bi bio isti takav osjecaj. Odakle ja to znam? Sad se mogu potezati razlicita objasnjenja: u proslom sam zivotu bio vojnik, netko me je stvarno nastrijelio u nekakvom astralnom getu, zamislio sam osjecaj na temelju onoga sto znam o ranjavanju. Sto mislis koje je od ta tri objasnjenja meni najprihvatljivije?
Overhaul je bio spomenuo mjerenje temperature Titana to je zgodan primjer. Evo, nisam nikada vidio fotografiju povrsine Titana, ali imam sliku u glavi kako bi ona otprilike izgledala da se tamo nadem.I u takvom stanju bih ju takvom vidio.
Za vrijeme tih radnji tvoja podsvijest je otvorenija, i bliza povrsini nego inace, pa mozes po njoj svjesno rovariti (nesto za sto bi ti u stvarnosti trebao psiholog i hipnoza). To je ujedno i jedan od glavnih razloga za baviti se time...
I nemas apsolutno nikakvih ogranicenja kao sto si spomenuo nemogucnost odlaska 5 000 000 svjetlosnih godina daleko. Postoje svjedocanstva ljudi koji su svijali vrijeme i promatrali sebe u mladosti (i to cak iz treceg lica) i u buducnosti u takvom stanju...
Psiho246 je to stanje usporedio sa utjecajima halucinogena, nije cak ni pretjerao previse...
Postoji li neka literatura, ili neki kvalitetniji link o lucidnim snovima? Gdje mogu pronaći o tehnikama, istraživanjima i sl.
I da proguglao sam mnogo foruma/blogova o lucidnim snovima, ima stvarno svega, pa neznam koju da metodu pokušam prakticirat :/
Astralna projekcija je sitnica koja se vježba i trenira godinama, a ne danima.
No međutim!
Čemu bijeg od vlastitog tijela?
Lucidni snovi su već nešto. Osobno ne sanjam puno, no kad god sanjam, to su snovi koje mogu kontrolirati i iz kojih mogu izaći u bilo kojem trenutku. Nisam ništa vježbao i trenirao :)
Zbog osjećaja moći da je cjeli svijet tvoj i da ti nitko ništa nemože?
Dupli post :/ sory
Lucidne snove doživljavam cesto ali ima jedan problem drugi.
Sve sta znam o tome je strah ubrazno disanje i nelagoda.
Uglavnom sanjas i spavas ali se probudis i hoces se ustat iz kreveta ali ne mozes deres se okolo ali nemocan si(nitko te ne cuje) mene zanima ta pojava i to nemogu objasnit..
Znaci ja se umaram pokusajima da ustanem iz kreveta a nemogu ako me kuzite. Cak nemeogu tocno opisat tu stvar. nema veze sa lucidnim snovima niti sa astralnim putovanjima u to sam siguran te dvije stvari su dobar osjecal ali ovo nije nikako...
Dobijes strah da se vise nikad neces probudit iako si budan unutar sebe i jednostavno cim vise pokusavas se probudit tim ti je gore, jednostavno se moras opustit i cekat da ti se tijelo probudi iako mozak je tu svjestan svega.. užas uvijek kad mi se to dogodi sjetim se ljudi biljaka-- katahebenastrofa
Uglavnom sanjas i spavas ali se probudis i hoces se ustat iz kreveta ali ne mozes deres se okolo ali nemocan si(nitko te ne cuje) mene zanima ta pojava i to nemogu objasnit..
Znaci ja se umaram pokusajima da ustanem iz kreveta a nemogu ako me kuzite. Cak nemeogu tocno opisat tu stvar. nema veze sa lucidnim snovima niti sa astralnim putovanjima u to sam siguran te dvije stvari su dobar osjecal ali ovo nije nikako...
Dobijes strah da se vise nikad neces probudit iako si budan unutar sebe i jednostavno cim vise pokusavas se probudit tim ti je gore, jednostavno se moras opustit i cekat da ti se tijelo probudi iako mozak je tu svjestan svega.. užas uvijek kad mi se to dogodi sjetim se ljudi biljaka-- katahebenastrofa
Paraliza sna?
To bi bila ta paraliza sna, koju osobno nisam nikada doživio.
Paraliza sna?
neznam stvarno neznam, cuo sam za paralizu sna ali neznam u principu zasto se to dogada i sto stoji iza toga uglavnom osjecaj je uzasan. mozak se hoce probudit ali tijelo ne..meni se to dogada jako cesto ali cesto.. u jedno vrijeme mi se dogadalo na dnevnoj bazi pa mjesec dana nista pa opet evo fala bogu sada vec nekih mjesec dva nista
evo to je to da--
http://zidic.net/showthread.php?1702-Paraliza-sna
užas. samo sta ja imam dojam da se derem i to onak jako samo me nitko ne cuje. ili mozda samo mislim da se derem.. užas
Psiho246 je to stanje usporedio sa utjecajima halucinogena, nije cak ni pretjerao previse...
Nisam pretjerao uopce.
Sve je u kemijskoj ravnotezi mozga.
Stimulansi kao sto su LSD ili MDMA, isl. samo rade svoj posao, tj. stimuliraju odredene djelove mozga kako bi mozak nama prisutio zeljeni efekt.
Osjecaj ljubavi je kemija, osjecaj srece je kemija.
Ovo drugo je recimo direktno stimulirano od strane MDMA.
Mozak naravno i sam ispusta tvari kako bi mi mogli imati taj osjecaj srece, ali samo do neke mjere.
No recimo, dokazano je da onaj "near death experience" kojega ljudi u komi ili blizu smrti osjete u obliku izvantjelesnog iskustva ili svjetla na kraju tunela, je jednostavno reakcija mozga na tjelesni sok, kada mozak ispusta neku kemijsku tvar (ne znam tocno koju, googlajte ako vas zanima) te se na taj nacin bori protiv tjelesnog soka.
Mozak je fascinantna stvar, ali u njemu se ne dogada nista dusevno, vec cisto bioloski-kemijsko te se sve te astralne projekcije i slicne gluposti mogu rekreirati na ne prirodan nacin, tj. koristenjem razlicitih stimulansa.
Druga poanta - sve je to u vasoj glavi, nista se ne desava u stvarnom svijetu niti vi putujete dimenzijama ili sto god.
Svaki covjek moze mijenjati percepciju svog svijeta, ali ne mozete mijenjati zakone fizike i taj isti svijet kojeg percipirate, tj. astralno se kretati prostorom.
Ona koja pali u tvom slucaju je ona koju trebas prakticirati. Kako ces saznati koja pali? Metodom pokusaja i pogreske. Nitko ne moze tebi reci sto valja, to samo ti mozes otkriti...
@rustwear - ti hoćeš reći da je astralna projekcija zapravo vrsta sna?
Moje stajaliste nije bitno, kakvo god ono bilo nekako sumnjam da ce te uvjeriti u bilo sto. Moji postovi na ovoj temi se bave samo nekakvim cinjenicama, slobodan si iz njih izvlaciti zakljucke kakve god zelis. Po vec tko zna koji put: ne zelim analizirati niciju duhovnost, ako ti zelis necemu pridavati nekakvo znacenje slobodan si to ciniti sto se mene tice.
Moje stajaliste nije bitno, kakvo god ono bilo nekako sumnjam da ce te uvjeriti u bilo sto. Moji postovi na ovoj temi se bave samo nekakvim cinjenicama, slobodan si iz njih izvlaciti zakljucke kakve god zelis. Po vec tko zna koji put: ne zelim analizirati niciju duhovnost, ako ti zelis necemu pridavati nekakvo znacenje slobodan si to ciniti sto se mene tice.
No frkenzi! ...samo čudno mi je kako kažeš da su to "po tvom mišljenju" vrsta snova, astralna projekcija, jer ako o nečemu ne razmišljam ili to nisam, nikada prije u životu, kako onda mogu tamo otići i vidjeti to, bez da sam prije vidio...
Uostalom, ja znam na koji način i kako ja to doživim i tih se stavova držim...
Ono što ću svakako pokušati forsirati su dotično izbjegavanje nesanice što je kolega Father_Dougal objasnuo, te forsirati lucidne snove... :)
Na dalje se klonim ove teme..
Bjezite od teme, radi toga sto se bojite
pa lucidne snove sam više puta iskusio , i moram reći da je awsome , kasnije mi je bilo žao što sam otvorio oći , nešto kao astralno putovanje mi nije poznato , može li se to simulirati , tj namjerno izazvati?
http://dnevnik.hr/vijesti/znanost-it/citanje-tudzih-misli-nije-nemoguca-misija.html
hehe mozda za 150 godina
pa lucidne snove sam više puta iskusio , i moram reći da je awsome , kasnije mi je bilo žao što sam otvorio oći , nešto kao astralno putovanje mi nije poznato , može li se to simulirati , tj namjerno izazvati?
Da možeš ih forsirati, kroz chakre (njih 6), kroz treće oko itd itd..
Da ne duljim, koristi GOOGLE!
Pozdraf evo da malo otpuhnem prašinu sa teme. Rado bi sa vama podijelio vlastita iskustva sa astralnom projekcijom.
Naime, počeo sam se interesirati za to prije dva mjeseca, kad sam prvi put odlučio izvesti to. Legnuo sam na leđa u krevet, položio dlanove na prsa te odlučio prije spavanja to probati. Pošto inače u mojoj glavi nema mira i stalno neš vrtim, razmišljam, taj put sam se iznenađujuče primirio. Nemam pojma kako sam uspio mirno ležati a da me nešto ne zasvrbi; kako sam mogao napraviti mir u glavi.
No, da prijeđem na stvar: kako sam bio čitao o tehnikama izlaženja iz tijela, opustio sam se skroz i zamislio sam kako mi sa stropa visi uže i pada u ravnini mojih ruku. Zamišljao sam kako sam se uhvatio za to uže i kako se penjem prema gore. Ali ubrzo sam skužio kako to ne funkcionira pa sam odlučio promjeniti tehniku - odlučio se fokusirati na tišinu u sobi. "Osluškivao" sam tišinu u sobi, da bi nakon kraćeg vremena shvatio da se ne fokusiram na tišinu, nego na šum u ušima koji je postajao sve glasniji i glasniji. Tijelom sam počeo osjećati trnce, a uz šum u ušima i otkucaji srca su postajali sve brži i brži. Usro sam se ko nikad, pa sam to odlučio prekinuti - otvorio sam oči i našao se nepokretan na par sekundi. Kad sam došo k sebi, okrenuo sam se na drugu stranu i zaspao. Odlučio sam da to više neću raditi
I nisam... jedno dva tjedna otkako sam se uhvatio u lucidnom snu. Osjećaj je bio fenomenalan. Ne sjećam se kompletnog sadržaja sna, ali znam da je bio neki "trigger" pomoću kojeg sam postao svjestan. Naime, sjećam se da je neka ženska osoba vikala na mene, psovala, pljuvala i to žešče, nakon čega sam ja ispružio ruku prema njoj i govorio sam u sebi "šuti, šuti, šuti, šuti, šuti". I uspio sam - ženi se na ustima stvorio ciferšlus i zatvorio. Žena je zašutjela . Nakon toga sam se probudio i nisam više mogao raditi svoje scenarije.
Dok spavam imam "naviku" buditi se svaki čas. Probudio sam se oko 6 i okrenuo na drugu stranu da ću zaspat. Ovaj put sam ležao u nekakvom zgrčenom položaju, ali sam osjetio one iste trnce i prokleti šum u ušima. Znači, skroz spontano je došlo. Čim sam to osjetio počeo sam govoriti sam sebi "smiri se, polako, ne žuri.." u nadi da se smirim i unormaliziram ritam srca i disanja. No, čim sam se počeo smirivati, trnci i šum su nestali.
Ponovno me sve to zaintrigiralo, te sam se odlučio podrobnije informirati oko toga. Čak sam skinuo i knjigu za koju autor tvrdi da je pisao iz iskustva. Meni se čini da malo previše fantazira, ali bez obzira na to, ima dosta zanimljivog sadržaja, raznih tehnika i vježbi za postizanje izvan-tjelesnog iskustva. Nadalje, bitna činjenica (ako se želite projicirati) je da vas ne smije biti strah. Za vrijeme izvođenja, ponavljajte si u glavi "ne očekujem ništa, ne predviđam ništa. Nije me strah i nisam zabrinut. U mojoj glavi je mir, ja sam potpuno opušten." Postoji i takozvana astralna nit, koja veže vaše fizičko tijelo sa astralnim. Netko ju može vidjeti, a netko ne. Postoje špekulacije da ta nit može puknuti te da se nećete moći vratiti natrag u tijelo. To nije istina, jer jedino što može prekinuti tu nit je fizička smrt. Da se ta nit može prekinuti, onda bi ljudi masovno umirali u snu, jer se može i nesvjesno proći kroz astralnu projekciju.
Uzevši u obzir da sam bio nesiguran u vezi svega, nječkao sam se bi li opet pokušao ili ne. Na kraju sam ipak odlučio te se još jednom pripremio na suludi ritam srca, trnce i šumove. Napravio sam sve isto ko i prvi put, ista ležeća pozicija isti fokus na tišinu u sobi, ali bez uspjeha. Taj put stvarno ništa nisam osjetio. Pretpostavljao sam da se radi o nekom strahu, pa sam idući put ponavljao u glavi one rečenice iznad. Stvarno je pomoglo da se opustim i da budem na tom putu, ali opet bez uspjeha. Uzastopno sam ponavljao proceduru narednih 5 dana. Idućih nekoliko dana sam imao posla tijekom dana, pa kad sam išao spavat, odmah sam zaspao čim sam legnuo. Za vrijeme dok nisam prakticirao AP, dogodilo mi se nešto neočekivano. Opet sam se probudio, ovaj put ujutro oko pola 8 i primjetio sam da se ponovno pokušavam spontano projicirati. Ležao sam na trbuhu, odnosno u poziciji u kojoj mogu najlakše zaspat. Osjetio sam trnce i šum u ušima, ali kako je došlo, tako je i otišlo. Pomislio sam da opet ništa od toga. No, kako sam mislio da ću zaspat, ponovno je uslijedila procedura projiciranja, ali isto kao i prethodna, ubrzo je nestalo. Pomislio sam, da ako ću se opet pokušavati projicirati da zamislim kako se uzdižem iznad sebe. Ide i treći put, ovaj put sam zamišljao da se uzdižem, ali uzaludno. Okrenuo sam se na leđa da se probam svjesno projicirati, a ne "spontano", ovaj put zamišljaući se da propadam kroz krevet. Ležao sam tako 15-ak minuta, vidio sam da s toga ne bude ništa, okrenuo se natrag na trbuh da ću dalje spavat. Kad odjednom, opet osjetim trnce i šum u ušima, uz udaranje srca. Ovaj put zamišljam kako propadam kroz krevet. I, interesantno - propao sam. Osjećaj je bio kao da lagano klizim. Sve mi je najprije bilo crno, a onda odjedanput sam vidio pod, laminat i noge od stolice koja mi je u neposrednoj blizini kreveta. Spustio sam se skroz do poda, kao da legneš i kreneš lizat pod. Nemam pojma kako, ali trgnuo sam se i našao na krevetu. Osjećaj je bio neopisiv.
Spomenuvši osjećaj kako klizim, sjetio sam se još jedne situacije. Dok sam bio mali klinac (hmm možda oko 10 godina, ne mogu sa sigurnošću tvrditi), dijelio sam krevet na kat sa sestrom. Ja sam spavao gore, ona dolje. Sjećam se da sam sanjao nešto grozno, da me neko čudovište proganjalo i onda sam se pokušavao probuditi (kako to efektno naprave u filmovima ). I probudio sam se. Ili možda nisam :) Htio sam sići dolje (već je bilo jutro), i kako sam se ustao i napravio korak prema rubu kreveta tako sam lagano zalebdio do kraja sobe, sjećam se da sam prošao kraj lustera. I tek onda, nakon toga sam se probudio kak se spada.
Nisam sad neki maher, ali vjerujem da je to sve moguće i neću prestati vježbati dok to ne postignem kak se spada. Hoću reći, da sad znam dosta više nego prije dva mjeseca kad sam počeo s tim. Bome je teško... al mi se čini da napredujem.. evo sinoć sam opet malo vježbao i počele su mi ruke trnut... na kraju ih uopće nisam osjećao. Ovaj put sam položio ruke usporedno sa tijelom, ali sam mogao osjetiti kako okrećem dlanove u ritmu disanja. Onda sam pokušavao zamisliti da mi se ruke podižu, al nije uspjelo dok nisam to poklopio sa ritmom disanja. Zamislio sam da mi se ruke spuštaju dok udišem, a dižu dok izdišem. Takozvanu tehniku ljuljanja. Mislio sam da mi neće uspjeti, ali nakon minutu, dvije, stvarno sam počeo osjećati kako mi ruke lagano kreću prema gore. Bio sam fasciniran i nisam mogao vjerovat da to actually uspijevam. I tako sam bio totalno uzbuđen oko toga i na kraju mi je taj osjećaj splasnuo xD vjerojatno zbog uzbuđenja...
Dakle, sanjala sam san koji se dogodio nakon nekoliko dana. Ista situacija. Tocnije dogodilo mi se vishe puta u zivotu. Takvi "znacajni snovi" su drugaciji od ostalih snova. Drugaciji po obliku, teksturi. Dosta su intezivniji, narocito intenzivniji u bojama.
Prije, dok sam bila mladja stalno sam sanjala da putujem i u tim svoji putovanjima sam kontrolirala snove. Svaki san se produbljivao i nastavljao u istim smjerovima tj kako bi ja to htjela. Tesko je takvo stanje opisati ali imam osjecaj da sam kroz cijelo djetinjstvo zivila jedan paralelni svijet snova. Cak i danas bih mogla tocno nacrtati kartu sa svim stranama svijeta i to sve nekako povezano.
Danas ne "nadogradjujem" snove putovanjima, danas putujem STALNO!! Danas imama osjecaj da zivim te svoje stare snove!!
Imam jedno pitanje i mislim da bi ljudi koji se razumiju u snove mogli znati odgovor. Uglavnom, jednom mi je jedan prijatelj rekao da ako legnem na leđa na ravnu površinu i dignem ruke iznad glave i položim na istu površinu pod 90 stupnjeva i tako izdržim 20 minuta (Nije lagano vjerujte mi) nakon što se probudim neću osjećati tijelo i neću se moći micati. Najgore je to što sam probao i što je to istina. Zna li netko o ćemu se tu radi i kako se postiže ta da nazovem ''samoparaliza''. Da napomenem, glavu sam mogao micati.
Psiholog Christopher French sa Goldsmiths Collegea u Londonu objašnjava: Napadi demona, posjeti duhova i otmice vanzemaljaca: neki ljudi sigurni su da su iskusili ovakve paranormalne događaje. Zapravo su mnoge od tih žrtava vjerojatno imale epizodu paralize spavanja. Paraliza spavanja, trenutačna nemogućnost osobe da pomiče udove, trup i glavu iako je posve svjesna, može se pojaviti kad netko utone u san ili, puno rjeđe, kad se probudi. Tijekom paradoksalnog spavanja (REM faza, rapid eye movement) mišići tijela su paralizirani, vjerojatno kako bi spriječili sanjara da bi i fizički proživio san. Istraživači nisu sigurni zašto se ovakva normalna paraliza javlja i u svjesnom stanju kod žrtava paralize spavanja, no psihofiziološke studije potvrdile su da će se napadi vjerojatno dogoditi kad osoba uđe u REM fazu uskoro nakon što je legla, preskačući stadije non-REM spavanja koje se obično odvijaju prije nje.
Ostali faktori koji utječu na paralizu spavanja su utonjavanje u san ležeći na leđima, osjećaj stresa ili odstupanje od uobičajenog ritma spavanja, kao recimo zbog noćnog rada, jet laga, kofeina ili alkohola.
Iako je paraliza spavanja simptom narkolepsije, često se javlja i kod zdravih ljudi. Ankete iz raznih zemalja pokazuju širok raspon procjena: između 20 i 60 posto normalne odrasle populacije doživjelo je paralizu spavanja bar jednom u životu. Oko 5 posto populacije osjetilo je jedan ili više uznemiravajućih simptoma povezanih s poremećajem. Najčešći efekti uključuju vizualne halucinacije, kao što su sjene i svjetlosti ili ljudski ili životinjski oblici u sobi, te slušne halucinacije, kad osoba čuje glasove ili korake. Osobe također često osjećaju pritisak na prsima i imaju poteškoća sa disanjem.
Razlog zbog kojeg paraliza spavanja može objasniti priče o duhovima i vanzemaljcima taj je snažan osjećaj prisutnosti, obično bezopasan, koji žrtve obično iskuse tijekom napadaja. Također spominju neobične kinestetičke osjete, kao što je osjećaj da ih netko vuče iz kreveta, vibriranje, letenje ili padanje. Ovakve epizode ponekad mogu dovesti do osjećaja da ste izvan vašeg tijela. Paraliza spavanja može biti zastrašujuća, no nikad nije opasna i srećom, epizode obično potraju svega nekoliko sekundi.
Druga (i vjerojatnija) opcija jest da imate neuobičajen poremećaj spavanja kojeg je 1988. britanski neurolog John Pearce nazvao „sindrom eksplodirajuće glave“. Tijekom napadaja, osoba osjeća jaku eksploziju koja dolazi iz unutrašnjosti njegove ili njezine glave, često opisanu kao eksploziju, riku ili valove koji udaraju o stijene. Eksplozije variraju u učestalosti i najčešće se javljaju kod zdravih ljudi starijih od 50 godina. U 10 posto slučajeva ljudi opažaju bljesak svjetlosti i oko 5 posto pacijenata primjećuju osjećaj da su prestali disati i da se svjesno moraju potruditi ponovo disati. Pacijenti nakon napadaja mogu biti prestrašeni ili tjeskobni.
Iako je uzrok sindroma nepoznat, neki liječnici nagađaju da do njega dolazi kad se retikularna formacija moždanog debla, inače važan regulator spavanja i budnosti, ne isključi u pravom trenutku. Ovo područje, koje se priključuje leđnoj moždini, može privremeno loše funkcionirati i uzrokovati halucinacije – no nitko ne zna zašto se simptomi manifestiraju kao rika ili eksplozije. Iako glasna, buka obično nije bolna ili opasna i obično nije indikator nekih neuroloških poremećaja. Stres ili umor mogu potaknuti epizode, koje obično prestanu u svoje vrijeme i ostavljaju uvjerenje da je fenomen, iako čudan, benigan.
Izvor: Scientific American
---Tvoj prijatelj je negdje saznao za tehniku kako često izvesti to stanje, ništa drugo.

Ma sve su to normalne pojave i lako se mogu znanstveno objasniti...
Imam jedno pitanje i mislim da bi ljudi koji se razumiju u snove mogli znati odgovor. Uglavnom, jednom mi je jedan prijatelj rekao da ako legnem na leđa na ravnu površinu i dignem ruke iznad glave i položim na istu površinu pod 90 stupnjeva i tako izdržim 20 minuta (Nije lagano vjerujte mi) nakon što se probudim neću osjećati tijelo i neću se moći micati. Najgore je to što sam probao i što je to istina. Zna li netko o ćemu se tu radi i kako se postiže ta da nazovem ''samoparaliza''. Da napomenem, glavu sam mogao micati.
Možeš mi negdje nacrtati (Paint će biti dovoljan) jer nisam razumio ovaj "dio dignem ruke iznad glave i položim na istu površinu pod 90 stupnjeva"?
Nekad dan prijatelj izjavio da je doživio to astralno putovanje, nekoliko puta, opisao je to gotovo identično kako piše na internetu...
A ja sav tužan nikako da uspijem doći u to stanje, samo erotske snove imam često, žalosno...
Kažu dok završi pubertet da prestane, al evo mene stariji od 25 godina, bio ja samac ili s curom, još uvijek me prate...
Možeš mi negdje nacrtati (Paint će biti dovoljan) jer nisam razumio ovaj "dio dignem ruke iznad glave i položim na istu površinu pod 90 stupnjeva"?
Samo položiš ruke pokraj glave do ležiš na leđima. :D