Mac ili PC? zaključana tema

poruka: 362
|
čitano: 96.024
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Ajme

Apple Mac hacked in 2 minutes

It may be the quickest $10,000 Charlie Miller ever earned.

He took the first of three laptop computers -- and a $10,000 cash prize -- Thursday after breaking into a MacBook Air at the CanSecWest security conference's PWN 2 OWN hacking contest.
Show organizers offered a Sony Vaio, Fujitsu U810, and the MacBook as prizes, saying that they could be won by anybody at the show who could find a way to hack into each of them and read the contents of a file on the system using a previously undisclosed "0day" attack.
Within 2 minutes, he directed the contest's organizers to visit a Web site that contained his exploit code, which then allowed him to seize control of the computer, as about 20 onlookers cheered him on. He was the first contestant to attempt an attack on any of the systems.
Miller was quickly given a nondisclosure agreement to sign, and he's not allowed to discuss particulars of his bug until the contest's sponsor, TippingPoint, can notify the vendor. Contest rules state that Miller could only take advantage of software that was preinstalled on the Mac, so the flaw he exploited must have been accessible by, or possibly inside, Apple's Safari browser.

http://www.neowin.net/news/main 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Mac ili PC?
Evo, čitanjem ove teme odlučio sam malo istražiti što je to mac i zašto ga toliko hvalite i pronašao sam neke zanimljive stranice.

Usput, možda se ipak i ja odlučim za mac, to još nisam isprobao pa eto možda ga kupim do kraja godine.

http://www.mackorisnik.com/
http://hr.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X
http://hr.wikipedia.org/wiki/IMac
17 godina
neaktivan
MacBook Air i baterija

Polako se nižu razni testovi, benchmarkovi, recenzije sada kad je macBook Air dostupan u trgovinama ( naravno svugdje osim u Hrvatskoj, hvala dragom domaćem zastupniku). Ono što mene zanima a vjerujem i vas je trajanje baterije. S obizrom na naglasak na ultramobilnost svima je vrlo dobro jasno da ovo nije Pro mashina i da nije namjenjena kao primarni stroj postojala su neka ograničenja koja niosu samo tako mogli zaobići. Tvornički deklariranih 5 sati je meni pomalo nerealna brojka pa sam se potrudio pronaći par “real life” testova koji bi pokazali koliko tih 5 sati u praksi zaista vrijedi.

Nisam se prevario, ekipa sa Anandtech-a napravila je upravo ono što je mene zanimalo, test baterije MacBook Aira u nekim “stvarnim” situacijama. pa su tako napravili 3 testa postavili su Display birightness na 50% i Auto Sleep opciju na Never.
Najbolje performanse odnosno najduži vijek baterije je bio pri poslovima za koje je Air očito i zamišljen. Baterija je trajala točno 4 sata i 27 minuta uz surfanje Internetom uzastopnim posjećivanjem 20 stranica i zadržavanjem na svakoj stranici oko 20 sekundi, pri čemu su u pozadini svirale MP3-ce iz iTunesa.

Pri gledanje DVD-a sa baterija je trajala 3 sata i 25 minuta, pri čemu se film vrtio naravno sa hard diska. Treći test je bio kombinacija ova dva dakle surfanje Internetom kao u prvom testu uz download 10 GB datoteke sa interneta i reprodukcija dva 480p Xvid videa. Naravno ovdje je baterija trajala očekivano najkraće odnosno dva sata i 25 minuta.

MacBook Air koji je bio na testu je jači 1.8 Ghz procesor, sa standardnim PATA hard diskom, dakle Brightness je bio na 50% i Auto Sleep na never.
Ovi rezultati čak i nisu tako loši moram priznati da je 4,5 sati rada sasvim solidan rezultat, Naravno ako uzimemo u obzir da je primarna namjerna Air-a upravo ovo, rad na Internetu, odnosno nekom od Office paketa, uz laganu reprodukciju MP3-ca u pozadini i 4,5 sati je zaista odlican rezultat.

Nema pitanja na koje ne postoji odgovor.
17 godina
neaktivan
Guglaj.....!

Normalno da je OSX ili Tiger na PC-u ilegalana, iako Vista nije na Mac-u :) nova politika Apple-a kako bi pokazala kako Vista za njih ništa nevalja. Moja preopruka...ne budi subjektivan. Ne slušaj taj komercijalan drek. Sve to ništa ne valja. Ne treba skakat pred rudo. Slušaj savjete ljudi sa ovog divnog foruma i guglaj, guglaj, guglaj. Ono što bi ja napravio na tvom mjestu: OPISAO BIH TOČNE ŽELJE, a ne samo "ja želim editirat video", zanima nas da li u profi svrhe...misliš li se bavit snimanjem, ili je to samo hobi. No ipak Mac je lijep:P Nejde to tako...tj ide ako imaš novaca, pa možeš se učit na teži način, a to je bacanje novaca. Mac je zakon! On stvarno valja jer se dečki trude da sve radi na čisto, striktnoj platformi koja je neizmljenjiva. U tom pogledu je savršena...a da li se isplati toliko dati za takvo jedno savršenstvo? Moj je odgovor pitanje: da li ti imaš novaca kupiti takvo savršenstvo samo za editiranje filmova? Ako je odgovor ne, preopruka...mac mini sigurno nije za ovo kaj tebi treba, ali nastavi guglat pa provjeri.

Ono što bi ja napravio...kupio bih pri kupnji novog hardware-a, iste komponente kao i MacBook, i zaradio bih 2.-3.000kn jer je u stolnom izdanju, jer neće biti u komadu - notebook-u, nego u kučištu, i bez monitora i na njega bih stavio OSX86. Zašto? Imao bih isti utjecaj, a driveri te ne bi zezali previše. Problemi ne bi trebali postojati, ako bi onda samo u mrvicama, dovoljnim da prevariš OS da imaš Apple certifikat. Driveri neće stoga biti krekani, kao npr za AMD (iako je i to moguće, kao i za ATI, ma ubiti veliki broj hardware-a je podržan), nego će OS bit slagan. 

P.S. Glavna (s)misao: isprobaj OSX86 na postojećoj konfiguraciji, pa vidi kako radi. Ako će te to iŽivcir-at :D, ponovno razmisli. Ali molim te nemoj vjerovat komercijalnim sranjima. Prije iMac-a, iPhone-a, iPod, nisu bili tako glasni...sada su tek počeli lajati, a OSX ih je samo proslavio dodatno jer masa ljudi ima hrpe bugova sa Vistom. Ja nisam  protiv njih, čak ih cjenim kao ili više od MS-a, jer su napravili da nešto radi savršeno, a to je samo rezultat jer nije otvoreno sa sve, nego samo za specifičan hardware.

Guglaj...i evo nekih dobrih OSX86 stranica:

http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Special:Whatlinkshere/Main_Page

http://www.insanelymac.com/

http://osx86.thefreesuite.com/

uživaj

...nije zlato sve što sja...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

...uz dva pc-a,novija i neloša na kojima radim doma(video obrada),našlo bi se mjesta na stolu i za jedan MacPro....kombinacija je idealno rješenje....

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
branimir kaže...

Mac mini zaboravi. Ima prespori procesor i presporu przilicu. Za 6700 kn dobijes znatno brzi PC a to kod video montaze je dosta bitno. U principu ako ces raditi samo montazu i obradu kolora onda Mac mini bi ti trebao biti OK, ali PC bi bio sjajan. Final cut je super aplikacija, ali ne vidim neku razliku u odnosu na Premiere. OSX je super. 

Moj savjet je kupi PC i dobar 20" monitor. Za 6700 kn kupis ludilo masinu. Kupi i neku karticu tako da imas output na TV.

???
ne vidis neku razliku između FinalCuta i Premiere???? To je ko da kažeš da ne vidiš razliku između Movie Makera i Premiere!!!!!!!!!

17 godina
neaktivan
mac kaže...
branimir kaže...

???
ne vidis neku razliku između FinalCuta i Premiere???? To je ko da kažeš da ne vidiš razliku između Movie Makera i Premiere!!!!!!!!!

Namontirao sam se u FCP i Premiere i starno neke velike razlike nema.

Mogao bi se sloziti sa ovom usporedbom FCP vs. APP. -> link

jesti i spavati
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.4.2008 15:32 (branimir).
17 godina
neaktivan

hmm ajde dobro kad ti tako kazes...

samo ne znam zbog cega onda svi profesionalci i cijeli hollwood je presao na Mac? mogao je montirati jeftinije u Ediusu, Avidu ili nekom drugom profesionalnom alatu...

A Premiere je dobar, ima on dosta opcija ali krajnji export i rendering mu se ne moze mjeriti sa Avidom a kamo li tek sa FinalCutom koju u ovom segmentu trenutno je najbolji program... Npr. reci samo jednu tv kucu koja montira u Premieri? Ili imaju Edius ili Advid...

A filmska montaza najvise je zastupljena na FinalCutu...

17 godina
neaktivan

Popis filmova montiranh sa FCP -> link

Prosireni tekst -> link

Odgovor na zasto se koristi Avid -> link

To da Premiere ima los eksport, i da je filmska montaza najvise zastupljena na FCP...LOL

Popularnost FCPa u Americi postaje razumljiva jer Apple je tamo popularan (pogotovo na fakultetima). Za vrijeme studija, montazu sam ucio na macu, ali kako tada nije postojao FCP radilo se u Premieru. Kada je dosao FCP montaza se pocela predavati na FCP. Mislim da su studenti koji su u ogromnom broju izlazili iz raznih filmskih skola i ostalih fakulteta uvelike pomogli Appleu da u zadnjih 5 godina ugrabi ogroman dio trzista.

Kod nas je drugacije. Mac se dugo iskljucivo povezivao samo sa graficarima (i nesto sitno sa muzicarima). Apple kod nas nema propagandnu masineriju. Ljudi koji danas rade reklame, crtice, filmove odrasli su na PCu, imaju ustimane sisteme i nije im niti na kraj pameti prebaciti se na Mac. 

TV kuce koje montiraju u Premieru - ovo je popis televizija za koje znam da montiraju u premieru - STV, Kanal 5, DUTV... lokalne televizije ... Emisije za koje znam da su montirane u premieru - Po ure torture, Tri kvartaca, ORC... Kod nas puno ljudi radi u Premieru. Znam desetak ljudi sa HRTa, RTLa i Z1 koji rade u fusu i svi koriste Premiere. Uvjeren sam da je kod nas Premiere dosta rasiren. Uostalom studiji Infine i Kenges koriste Adobeove programe za svoje projekte, i mislim da njihovi radovi najbolje svjedoce da je bitna kreativnost i vjestina a ne alat.

Ako pratis DV forume mozes primjetiti da dosta montazera govori da je zapravo svejedno na cemu se montira. Svaki program ima prednosti i mana i na kraju je stvar da radis u programu koji ti najvise lezi. Ja se u potpunosti slazem sa time.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.4.2008 20:41 (branimir).
17 godina
neaktivan

... Da i ja se slazem s tim da svatko radi na programu koji mu najvise lezi.  Meni osobno bolju sliku da FinalCut nego Edius.

hmm a sto se tice montaze u fusu znam da se dosta koristi Premier i vjerujem da je dobar program... Ja nazalost sam radio u crackiranoj verziji pa mi je vjerojatno zbog toga bila nestabilna i rusila se i to me zivciralo...

e da sta se tice televizijskih kuca po statutu HRT MORA radit Avidu i imaju sva Avidova rijesenja montaze, kao i RTL koji takodjer bi po statutu morao montirati sve u Avidu... A sad sta sve rade i di ko montira, ne bi o tome....

Inace dosta sam upucen u to :D

17 godina
neaktivan

Zašto bi netko morao montirati negdje? LOL

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina
neaktivan
Cika Jova Zmaj kaže...

Dapače čini mi se dosta loše, premalo toga ide s OSom iz kutije (Windowsi ga tu daleko šišaju) fleksibilnost je minimalna, a svaka poweruser opcija vrši se iz konzole.

Ovo ne govori netko tko je probao OS X. Definitivno ne.

Po svim usporedbama broja aplikacija os x daleko šiša windowse vistu.

Krenimo samo od softvera za prženje koji je na windowsima praktički neupotrebljiv, a u potpunosti neupotrebljiv kada želiš spržiti bilo kakav image. OSX dolazi sa punom podrškom za prženje. Softver za obradu slika, filmova, mail klijent je neusporedivo bolji od Outlook Expressa...

Fleksibilnost je na maksimumu, konzolu ćeš koristiti samo ako poželiš se spojiti sa ssh na remote server. Inaće samo za ukras.
Niti jedna power user opcija se ne vrši iz konzole. Sve se vrši preko GUI-a, aplikacije iz utility foldera, a ako je potrebna autorizacija, samo je potvrdiš u pop-up-u koji se sam pojavi kada zatreba.
17 godina
Mac ili PC?

ja sam isto razmisljao o Macu vec godinama .. i isto kao i vecina .. sam sebi opravdavao zasto dati 2x vise novca za slicnu stvar

Mac je lijep a OS X dobar .. ali i Win XP je odlican OS .. realno, sta mu fali??

ono sto mi na kraju prevagne nije cijena .. nego software ..

Windoze imaju milijardu programa .. OS X nema! ..

ja radim svasta na pc'u pa sam gledao za sve te programe kako bi ih zamjenio na macu ..

npr. mac nema 1 click free rjesenje za ripanje dvd'a a i druge stvari koje koristim na pc'u mac nema ..

mozete me sada daviti koje su to nije istina ima .. ali nemaaa ..

mac u usa ima smisla .. ali u EU nema!

cak i da kupis iMac i stavis dual boot .. neces imati hardversku slobodu ako ti sutra zatreba ..

Mac je ok .. ali PC je jednostavno bolji i po pitanju cijene i hardvera i softwera .. tomu je doista tako ..

ja bi prvi poletio kupiti nesto sto je lijepo radi sve sto mi treba pa cak i da kosta vise .. ali Mac to nije ..

.ez.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ok prvo pozdrav svima ( čisto da ne uletim pa odmah u rebra ;). Da vam pokušam razbiti neke iluzije koje vidim da se povlače stalno, kao dugogodišnji paralelni korisnik OS X-a i Windowsa

"Mac je lijep a OS X dobar .. ali i Win XP je odlican OS .. realno, sta mu fali??"

Stabilnost? Sigurnost?Trouble free korištenje? Manjak slobodnog vremena koje se mora potrošiti na održavanje sistema raznim antivirus/spyware/malware programima i u krajnjoj linij najveća negativnost tog os-a Registry sistem. Koristim oba sistema i Windowsi rade zadovoljavajuće dobro pod uvijetom da im posvetiš dosta vremena za održavanje sistema, kod OS X-a toga nema odnosno vrijeme za održavanje je višestruko manje, virusa u pravoms smislu riječi za OS X nema, spywarea i samoreplicirajućih napasti isto tako.

"ono sto mi na kraju prevagne nije cijena .. nego software ..

Windoze imaju milijardu programa .. OS X nema! .."

Ako je samo to problem, onda očekujem tvoj skori prelazak na OS X :).

Za praktički svaki segment odnosno doslovce svaki program na Windowsima postoji i njihov Mac OS X ekvivalent, ovo je jednostavno netočno i neinformirano.

Evo preporučam dva članka u kojima jsu objašnjene neke stvari koje vidim da te zbunjuju pa baci pogled

http://www.mackorisnik.com/2007/10/14/najcesce-predrasude-o-macintoshu-i-kako-ih-razbiti/

http://www.mackorisnik.com/2007/12/18/zasto-je-windows-pc-bolji-od-mac-a/

"ja radim svasta na pc'u pa sam gledao za sve te programe kako bi ih zamjenio na macu .."

Očito nisi dovoljno dobro tražio, evo imaš moju pomoć, napiši koji program na Win želiš i pronaći ću ti ekvivalent na OS X-u.

"npr. mac nema 1 click free rjesenje za ripanje dvd'a a i druge stvari koje koristim na pc'u mac nema .."

Na pamet mi padaju barem dvije besplatne i usudio bi se reći bolje alternative na OS X-u , ako te zanima još samo napomeni pa ih pronađem.

Handbrake, MacTheRipper

"Mac je ok .. ali PC je jednostavno bolji i po pitanju cijene i hardvera i softwera .. tomu je doista tako .."

Mora da se šališ, software je u principu jeftiniji i kvalitetniji na OS X-u , a hardware koji se ugrađuje u Macove ( kako koje) su high end komponente koje isto koštaju isto kao i u brand PC računalima. Ovo ti ne stoji.

A bome ni nedostatak HW slobode koju spominješ nije istinita i jednostavno je plod predrasuda. Ja svoje Macove najnormalnije upgradeam kada mi zatreba pa čak i procesor, samo što to zahtjeva malo više skilla nego na PCu i nije za prosječnog korisnika :D. Radili smo nedavno kalkulaciju koštanja, dakle iste komponente od kojih je sastavljen Mac smo slagali i PC, u to smo uključili i cijenu OS-a i svih dodatnih programa koje dolaze sa OS-ovima, i rezultat bi te iznenadio. Mac nikad nije bio jeftnijij nego je sada. Ono što ti uspoređuješ je vjerojatno low end složenac od jeftinih komponenti sa high end Macovima i vjeruj mi performanse nisu ni približno iste. Ako želiš mogu ti pronaći par benchmarka. Eh da i pogodi koji je najbrži MS Vista Laptop po testiranjima PC Worlda - MacBook Pro :D

Eto ako treba razbiti još koju ustaljenu predrasudu prema macovima samo javi :) na usluzi sam.

Pozdrav

17 godina
Bi0 kaže...

Evo preporučam dva članka u kojima jsu objašnjene neke stvari koje vidim da te zbunjuju pa baci pogled

http://www.mackorisnik.com/2007/10/14/najcesce-predrasude-o-macintoshu-i-kako-ih-razbiti/

http://www.mackorisnik.com/2007/12/18/zasto-je-windows-pc-bolji-od-mac-a/

Ček' malo, tko je tu lud? Pa ovo su dva ista teksta, napisana od istog tipa u razmaku od dva mjeseca prošle godine! Čak se i neke slike ponavljaju.

Moram priznati, site izgleda uredno i lijepo, baš kako i treba izgledati jedan site za korisnike Maca. Ipak, ona ilustracija s autima je presmiješna, kao i fotka Mac i PC računala - koliko sam vidio na siteu, iMac ima 8x dvoslojni DVD snimač, ATi HD 2600XT grafičku, pa to se za PC nabavi po smiješnoj cijeni. Pardon, 8x DVD snimač ne mogu naći u trgovinama, snimaju na 12x ili brže. Nadoplate za (bežičnu) periferiju neću niti spominjati...

Istina, postoji i brži (16x) snimač na MacProu. ali tada to više nije ona ista slika sa tankim računalom u ekranu, zar ne? ;)
Osim toga, dodatno plaćati za nekakvu PC kompatibilnost i to navoditi kao moguću opciju mi je malo smiješno, obzirom da ti to za PC ne treba, niti možeš nabaviti.

Sve one opaske u principu stoje osim što, ako ne želim (ili nemam vremena) sam slagati PC, mogu ga kupiti već složenog. Zašto ne? Ili od DELLA, HP-a, IBM-a, koji će me također doći skuplje nego lokalni PC složenac, ali će i raditi pouzdanije. Ako nešto pođe po zlu, postoji legalan softver za vraćanje sistema i sl., koji se isporučuje zajedno s računalom.

Nelegalan sofver je  nelegalan i na PC-u i na Macu. No, ako vi dečki kažete da je legalni softver za Mac jeftiniji nego za PC:

Koliko ja vidim, cijene su iste, osim ako program niti ne postoji za Mac platformu. Mislim da je dosta, rekao mi je lebo (na jednoj drugoj temi) da previše pišem...

EDIT: Pardon Luka, tek mi je sad lupilo u glavu provjeriti tko je to napisao citirani post i, koliko shvaćam prema opisu u profilu, autor posta i članaka na www.mackorisnik.com su jedna te ista osoba. Svoj post bi započeo u malo pristojnijem tonu da sam to odmah primijetio.
Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.6.2008 23:34 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Kad je govorio o jeftinijem softveru govorio je o Appleovom Pro softveru koji radi samo na Macu i koji je jako povoljan kad se uspoređuje sa konkurencijom jer njime Apple privlači ljude na svoju platformu. Pogledaj samo cijene Apertura, Logica i Final Cuta.

U iMac se trenutno može staviti i NVIDIA GeForce 8800 GS sa 512MB a uspoređivati kompove se brzinom pržilice mi je smišno, kad se kod Maca primarno radi o tome da ta računala još jedina na tržištu imaju OS rađen samo za njih i to vridi tih 10% više para jer ih to čini puuuuuuuno stabilnijima i bržima za rad.

A Windoze ponekad znaju izluditi i Billa moš pročitat ode:

http://gizmodo.com/5019516/classic-clips-bill-gates-chews-out-microsoft-over-xp

Mislim da su windowsi ludnica i vrhunski uradak pošto uspijevaju pogoniti toliko različitog hardvera u svim mogućim kombinacijama al to sve ima svoju cijenu a nju vidiš kad pređeš na Mac i vidiš da to sve može i brže i glađe u bez stresa i miljun pitanja.

Nerazumin šta si mislija kad si reka da treba dodatno plaćati za PC kompatibilnost?

http://www.youtube.com/watch?v=upzKj-1HaKw

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
dgigibao kaže...

U iMac se trenutno može staviti i NVIDIA GeForce 8800 GS sa 512MB a uspoređivati kompove se brzinom pržilice mi je smišno, kad se kod Maca primarno radi o tome da ta računala još jedina na tržištu imaju OS rađen samo za njih i to vridi tih 10% više para jer ih to čini puuuuuuuno stabilnijima i bržima za rad.

Ma di se moze u imac staviti nova kartica.... vjerojatno si mislio macpro
jesti i spavati
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

kad kupuješ iMac 24" možeš ga naručiti sa tom karticom

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Novi iMacovi dolaze sa Radeon  HD2400 XT u najslabijim, 2600 Pro u srednjim i   NVIDIA GeForce 8800 GS u najjačim modelima. Radi se o MXM PCI Express  karticama, rađenim za  prijenosnike i mogu se mjenjati ( ne radi se o generičkim HGSPOT varijantama) .Što se tiče bežičnih periferija (koje su puno lošije riješenje od recimo Logitech MX serije) tu se slažem, kod optičkog pogona mislim da je usporedba

malo prebanalna al ajde.

Što se tiče software-a to se misli na ovo, iako nije baš za usporedbu al ajde či

sto radi ilustracije

Windows Vista Ultimate : 1500 kn

Mac OS X Leopard : 999 kkn 

Microsoft Office 2007 retail -  2919 kniWork 08 retail - 638 knMIcrosoft Office 2008 for Mac - 2504 kn

Adobe CS 3 Design Premium Win IE, Retail 18999 kn

Adobe CS 3 Design premium for Mac  16.199 kn

U principu radi se o jeftinijem softwareu velikih firmi, a da ne pričam o aposlutno fenomenalnom besplatnom softveru malih development studija poput quicksilvera, skitcha itd koji ne postoje na Win platformi...  i hrpom shareware programa koji kvalitetom šiju velike developement studije.. iskreno meni je žao ne platiti 5-10-15 $ za kvalitetne programe.
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Neznam odakle ti to al Adobe softver ima istu cijenu i za Mac i za Win - to ti je 100% sigurno

A  Vista Ultimate retail koša 3.582 KN

Najjaču grafičku karticu možeš nadoplatiti i za 2.8GHzni iMac ne samo 3.06GHZni

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2008 12:06 (dgigibao).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Ja sam velik ljubitelj Apple-a ali još nisam kupio nikakav njihov hardver. Najviše me privukao njihov OS. Mislim da bi si ljudi kupovali Mac računala da su po američkim cijenama.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Vista Ultimate se može od Microsofta kupiti za 199$ odnosno 950 kuna. Instalirao sam Vistu Ultimate na svom računalu bez serijskog broja. Prošao je trial od 30 dana. Čisto bez veze sam otišao na stranice Microsofta da vidim što će mi reći za Genuine. Naravno pisalo je da nije genuine i ponudili su mi nekoliko opcija kako to riješiti. Jedna od verzija je bila i da kupim licencu od njih za 199$, bez potrebe reinstalacije Viste.

Inače Vista Ultimate retail košta   2.759 kn. http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=025556

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2008 13:07 (klimama).
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

to je cijena jedne licence upgradea na Vistu Ultimate

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nije upgrade sa XP-a, nego s piratske Viste.

17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Nakon mjesec dana korištenja Leoparda na iMacu 20" eto moj feedback.

Vistu sam koristio od prve bete do tada, XP od kada je izašao pa do Viste.

Zaključak: Mac OS X je neusporedivo brži u radu, programi se ne brejkaju, nema čekanja tj zagušenja u sistemu niti nakon što sam instalirao 70 Gb programa.

Da, 70 Gb! Vista mi je pod tom količinom programa bila u potpunosti neupotrebljiva.

Leopard mi se i dalje boota 20 sekundi, dok je kod Viste to prešlo na nekih 4-5 minuta.

Neki dan sam postavio Vistu Ultimate na iMac pod dual-boot. Ne da je na istom hardveru sa 3 Gb rama sporija već kao da je invalidna. Plus što mi dnevno povečava svoju particiju za par Gb (njegov "pametni" restore-backup i indexi)

Sleep na leopardu radi milina, uopće ne trebam nikad gasit računalo. U sleep odlazi za 3-4 sekunde i svaki put se za isto vrijeme digne kao da se ništa nije desilo, windowsi nikada nisu dobro radili sa Sleepom.

Kompjuter mi se također puno manje zagrijava na Mac OS X nego na Visti, upotreba resursa je također višestruko niža.

Prelazak sa windowsa na Mac mi je samo u jednoj stvari bio naporan a to je tipkovnica. Posve drugačiji raspored svih tipaka osim abecede (a i kod nje je y i z invertan).

Sve drugo je jedan veliki preporod, žao mi je samo što to nisam napravio prije.

Mac ima bezbroj simpatičnih sitnica koje svakodnevni život tj rad na računalu čine užitkom, poput  palit i gasit komp iz kreveta preko daljinskog,  mijenjat radio postaje sa iTunesa i sl.

Osvrnut ću se nakratko i na poslovne korisnike, Microsoft Office 2008, točnije njegov Entourage (Outlook) je dosta kvalitetniji od verzije koju Microsoft distribuira za windowse. Pogledamo li samo Office 2007 tj Outlook sa 2.000 mailova je neupotrebljivo spor, dok pod istim opterečenjem Entourage radi kao da je prazan. Osim toga, verzija za Mac sadrži i News Group reader koji windows verzija nema.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2008 18:42 (Inari).

0 0 hvala 0
17 godina
dgigibao kaže...

Nerazumin šta si mislija kad si reka da treba dodatno plaćati za PC kompatibilnost?

Kad odeš na www.apple.hr kupiti neki Mac, nudi ti na izbor Parallels desktop i kombinaciju WinXP + Parallels za neku cifru.
Ovo postoji isključivo da bi privuklo korisnike PC-a koji nemaju alternativu softveru (s PC-a) na Mac-u, nema druge namjene. Što je i logično, obzirom na tržišnu zastupljenost oba sustava i nije problem samo po sebi (dapače, pametan potez), ali je dodatni trošak za PC-aša koji je baš u takvoj situaciji, a možda bi želio prijeći na Mac platformu.

Bi0 kaže...
..., kod optičkog pogona mislim da je usporedba malo prebanalna al ajde.

Nije poanta u brzini prženja, već u ilustracijama koje su stavljene na stranicu, ne s namjerom da dokažu poantu, već da zadovolje niske strasti postojećih korisnika Maca - fotka iz profila iMaca koji ima tri žice (iskreno, čudi me da nije bežična periferija, to bi samo dodatno naglasilo razliku, no valjda je fotka stara) i to bijele, nasuprot fotke DELL računala s crnim žicama koje vire iz midi tower kućišta i još su prikladno namotane iza monitora. Ili Win automobil smeđe boje, ne radi, a vozač se zbunjeno češka po glavi nasuprot bijelo-plavom uglancanom automobilu sa zadovoljnim vozačem sa strane i ON/OFF prekidačem na motoru.

Ovo je sve OK, uzevši u obzir profil stranica na kojima se pojavljuju, ali se nimalo ne razlikuje od stoiprve reklame za neki novi/stari deterdžent, što je IMHO suvišno u temi koja bi trebala racionalno govoriti o prednostima i manama računalnih platformi. Jednostavno, takvoj stranici više ne vjerujem, a dodatne motive su mi dale i činjenica da su stavljena dva linka na praktično iste stranice od jednog autora, postavljene s dva mjeseca razmaka - ovo mi samo govori koliko na stranicama manjka sadržaja...

A tek dio teksta u kojemu se spominju igre?!

... Te dileme sam se riješio tako što sam odlučio svoje gaming potrebe zadovoljiti na nekoj od konzola, doduše još uvijek povremeno zavrtim neki od malobrojnih naslova dostupnih za Mac ali sve više i više se
konzolama.
Ako je rješenje problema nedostataka igara za Mac to da se ne igraju igre, nego da se za to koristi neka druga platforma (spominju se konzole, ali one ne nude neke naslove koje se može kvalitetno iskusiti samo na PC-u), zapravo je svaki dalji komentar suvišan.

U globalu, nisam protiv Maca niti mislim da je loša platforma, dapače. Lijepog je izgleda, vjerujem da se posao može na njemu dobro napraviti (inače valjda ne bi imao niti jednog korisnika =), koliko sam čitao tih je, cijenu ne smatram bitnom jer na računalo ionako gledam kao alat, sukladno tome ne igram se na računalu pretjerano puno...
Ono što me ipak muči je jedno iskustvo, kada sam neke podatke prebacio sa OSX-a na svoj USB stick; nakon što sam ga uštekao u PC, imao sam što vidjeti - bio je pun raznoraznog smeća, skrivenih datoteka, koje iz OSX-a nisu vidljive. Hvala, ali ne treba netko za mene odraditi posao, želim znati točno što mi se događa na računalu, bez da sustav bude pretjerano pametan za mene. No, to su valjda i neke temeljne razlike koje mene čine osobom neprikladnom za Mac. Nekom drugom je vjerojatno upravo to najbolja stvar na svijetu.
Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2008 21:30 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

rad na macu je užitak, jedino što su ti ruke malo vezane ako želiš tweakati i customizirati sustav

isto tako, bezveze je što postoji jako mali izbor glazbenih i video playera - uz DRM bloatware zvan itunes postoji još nekoliko playera, ali niti jedan nije full featured. da ne pričam o "out of the box" podršci za MTP (svi full featured playeri koji nisu ipod prebacuju mjuzu sa kompa na player tim protokolom - meni je osobno najdraži obični USB mass storage, ali MTP ima svojih prednosti) koja je non existing

sa tehničke strane, sve je to dobro zamišljeno i izvedeno - tu je kernel koji je hibrid macha i BSDa, odlični grafički sustav baziran na OpenGL bačen gore, i sve to začinjeno odličnim isprepletanjem i međusobnom suradnjom više aplikacija koje dolaze sa samim OS. jedino je HFS filesystem koji je malko zaostao, ali Snow Leopard će podržavati ZFS koji je IMHO uz ReiserFS najnapredniji FS današnjice

ono kod čega skidam kapu Appleu je i korištenje Open Sourcea koji (doduše ne dovoljno) u određenoj mjeri vraća communityu - svaki put kad printam preko CUPSa kažem hvala Apple što ga niste zatvorili

ljudi još uvijek ne posvećuju dosta pozornosti Linuxu koji je postao jako user friendly u odnosu na prije - distribucije poput Ubuntua su za kućnog korisnika odličan izbor - najstabilniji od desktop rješenja, fantastična kompatibilnost sa hardverom out of the box, relativno mali hardverski zahtjevi u odnosu na konkurenciju, ogroman bundle aplikacija - preko uredskih, grafičkih, multimedijskih, manje zahtjevnih igara + sve ono što bude u repozitorijima

ako je netko usko vezan poslom uz Mac, nema mu druge nego ispljunuti novce

ali ako netko ima određenu razinu znanja o kompjuterima i treba mu stabilno virus/spyware free rješenje za uredski posao, slušanje mjuze, gledanje filmova, povremeno uređivanje slika ili videa i surfanje po netu za dosta manje novaca dobit će savršeno uporabljivo računalo

preporučam rješenje WinXP & Ubuntu dual boot - XP za igre, Ubuntu za sve ostalo Smijeh

Tko pod drugim jamu, ja mu mamu.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
dgigibao kaže...

Kad odeš na www.apple.hr kupiti neki Mac, nudi ti na izbor Parallels desktop i kombinaciju WinXP + Parallels za neku cifru.
Ovo postoji isključivo da bi privuklo korisnike PC-a koji nemaju alternativu softveru (s PC-a) na Mac-u, nema druge namjene. Što je i logično, obzirom na tržišnu zastupljenost oba sustava i nije problem samo po sebi (dapače, pametan potez), ali je dodatni trošak za PC-aša koji je baš u takvoj situaciji, a možda bi želio prijeći na Mac platformu.

Parallelsi su jedan od softvera za Virtualnu mašinu koji ti omogučuju podizanje bilo kojeg Windowsa i Linuxa unutar OSX i direktno otvaranje fileova iz OSX u aplikacijama u Windowsima. Šta je cool jer ljudi ne žele izlaziti iz OSX okuženja.
No uz Leopard besplatno dolazi  Boot Camp sa svim driverima potrebnim za Windowse i kratki wizardom za stvaranje particije i jednostavno snimanje Windoza. Tako da nemoraš dodatno plaćati nikakvu PC kompatiblinost kako si ti to nazvano iako je Mac savršeno kompatibilian sa Windows svijetom.

Ostatak posta je tvoj stav i to cijenim, ne želiš da ti OS stvara red i okruženje želiš si ga sam stvoriti i trošit vrime na stvari koji ti može i tehnologija raditi, no ko te to veseli super za tebe.Namigiva
17 godina
dgigibao kaže...
Parallelsi su jedan od softvera za Virtualnu mašinu koji ti omogučuju podizanje bilo kojeg Windowsa i Linuxa unutar OSX i direktno otvaranje fileova iz OSX u aplikacijama u Windowsima. Šta je cool jer ljudi ne žele izlaziti iz OSX okuženja.
No uz Leopard besplatno dolazi  Boot Camp sa svim driverima potrebnim za Windowse i kratki wizardom za stvaranje particije i jednostavno snimanje Windoza. Tako da nemoraš dodatno plaćati nikakvu PC kompatiblinost kako si ti to nazvano iako je Mac savršeno kompatibilian sa Windows svijetom.

Ostatak posta je tvoj stav i to cijenim, ne želiš da ti OS stvara red i okruženje želiš si ga sam stvoriti i trošit vrime na stvari koji ti može i tehnologija raditi, no ko te to veseli super za tebe.Namigiva
Ma znam ja da su Parallelsi softver za virtualizaciju. Znam i da ih ima jako dobrih besplatnih za Win i Linux (npr. Sun xVM VirtualBox) ili skupih (VMWare). Ali nećeš uz kupovinu PC-a s Windowsima nigdje naići na 'usputnu' ponudu softvera za virtualizaciju. Za Mac hoćeš. Također, nije isto imati dual boot sustav i paralelno raditi u dvije aplikacije - onaj kome to treba neće biti baš sretan što ima Boot Camp, nego će morati nadoplatiti za virtualizacijski softver. Istina, malo sam nespretno to nazvao kompatibilnošću, ali nisam se mogao sjetiti boljeg naziva za 'to', kao što niti sada ne mogu.

Ovo sa mojim stavom možeš i tako tumačiti, iako na to osobno gledam na način tko ima kontrolu - računalo ili ja? Kada mi računalo sprema po sticku stvari o kojima ne znam ništa i još ih sakrije, moram priznati da mi to nije ugodan osjećaj. Na piceku mogu točno namjestiti što želim da računalo radi za mene, kada i kako. Iako nisam probao, čitam ovdje na Forumu kako Vista ima jednake aspiracije, niti to mi se ne sviđa (i još neke stvari kod Viste, ali to sada nije tema).
Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
Znam i da ih ima jako dobrih besplatnih za Win i Linux (npr. Sun xVM VirtualBox) ili skupih (VMWare).

VMware Fusion 1.1 (for Mac OS X)
$79.99 

Ak je to skupo...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice