Mac ili PC? zaključana tema

poruka: 362
|
čitano: 96.043
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Mac ili PC?
dgigibao kaže...

Po javnom.hr je i vijest o MacBook Weeelu sa Onion Newsa istina.

A po vama je Griffinov stalak Appleov proizvod.

I onda mi vi recite da niste nepismeni.

Malo da nadodam o novinarima... Evo CNN World Sport Report, kojeg nisam čuo da je riječi rekao o utakmicama svjetskog rukumetnog prvenstva, izvještava koji broj dresa traže Drpići. 
Ne slušajte novinare... (prepisuju sa Fejsa - rekao bi Zli Luđak).
Dell XPS M1330
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2009 23:15 (shkval).
17 godina
Bugovac kaže...
shkval kaže...
Bugovac kaže...
  Ja sam ljetos složio konfiguraciju za oko 8k kuna sa monitorom koja je debelo bolja u performansama od bilo kojeg iMac-a (sad ne govorim o Mac PRO) čije se cijene kreću od 8.5k kuna pa čak do 20k ovisno o ponudi.
To je paušalna ocjena. Trebaš usporediti isti softver na istom hardveru (od OS-a, pa dalje).

Možeš probati na Mac-u i PCu iste cijene pokrenuti istu verziju nekog programa. Matlab je zgodan je mu možeš zadati da ti ispiše vrijeme za koje je nešto proračunao. Naravno da to nije 100% realno jer su različiti OS-ovi, ali ipak može dati neku sliku vezano za brzinu kombinacije hardver+softver, iste cijene.

Nakon toga donesi neki sud o performansama (ili napiši odakle ti podatak koji si naveo).

Ajd recimo pogledaj na Apple Hrvatska imaš iMac sa 24'' ekranom sa Core2Duo na 2.8Ghz, 2 GB 800 DDR2 i grafičkom HD 2600 PRO sa 256MB rama. Sad ti meni reci kojom se to čarolijom može mjerit sa Quad-om q9450, radeon hd4870, 4 GB 800 DDR2 sa 512MB. A i prostora je na ovom Mac-u manje 320GB naprema 640 kod mene. A cijena mu je oko 13.5k bez dodataka (tipkovnica ...) a ovdje ako uračunam svu periferiju prelazi jedva 9k (gore sam napisao 8 jer nisam svu periferiju uračunao).

E da ovo je možda malo glupo pitanje al jel postoji MATLAB za OS X. Mislim godinama ga za win koristim ali nisam razmišljao o drugim OS-ovima.
  Prvo - Matlab ima i za win i mac i linux.

Drugo - vrlo korisna funkcija na Mac je exposee (ili tako nekako). Prikaže ti sve trenutno otvorene prozore umanjeno, tako da se vrlo brzo 'prebaciš' na onaj koji tražiš (nešto kao kad sa alt+tab na win vidiš ikone otvorenih aplikacija, ili na visti vidiš prozore 'onako u perspektivi jedan iza drugog'- ne znam kako se zove funkcija).
Pazi sad: tip ima MacBook i otvorenih cca 40 prozora. Klik - i trenutno vidi sve prozore umanjene (manje od sekunde, tj. stvarno TRENUTNO).
Ja sam probao naći sličan softver za xp. Ima ih dosta. Najbržem je trebalo 2-3 sekunde da otvori 2 aktivna prozora na desktop PC od cca 15000kn (bez monitora). 

Hoću reći da je brzina relativna stvar. Npr. Atari ST mi je brže izvodio Fortran programe (iste) nego 486. 
Dell XPS M1330
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2009 23:11 (shkval).
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Samo mala napomena, to s otvaranjem svih prozora umanjenih postoji na linuxu od prve verzije compiza. Radi brzo, izgleda ljepše nego na Macu (compiz može primjenit kakav efekt ako vam je baš gušt) i potpuno je nepotrebno-nepraktično. O tome svijedoći činjenica da više po defaultu nije uključeno.

Why so serious???

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
shkval kaže...

Drugo - vrlo korisna funkcija na Mac je exposee (ili tako nekako). Prikaže ti sve trenutno otvorene prozore umanjeno, tako da se vrlo brzo 'prebaciš' na onaj koji tražiš (nešto kao kad sa alt+tab na win vidiš ikone otvorenih aplikacija, ili na visti vidiš prozore 'onako u perspektivi jedan iza drugog'- ne znam kako se zove funkcija).
Pazi sad: tip ima MacBook i otvorenih cca 40 prozora. Klik - i trenutno vidi sve prozore umanjene (manje od sekunde, tj. stvarno TRENUTNO).
Ja sam probao naći sličan softver za xp. Ima ih dosta. Najbržem je trebalo 2-3 sekunde da otvori 2 aktivna prozora na desktop PC od cca 15000kn (bez monitora). 

Hoću reći da je brzina relativna stvar. Npr. Atari ST mi je brže izvodio Fortran programe (iste) nego 486. 
 Za linux sam znao da ima. Sad mi je i logično kad razmislim da ima za Mac OS X ipak je on unix derivat.

Za ovo drugo imaš pravo nekad je stvar i implementacije ne samo hardvera ali opet softverska riješenja imaju ograničen prostor za manevar jer ti dobrim kodiranjem možeš stvari ubrzat al ne možeš protiv hardvera Osmijeh. Sve u svemu trebalo bi se probat. Što se mene tiče od Apple-a bi eventualno uzeo neki MacBook jer za laptop ne tražim neke performanse već prenosivost i izdržljivo kućište tako da bi mi najjeftiniji MacBook bio dovoljan, ali teško da bi se ikad odlučio ua iMac za kojeg nisam uvjeren da mi daje dovoljan omjer uloženo - dobiveno što zahtijevam od stolnog računala dok mi je Mac PRO za mene preskup a ujedno i overkill sa onim xeonima i svašta. Ne treba mi tolika snaga.
17 godina
Cika Jova Zmaj kaže...

Samo mala napomena, to s otvaranjem svih prozora umanjenih postoji na linuxu od prve verzije compiza. Radi brzo, izgleda ljepše nego na Macu (compiz može primjenit kakav efekt ako vam je baš gušt) i potpuno je nepotrebno-nepraktično. O tome svijedoći činjenica da više po defaultu nije uključeno.

Kad Matlab otvori 30-40 prozora rezultata proračuna (dijagrama) vrlo je korisno.

Compiz na linuxu radi brzo - istina. Samo se zna srušit - često (Suse 10.3, laptop iz potpisa, why o why?). Mac - nisam vidio da exposee ne radi (ili da radi sporo ili da se ruši). 
Dell XPS M1330
17 godina
Bugovac kaže...
shkval kaže...

Za linux sam znao da ima. Sad mi je i logično kad razmislim da ima za Mac OS X ipak je on unix derivat.

Za ovo drugo imaš pravo nekad je stvar i implementacije ne samo hardvera ali opet softverska riješenja imaju ograničen prostor za manevar jer ti dobrim kodiranjem možeš stvari ubrzat al ne možeš protiv hardvera Osmijeh. Sve u svemu trebalo bi se probat. Što se mene tiče od Apple-a bi eventualno uzeo neki MacBook jer za laptop ne tražim neke performanse već prenosivost i izdržljivo kućište tako da bi mi najjeftiniji MacBook bio dovoljan, ali teško da bi se ikad odlučio ua iMac za kojeg nisam uvjeren da mi daje dovoljan omjer uloženo - dobiveno što zahtijevam od stolnog računala dok mi je Mac PRO za mene preskup a ujedno i overkill sa onim xeonima i svašta. Ne treba mi tolika snaga.
  Da nije sve u hardveru svjedoči i najava (a vidit ćemo kako će stvarno i biti) da će Windowsi 7 radit brže od Viste na istom hardveru. I want to belive - rekao bi pak agent Mulder.
Dell XPS M1330
17 godina
neaktivan
shkval kaže...
  Da nije sve u hardveru svjedoči i najava (a vidit ćemo kako će stvarno i biti) da će Windowsi 7 radit brže od Viste na istom hardveru. I want to belive - rekao bi pak agent Mulder.
 Sedmica sad kao beta radi nešto brže od Viste. Imao sam priliku testirati betu ono standardni testovi prijenos podataka izvođenje programa startup ...
Doduše nisam pokušao na nešto slabijoj konfi nego na ovoj svojoj tako da razlika nije velika ali je dovoljno primjetna. Za detalje ću pričekati punu verziju jer nemam sad vremena prčkat po beti.
17 godina
neaktivan
Alex55 kaže...

Ej!!! Ljudi... Što se tiče onih komponenti... To sam uzeo iz iMaca 20"!!!

Nema matične, web kamere, mikrofona i bežične kartice, te ne procijenjivog kučišta...

A gle neznam šta da ti kažem čini mi se malo previše. A i u oči bode samo 1 GB rama.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
shkval kaže...
Cika Jova Zmaj kaže...

Kad Matlab otvori 30-40 prozora rezultata proračuna (dijagrama) vrlo je korisno.

Compiz na linuxu radi brzo - istina. Samo se zna srušit - često (Suse 10.3, laptop iz potpisa, why o why?). Mac - nisam vidio da exposee ne radi (ili da radi sporo ili da se ruši). 
 A da uzmeš neku noviju distribuciju Linuxa, a ne to prastaro? openSuse 11.1 ima najbolju implementaciju KDEa 4.2. Eh da, Compiz Fusion u to vrijeme je bio u verziji 0.5.2(ili 0.5.7) što je prastaro. Daješ komentare bazirane na starim proizvodima...
Gentoo user. :')
17 godina
Tux Slave kaže...
shkval kaže...
  A da uzmeš neku noviju distribuciju Linuxa, a ne to prastaro? openSuse 11.1 ima najbolju implementaciju KDEa 4.2. Eh da, Compiz Fusion u to vrijeme je bio u verziji 0.5.2(ili 0.5.7) što je prastaro. Daješ komentare bazirane na starim proizvodima...
  Niks ba! Sad kako je (na 10.3) rade mi svi kikiriki programi. Ne diraj dok radi!

P.S. Nemam ja ništa protiv linuxa. Dapače. Win ne bih ni koristio da na linuxu imam sve aplikacije koje mi trebaju. Kako sam u fazi učenja Latexa uskoro će biti bye-bye win. 
Dell XPS M1330
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2009 23:51 (shkval).
17 godina
neaktivan
shkval kaže...
  Niks ba! Sad kako je (na 10.3) rade mi svi kikiriki programi. Ne diraj dok radi!

P.S. Nemam ja ništa protiv linuxa. Dapače. Win ne bih ni koristio da na linuxu imam sve aplikacije koje mi trebaju. Kako sam u fazi učenja Latexa uskoro će biti bye-bye win. 
 Hahahaha, slično i ja radim, spašava me samo što Ubuntu ima autoupdate na novu verziju. Mislim da ovaj stoji od UE 1.4 ili tako nešto (ubuntu 7.04), dosadilo mi to što sam na Susi uvijek bio pokusni kunić (apsolutno ništa nije gotovo, i sve se raspada dok ne nađeš verziju programa koja ti radi)
Why so serious???
17 godina
Mac ili PC?

Ima li neka tema na forumu za one što ne vole windowse? Da se prebacim tamo.

Autoru preporučam sve samo ne win.

Over and out.

Dell XPS M1330
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
shkval kaže...

Over and out.

a nu kazimi jedan bolji i stabilniji i programima raznovrsniji O.s od win XP Belji se
MB-Gigabyte-EP35-DS3P-Q9450 4×2.66-Crosair Dominator 4×1GB DDR-2,1066Mhz-HDD-2×SAGATE 31000340as 2×1-TB-plus vanjski hd Maxstor-500gb NVIDIJA GF 8800 Gts 512-Thermaltake W0131R,850W-Samsung T220P 1920×1200,ful HD Revoltec tipkovnica miš-Predator gejmer laser 3300dpi kućište HELLGATE-3000
17 godina
neaktivan
giga kaže...
shkval kaže...

Over and out.

a nu kazimi jedan bolji i stabilniji i programima raznovrsniji O.s od win XP Belji se
 Bolji(subjektivno) i stabilniji - Linux, OS X, Solaris, sve-osim-wina
Raznovrsniji - Win i ništa drugo.
Gentoo user. :')
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
Prvo, Win Server 2008 je pisan od nule, Vista je pisana na temelju tog koda.
 Ovo naprosto nije istina. Vista (a ni Win server 2008) nisu pisani od nule, nego se većim djelom oslanjaju na NT arhitekturu. Ali to je najmanje važno u ovom topicu.

Ja glasam da moderatori zaključaju ovaj topic, jer je poster dobio odgovor i da se završi ova debilna rasprava.
17 godina
Sain kaže...
Veliki Brat kaže...
Prvo, Win Server 2008 je pisan od nule, Vista je pisana na temelju tog koda.
 Ovo naprosto nije istina. Vista (a ni Win server 2008) nisu pisani od nule, nego se većim djelom oslanjaju na NT arhitekturu. Ali to je najmanje važno u ovom topicu.

Ja glasam da moderatori zaključaju ovaj topic, jer je poster dobio odgovor i da se završi ova debilna rasprava.
OK, ako već želiš cjepidlačiti - OSX je preuzeo dio koda od OSa iz 60-tih godina, dok je Vista preuzela dio koda od OSa iz 90-tih. Happy now?

Kako je tako jednostavno promašiti poantu? NT je kvalitetan, bio je kvalitetan 90-tih, kvalitetan je i danas. UNIX je bio kvalitetan 60-tih, kvalitetan je i danas (zajedno sa svojim derivatima). Kakve veze ima na temelju čega je što nastalo, zar stvarno nije moguće procijeniti kvalitetu nečega temeljem onoga što usporedno nudi DANAS? Svaka platforma ima svoje mane i svoje mušice, svaka ima svoje prednosti. Jedino OSX ima samo mane. BUHAHAHAHA!!!! Smijeh

Šalu na stranu, koga briga za postera više? Pa tema je odavno nadrasla okvire njegovog pitanja, samo ime teme uopće ne ograničava bilo koga od nas da se nađe zaključak -  svatko ima svog favorita i svoje argumente. Demokracija na djelu.
Pazi, gledam te!
17 godina
Mac ili PC?

60. tih? znaci unix je radio na takoreci elektronskim cijevima i slicno... ne bauljaj...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

60. tih? znaci unix je radio na takoreci elektronskim cijevima i slicno... ne bauljaj...

Evo vam jedan timeline od unixa.
17 godina
tnakir kaže...

Da, zanimljivo, nije li?
Naravno da karikiram, i naravno da je napredovao od tada, ali to ti je to. No, da bi znao taj podatak, moraš poznavati malo (računalne) povijesti i općenito znati o čemu pričaš. Zato je ekstraturboglup argument kada netko kaže da je NT zastario u odnosu na OSX. No niti to nije bitno, jer 'zastarjelost' (ma što bi trebala značiti u kontekstu OS-a) nema veze s godinama, već s načinom na koji se OS koristi i što ti daje zauzvrat - ono što je naxeem pokušao reći, a što su  neki shvatili potpuno krivo. No dobro, da sada ne guram njemu riječi u usta...

Zanimljivo je da se čitava rasprava nikada niti nije vodila na temu je li Mac (i OSX u paketu) bolji od PC-a (i pripadajućih Windowsa, većinom) ili pravilnije, koja platforma je bolja u kojim situacijama. Radije se sve svelo na to je li Mac (i OSX u paketu) najbolje računalo na svijetu. Simpatično, zar ne - naslov teme je Mac ili PC, a rasprava ne krene u smjeru argumentiranja jedne i druge opcije i ćao đaci, već se mora uzdizati Mac u nebesa govoreći da su Prozori ne-stajliš, i da je OSX bogomdan. Sve je to OK unutar tvoja četiri zida, ali kada napišeš glupost na nekom javnom forumu, očekuj da će te urokljivo oko pronaći i prozrijeti. =)
Pazi, gledam te!
17 godina
Mac ili PC?

Veliki brate nas par smo dali konkretne prednosti i mane vezane Mac i PC... stvar je u tome sta neki ljudi velicaju Maca i OSX a ni sami neznaju zasto.... argument je "jer je bolji"... nas par smo dali konkretne argumente za i protiv

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Ja sam se ranije povukao iz rasprave vidjevši da zapravo uopće nije bitno koji sustav je i zbog čega bolji, nego je jednostavno problem u meni - nisam dovoljno cool za OSX.

LOL @ http://www.youtube.com/watch?v=Y_uCjnuY9D4
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Na Mac instaliraj Windows i sve cool...

Tikviči vladaju svijetom!

0 0 hvala 0
17 godina
naxeem kaže...

Ja sam se ranije povukao iz rasprave vidjevši da zapravo uopće nije bitno koji sustav je i zbog čega bolji, nego je jednostavno problem u meni - nisam dovoljno cool za OSX.

Jep ja isto tako jer koliko vidim (po komentarima "stručnjaka" koji koriste OSX), OSX je toliko savršen da samo pucketaš prstićima i sve radi super, kao podmazano, koji windowsi, pih...
"Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way." Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.2.2009 9:57 (dado2202).
17 godina
naxeem kaže...

Naxeem... koliko ja vidim ovdje uvjek protestiraju manjine i pokusavaju dokazat da je ta njihova manjina bolja od svih nas ostalih (spominjem linuxase, macovce koji skoro pa nozeve ne vade i krecu u sveti rat protiv Microsofta ko da im je obitelj pobio). To me zapravo podsjeca na druge manjine kao sto so homoseksualci i feministkinje koji non stop imaju neke prosvjede, kontre i slicno, a zapravo taj kompletan pokret biva popracen podsmjehom, izrugivanjem i premlacivanjem. Steta sta ne mozes na forumu opalit virtualni samar... nekima bi stvarno trebao... E i da... nisam ni ja dovoljno cool... ja sam jednostavno praktican. Zato i koristim Win i MS solucije.

Pozz
I'm going woo woo
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

ja sam tolko cool da niti ne trebam OS dok sam za racunalom \m/

Bessie Braddock: Winston, your drunk! Churchill: Bessie, your ugly, and tomorrow morning I shall be sober
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
naxeem kaže...

Naxeem... koliko ja vidim ovdje uvjek protestiraju manjine i pokusavaju dokazat da je ta njihova manjina bolja od svih nas ostalih (spominjem linuxase, macovce koji skoro pa nozeve ne vade i krecu u sveti rat protiv Microsofta ko da im je obitelj pobio). To me zapravo podsjeca na druge manjine kao sto so homoseksualci i feministkinje koji non stop imaju neke prosvjede, kontre i slicno, a zapravo taj kompletan pokret biva popracen podsmjehom, izrugivanjem i premlacivanjem. Steta sta ne mozes na forumu opalit virtualni samar... nekima bi stvarno trebao... E i da... nisam ni ja dovoljno cool... ja sam jednostavno praktican. Zato i koristim Win i MS solucije.

Pozz
 Napokon nešto pozitivno u ovoj temi moderator je napokon svatija da nije cool Smijeh

Al tnakirov stav je nešto najgadljivije što sam pročitao. Sve što mu je različito i strano po njemu je krivo. Kladim se da sluša Thompsona. Smijeh
http://www.metacafe.com/watch/1972097/how_to_behave_on_a_forum/
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.2.2009 13:15 (dgigibao).
17 godina
neaktivan

Svi smo mi Naxeem..   samo, ja sam ipak cool, zato ne visim non stop po forumu nego imam život.. i iphone i macbook..

Odabrao Đelo Hadžiselimović, preveo Saša Kolka. tekst čitao Miljenko Kokot..
17 godina
neaktivan
ferovca1 kaže...

imam život..

koga briga?
Only God (& mod) can judge me
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

O svasta, j*** ja sebe ako ja nebi ovu temu odavno zakljucao!!! ...Mi kao neka djeca, poklali bi se za strane tvrtke! :D

Pozdrav Jabukama, Pingvinima ali ja u kuci imam samo prozore, ostalo sam pojeo! ;D ;D

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@Luka:  Jedeš pingvine??? pa... zakon!Smijeh  I da, ovo je odavno trebalo zaključati...

kakav to mutavi mentalitet uopće vlada u ovoj temi? 90% ljudi ovdje je za neki "savršeni" svjet u kojemu bi svi koristili iste stvari - drugim riječima, svi bi bili ljepi, jednaki, zgodni, bogati, popularni, cool, imali "život" (što god da to znači),... možda bi isto bili i bijeli sa žutom kosom i plavim očima? Ljudi nisu jednaki niti "savršeni", ali svatko za sebe misli da jest, a to uporno preporuča drugima, i ne slaže se s bilo kakvim drugim mišljenjem, što je po meni krivo (ovo vrijedi za sva stajališta u ovoj raspravi).  S druge strane, izgleda da autor teme uopće ne želi probati nešto drugo (u ovom slučaju Maca) - ako stvarno želi onda ga je mogao odavno nabaviti:

...unazad dvije godine (me) veoma privlače Macovi i njihov OS...

to je rečeno prije 11 mjeseci - pa što čekaš?? ako ti se svidi - dobro, ako ne - prodaj ga, i opet dobro! Nemaš šta za izgubiti - ovako ili onako češ steći neko iskustvo/znanje, što u nijednom slučaju nije loše....

If it ain't broke, you haven't tweaked it enough.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice