Imam jedno pomalo cudno pitanje, ne znam niti jel ga netko zna odgovorit ali svejedno cu pitat ;)
Koliko struje ( kilovata) potrosi racunalo za 1 h koje ima neko lose napajanje recimo CHIEFTEC OD 550 W, a koliko recimo CORSAIR od 450W????
THX
Imam jedno pomalo cudno pitanje, ne znam niti jel ga netko zna odgovorit ali svejedno cu pitat ;)
Koliko struje ( kilovata) potrosi racunalo za 1 h koje ima neko lose napajanje recimo CHIEFTEC OD 550 W, a koliko recimo CORSAIR od 450W????
THX
Od kada je Čuftek loš!?
pa računica ti je jednostavna....ovaj od 550W potroši za sat vremena 550W sad samo ovisi u kojem si rangu za plačanje struje?
daklen ako ti troši cca pola kilovata...cijenu jednog kilovata podijeliš sa 2! i dobiješ cjenovnu potrošnju za sat vremena...naravno uz uvijet da ti računalo troši toliko koliko ti je napajanje!
i moraš još dodat potrošnju monitora i ostalih periferija ako očes točno
THX
Ma razlike su zanemarive... Ne znam tocno, valjda ce ti to netko drugi odgovoriti, netko tko ima vise znanja. :)
Mozda svega par wati, ovisno iskoristljivosti napajanja...
pa računica ti je jednostavna....ovaj od 550W potroši za sat vremena 550W sad samo ovisi u kojem si rangu za plačanje struje?
daklen ako ti troši cca pola kilovata...cijenu jednog kilovata podijeliš sa 2! i dobiješ cjenovnu potrošnju za sat vremena...naravno uz uvijet da ti računalo troši toliko koliko ti je napajanje!
i moraš još dodat potrošnju monitora i ostalih periferija ako očes točno
Bra'o!
Znaci kad bi ja stavio enermax-a od 1250w na PIII konfu on bi mi trosio 1250W? Not bad... Not bad at all...
joooj di sam ja došao.... mozeš ti imati i 5KW napajanje...ali druže ako ti komponente računala netroše ni 200W potrošnja ti je 200W a ne 5KW...samo će ti se komponente spržiti jer će ti biti povišeni naponi na izlazima zbog velikog otpora..tj. noobovski rečeno zbog male potrošnje...
dobro priznajem da sam se krivo izrazio....neće potrošiti 200W ili 550 jer vat nije mjerna jedinica energije nego snage...za energiju je koliko ja znam J ili ti ga Ws
joooj di sam ja došao.... mozeš ti imati i 5KW napajanje...ali druže ako ti komponente računala netroše ni 200W potrošnja ti je 200W a ne 5KW...samo će ti se komponente spržiti jer će ti biti povišeni naponi na izlazima zbog velikog otpora..tj. noobovski rečeno zbog male potrošnje...
dobro priznajem da sam se krivo izrazio....neće potrošiti 200W ili 550 jer vat nije mjerna jedinica energije nego snage...za energiju je koliko ja znam J ili ti ga Ws
Na kojim si ti drogama i znaju li ti roditelji da ušlagiran postaš po forumu?
Mislim da bi bilo pametno da moderatori izbrišu Zaletove postove jer će ga netko shvatiti ozbiljno.
THX
Potrošnja ti ovisi o tome što računalo radi (karikirano - malo troši kad surfaš, najviše kad igraš zahtjevne igre), zatim o samim komponentama (koliko koja od njih troši pri obavljanju određenih radnji) i na kraju o iskoristivosti samog napajanja (napajanja sa većom iskoristivošću imaju manje gubitke, manji se dio el. energije gubi pretvaranjem u toplinsku energiju).
to pokušavam i reći....ali neka...ja griješim...šta jedan elektrotehničar zna šta su napajanja i šta je potrošnja...
Ajmo ovako, za početak, napajanje nije trošilo...
Recimo da napajanje u idleu troši do 10W, što je ništa.
Napajanje je pretvarač iz izmjenične u istosmjernu struju.
Što je potrošnja?
Potrošnja je ukupan broj potrošene snage po satu.
Dakle Wh, odnosno kWh.
Ako sklopimo jedno računalo kojem komponente ukupno troše cca 300W/h,
te mu recimo pridužimo napajanje CX400W, te istom takvom računalu pridružimo
napajanje tipa Enermax 1250W, i uzmemo u obzir da računala u roku 1h rade istu stvar,
potrošnja će biti jednaka.
Dakle napajanje nije trošilo, samo pretvarač.
(koji troši, ali nešto zanemarivo, dakle par el. komponenti + vent)
@Don Kihoty hvala Bogu da netko kaže ono šta ja pokušavam reć u svim svojim postovima prije!
Napajanje je pretvarač iz izmjenične u istosmjernu struju.
Što je potrošnja?
Potrošnja je ukupan broj potrošene snage po satu.
Dakle Wh, odnosno kWh.
Ako sklopimo jedno računalo kojem komponente ukupno troše cca 300W/h,
te mu recimo pridužimo napajanje CX400W, te istom takvom računalu pridružimo
napajanje tipa Enermax 1250W, i uzmemo u obzir da računala u roku 1h rade istu stvar,
potrošnja će biti jednaka.
Dakle napajanje nije trošilo, samo pretvarač.
(koji troši, ali nešto zanemarivo, dakle par el. komponenti + vent)
Ok.... preformulirat cu pitanje tj nadovezat cu se... ako moja napajanja gore spomenuta rade na maximumu (znaci imaju komponente koje iz njih izvlace maximum) koliko ce potrosit za sat vremena?
Ok.... preformulirat cu pitanje tj nadovezat cu se... ako moja napajanja gore spomenuta rade na maximumu (znaci imaju komponente koje iz njih izvlace maximum) koliko ce potrosit za sat vremena?
Jeli se uopće isplati odgovarati na ovakvo pitanje?
Zbroji dva i dva, Chief ce trositi (pod punim opterecenjem) cca 560w a cors 410w.
ako je napajanje 550W to zanći da će se potrošit za sat vremena 550Wh energije....ako uzmemo da je cijena kilovat sata 80lipa (neznam točno koliko iznosi uzeo sam otprilike...zato sam te pitao koja je tebi cijena el. ener. jer nije svim potrošaćima ista cijena) to bi ti znaćilo oko 40lipa...koja lipa više...
gospodin koji radi u servisu vam je lijepo rekao da potrošnju samog napajanja možete zanemarit....
Recimo da ti imaš ta dva napajanja: Cors 450W i Chief 550W.
I da oba napajaju iste komponente. Potrošnja će biti jednaka.
Ako te zanima koji će izdržati veće opterećenje,
onda ti je najbitnije gledati propusnost jakosti struje kroz 12V rail napona.
E sad, nije uvjek sve što piše.
Uglavnom, oba su napajanja dobra, ali Cors je jednostavno bolji, zbog same arhikteture i realnom oznakom snage bez muljanja.
Usput, da si lakše predočiš šta je potrošnja odnosno snaga.
Zamisli da imaš baterijicu, žaruljicu i žice (koje recimo imaju idealni otpor = 0 OHM).
Tvoja baterija je recimo 12V.
Tvoja žaruljuca pruža otpor od cca 100 OHM.
Jednostavna forumula za jakost struje koje opada na taj jednostavni strujni krug glasi ovako:
U = I * R,
gdje je U = napon (u Voltima), I = jakost struje (u Amperima) a R = otpor (u OHMima).
E sada, iz te jednostavne formule vidiš da je jakost struje I = U / R, a to je u našem slučaju = 0.12A, što je "mala" struja (mala je relativan pojam).
Sad kad znaš što i kako se dešava u strujnom krugu, moraš vidjeti kako na to utječe žaruljuca a kako baterija.
Dakle jakost struje ne ovisi o bateriji, jer ona je konstanta (napon = konst), nego o trošilu (žaruljica).
Dakle po tome, i napajanje ne ovisi o potrošnji (ni potrošnja o napajanju), jer je snaga nekog uređaja jednaka ovome:
P = U * I, gdje je P = snaga (u Watima).
Pošto nam je U = konst., dakle varijabla je u ovom slučaju I (struja), koja ovisi o otporu u strujnom krugu (R).
Sad imaš jedno napajanje (U), imaš svoj PC koji troši određenu struju (I), i dobiješ snagu koje tvoje računalo troši (P).
Pis of kejk.
Naravno, napajanje ima 3 glavna raila:
12V
5V
3,3V
I kroz svakog idu određene struje.
Normalno je, što je napon veći, i potrošnja je veća, jer je sam umnožak struje i napona veći.
Izgleda koplicirano, a u stvari je tako logično i jednostavno.
Opa, ispricavam se pitanje je trebalo biti minimum ne maximum....:)))
Svejedni ti je, minimum je uvjek minimum, jer je napajanje = konstanta.
Ono ne troši, ono je pretvarač.
Dakle, ako ti komp troši 50W,a imaš napajanje od 10.000W,
tvoj PC troši cca 55-60W MAX.
Znaci, ti meni zelis rec da je pri potrosnji struje bitna konfiguracija tj komponente a ne napajanje?
Tako je.
Sorry sto sam dosadan ali nesto mi tu ne stima...
Po toj logici ja mogu uzet recimo INTEL core i7 Extreme Edition neku maticnu recimo Asus rampage 2 extreme 8 giga ddr3 i napajanje od 400W Corsair ce bit dovoljno?
Po toj logici ja mogu uzet recimo INTEL core i7 Extreme Edition neku maticnu recimo Asus rampage 2 extreme 8 giga ddr3 i napajanje od 400W Corsair ce bit dovoljno?
Sve tu stima , ti si zaboravio grafičku a ona je največi potrošač!
Evo nek graficka bude RADEON hd 5970, hoce sad to radit???
ne.
zamisli ovako..
sportski auto ima motor od 75ks i ide onak, ne baš brzo, mada sve ostalo (ovjes, kočnice, gume) daju do znanja da auto može podnijeti velike brzine.. al on ipak ide "samo" 170km/h..
e sad s druge strane imaš renault clio s V8 motorom iz nekog muslce cara.. s tim motorom se može potegnut preko 300km/h no komponente (ovjes i ostalo gore navedeno) jednostavno ne dopuštaju takve brzine..
s time da: auto može ić do određene brzine sigurno, no, komp pod opterećenjem neće radit uopće a samo gledanje slike na desku nikome nije drago
Da radit ce ali pitanje je koliko dugo, vjerojatno par sati!
ne za HD 5970 ti treba minimalo 750W Brand napajanja...taj CX400 drži do HD 5830..sve iznad bi se pregrijavalo..
Fascinantno... Kak je navedeno par postova iznad, komponente određuju potrošnju, a napajanje samo vrši pretvorbu snage iz AC u DC. Oznaka snage na napajanju govori o njegovoj maksimalnoj sposobnosti pretvorbe, znači ako piše 400 W, onda maksimalno tolko može isporučiti komponentama, u suprotnom bi se moglo pregrijavati, ili u najgorem slučaju pukne najslabiji element napajanja (sve to još ovisi o stvarnoj snazi na railovima i kvaliteti napajanja, al u ovoj raspravi nije to ni bitno).
Ako nabacaš komponente koje troše 500 W u loadu, a napajanje može dati 400 W, onda bude sve otišlo k vragu. Primjeti riječ LOAD, znači maksimalno opterećenje. Tvoja hipotetska konfiguracija bi radila bez problema na cx400 u idleu, ali pri većem opterećenju nebi (sad mi se neda točno tražiti pojedinačne potrošnje).
Fascinantno... Kak je navedeno par postova iznad, komponente određuju potrošnju, a napajanje samo vrši pretvorbu snage iz AC u DC. Oznaka snage na napajanju govori o njegovoj maksimalnoj sposobnosti pretvorbe, znači ako piše 400 W, onda maksimalno tolko može isporučiti komponentama, u suprotnom bi se moglo pregrijavati, ili u najgorem slučaju pukne najslabiji element napajanja (sve to još ovisi o stvarnoj snazi na railovima i kvaliteti napajanja, al u ovoj raspravi nije to ni bitno).
Ako nabacaš komponente koje troše 500 W u loadu, a napajanje može dati 400 W, onda bude sve otišlo k vragu. Primjeti riječ LOAD, znači maksimalno opterećenje. Tvoja hipotetska konfiguracija bi radila bez problema na cx400 u idleu, ali pri većem opterećenju nebi (sad mi se neda točno tražiti pojedinačne potrošnje).
E to se trazi, sad mi je jasno, ali gdje vidim koji je LOAD za pojedinu komponentu?
Proguglaj malo imaš raznih PSU calculatora. Probaj s enermaxovim, kažu da je dobar.
Thx :))
THX
Onoliko koliko konfiguracija trosi
(iliti ga sve komponente). Razlika izmedju ta dva napajanja je sto Chieftek 550W moze dati maks 550W snage ako zatreba, a Corsair 450W a da se ne srusi. Oba napajanja imaj uizrazenu snagu koju daju a ne koliko uzimaju iz mreze a kako su oba oko nekih 80% znaci podijeli snagu s 0,8 da dobijes koliko koje maks moze povuci iz mreze,. Neki isto tako kvalitetni proizvodjaci ne deklariraju "stvarnu" snagu koju racunalo moze isporuciti njihovo napajanje nego koliko uzimaju "iz zida". I od tud one famozne price o "stvarnim vatima"
Koje je napajanje bolje je nemoguce reci dok sam ne kupis obadva i prikljucis na istu konfiguraciju i kucnim vatmetrom izmjeris potrosnju. Corsair je razvikaniji a ima fale mu musice koje je nekad imao Chieftek tj nemogucnost rada na SS UPSu.
Errr ... ne mislis li da si ipak rekao kako je napajanje trosilo za kucnu mrezu
. Tj ima gubitke pri pretvorbi energije.
Veca potrosnja u kompu i gubitci rastu (ako uzmemo da iznad 20% opterecenja smps napajanje ima konstantan faktor iskoristivosti). Vecina napajanja na trzistu ti je u rangu 75%-88% iskoristivosti deklarirane pri max. optrecenju
Dakle, ako ti komp troši 50W,a imaš napajanje od 10.000W,
tvoj PC troši cca 55-60W MAX.
Tesko izvedivo vec i s napajanjima od 1.2kW ne od 10kW .... No dobro po tebi napajanje ne trosi iako ima gubitke.
Inace takvo 10kW smps napajanje bi osjetno trosilio i da imas samo jednu ledicu prikljucenu na njega.