Odlaganje potrošenih tonera

poruka: 12
|
čitano: 950
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina

Postavio sam slično pitanje i na redditu, ali tamo je bilo odgovora od komedije do tragedije, ovdje možda bude i ozbiljnije.

Što radite sa starim (laserskim) tonerima?

Davno prije su ih otkupljivale tvrtke koje su ih ponovo punile. To više ne rade. 

Nekoć sam ih znao odijeti u reciklažno dvorište, sada su me upozorili da to više ne radim, da ne mogu tonere odlagati u elektronički otpad.

Kada dođe ekipa koje prikuplja EEE otpad, pitam njih, nekoć su ih preuzimali ali uz naknadu, sada više ni to.

Imate li tvrtku, radite li u nekoj tvrtki koja troši tonere. Kako to u tvrtkama rješavaju? Po zakonu

Znam da bi bilo najlakše baciti u prvi kontejner, ali s obzirom na prirodu laserskih tonera, a i veliku pompu oko ekologije, zelenlla, odlaganja otpada, čovjek bi pomislio da je nešto kao "odlaganje laserskih tonera" vrlo efikasno regulirano - ali nije. Čak bi ovo mogao biti jedan članak u BUG-u, malo istraživanja. Pogotovo što sa tonerima ako niste u Zagrebu - navodno u ZG možeš predati u MacroMicro ali nisam siguran. Trebam li ih zapakirati i poslati poštom njima? 

Ima li odgovora na ovo pitanje? 

0 0 hvala 0
15 godina

Za sad ih skupljam doma u garaži. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Odlaganje potrošenih tonera
Kao fizička osoba možeš predati tonere na reciklažno dvorište. Naravno, razumnu količinu godišnje.

Kao tvrtka možeš isto, ali uz naknadu ako reciklažno dvorište to dozvoljava. Ovisi od Komunalca do Komunalca jer zakonski nisu obavezni preuzeti od pravnih osoba.

Toneri nisu elektronički otpad, nego opasni.

Moja firma ih predaje CIAK-u u Zaboku. Naravno uz plaćanje i ispunjeni prateći list.
Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
vedri2 kaže...

...

Znam da bi bilo najlakše baciti u prvi kontejner, ali ..

-ima. (no naravno bugu nije u interesu takva tema-članak, nikome u biz dijelu..)

-svaka trgovina koja ti proda bilo što, dužna je isti otpad prihvatiti. (zakon).. pa tako trgovina koja prodaje printer, mora odgovarajući broj godina imati i potrošni materijal, tonere, papir.. i zbrinjavati iste, s time da svaka trgovina može prihvat ograničiti samo na svoju robu, tj tražiti račun i sl. tj nije baš precizirano, ne slučajno, u zakonu, pa se snalažljivi mogu tako izvlačiti.

-usputno, isto vrijedi za baterije.. i tad svaka trgovina koja ih prodaje, mora imati i prikupljanje, najčešće vidljivo po foto-video radnjama jer su oni mali-obrt pa njih naravno zakon i inspektorat pritisne, veći.. opet, ne slučajno, ni mediji ni vlast ne govore ništa o tome, šute.. mada postoji konkretna stavka jednako ili slično kao za pet ambalažu itd itd..

edit: .. ispravak, za toner može odbiti .. baterije mora prihvatiti, mada oboje spadaju pod opasan otpad, baterije su posebna grupa, a toner spada pod elektroničko-električni (mada je kemija-prah ono što je opasno) .. a pošto građani imaju pravo besplatno predati u reciklažnom dvorištu, nekako su uspjeli takve uvjete progurati.. pa npr traže kupnju '1-za-1'.. i sl. -nelogično-nepošteno-nedosljedno logici.. no tako je. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 16:36 (ihush).
15 godina

Fer i pošteno bi bilo poštom fondu za zaštitu okoliša , s obzirom da uvozniku naplaćuju naknadu za zbrinjavanje.

Pa nek si nose doma dok ne organiziraju prihvatna mjesta. 

Možda nije u skladu sa zakonom ,pa obavezno potraži stručno mišljenje.

Dakle preporučeno ak si don Kihot , ili kao Hrvoje Horvat sa povratnom adresom Afrike sa strujom bb, 10000 ZG ako si "praktičan".

0 0 hvala 0
2 godine
vedri2 kaže...

Ima, ukucaš u google "zbrinjavanje tonera" i dobit ćeš hrpu firmi koje se s time bave, a za daljnje upite njih kontaktiraš.

Eto, nije teško.

11 godina
Hexfire kaže...

Moja firma ih predaje CIAK-u u Zaboku. Naravno uz plaćanje i ispunjeni prateći list.

Ovo ću provjeriti za CIAK, bilo bi dobro da se može jer bi mi to bila jedna opcija za firmu. Govorimo o CIAK autodjelovi, ali su valjda vidjeli da im se isplati zbrinjavati tonere? Hvala svakako na odgovoru.

11 godina

Ima puno šuma u tom googlanju, većina informacija nije relevantna baš po ovom pitanju, ili govore općenito, ili (valjda po zakonu) navode da zbrinjavaju, ali kad ih nazoveš i pitaš, kažu dane. Baš zato sam i postavio ovo pitanje po forumima.

15 godina

Ak se ne varam ta situacija traje već 2-3 godinu?

Prvo ih je uzimala Ekoflora nešto, skupa sa ostalim e-đubrom, mogao si ih ostavit ekipi koja ih "puni" pri kupnji zamjenskih , a zadnje sam ih predao prije više godina Makromikrou uz plaćanje neke mini naknade, tipa 5-6 kn po komadu, a primili su ih više "iz usluge" jer smo kod njih uzimali original tonere za jedan izbirljivi printer. U firmi su volili imat potvrdu o zbrinjavanju e otpada pa znam da je bio problem. Možda je dobro pitanje jel potvrdu itko traži u nekoj značajnoj mjeri .

0 0 hvala 0
11 godina
klokan057 kaže...

Ak se ne varam ta situacija traje već 2-3 godinu?

Prvo ih je uzimala Ekoflora nešto, skupa sa ostalim e-đubrom, mogao si ih ostavit ekipi koja ih "puni" pri kupnji zamjenskih , a zadnje sam ih predao prije više godina Makromikrou uz plaćanje neke mini naknade, tipa 5-6 kn po komadu, a primili su ih više "iz usluge" jer smo kod njih uzimali original tonere za jedan izbirljivi printer. U firmi su volili imat potvrdu o zbrinjavanju e otpada pa znam da je bio problem. Možda je dobro pitanje jel potvrdu itko traži u nekoj značajnoj mjeri .

Ja još nisam vidio da netko traži potvrdu, ali s tim obično ide - "nikad mi je nisu tražili a onda su odjednom počeli tražiti" pa je bolje imati. 

17 godina

-u vezi tonera.. google kaže (vrlo uvjerljivo-logično..) da je to stvar printer-biza-lobija i utjecaja na 'konačni zakon' kako o klasificiranju tako i prikupljanju, jer je u print-bizu glavni biz upravo toner-tinta, ne sam printer.. i zamjenski toneri-tinte, koji su legalni-legitimni, tržište... no brandovi ih ne žele, .. posljedično, ne žele organizirano prikupljanje jer bi bio izvor refilanih.. tj išlo bi u korist zamjenskim, a olakotna u tome je što je građanima predaja u reciklažnom besplatna, pa kao ne štete direktno potrošaču (firme su nešto drugo, kupac-potrošač razlika..) pa sve do potrebe potvrde o zbrinjavanju, koju nitko ne traži mada svaka firma koristi printere i time mora imati takav otpad .. onak, populistički-oportunistički set zakona i logike, vuk i ovce na broju pri čemu je vuk sit a broj ovaca nepoznat-imaginaran :) ..

-ponovo detalj, baterije i toneri, u dijelu isti otpad-zakon, u dijelu različito, mada nije 'najjasnije' kojim kriterijima se birokracija eu vodila, čak ne zelenim agendama, tipičan biz-utjecaj..

-tako da je vrlo teško naći konkretno članak-zakon + razlika običan građanin-kućni=potrošač vs firma na koju se 'pola' zakona ne odnosi ili drugi set zakona npr jamstvo i sl.

-npr za prihvat tonera se uzelo kao prihvatljivo fizički problem prostora za manje trgovine, kao za pet-ambalažu.. jer je teško osigurati prostor + toner je službeno kancerogeni rizik (super fini prah-ugljen koji bi bio obična čestica da je veći, ali mikro-dimenzije su ono opasno za udisanje-pluća..) .. i dozvoljavanje postavljanja uvjeta '1-za-1' koji ne može imati pravnu osnovu, tj da prihvaćaju otpad ako kupuješ novi, to tek nema nikakve pravne logike ili što tad s isprikom za ne-prihvat, ili može ili ne može jer nema uvjeta.. a ako se uvjeti čarobnim štapićem pojave ako kupiš, to je tad problem prava i zakona-tumačenja.. no nitko se ne žali, ni zeleni.. dok su baterije daleko kvalitetnije riješene po kriteriju ako prodaješ moraš prihvatiti, neovisno o kupnji.. jer su kao baterije manje pa je fizički prostor manji problem, čak ako nemaju kutiju na ulazu tad zaprima kasa itd.. no tad nitko ne postavlja pitanje sigurnosti-zapaljivosti i sl. čak ni kontrolu količine, broja komada koji se zaprimi, čisto kontrolno, tj da se može kontrolirati zbrinjava li ih ta osoba stvarno ili ih baci u kantu.. jer bez praćenja brojeva može biti bilo što a najvažnije u svemu da firmama sve žele naplatiti, pa se to firmama nikako ne isplati, lakše je baciti u kantu i praviti se naivan.. no država ili eu koja ima zelene stranke bi to mogla (morala) znati.. a ako 'ne znaju' ili šute.. pitanje zašto šute? -korupcija? lobi? ili lažna politička zelenjava?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
15 godina
vedri2 kaže...
Hexfire kaže...

Ovo ću provjeriti za CIAK, bilo bi dobro da se može jer bi mi to bila jedna opcija za firmu. Govorimo o CIAK autodjelovi, ali su valjda vidjeli da im se isplati zbrinjavati tonere? Hvala svakako na odgovoru.

CIAK d.o.o. je firma u koju spada i CIAK Ekologija koja se bavi zbrinjavanjem opasnog otpada. Poznatiji su po autodijelovima, ali bave se i ovime. Mislim da se može i njima odvesti otpad, ali nisam siguran koliko su im zanimljive manje količine. Kod mene dolaze oni po opasni otpad sa reciklažnog, ali mi imamo stotine kilograma toga. 

Na kraju dana, ako ti je najbitnije to negdje odložiti bez da dobiješ prateći list onda svaki kolega odnese jedan toner u svoje reciklažno dvorište i riješio si problem.

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice