A super... Kako će biti wild west sa HTML5 i <video>...
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
zašto bi bio wild west? svi znaju da youtube diktira trendove za web video
i microsoft je odmah najavio podrsku za WebM u novom internet exploreru
dakle, jedini koji ostaje out je onaj koji je najjace forsao h.264 - apple sa safarijem
Google ftw
Kad je Steva najavio da iPad nece podrzavati flash video nego HTML5 koji podrzava razne video formate odmah sam se setio kad se pojavio Divx, pa je bilo DivX3.11 alpha, pa antiblock pa ovo pa ono pravi divlji zapad... Pitanje je koliko ce se Web Developeri drzati standarda... Mada mozda ja tu nesto nisam shvatio dobro pa gresim (da ne ispadnem glup :)
Ovo je mogao biti kraj cijele priče oko codeca na webu, samo da su izbacili kvalitetno rješenje. Nažalost, čini se da je h.264 još uvijek tehnički superioran.
OVo sa Chrome Web Storeom mi nikako ne liči na nešto što bi dugoročno bilo dobro za nas krajnje korisnike. Ako će se raditi o običnim web aplikacijama, onda mi to što će one biti "optimizirane za Chrome" miriše na situaciju u kojoj tek što je MS odustao od svog quirks moda Google pokušava progurati sopstveni. Ako se radi o aplikacijama koje će moći da se izvode i offline, mnogo su mi kao koncept draže nativne aplikacije koje ne rasipaju resurse izvršavajući se unutar browsera, kroz razne interpretere itd.
Tko će normalan kupovati aplikacije za internet preglednik?
Možda izađe plug-in za Chrome koji isključuje Googleove oglase 
Možda izađe plug-in za Chrome koji isključuje Googleove oglase 
meni radi sasvim dobro
https://chrome.google.com/extensions/detail/gighmmpiobklfepjocnamgkkbiglidom?hl=en
Ajde da se netko sjetio napraviti nesto novo...ne da se zalim, ovi ostali formati su super.
oni su to napravili da shebu apple koji njih hebe (suradnja s microsoftom oko binga) cak i ako je taj format losiji od html5. a proci ce sigurno, jer danas nitko na internetu ne moze bez googla i njegovih servisa (gmail, youtube...).
Izašle su i prve testne verzije Opere koje podržavaju WebM.
Mogu se skinuti ovdje:
Windows standard installer
Windows classic installer
Mac universal binary
Mac intel package
Ubuntu 32-bit
Ubuntu 64-bit
Više o svemu:
Opera supports the WebM video format
A evo i nekih primjera u kojima se koristi HTML5·WEBM.
Naravno da ovo ima više smisla. Nije mi bilo jasno kada je Google počeo testirati HTML5 na YouTube-u samo za H.264 i kada se činilo da će im taj format biti glavni.
Ovo je mogao biti kraj cijele priče oko codeca na webu, samo da su izbacili kvalitetno rješenje. Nažalost, čini se da je h.264 još uvijek tehnički superioran.
Eh, di bi svijet bio kad bi prevladavale uvijek superiorne tehnologije... :) U ovom slučaju sam ipak za onu manje tehnički superiornu, ukoliko je doista slobodna od patenata.
Onaj kome će trebati. :) Ne vidim zašto netko ne bi kupio aplikaciju koja mu poboljšava preglednik kada ljudi danas ogromne količine vremena provode u pregledniku. E sad, hoće li to sve biti isplativo kao što je npr. App Store i hoće li se i oko toga stvoriti zlatna groznica, e to je druga stvar i mislim sporedna.
oni su to napravili da shebu apple koji njih hebe (suradnja s microsoftom oko binga) cak i ako je taj format losiji od html5.
Onda što god bilo tko radi, to rade da shebu druge. Mislim da je ovdje riječ o tome da je ipak puno logičnije Google-u koji je izgradio biznis pomoću kvalitetnih besplatnih web aplikacija da web bude otvoren a ne opterećen patentima. BTW, HTML5 nije format, odnosno codec o kojem se ovdje raspravlja.
Možemo mi pričati da je Google bad thing, ali ono, tko kupi kompaniju i onda njihov proizvod djeli besplatno? Ne kužim kako im se to isplati, ali valjda imaju neku računicu.
Druga stvar koja me djelomično veseli što koriste postojeće open source formate i standard koji su vrlo malo zastupljeni jer MS forsira svoje licencirane formate sa drm drekovima. Vorbis, matroska container. Nažalost, ono što mi se ne sviđa je to što postojeću stvar dodatno modificiraju (tu se ponašaju poput MS-a) pa nije klasični standardni format već oni ubace svoje izmjene koje jesu open source ali nisu 100% kompatibilne. Primjer je Google talk tj. XMPP tj. Jabber.
Možemo mi pričati da je Google bad thing, ali ono, tko kupi kompaniju i onda njihov proizvod djeli besplatno? Ne kužim kako im se to isplati, ali valjda imaju neku računicu.
Druga stvar koja me djelomično veseli što koriste postojeće open source formate i standard koji su vrlo malo zastupljeni jer MS forsira svoje licencirane formate sa drm drekovima. Vorbis, matroska container. Nažalost, ono što mi se ne sviđa je to što postojeću stvar dodatno modificiraju (tu se ponašaju poput MS-a) pa nije klasični standardni format već oni ubace svoje izmjene koje jesu open source ali nisu 100% kompatibilne. Primjer je Google talk tj. XMPP tj. Jabber.
Sve oni to naplate one or another...
A pazite sto mislite da ce biti ako google postane totalni monopol... yeah right... bit ce besplatni my ass...
Hehe, to izgleda tako ako gledaš jednim (ćoravim) okom. Google ima ogromne troškove zbog velikih zahtjeva za resursima koje nudi svojim servisima, kupivši tu kompaniju i njenu (napredniju) tehnologiju za distribuciju sadržaja oni zapravo štede. A kako zarađuju od reklama koje nude na tim besplatnim servisima to ispada jedino logično rješenje. Dijeljenje toga besplatno olakšava im penetraciju na tržište jer imaju oni svoje vizije i ideje kako bi svijet trebao izgledati...