Godinama nisam koristio GNOME, ali sada sam ga htio probati i suočio se s jednim sitnim problemom koji me na kraju natjerao da napravim svoju ekstenziju. Htio sam vidjeti koja pjesma svira u top baru bez da trčim lijevo desno po virtualnim desktopima i sekiram se. Rješenje ko fol postoji - GNOME ima ekstenzije za baš tu namjenu, Media Controls, MPRIS Label, Spotify tray i slično. Ali koristim GNOME 50 koji je izašao nedavno i ni jedna od tih ekstenzija nije kompatibilna. Na kraju mi je ostalo samo jedno - napraviti vlastitu. Nije toliko komplicirano koliko zvuči možda, pogotovo u doba jebenog AI-a.
GNOME Shell je u biti veliki JavaScript runtime i svaka ekstenzija je samo folder s dvije datoteke, metadata.json i extension.js. Ključ je bio playerctl, mali CLI alat koji komunicira s bilo kojim media playerom kroz MPRIS protokol. Dok Spotify svira, playerctl metadata vrati npr. "{nazivIzvođača} - {nazivPjesme}". Radi i s YouTubeom u browseru, VLC-om, svime što podržava MPRIS. Ostatak je bio timer koji na temelju postavke iz konfiguacijskog fajla pita playerctl što svira i upisuje u label u top baru. Kod mene je to 2s...
Nakon što je to radilo, dodao sam equalizer animaciju od Braille Unicode znakova koji se mijenjaju dok glazba svira i stanu na pauzi. I popup menu s Previous/Pause/Next na klik.
Pa ne znam, ako netko ima potrebu za ovako nečime i ne da mu se spičkat par sati na to, može mi se javiti da mu pošaljem. Makar sumnjam da ima pacijenata koji koriste GNOME :)

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS