Kraj analogne televizije

poruka: 182
|
čitano: 18.450
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kraj analogne televizije".
15 godina
neaktivan
RE: Kraj analogne televizije
blackalbum kaže...

rekao si ne košta a zašto ljudi onda plaćaju pretplatu da bi voditelji vozili skupe aute ili da bi imali modernu televiziju,1,5 miljarda kuna je prihod moglo se malo uložiti i u budućnost

Pa i postojeca infrastruktura kosta neku lovu, place kostaju, stvari koje HTV prikazuje i koje mora otkupiti kostaju, koliko to u konacnici izade i imaju li visaka koje utaje ne bih znao niti zelim spekulirati.

Ako te bas zanima salji mail HRT-u i pitaj ih sto je sa HD emitiranjem, te im objasni kako je to buducnost.

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
15 godina
protjeran
martin kaže...
propuhmajstor kaže...

16:9 cemo dobiti 1.1.2011.

Odakle ti informacija? Meni osobno, 16:9 je puno važniji od samog HD-a.

"''Zadovoljstvo mi je konstatirati da se proces digitalizacije televizije u Hrvatskoj – i u drugoj godini njezine provedbe - odvija uspješno i u skladu sa zacrtanim ciljevima. Ukratko govoreći, u godinu dana smo ugasili analogne odašiljače nacionalnih televizijskih nakladnika u 8 od 9 digitalnih regija, odnosno u 17 od 21 županije; omogućili prijam digitalnog televizijskog signala u milijun hrvatskih kućanstava; uveli novu uslugu elektroničkog programskog vodiča, od 1. siječnja uvest ćemo format televizijske slike 16:9; pokrenuli jedan specijalizirani program, koji se trenutno eksperimentalno emitira te do kraja godine očekujemo još dva nova specijalizirana programa; osigurali 98%-tnu pokrivenost multipleksa A te 95%-tna pokrivenost multipleksa B digitalnim signalom unutar svake od digitalnih regija te ostvarili u prosjeku 97%-tnu opremljenost kućanstava digitalnim prijamnicima'', izjavio je prilikom predstavljanja Izvješća državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, Igor Lučić."

Izvor: http://e-hrvatska.hr/sdu/hr/e-hrv/vijest.html?h=/hr/e-hrv/contentParagraph/011111111111111111111111111111111&c=/hr/DigitalnaTV/ProvedbaStrategije

17 godina
neaktivan

Čekaj malo, krivo si brojao. MPEG-2 ima 13 zemalja, kombinaciju MPEG-2/MPEG-4 AVC imaju 2 zemlje, a MPEG-4 AVC ima 11 zemalja.

I ova tablica nije u skladu sa Wikipediom, koja se ipak češće ažurira. Tamo je broj onih koji imaju kombinaciju MPEG-2/MPEG-4 puno veći.

15 godina
protjeran
rustweaver kaže...

Jel ti slusas uopce? Nitko ga ne uvodi, MPEG 2 je vec dugo tu. Samo sto su sada odlucili ugasiti analogni signal i emitirati potpuno digitalno. Receiver trebaju samo CRT televizori a oni ionako ne mogu prikazivati HD sliku pa bi MPEG 4 na CRT-u bio besmislen. Nitko tebi ne brani da ides prema buducnosti i kupis si plazmu sa MPEG 4 tunerom.

Malo si nespretno srocio svoj odgovor. CRT televizor (barem moj) moze prikazivati HD sliku bez problema (ustekaj samostalni mpeg4 receiver preko SCART-a i vozi!), samo je pitanje iskoristivosti potencijala kvalitete te slike na staroj tehnologiji. Takodjer, svi LCD televizori na nasem trzistu nemaju tuner za digitalnu TV ("Receiver trebaju samo CRT televizori...."). To se odnosi na modele koji su prodavani unatrag nekoliko godina kada su samo neki imali tuner koji podrzava mpeg2, a niti jedan nije podrzavao mpeg4.

15 godina
neaktivan
propuhmajstor kaže...

Malo si nespretno srocio svoj odgovor. CRT televizor (barem moj) moze prikazivati HD sliku bez problema (ustekaj samostalni mpeg4 receiver preko SCART-a i vozi!), samo je pitanje iskoristivosti potencijala kvalitete te slike na staroj tehnologiji. Takodjer, svi LCD televizori na nasem trzistu nemaju tuner za digitalnu TV ("Receiver trebaju samo CRT televizori...."). To se odnosi na modele koji su prodavani unatrag nekoliko godina kada su samo neki imali tuner koji podrzava mpeg2, a niti jedan nije podrzavao mpeg4.

A dobro, zna se na sto sam mislio. A ovo za LCD televizore, iskreno koliko ih je uopce kupljeno tada? Kako vrijeme prolazi sve vise ih se kupuje tako da broj onih koji podrzava MPEG 4, a pogotovo digitalni prijem opcenito uvelike nadmasuje one koji ne podrzavaju. Ali priznajem da sam u krivu kada sam tako generalizirao. Ali opet, onim kuponom se moze kupovati i MPEG 4 receiver tako da...

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.10.2010 23:45 (rustweaver).
15 godina
protjeran
1BIT kaže...

aleluja,bilo je i vrijeme,bio sam kod frenda,on uspjeva hvatati slovence i nas,kad sam malo usporedio,slovenci imaju puno bolju sliku od nas,valjda emitiraju u nekom boljem formatu ili nešto,da se pohvalimo kako smo prešli na digitalni signal,slovenci bi pukli od smjehaŠutim

Slovenci emitiraju u mpeg4 koji takodjer ima svojih nedostataka. Oni, za razliku od nas, vec neko vrijeme emitiraju sadrzaje u formatu slike 16:9, barem ono sto imaju za ponuditi u spomenutom formatu. Mi cemo digitalizaciju TV-a zavrsiti za malo vise od 12 sati, sutra 5.10.2010. malo nakon podneva, dok su Slovenci taj posao imali u planu dovrsiti 1.12.2010. ali izgleda da im to nece uspjeti zbog raznih problema.

17 godina
neaktivan
propuhmajstor kaže...
rustweaver kaže...

Jel ti slusas uopce? Nitko ga ne uvodi, MPEG 2 je vec dugo tu. Samo sto su sada odlucili ugasiti analogni signal i emitirati potpuno digitalno. Receiver trebaju samo CRT televizori a oni ionako ne mogu prikazivati HD sliku pa bi MPEG 4 na CRT-u bio besmislen. Nitko tebi ne brani da ides prema buducnosti i kupis si plazmu sa MPEG 4 tunerom.

Nisi u pravu. Tvoj CRT televizor ne može prikazivati HD sliku preko SCART-a jer to SCART ne podržava (SCART koliko je meni poznato ide samo do 576i). Bila je jedna serija Philipsovih CRT televizora koja je imala HDMI, ali to i dalje nije bio HD televizor jer se slika skalirala prema dolje na 576p. HD CRT televizori su teška egzotika, ne vjerujem da se ikada prodavalo nešto takvo u HR.

15 godina
protjeran
blackalbum kaže...

dali ti radiš na hrt-u ,skoro čitava europa uvodi mp4 format a naši su ljude navukli da kupe mp2 znači od hd neće biti još godinama,zašto nisu odmah krenuli s mp4 to je moje pitanje

Jer bi to bilo skuplje, pogotovo za nas krajnje korisnike. Televizori s mpeg4 tunerom su se masovnije pojavili tek u zadnjih godinu dana, dok je samostalnim receiverima cijena jace pala tek ovoga proljeca (ja sam svoj mpeg4 receiver platio oko 700 kuna prije puuuuno mjeseci, sada mu se cijene vrti oko 400 kuna).

15 godina
neaktivan
martin kaže...

Nisi u pravu. Tvoj CRT televizor ne može prikazivati HD sliku preko SCART-a jer to SCART ne podržava (SCART koliko je meni poznato ide samo do 576i).

Da, ali zar receiver nece to automatski skalirati nekako? Ili ce samo blentavo podrazumjevati da se radi o HD ready uredaju i slati HD signal...

15 godina
Kraj analogne televizije

pa ni crno bijeli televizor ne može prikazati boje pa je hrt isto emitirao u boji iako su svi skoro svi imali crno bijele televizore

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
propuhmajstor kaže...
martin kaže...
propuhmajstor kaže...

"''Zadovoljstvo mi je konstatirati da se proces digitalizacije televizije u Hrvatskoj – i u drugoj godini njezine provedbe - odvija uspješno i u skladu sa zacrtanim ciljevima. Ukratko govoreći, u godinu dana smo ugasili analogne odašiljače nacionalnih televizijskih nakladnika u 8 od 9 digitalnih regija, odnosno u 17 od 21 županije; omogućili prijam digitalnog televizijskog signala u milijun hrvatskih kućanstava; uveli novu uslugu elektroničkog programskog vodiča, od 1. siječnja uvest ćemo format televizijske slike 16:9; pokrenuli jedan specijalizirani program, koji se trenutno eksperimentalno emitira te do kraja godine očekujemo još dva nova specijalizirana programa; osigurali 98%-tnu pokrivenost multipleksa A te 95%-tna pokrivenost multipleksa B digitalnim signalom unutar svake od digitalnih regija te ostvarili u prosjeku 97%-tnu opremljenost kućanstava digitalnim prijamnicima'', izjavio je prilikom predstavljanja Izvješća državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, Igor Lučić."

Izvor: http://e-hrvatska.hr/sdu/hr/e-hrv/vijest.html?h=/hr/e-hrv/contentParagraph/011111111111111111111111111111111&c=/hr/DigitalnaTV/ProvedbaStrategije

Hvala na linku. I sam sam malo istražio tragom te vijesti i doznao na DVB-T grupi da samo Nova i RTL idu u 16:9 početkom iduće godine. Nadam se da to ipak nije istina, jer puno više gledam HTV - ne podnosim reklame na Novoj i RTL-u

17 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
martin kaže...

Nisi u pravu. Tvoj CRT televizor ne može prikazivati HD sliku preko SCART-a jer to SCART ne podržava (SCART koliko je meni poznato ide samo do 576i).

Da, ali zar receiver nece to automatski skalirati nekako? Ili ce samo blentavo podrazumjevati da se radi o HD ready uredaju i slati HD signal...

HD receiver će pretvoriti HD sliku u SD sliku i provući je kroz SCART, ali ne može slati HD signal kroz SCART, jer SCART to ne omogućava.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.10.2010 23:51 (martin).
15 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

pa ni crno bijeli televizor ne može prikazati boje pa je hrt isto emitirao u boji iako su svi skoro svi imali crno bijele televizore

Ali za ovo bi svi morali kupovati MPEG 4 receivere koji su dosta skuplji.

15 godina
propuhmajstor kaže...
blackalbum kaže...

dali ti radiš na hrt-u ,skoro čitava europa uvodi mp4 format a naši su ljude navukli da kupe mp2 znači od hd neće biti još godinama,zašto nisu odmah krenuli s mp4 to je moje pitanje

Jer bi to bilo skuplje, pogotovo za nas krajnje korisnike. Televizori s mpeg4 tunerom su se masovnije pojavili tek u zadnjih godinu dana, dok je samostalnim receiverima cijena jace pala tek ovoga proljeca (ja sam svoj mpeg4 receiver platio oko 700 kuna prije puuuuno mjeseci, sada mu se cijene vrti oko 400 kuna).

he he pa tek je 2010 do 2012 bi sigurno cijena pala,ja mislim da oni nisu išli nato da nama bude jeftinije već nisu željeli ulagati kad su već imali mp2 opremu,o tome ja čitavo vrijeme trubim kad se kod nas nešto radi radi se polovično,sad samo strepim kakve će avione kupiti,pa će za 10 godina opet kupovati

17 godina
Kraj analogne televizije

Tko još gleda TV? LOL

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion and Star Trek | Downloading High Definiton Video
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
martin kaže...

HD receiver će pretvoriti HD sliku u SD sliku i provući je kroz SCART, ali ne može slati HD signal kroz SCART, jer SCART to ne omogućava.

Mislim da je on na to i mislio. Slike ce biti, samo sto nece biti HD. Ja sam se krivo izrazio jer je iz mog komentara ispalo da slike uopce nece biti.

17 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
martin kaže...

Mislim da je on na to i mislio. Slike ce biti, samo sto nece biti HD. Ja sam se krivo izrazio jer je iz mog komentara ispalo da slike uopce nece biti.

Nije, jer je napisao: "CRT televizor (barem moj) moze prikazivati HD sliku bez problema (ustekaj samostalni mpeg4 receiver preko SCART-a i vozi!)" On tvrdi, dakle, da njegov televizor prikazuje HD sliku preko SCART-a, a to je nemoguće. Da je napisao HD program u SD rezoluciji preko SCARTA, onda bi to bilo OK.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.10.2010 23:58 (martin).
15 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

sad samo strepim kakve će avione kupiti,pa će za 10 godina opet kupovati

Beggars can't be choosers, to vrijedi u svim aspektima nase vrle drzave. Kad se natezemo iz godine u godinu u nadi da nam MMF ne pokuca, ne postoji plan za 10 godina.

15 godina
rustweaver kaže...
blackalbum kaže...

Ali za ovo bi svi morali kupovati MPEG 4 receivere koji su dosta skuplji.

200 kn skuplji 

15 godina
neaktivan
martin kaže...

Nije, jer je napisao: "CRT televizor (barem moj) moze prikazivati HD sliku bez problema (ustekaj samostalni mpeg4 receiver preko SCART-a i vozi!)" On tvrdi, dakle, da njegov televizor prikazuje HD sliku preko SCART-a, a to je nemoguće. Da je napisao HD program preko SCARTA, onda bi to bilo OK.

My bad onda, lijen sam ovako kasno skrolati da se prisjetim tko je sto tocno napisao :D

15 godina
protjeran
rustweaver kaže...
propuhmajstor kaže...

A dobro, zna se na sto sam mislio. A ovo za LCD televizore, iskreno koliko ih je uopce kupljeno tada? Kako vrijeme prolazi sve vise ih se kupuje tako da broj onih koji podrzava MPEG 4, a pogotovo digitalni prijem opcenito uvelike nadmasuje one koji ne podrzavaju. Ali priznajem da sam u krivu kada sam tako generalizirao. Ali opet, onim kuponom se moze kupovati i MPEG 4 receiver tako da...

Sjeti se da postoje kabelska i satelitska TV i da nije svima potreban tuner za digitalnu zemaljsku TV!

Nije to tako davno vrijeme, vrati se unatrag 2 godine i sigurno ces pronaci nekoga tko je tada kupio LCD TV bez tunera za digitalnu TV ili samo s tunerom za mpeg2.

Sjecam se da sam isao u Samsungovu trgovinu u Gundulicevoj u Zagrebu, pa su jedva imali par modela s tunerom za digitalnu TV i jednu snimalicu s ugradjenim hard diskom i podrskom za mpeg2. Danas je situacija potpuno drugacija i puno bolja.

Kuponom mozes kupiti i mpeg4 receiver. Trgovcu je svejedno. Samo pokusaj objasniti ljudima koji su danas u Konzumu grabili Quadro 702 ili Strong 5200 sto je to mpeg4. Kao sto ja nemam pojma o prikljuccima za traktor, tako netko ne mora znati ama bas nista o digitalnoj TV.

17 godina
neaktivan

Da, danas. Ali prije 2 godine su bili 2000 kuna, a prije 5-6 godina kad je kod nas počela zemaljska digitalizacija nije ih ni bilo.

15 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

200 kn skuplji 

Bakici s placa koja zivi od penzije je to puno, objasni joj kako to ona mora platiti da bi ti imao buducnost na telki.

15 godina
rustweaver kaže...
blackalbum kaže...

sad samo strepim kakve će avione kupiti,pa će za 10 godina opet kupovati

Beggars can't be choosers, to vrijedi u svim aspektima nase vrle drzave. Kad se natezemo iz godine u godinu u nadi da nam MMF ne pokuca, ne postoji plan za 10 godina.

dabogda pokucali pa da uvedu redu ovu državu ,joj joj samo nas je 4 milijona da nas ima 150 milijuna bili bismo gladni,kinez ima preko milijardu i rast od 10 %,ali možda baš zbog toga što ne radi sve polovično kao mi,kad sam vidio srbija da uvodi mp4 pao mi je mrak naoči,čitao sam da su ove godine čak smanjili javni dug

17 godina

Na ovoj tablici se normalno nalazi i Mađarska, kak se vidi oni imaju Mpeg-4 i sve ok bi se reklo.Nevinašce No nije loše spomenut usput, da je ta ista drzava nedavno prakticki bankrotirala pa su pozvali MMF u pomoc a kaj to znaci zna se. Oni fino i u takvim uvjetima imaju plan i program te strategiju za buducnost, i uspjeli su to odradit i guraju MPEG-4 a ne da rade korak nazad pa onda opet naprjed ko mi baš krasno.NevinašceCool

15 godina
protjeran
martin kaže...

Nisi u pravu. Tvoj CRT televizor ne može prikazivati HD sliku preko SCART-a jer to SCART ne podržava (SCART koliko je meni poznato ide samo do 576i). Bila je jedna serija Philipsovih CRT televizora koja je imala HDMI, ali to i dalje nije bio HD televizor jer se slika skalirala prema dolje na 576p. HD CRT televizori su teška egzotika, ne vjerujem da se ikada prodavalo nešto takvo u HR.

Ako cemo cjepidlaciti, onda CRT TV prikazuje skaliranu sliku, ali ju prikazuje, sto znaci da mogu gledati HD sadrzaj na svojem starom CRT TV-u. Zato sam i napisao da je covjek prije mene nespretno srocio odgovor.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.10.2010 0:04 (propuhmajstor).
15 godina
rustweaver kaže...
blackalbum kaže...

200 kn skuplji 

Bakici s placa koja zivi od penzije je to puno, objasni joj kako to ona mora platiti da bi ti imao buducnost na telki.

kad bi to bilo zbog bakica još bi odobravao ali brige njih što mi nemamo jer toj istoj bakici ne bi na mirovinu od 1000 kn odbijalo pretplatu,bio je slučaj u slobodnoj gdje su starcima od 90 godina koji slušaju radio na bateriju naplatili pretplatu

15 godina
protjeran
rustweaver kaže...
martin kaže...

Receiver skalira sliku i takvu ju salje CRT TV-u. Bitno je da se slika uredno vidi. Tko zeli iskoristiti puni potencijal HD slike, mora nabaviti odgovarajuci televizor.

15 godina
protjeran
martin kaže...
propuhmajstor kaže...
martin kaže...
propuhmajstor kaže...

Hvala na linku. I sam sam malo istražio tragom te vijesti i doznao na DVB-T grupi da samo Nova i RTL idu u 16:9 početkom iduće godine. Nadam se da to ipak nije istina, jer puno više gledam HTV - ne podnosim reklame na Novoj i RTL-u

Vidjet cemo. Nitko ne zeli nista reci.

15 godina
protjeran
martin kaže...
rustweaver kaže...
martin kaže...

U cijeloj prici je bitno da se slika na CRT televizoru uredno vidi, kao sto se slika u boji uredno gledala na crno bijelim televizorima.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice