Sudjelovao sam na tom PISA projektu, 2006. godine, tada sam bio cini mi se 2. r. srednje skole, zadaci zaista nisu predstavljali nekakav problem, tako da je ovo jednostavno odraz naseg loseg obrazovnog sustava.
"Čak 98% ih je odgovorilo da je “važno truditi se u školi“, a isti postotak je odgovorio i da „uživa dobiti dobre ocjene“ i po tome smo svjetski prvaci, za razliku od samo 58% Japanaca kojima je to bitno."
Da, vazno je truditi se u skoli, ali drugi dio pokazuje da je mladima veci uzitak dobiti dobru ocjenu nego dobiti znanje, tako bih ja to interpretirao. I to je los stav. Hebes peticu ako znas samo za taj test ili ako minimalno znas pa ti je poklonjeno i slicni slucajevi. Daje ti uzitak, ali on je isprazan i kratkog trajanja jer ustvari nisi dobio ono bitno, znanje.
"Osobito su ambiciozni hrvatski roditelji, nas 60% očekuje da će im djeca biti na nekom menadžerskom položaju do svoje 30 godine, a 45% nas očekuje da će djeca steći sveučilišnu naobrazbu."
Strasno. Jer menadzeri inace pokrecu svijet i donose inovacije. Eh, dragi roditelji, a da ocekujete da vam djeca budu znanstvenici, inzinjeri, umjetnici, glazbenici i sl. te da ih na to poticete? I onda se cudimo strasnim rezultatima, a svi bi bili menadzercici i namakali brzu lovu.
jeb* ti to znanje moš se slikat kad ti profesor zaključi 3 ili 4 u srednjoj školi je najbitnije dobit 5 i što više njih jer kad ljepo dođeš na postani student i kad te program makne sa liste jer nemaš dobar prosjek. Ni rezulazi na maturi ne pomažu ako imaš loš prosjek.