Bug kaže - PC nije mrtav!

poruka: 120
|
čitano: 11.339
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Bug kaže - PC nije mrtav!".
14 godina
neaktivan
Re: Bug kaže - PC nije mrtav!
XXX kaže...

Ništa mi ovime nisi rekao. Baciš 1000 eura na nepotrebno jak laptop, jer sam kažeš da ti nije potrebna velika snaga, a kukaš zbog cijene struje. Kao prvo mogao si kupiti daleko učinkovitiji hardver u obliku laptopa koji bi trošio duplo manje struje i koštao te barem duplo manje. Također nadam se da znaš kao je laptop skuplje održavati nego desktop. Baterije su skupe i potrošno su roba, servsi jednom godišnje više manje obavezan zbog uklanjanja prašine, garancija je manja nego na desktop komponete, veća kvarljivost zbog lošijeg hlađenja itd.

Kupio sam ono sto mi je trebalo. Ni manje ni vise. Kao i sto gejmeri kupuju ono sto im treba. Dakle, nije stvar novaca, vec zadovoljenja potrebe.

A ovo sa strujom, to mi je vise doslo kao secer na kraju. Nije puno ali veseli.

18 godina
odjavljen
Sinatra kaže...
XXX kaže...

U Hrvatskoj nitko ne radi, seseija je. Svi se igramo na jakim strojevima, tko želi raditi ima Njemačku {#}, samo tamo je skupa struja pa ne ostane ništa u džepu {#}.

Da smo u Njemačkoj, sad ne bi uopće diskutirali o slaganju PC-a.

Slaganje PC-a je linija manjeg otpora, najgora opcija namjenjena likvidno slabim tržištima poput hrvatskog.

Zna se da će svaki korisnik ili tvrtka koja drži do sebe kao PC odabrati brand name računala, tvornički složene i optimizirane strojeve koji rade ko urice. Pomno birane komponente koje su birali inžinjeri od najbolje ponude, a ne što je složio Mate u trgovini iza ugla.

Isto tako, oni korisnici koji se vole igrati će odabrati specijalizirane igraće strojeve najbolje kvalitete, a to su u ovom trenutku konzole nove generacije, PlayStation 4 ili Xbox One.

Igranje na PC-u je loš kompromis, odnosno spajanje nekakve radne stanice i igraćeg stroja u jedan. Tko bi to uopće želio?

Kao prvo pametne tvrtke će odabrato desktop računala, pod uvjetom da zaposlenici nisu svakodnevno mobilni. Takav računala će ih koštati manje i jeftinije će ih održavati. Da li su brend name ili dobro složeni, manje bitno. Što se igranja tiče zavi što voliš igrati, šund naslove sa konzola ili PC master race naslove sa PC master race platforme. Sve ovisi o korisniku koliko male standarde ima za zabavu.

18 godina
odjavljen
MMX kaže...
XXX kaže...

Ništa mi ovime nisi rekao. Baciš 1000 eura na nepotrebno jak laptop, jer sam kažeš da ti nije potrebna velika snaga, a kukaš zbog cijene struje. Kao prvo mogao si kupiti daleko učinkovitiji hardver u obliku laptopa koji bi trošio duplo manje struje i koštao te barem duplo manje. Također nadam se da znaš kao je laptop skuplje održavati nego desktop. Baterije su skupe i potrošno su roba, servsi jednom godišnje više manje obavezan zbog uklanjanja prašine, garancija je manja nego na desktop komponete, veća kvarljivost zbog lošijeg hlađenja itd.

Kupio sam ono sto mi je trebalo. Ni manje ni vise. Kao i sto gejmeri kupuju ono sto im treba. Dakle, nije stvar novaca, vec zadovoljenja potrebe.

A ovo sa strujom, to mi je vise doslo kao secer na kraju. Nije puno ali veseli.

I dalje si mogao izabrati ekonomičnije i jednako lijepo i efikasno za tvoje male potrebe. Tvoji argumenti su mi invalidni u ovoj temi jer pričaš jedno a radiš drugo.

18 godina
Sinatra kaže...

Da smo u Njemačkoj, sad ne bi uopće diskutirali o slaganju PC-a.

Slaganje PC-a je linija manjeg otpora, najgora opcija namjenjena likvidno slabim tržištima poput hrvatskog.

Zna se da će svaki korisnik ili tvrtka koja drži do sebe kao PC odabrati brand name računala, tvornički složene i optimizirane strojeve koji rade ko urice. Pomno birane komponente koje su birali inžinjeri od najbolje ponude, a ne što je složio Mate u trgovini iza ugla.

Isto tako, oni korisnici koji se vole igrati će odabrati specijalizirane igraće strojeve najbolje kvalitete, a to su u ovom trenutku konzole nove generacije, PlayStation 4 ili Xbox One.

Igranje na PC-u je loš kompromis, odnosno spajanje nekakve radne stanice i igraćeg stroja u jedan. Tko bi to uopće želio?

Sad nisam siguran da li je ovo dio tvog forumskog roleplayinga ili stvarno to misliš, ali stavljaš entuzijaste u istu košaru s poslovnim korisnicima. Slažem se da za tvrtku (sve osim onih najmanjih sa 5-6 zaposlenih, koje tek počinju i paze na lovu) bolje uzeti gotova računala nego slagati vlastita, ali vlastiti slaganac nekog entuzijasta sigurno je bolji od bilo čega što se trenutno nudi na tržištu za isti novac, ili čak za bilo koji novac - mnoge trenutjno dostupne vrhunske komponente nisu dostupne velikim tvrtkama kada slažu svoje konfiguracije, odnosno postoji "lag" u njihovim konfiguracijama. 

Također ne treba previše mistificirati PC - radi se o nevjerojatno standardiziranoj tehnologiji i svatko nakon pola sata obuke može sam sastaviti svoj prvi PC bez ikakvog problema. Mislim, nije to u rangu rastavljanja i sastavljanja 6-brzinske getribe u Audiju TT...

Što se konzola i PC-a tiče, volumen prodaje igara za PC nadmašio je volumen prodaje igara za konzole (http://www.forbes.com/sites/jasonevangelho/2014/04/28/as-global-pc-game-revenue-surpasses-consoles-how-long-should-console-makers-keep-fighting/), tako da je očito da ih ima koji "to" žele... :-)

This space for rent!
12 godina
MMX kaže...
steelman kaže...

PC mozes slozit tak da trosi jos manje nego laptop a daje vise snage tak da taj cijeli argument o stednji struje pada u vodu. Ne samo da ne stedis na struji nego jos i gubis ako gledas potrosnja/snaga. Jos da ne pricam kolko je PC jeftiniji od laptopa cijena/snaga.

Daj me molim te prosvijetli kako mozes sloziti PC (a da nije Raspberry PI) a da trosi struje manje nego laptop?

Ja sam u proljece kupio laptop (Dell)  za ca 1000 eura (i7, SSD, FullHD touch IPS, 2GB NVIDIA). Za taj novac sam mogao kupit/sloziti zmaja od PC-a. Ali nisam. Jer mi nije potrebno. Da mi je potrebno (npr. da sam gejmer) onda bi si slozio neku zvijer.  No poanta je da godisnja usteda u potrosnji struje koju sam prije imao (sa svojim desktop racunalom) nije zanemariva i za 3 godine cu isplatiti skoro polovicu vrijednosti mog laptopa. Svatko od nas ima svoju kalkulaciju, zar ne?

Underclockas, smanjis napone, ventilatore zamjenis sa hladnjacima bez ventilatora, izaberes efikasne komponente. Na kraju slozis masinu koja trosi manje od laptopa, ne proizvodi zvukove a daje duple performanse.

15 godina
neaktivan
Drago kaže...
Sad nisam siguran da li je ovo dio tvog forumskog roleplayinga ili stvarno to misliš, ali stavljaš entuzijaste u istu košaru s poslovnim korisnicima. Slažem se da za tvrtku (sve osim onih najmanjih sa 5-6 zaposlenih, koje tek počinju i paze na lovu) bolje uzeti gotova računala nego slagati vlastita, ali vlastiti slaganac nekog entuzijasta sigurno je bolji od bilo čega što se trenutno nudi na tržištu za isti novac, ili čak za bilo koji novac - mnoge trenutjno dostupne vrhunske komponente nisu dostupne velikim tvrtkama kada slažu svoje konfiguracije, odnosno postoji "lag" u njihovim konfiguracijama.

Zašto onda svaki slagač PC-a u kućnoj radionici slini za svakom novom konfiguracijom koju pripremi Alienware ili ekvivalent iste cijene igraćeg računala?
Lag o kojem pišeš postoji, ali u drugom smjeru. Komercijalne komponente su proizvođačima brand name konfiguracija dostupne mjesecima prije postavljanja na tržište. Sjetimo se Applea i njihovih ugovora s Intelom.

Ovo o prodaji igara na PC-u ne bih ni započinjao. Tu ne postoji ni 5% prodaje igara u odnosu na igraće konzole.

Zna se kako se godinama napuhuje balon igraćeg tržišta na PC-u. Tu uračunaju Facebook igre i besplatne azijske MMORPG igre koje masivno igraju Kinezi zbog sive ekonomije preprodaje zlata i drugih vrijednosti u igrama.

14 godina
protjeran
Pazi ti to mmx si je kupio laptop od 1000€ koji ce za 2g. Vrijediti mozda 300€ ak mu je stanje 10/10...racunica ti je strasna, a vidim i znanje o potrosnji i ustedi!
Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
7 0 hvala 0
18 godina
odjavljen
Sinatra kaže... ne bih ni započinjao. 

I bolje ti je.

14 godina
neaktivan
XXX kaže...

I dalje si mogao izabrati ekonomičnije i jednako lijepo i efikasno za tvoje male potrebe. Tvoji argumenti su mi invalidni u ovoj temi jer pričaš jedno a radiš drugo.

Nisam nigdje spomenuo da su moje potrebe male. Samo sam kupio racunalo prema mojim potrebama. U ovom slucaju to je laptop.

14 godina
neaktivan
XXX kaže...

Kao prvo pametne tvrtke će odabrato desktop računala, pod uvjetom da zaposlenici nisu svakodnevno mobilni. Takav računala će ih koštati manje i jeftinije će ih održavati. Da li su brend name ili dobro složeni, manje bitno. Što se igranja tiče zavi što voliš igrati, šund naslove sa konzola ili PC master race naslove sa PC master race platforme. Sve ovisi o korisniku koliko male standarde ima za zabavu.

Kao prvo, pametne tvrtke, ukoliko imaju vise od par zaposlenih, sklapaju ugovor za odrzavanjem sa nekom firmom (ili imaju covjeka koji unutar firme se bavi sa racunalima, ili cak oboje, ovisno o velicini).

Mislim da se varas. Brand name racunala (dell, hp, lenovo), ajmo reci garantiraju kvalitetu (ili makar minimalni nivo kvalitete) - kod non-name proizvodjaca, odnosno kod firmica koje ti same slazu konfiguracije nikad ne znas sto ces dobit. Ne znaci da su proizvodi losi, vec da je kod njih uvijek prisutan jedan riziko faktor. A business ne voli riziko.

14 godina
neaktivan
steelman kaže...

Underclockas, smanjis napone, ventilatore zamjenis sa hladnjacima bez ventilatora, izaberes efikasne komponente. Na kraju slozis masinu koja trosi manje od laptopa, ne proizvodi zvukove a daje duple performanse.

Ali cemu sve to, kad ja zelim da se kad otvorim poklopac racunalo odmah upali.

Dakle, trebao bih kupiti CPU za par stotina eura (i7 ili tako nesto), zatim mu smanjiti snagu (smanjim napon), stavim pasivno hladjenje, kupim efikasni mrezni dio sa 80 Plus Titanium standardom.. itd da bih dobio sto? - perfomanse jednog notebooka.

Kuzis, nemam nista protiv toga, i postoje ljudi koji to vole i uvijek ce postojati takvi. Pogledaj npr quadcopter, imas ih kupit za 30-60 eura pa sve do 1000 i vise eura. Kolega mi kaze da je njegov brat sam sagradio svoj quadcopter od drveta, sam razvio elektroniku, cak napisao software za upravljanje, povezao sa iPadom.. hej totalno cool. Upucao je u to toliko vremena da je mogao kupti par komada onih najskupljih.. ali to je hobi, i to kosta. Ali o tome ovdje ne diskutiramo.

14 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...
Pazi ti to mmx si je kupio laptop od 1000€ koji ce za 2g. Vrijediti mozda 300€ ak mu je stanje 10/10...racunica ti je strasna, a vidim i znanje o potrosnji i ustedi!

Svako racunalo ili tablet nakon dvije godine vrijedi oko 30-50% pocetne cijene.

I sad bi ljudi zbog toga trebali bit u komi i ne kupovati novu opremu?

18 godina
Sinatra kaže...

Zašto onda svaki slagač PC-a u kućnoj radionici slini za svakom novom konfiguracijom koju pripremi Alienware ili ekvivalent iste cijene igraćeg računala?
Lag o kojem pišeš postoji, ali u drugom smjeru. Komercijalne komponente su proizvođačima brand name konfiguracija dostupne mjesecima prije postavljanja na tržište. Sjetimo se Applea i njihovih ugovora s Intelom.

Ovo o prodaji igara na PC-u ne bih ni započinjao. Tu ne postoji ni 5% prodaje igara u odnosu na igraće konzole.

Zna se kako se godinama napuhuje balon igraćeg tržišta na PC-u. Tu uračunaju Facebook igre i besplatne azijske MMORPG igre koje masivno igraju Kinezi zbog sive ekonomije preprodaje zlata i drugih vrijednosti u igrama.

Daješ mnogo tvrdnji, a malo konkretnih i dokazivih podataka. 

Odakle ti da "svaki sastavljač PC-a u kućnoj radionici slini za svakom novom konfiguracijom koju pripremi Alienware ili ekvivalent"? Kao povremeni kućni slagač ne slinim za Alienwareom niti ekvivalentima, a i ne znam ih koji sline. Imaš neku statistiku koja potkrepljuje tvoju tvrdnju?

Alienware inače diljem svijeta uspije (uz svu Dellovu infrastrukturu i logistiku) računala u vrijednosti 100 milijuna dolara. To se može činiti mnogo, ali Dell je 2013. završio s prometom od skoro 60 milijardi dolara. Apple je samo u zadnjem kvartalu prodao Macova u vrijednosti gotovo 5 milijardi dolara. Iz ovoga bi se moglo zaključiti da je najviše žuđeni PC Mac, a opet, u ukupnom broju PC-ova van SAD-a Mac sudjeluje sa manje od 10%. 

K tome, Alienware je baš onaj tip PC-a koji se natječe s konzolama, dakle onaj PC za kojega si u prethodnom postu rekao "tko bi to poželio?". Kontradiktoran si.

Ja, iskreno, ne vidim da postoji taj tvoj "lag, ali u drugom smjeru". Nađi mi u nas HP-ovu, Dellovu ili bilo koju "brend" konfiguraciju sa, primjerice, dva Radeona 295X2. Zapravo, nađi mi bilo gdje takvu konfiguraciju, pa ćeš vidjeti da je to vrlo teško, a Radeon 295X2 nije baš najnovija grafulja na tržištu. A k tome, kada dođe neki hipotetski Radeon 395X2, bez problema ću ga staviti u postojeću konfiguraciju i zamijeniti 295X2, dok onaj tko kupuje gotove slagance od Alienwarea ili bilo koga drugoga, načekat će se dok dobije to isto. 

O prodaji igara za konzole i PC piše Forbes, a oni valjda znaju. To im je posao. Ne možeš samo tako odbaciti podatke koji ti se ne sviđaju, odnosno možeš, ali je to bez veze u raspravi.

This space for rent!
14 godina
Sinatra kaže...

Neće zato. Nisu brand računala ništa posebno, niti su išta kvalitetnije složena, dapače. Biraju se najjeftinije moguće komponente koje će obavljati neku funkciju, a ne najkvalitetnije.  Ponešto optimizacije postoji jedino u termalnom dijelu, ali opet se gleda najjeftinije moguće rješenje. U tom smislu (cjenovnom) se može govoriti o "pametnije" složenim računalima, ali za brend, ne za korisnika.

Brend računala se kupuju radi podrške. Pogotovo tvrtke. Koja je razlika između quadro i običnih nvidijinih kartica? Drajveri i podrška, ništa drugo. I cijena, naravno.

NiramX kaže... Tko se na četvorku opek'o i na peticu puše.
16 godina

Po meni će laptop umjesto PC-a kupit baš osoba koja:

- nema blage veze o računalima niti želi znat

- znao je o račuanlima ali ga više boli briga (što znači nema blage veze iako je prije znao) i kupi laptop jer misli da je čarolijom u ono malo kučište stao punokrvni PC zato jer "su i na njemu Windowsi"

- snob (postoju ljudi kojima je to sve "za sirotinju" jer to nije gotovo rješenje a on se naučio cijeli život na gotovo sve dobit)

Onima kojima treba mobilnost i dekstop ne dolazi u obzir jer su dosta na "terenu" - kupovina laptopa je potpuno opravdana.

xfire: GStyle|KIKI3000
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.10.2014 12:20 (KIKI3ooo).

2 3 hvala 0
18 godina
odjavljen
MMX kaže...
Stjepanj kaže...

Svako racunalo ili tablet nakon dvije godine vrijedi oko 30-50% pocetne cijene.

I sad bi ljudi zbog toga trebali bit u komi i ne kupovati novu opremu?

Ne, ali to i dalje kontradiktorno sa dijlom u kojem pišeš o isplativosti, kako bi uštedio na struji u odnosu na desktop verziju. Znači ljudi su ti dali argumente kako napraviti bržu, jeftiniju i štedljiviju verziju desktopa a ti se pravdaš, kupio sam jer mi se svidio. LOL.{#}

14 godina
neaktivan
XXX kaže...

Ne, ali to i dalje kontradiktorno sa dijlom u kojem pišeš o isplativosti, kako bi uštedio na struji u odnosu na desktop verziju. Znači ljudi su ti dali argumente kako napraviti bržu, jeftiniju i štedljiviju verziju desktopa a ti se pravdaš, kupio sam jer mi se svidio. LOL.{#}

Krivo si izvukao zakljucak, to sa strujom je bio samo secer na krau, a ne glavni razlog nabavke notebooka.

Pa gle, da sam si htio sloziti konfiguraciju koja je brza, tiha i stedljiva, to bih i napravio (imam i resurse i know-how). Ali nisam htio. Notebook u potpunosti zadovoljava svrhu kupnje.

18 godina
odjavljen

Tebi iz xy razloga i to je OK, tvoji novci tvoj izbor. Ali kakvi su ti to onda argumenti za ovu temu gdje tvrdiš da će desktop većini postati nepotreban. Očito ljudi smatraju drugačije te ga i dalje smatraju boljim u skoro svakom segmentu osim u direktnoj mobilnosti. Usotalom i sam imam desktop i dva laptopa ali bez desktopa nema teorije...

Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
Drago kaže...
Sinatra kaže...

Sad nisam siguran da li je ovo dio tvog forumskog roleplayinga ili stvarno to misliš...

Ne zna ni on više

{#}

xfire: GStyle|KIKI3000
16 godina
MMX kaže...

Da, laptop je usteda struje. U HR je kWh oko 10 ct, u njemackoj je oko 30 ct. pa ti racunaj koliko je to godisnje i da li se isplati i to uzeti u obzir.

Ako si gejmer, onda ti ne treba laptop vec zmaj od PCa i to nitko normalan ne spori. Ali vecini normalnih usera, koji se ne igraju, tolika snaga i toliki trosak nije potreban. Zato se odlucuju na laptopove, ne zbog ustede u struji (jer sam primjetio da vecina ljudi o tome niti ne razmislja), vec zato sto su manji uredjai koji zauzimaju manje prostora, a mogu zadovoljiti njihove potrebe.

Vrijeme je vazno samo ukoliko zaradjujes novac, ali kao sto sam rekao, intezivne kalkulacije se danas mogu prebacit na cloud kompjuter (npr. AWS) koje ce ti jos povoljnije i brze napravit potrebne kalkulacije. Ako se radi o businessu.

S dosta se stvari mogu složit, ali ovo je apsolutno pogrešno, ili jednostavno imamo potpuno drukčije prioritete u životu.

Međutim vrijeme je važno...točka. I nema to gotovo nikakve veze s novcem. Vrijeme je važno i za sve ostalo. Ako na kompu radim nešto što iz bilo kojeg razloga moram odraditi, ako se to napravi brže imat ću više vremena za radit nešto drugo, nešto što volim, što želim, ili pak opet nešto drugo što moram,. nije bitno, ali vrijeme nikako nije važno SAMO ukoliko zarađuješ novac. Vrijeme je važno za sve, iz jednostavnog razloga jer bez vremena ne možeš baš ništa. Dok bez hrpe novca i dalje možeš svašta, ukoliko imaš vrijeme.

Svatko od nas je drukčiji, ali vrijeme je važno. Bez dodataka. AKO se nešto napravi brže moći ćeš više ljenčariti. Ili ćeš moći više se baviti svojom obitelji. Ili ćeš moći više se odmarati, ili pak više meditirati, ili prije otići negdje drugdje, ili...bilo što, ali činjenica da čim je prije nešto gotovo, to prije možeš svoje vrijeme usmjeriti prema nečem drugom, bilo to drugo rad, ljubav, odmor, zdravlje, kriminal ili bilo što deseto.

15 godina
neaktivan
Drago kaže...
Alienware inače diljem svijeta uspije (uz svu Dellovu infrastrukturu i logistiku) računala u vrijednosti 100 milijuna dolara. To se može činiti mnogo, ali Dell je 2013. završio s prometom od skoro 60 milijardi dolara.

Upravo tako, vidiš da smo došli do istog zaključka. Igranje na PC-u je u široj slici smijurija i onda zajednički možemo zaključiti da je PC gaming mrtav, zar ne?

18 godina
odjavljen
Sinatra kaže...
Drago kaže...
Alienware inače diljem svijeta uspije (uz svu Dellovu infrastrukturu i logistiku) računala u vrijednosti 100 milijuna dolara. To se može činiti mnogo, ali Dell je 2013. završio s prometom od skoro 60 milijardi dolara.

Upravo tako, vidiš da smo došli do istog zaključka. Igranje na PC-u je u široj slici smijurija i onda zajednički možemo zaključiti da je PC gaming mrtav, zar ne?

Sam ti rekel da je to od osobe do osobe, ak si zadovoljan sa konzolaškim šundom samo naprijed, mi ostali smi ipak master race, i to PC master race {#}

18 godina
Sinatra kaže...

Igranje na PC-u je u široj slici smijurija i onda zajednički možemo zaključiti da je PC gaming mrtav, zar ne?

http://www.gamesindustry.biz/articles/2014-01-28-pc-gaming-market-to-exceed-USD25-billion-this-year-dfc

Mrtav i beo...

This space for rent!
15 godina
neaktivan

Drago, igraš li MOBA-e ili kineske f2p MMORPG-ove?

0 2 hvala 0
14 godina
neaktivan
XXX kaže...

Tebi iz xy razloga i to je OK, tvoji novci tvoj izbor. Ali kakvi su ti to onda argumenti za ovu temu gdje tvrdiš da će desktop većini postati nepotreban. Očito ljudi smatraju drugačije te ga i dalje smatraju boljim u skoro svakom segmentu osim u direktnoj mobilnosti. Usotalom i sam imam desktop i dva laptopa ali bez desktopa nema teorije...

Brojke u prodaji govore da obicni ljudi preferiraju kupovati tablete/laptope a ne desktop racunala. Trend je ocit. Sebe sam samo uzeo kao primjer, jer sam i sam prije slagao konfiguracije iz gusta. No pitanje koje se postavlja je sljedece: zasto nemas 3 desktopa?

U tvom kucanstvu desktop moze dulje potrajati (sve dok ima svrhu), ali u vecini kucanstava, laptopovi su porpilicno zamijenili poslove koje je prije obavljao desktop. To je globalni trend (hmm, bar u zapadnim zemljama).

18 godina
odjavljen

Tko vam je kriv kad imate skupu struju pa nemate za desktop računala. Što se broja desktopa tiče, u kući može biti samo jedan gazda da bi stvar funkcionirala. To bi trebali znati i na zapadu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.10.2014 15:51 (XXX).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
odjavljen
Sinatra kaže...

Ti igraš interaktivne filmove?

18 godina
Sinatra kaže...

Volim sve što vole mladi...

This space for rent!
14 godina
neaktivan
miki1981 kaže...
MMX kaže...

Da, laptop je usteda struje. U HR je kWh oko 10 ct, u njemackoj je oko 30 ct. pa ti racunaj koliko je to godisnje i da li se isplati i to uzeti u obzir.

Ako si gejmer, onda ti ne treba laptop vec zmaj od PCa i to nitko normalan ne spori. Ali vecini normalnih usera, koji se ne igraju, tolika snaga i toliki trosak nije potreban. Zato se odlucuju na laptopove, ne zbog ustede u struji (jer sam primjetio da vecina ljudi o tome niti ne razmislja), vec zato sto su manji uredjai koji zauzimaju manje prostora, a mogu zadovoljiti njihove potrebe.

Vrijeme je vazno samo ukoliko zaradjujes novac, ali kao sto sam rekao, intezivne kalkulacije se danas mogu prebacit na cloud kompjuter (npr. AWS) koje ce ti jos povoljnije i brze napravit potrebne kalkulacije. Ako se radi o businessu.

S dosta se stvari mogu složit, ali ovo je apsolutno pogrešno, ili jednostavno imamo potpuno drukčije prioritete u životu.

Međutim vrijeme je važno...točka. I nema to gotovo nikakve veze s novcem. Vrijeme je važno i za sve ostalo. Ako na kompu radim nešto što iz bilo kojeg razloga moram odraditi, ako se to napravi brže imat ću više vremena za radit nešto drugo, nešto što volim, što želim, ili pak opet nešto drugo što moram,. nije bitno, ali vrijeme nikako nije važno SAMO ukoliko zarađuješ novac. Vrijeme je važno za sve, iz jednostavnog razloga jer bez vremena ne možeš baš ništa. Dok bez hrpe novca i dalje možeš svašta, ukoliko imaš vrijeme.

Svatko od nas je drukčiji, ali vrijeme je važno. Bez dodataka. AKO se nešto napravi brže moći ćeš više ljenčariti. Ili ćeš moći više se baviti svojom obitelji. Ili ćeš moći više se odmarati, ili pak više meditirati, ili prije otići negdje drugdje, ili...bilo što, ali činjenica da čim je prije nešto gotovo, to prije možeš svoje vrijeme usmjeriti prema nečem drugom, bilo to drugo rad, ljubav, odmor, zdravlje, kriminal ili bilo što deseto.

Ok, vrijeme je vazno, nespretno sam se izrazio ali..  Oni koji nemaju novaca moraju trositi vrijeme, odnosno onaj tko ima novaca moze ustediti vrijeme.

Pazi ovo: do posla mi sa autom treba 15 min, sa javnim prijevozom oko 60 min. To je dnevna usteda oko 1.5 sati odnosno mjesecno oko 30 sati.

Imam dvije opcije: mogu si kupit auto, platit osiguranje, odrzavanje i benzin ili platiti mjesecnu kartu u javnom prijevozu (koja je po iznosu jednaka npr. mjesecnom trosku za gorivo).

Dakle, onaj tko si moze priustiti drugi auto i placati troskove moze mjesecno ustediti 30 sati, a onaj tko nema izbora mora se truckati u javnom prijevozu.

I tako je to sa svime u zivotu. Matematika je neumoljiva.

14 godina
neaktivan
XXX kaže...

Tko vam je kriv kad imate skupu struju pa nemate za desktop računala. Što se broja desktopa tiče, u kući može biti samo jedan gazda da bi stvar funkcionirala. To bi trebali znati i na zapadu.

Prijatelju, ja imam one ring to rule them all.  :-)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice