- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
PS4 Pro je izašao prije 3.5 godine. S time da je hardver bio zakucan unutra vjerojatno i puno ranije.
Hardver je ipak napredovao od onda do danas.
Osim kaj radi hrpa igara
Između ostalog PS4pro je ogranicen slabim procesorom

https://ffa.hr/vijesti/otriven-ps5-sustav-hladenja-zaboravite-na-glasine-oko-pregrijavanja/
Eto, sada znamo kako bi to trebalo otprilike izgledati.
Jedan od developera Quantum Error igre je rekao da je cilj 4k, 60 fps sa ray tracingom.
Ja bi recimo volio da dosta igara pokuša ići na 1440p i 120 fpsa. Bar multiplayer competitive igre. Za singleplayer mi je 60 fpsa dosta.

Ako brije na ray-tracing onda tom logikom brije na nepotrebne vizualne efekte koji uništavaju performanse i ne doprinose igrivosti, pa se bojim da neće biti ni blizu 60 FPSa, ili ni blizu 4k :-)
Nisam bas pratio no zna li se jel na novoj konzoli pikiraju 60fpsa ili ce isto bit 30?
Za sada sto ima nekoliko potvrdjenih igara za PS5 developeri su potvrdili da idu na 4K 60 FPS sa realtime raytracing. To ne znaci da nece biti igara na 30fps jer ovisi o developerima.
Bas su neki dan i ovi iz Quantum Error potvrdili da ce ici na 4K 60 FPS sa ray tracing.
https://ffa.hr/vijesti/otriven-ps5-sustav-hladenja-zaboravite-na-glasine-oko-pregrijavanja/
Eto, sada znamo kako bi to trebalo otprilike izgledati.
To je jedan od patenta sto nikako ne znaci da je to hladjenje od PS5, iako je moguce. Iritira me taj clickbait naslov i nestrucno napisan tekst na clanku.
Jedan od developera Quantum Error igre je rekao da je cilj 4k, 60 fps sa ray tracingom.
Ja bi recimo volio da dosta igara pokuša ići na 1440p i 120 fpsa. Bar multiplayer competitive igre. Za singleplayer mi je 60 fpsa dosta.
ma ja ne bi imao ništa protiv "skromnih" 1440p sa stabilnih 60 fps
al eto šta je tu je

Resident Evil 2 i 3 rade na 60 fpsa i 1600p
Mislim to je prelako uočiti tijekom igre. Ne znam na koju foru ti izgleda da RE radi u 30 fpsa ako si igrao tu igru.

Ja nemogu takav magazin citati na ekranu, šta bi dao da ima fizička verzija u nas
Realno nema ništa od 4K 60fpsa, nadajmo se da će nan dat opciju da biramo između rezolucije i izvođenja.
Realno nema ništa od 4K 60fpsa, nadajmo se da će nan dat opciju da biramo između rezolucije i izvođenja.
Ako ova generacija neće biti 4K60 minimum, Microsoft i Sony mogu se slobodno vratiti za crtače ploče.
4K gaming nije standard ni na PCu, ne vidin zašto bi bija na puno jeftinijin konzolama. Vjerojatno će se PacMani, Raymeni i slično vrtit u 4K 60fpsa a za udarne AAA naslove sumnjan

pa sve ovisi o vrsti igre
COD i slicni ce sigurno bit 60fps-a
racing igre isto, tucnjave i ostale igre gdje je to jako vazno ce bit 60fps-a
Single player igre ce se sigurno igrat sa opcijama oko 30fps-a i 60fps-a
Pogledajte samo kak Resident Evil 2-3 remake izgleda na PS4 pro, a vrti se u 60fps-a
Vec je nekoliko next gen igara potvrdjeno da ce biti u 4K 60FPS. Nisu nikakvi pacmani raymani i slicno nego prave igre.
To sto se na PC jedva vrti nije nikakvo mjerilo, konzole su uvijek daleko bolje optimizovane a i same igre za konzole. Pa Xbox One X, trenutna generacija ih vrti na 4k 60, ne sve ali mnogo njih.
Kada sam ja kukao oko običnih 1080p@60Hz svi ste mi se smijali.
U međuvremenu sam ja prešao na 4k@60Hz pa na kraju na 1440p@120-165Hz + g-sync, tako da mi je i 60 FPSa sad već vidljivo sporo :-)
4k@60Hz na novim konzolama mora biti must. Ako se želi postići bolja grafika i ne ide nikako drugačije onda sa upscalingom sa 80% 4k rezolucije ili nešto slično.
A nikako ne sa prelaskom na 30 FPSa.
4K gaming nije standard ni na PCu, ne vidin zašto bi bija na puno jeftinijin konzolama. Vjerojatno će se PacMani, Raymeni i slično vrtit u 4K 60fpsa a za udarne AAA naslove sumnjan
Morate shvatiti da se igre primarno rade za konzole i iz njih se izvlači maksimum. Pa se tek onda porta na PC. A nove konzole će parirati performansama puno skupljih PC-eva u komponentama. Recimo već sad PS4 Pro vrti Resident Evil 2 u 1600p i 60 fpsa. Uzmi recimo neki ekvivalent tog procesora i grafičke iz te konzole i probaj pokrenit RE2 u 1600p i 60 fpsa na PC-u. To su komponente od prije 6-7 godina. Kompovi od prije 7 godina jedva uopće i pokreću nove igre.
Sve će ovisiti o developerima. Ja mislim da će AAA igre biti u 4k60. Ali isto tako mislim da će Sony ekskluzive težiti što boljoj grafici do granica snage konzole da bi njihove first party igre izgledale što bolje. I onda je moguče da te igre budu u manje fpsa. Kao i dosad, sve veće Sony ekskluzive rade u 30 fpsa jer žele izvući maksimum iz grafike. Jer lakše ćeš prosječnom igraču prodati lijepu grafiku nego 60 fpsa. Kad netko pogleda trailer na YouTube-u, lakše primjetiš dobru grafiku nego fps.

Isto tako 90% igrača, prelaze na novu generaciju konzola radi grafičkog prikaza rijetko ko radi 60fpsa. Uzmi u obzir da 90% igrača nisu HC igrači i posjeduju u prosjeku 5-6 igara od čega su 2-3 FIFA, NBA , COD itd. Napucavat će se grafika i dalje, a 4K60fps ovu generaciju nečemo vidit....možda na PS5 pro koju godinu unaprid
Isto tako 90% igrača, prelaze na novu generaciju konzola radi grafičkog prikaza rijetko ko radi 60fpsa. Uzmi u obzir da 90% igrača nisu HC igrači i posjeduju u prosjeku 5-6 igara od čega su 2-3 FIFA, NBA , COD itd. Napucavat će se grafika i dalje, a 4K60fps ovu generaciju nečemo vidit....možda na PS5 pro koju godinu unaprid
Ako dosta novih igara već na PS4 Pro radi u 60 fpsa, ne znam zašto na PS5 nebi radilo. Igre poput Modern Warfare, Resident Evil itd. imaju impresivnu grafiku, rade u rezoluciji većoj od Full HD i 60 fpsa. Sa prastarom konzolom.

Ali ako nastave izbacivati i 30/1080p pod krinkom nekakvog "filmskog iskustva", jadna im majka.

Morate shvatiti da se igre primarno rade za konzole i iz njih se izvlači maksimum. Pa se tek onda porta na PC. A nove konzole će parirati performansama puno skupljih PC-eva u komponentama. Recimo već sad PS4 Pro vrti Resident Evil 2 u 1600p i 60 fpsa. Uzmi recimo neki ekvivalent tog procesora i grafičke iz te konzole i probaj pokrenit RE2 u 1600p i 60 fpsa na PC-u. To su komponente od prije 6-7 godina. Kompovi od prije 7 godina jedva uopće i pokreću nove igre.
Sve će ovisiti o developerima. Ja mislim da će AAA igre biti u 4k60. Ali isto tako mislim da će Sony ekskluzive težiti što boljoj grafici do granica snage konzole da bi njihove first party igre izgledale što bolje. I onda je moguče da te igre budu u manje fpsa. Kao i dosad, sve veće Sony ekskluzive rade u 30 fpsa jer žele izvući maksimum iz grafike. Jer lakše ćeš prosječnom igraču prodati lijepu grafiku nego 60 fpsa. Kad netko pogleda trailer na YouTube-u, lakše primjetiš dobru grafiku nego fps.
Konzole danas i jesu PCevi. Sa točno specificiranim hardverom. Znači samo još jedna kombinacija hardvera za koju se igra radi.
S time da na PCu iz tog razloga postoji hrpa grafičkih opcija da si svatko podesi što želi. Naravno u tom grmu leži zec, jer to sve treba isprogramirati i optimirati. Ali bar imaš opcije.
PC star 7 godina ako je u to vrijeme bio dobra pila i dan danas bi mogao vrtiti sve nove igre jednakom snagom uz prilagodbu opcija kako priliči njegovim mogućnostima.
Samo što je takve stvari iznimno teško developerima testirati jer nitko nema prastari hardver, a prastari playstation kupiš u dućanu za 5 minuta.
Onaj tko radi console first taj ima poslije veliki problem sa prebacivanjem na PC jer mora puno toga nadoknaditi.
Onaj tko radi PC first on malo dulje razvija i testira u startu, ali ima sve platforme releaseane istovremeno.
Najveći problem kod raznih platformi nije uopće grafički engine jer je danas to sve više manje isto, nego prilagodba user interfacea i kontrola.
Sve te igre koje si nabrojao idu u 60 FPSa jer bi bile očajne na 30 FPSa.
PC star 7 godina ako je u to vrijeme bio dobra pila i dan danas bi mogao vrtiti sve nove igre jednakom snagom uz prilagodbu opcija kako priliči njegovim mogućnostima.
PS4 i PS4 Pro su po izlasku koštali 400 eura. Hoćeš reći da PC koji je izašao u njihovo vrijeme i koštao 400 eura i dan danas može parirati tim konzolama po grafici/performansama u novijim igrama koje izlaze danas? Nema šanse.