Sony PlayStation 5 izdvojena tema

poruka: 29.148
|
čitano: 6.511.004
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Sony PlayStation 5

Da, slažem se.

U stvari baš me zanima zašto su ovaj put u konzole stavili tako jako procesore.

Pogotovo s obzirom da pri većim rezolucijama, a plafonom od 60 FPS-a, procesor ima čak i manje posla.

Hoće li CPU koristiti za 120 FPSa i VR ili možda konačno planiraju neki bolji AI?

PSN - DeniZg80
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.4.2020 13:47 (DeniZg).
15 godina
antimadridista kaže...

Pa nisam ja nigdje rekao da više volim bolju grafiku sa 30 fpsa, ja bi isto birao 60 fpsa ispred grafike. Samo kažem što je lakše prodati prosječnom igraču. PS4 se prodao u više od 100 milijuna primjeraka. Nosu svi hardcore competitve gameri. Vjerujem da velika većina niti ne zna što su fpsi niti ih briga. Takvima je lakše prodati grafiku jer to svi vide.

Ok, ali ja baš i mislim da bi prosječnom gameru, i prosječnoj osobi ljepse izgledalo 60fps sa manjim detaljima nego 30fps na većim detaljima. Kada bi im pokazao dva ekrana jedan do drugog, a da im ne govoris nikakve brojke, mislim da bi većina pokazala prstom na 60fps kada ih pitaš sta je ljepše. Meni je samo mindbending kako to izdavačima nije jasno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.4.2020 14:04 (AFARON).
17 godina
AFARON kaže...
antimadridista kaže...

Pa nisam ja nigdje rekao da više volim bolju grafiku sa 30 fpsa, ja bi isto birao 60 fpsa ispred grafike. Samo kažem što je lakše prodati prosječnom igraču. PS4 se prodao u više od 100 milijuna primjeraka. Nosu svi hardcore competitve gameri. Vjerujem da velika većina niti ne zna što su fpsi niti ih briga. Takvima je lakše prodati grafiku jer to svi vide.

Ok, ali ja baš i mislim da bi prosječnom gameru, i prosječnoj osobi ljepse izgledalo 60fps sa manjim detaljima nego 30fps na većim detaljima. Kada bi im pokazao dva ekrana jedan do drugog, a da im ne govoris nikakve brojke, mislim da bi većina pokazala prstom na 60fps kada ih pitaš sta je ljepše. Meni je samo mindbending kako to izdavačima nije jasno.

U 90% slučajeva najveći FPS drop je zbog shadowsa, antialiasinga, volumetric foga i reflectiona.

Pol toga kada smanjiš niti se ne kuži nikakva razlika, a dobiješ hrpu FPSa više.

Mislim da je izdavačima to više prilika za neki showcase tehnologije kojom će pobrati nagrade, nove poslove i ugovore i sl.

No ajde, bar se dolaskom Pro konzola stvar donekle popravila pa su se počele pojavljivati opcije performance / quality.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
13 godina
protjeran
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Već sam se ponadao da je i Sony najavio da ćeš moći kupiti nešto za PS4 pa dobiti free na PS5.

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
12 godina
Hexfire kaže...

Već sam se ponadao da je i Sony najavio da ćeš moći kupiti nešto za PS4 pa dobiti free na PS5.

How yes no. 

PSN - DeniZg80
15 godina
Sony PlayStation 5

Novi Unreal Engine 5 na PS5. Izgleda brutalno. Ovo je zapravo prva stvar koju sam dosad vidio da izgleda baš next gen.

Tim Sweeney (Creator of Unreal Engine): "PS5 storage system is absolute world class. Best on any platform. Better than high-end PC. It's a dream come true" 

Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.5.2020 18:21 (antimadridista).
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
antimadridista kaže...

Novi Unreal Engine 5 na PS5. Izgleda brutalno. Ovo je zapravo prva stvar koju sam dosad vidio da izgleda baš next gen.

Tim Sweeney (Creator of Unreal Engine): "PS5 storage system is absolute world class. Best on any platform. Better than high-end PC. It's a dream come true" 

Izgleda odlično u 4k. No nekako mi se čini da je u 15 FPSa. ;-)

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
14 godina
Baš me zanima hoće li taj famozni storage uopće biti iskoristiv u 3rd party igrama.
Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Bitanga kaže...

Izgleda odlično u 4k. No nekako mi se čini da je u 15 FPSa. ;-)

Nisi daleko, koliko sam vidio na Eurogameru, čini se da je samo 30.

Bolje biti ratnik u vrtu nego vrtlar u ratu!
15 godina
Hexfire kaže...
Baš me zanima hoće li taj famozni storage uopće biti iskoristiv u 3rd party igrama.

Pa dosad sam vidio dosta developera iz različitih timova kako bas hvale i ističu storage na PS5. Sumnjam da bi ga toliko hvalili da je neiskoristiv ili nepotreban.

Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
10 godina
Je, predivno izgleda. Stvarno se radujem izgledu next gena

I moram pohvaliti ekipu iz Epic game storea. Ljudi stalno seru po njima, a meni su oni super. Svaki tjedan daju za bespla neku igru. Dali su taj UE4 da se koristi besplatno i to već otkad. Taj glavni tip (ne sjecam se kak se zove) je pun kufer novaca davao u dobrotvorne svrhe. Smatram ih pozitivcima u gaming svijetu
10 godina
neaktivan
Cansee kaže...

Izgleda dobro, no sad sam uhvatio vremena da detaljnije pročitam vijesti o tome i ispada da se vrti u 30fps i to uz dinamičku rezoluciju koju su naveli da je većinu vremena 1440p. Bez raytracinga.

Moram priznati da mi 1440p 30fps baš i nije neki rezultat za toliko velike sirove hardverske brojke.

Bolje biti ratnik u vrtu nego vrtlar u ratu!
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.5.2020 22:41 (JozoBozo121).
13 godina
protjeran
Sony PlayStation 5

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
DeniZg kaže...

U stvari baš me zanima zašto su ovaj put u konzole stavili tako jako procesore.

Hoće li CPU koristiti za 120 FPSa i VR ili možda konačno planiraju neki bolji AI?

8C/16T Zen2 je taman da ne zauzima puno mjesta(74mm2) i ima pošteno snage za nadolazeće godine.. a i ne znam što su drugo mogli, jedan CCX tj. 4C/8T? U startu po meni preslabo a kamoli za par godina..

S obzirom da je skoro svaki novi TV 4K, mislim da je svima jasno da je cilj obje konzole 4K@60fps, možda pokoji izlet u 120fps, a s godinama će to vjerojatno pasti na 30fps. Pa i po mem. konfiguraciji Xboxa se može vidjet da je čak 10GB tu primarno za fillati GPU, a ostalih 6GB za CPU. Zanimljivo jer po tome ispada da bi 16GB na PCju moglo još jako dugo biti sasvim dovoljno za igranje.

Dakle CPU će vjerojatno dobiti dodatnog posla u obliku boljeg AI-ja, po meni puno vjerojatnije nego ganjanje 120fps.

ansha: Pomelo te
10 godina
JozoBozo121 kaže...
Cansee kaže...

Izgleda dobro, no sad sam uhvatio vremena da detaljnije pročitam vijesti o tome i ispada da se vrti u 30fps i to uz dinamičku rezoluciju koju su naveli da je većinu vremena 1440p. Bez raytracinga.

Moram priznati da mi 1440p 30fps baš i nije neki rezultat za toliko velike sirove hardverske brojke.

čitao sam da je okolina bila 4k, valjda je lik bio u 1440p, ni ne kužim kako to rade. a ne znam šta bi mislio, valjda će se dogoditi skok sa fpsovima, s tim da je najbitnija prvo stabilnost

14 godina
antimadridista kaže...

Pa dosad sam vidio dosta developera iz različitih timova kako bas hvale i ističu storage na PS5. Sumnjam da bi ga toliko hvalili da je neiskoristiv ili nepotreban.

Naravno da će hvaliti ako je tehnologija stvarno toliko dobra, ali "in the grand scheme of things", hoće li taj SSD biti od koristi ako se igra usporedno razvija za sve platforme? Koliko sam skužio Cernya, poanta tako brzog storagea je i da se mijenja mindset prilikom samog level dizajna. "Strah" me da će sad PS5 biti ograničen Xboxom i PC-e pa neće moći do kraja iskoristiti mogućnosti hardvera. Jer ako se recimo dogodi da će samo first party igre to full koristiti (desetak igara kroz generaciju) onda je i pitanje jesu li se resursi koji su išli u SSD mogli bolje iskoristiti na neki drugi aspekt konzole.

Svi najavljuju SSD kao game changer, ali ako će se na kraju svesti na to da se na plejki nešto loada dvije sekunde brže nego na Xboxu, onda me baš zaboli.

13 godina
protjeran
Hexfire kaže...
antimadridista kaže...

Naravno da će hvaliti ako je tehnologija stvarno toliko dobra, ali "in the grand scheme of things", hoće li taj SSD biti od koristi ako se igra usporedno razvija za sve platforme? Koliko sam skužio Cernya, poanta tako brzog storagea je i da se mijenja mindset prilikom samog level dizajna. "Strah" me da će sad PS5 biti ograničen Xboxom i PC-e pa neće moći do kraja iskoristiti mogućnosti hardvera. Jer ako se recimo dogodi da će samo first party igre to full koristiti (desetak igara kroz generaciju) onda je i pitanje jesu li se resursi koji su išli u SSD mogli bolje iskoristiti na neki drugi aspekt konzole.

Svi najavljuju SSD kao game changer, ali ako će se na kraju svesti na to da se na plejki nešto loada dvije sekunde brže nego na Xboxu, onda me baš zaboli.

Onaj tech demo je odlican primjer koje prednosti moze dati ultra brzi SSD koji u trenutku okretanja kamere ucitava sve detalje u pravcu u kojem gledas. Samim time puno manje resursa trosi i moze puno vise izvuci iz ostale konfiguracije. Takodjer se pred kraj vidi i na brzini kretanja lika kroz okruzenje, sto do sada na hdd nije bilo moguce radi presporog ucitavanja. Sigurno da ce xbox biti bottleneck sto se toga tice jer je duplo sporiji, ali nije ni to sad bas sporo 4GB/s. Zato ce eskluzive jos vise odudarati od multiplatform igara i bit ce na kraju jos veca prednost za PS5.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.5.2020 16:44 (arnes_king).
15 godina
arnes_king kaže...
Hexfire kaže...
antimadridista kaže...

Onaj tech demo je odlican primjer koje prednosti moze dati ultra brzi SSD koji u trenutku okretanja kamere ucitava sve detalje u pravcu u kojem gledas. Samim time puno manje resursa trosi i moze puno vise izvuci iz ostale konfiguracije. Takodjer se pred kraj vidi i na brzini kretanja lika kroz okruzenje, sto do sada na hdd nije bilo moguce radi presporog ucitavanja. Sigurno da ce xbox biti bottleneck sto se toga tice jer je duplo sporiji, ali nije ni to sad bas sporo 4GB/s. Zato ce eskluzive jos vise odudarati od multiplatform igara i bit ce na kraju jos veca prednost za PS5.

O kojoj konzoli pričaš? One X ili Series X? Ovu drugu nisu ni izbacili a ti već znaš da će biti sporija? Može neki link da i ja to pročitam?!

Pametan čovjek primjećuje sve. Glup za sve ima poneku zamjerku.
13 godina
protjeran
x18x05x kaže...
arnes_king kaže...
Hexfire kaže...
antimadridista kaže...

O kojoj konzoli pričaš? One X ili Series X? Ovu drugu nisu ni izbacili a ti već znaš da će biti sporija? Može neki link da i ja to pročitam?!

Series X ima duplo sporiji SSD nego PS5. Bio je tweet na jednom popularnom kanalu gdje su za ovaj UE5 demo rekli da na series x ne bi ovakav mogao biti pokrenut bez prilagodbe bas radi sporijeg SSD-a ali su tweet ubrzo obrisali. Nebitno, PS5 ima SSD koji ide bez kompresije 5,5GB/s a sa kompresijom 8-9 GB/s, dok je u series X 2,4 raw data a 4,8 GB/s kompresovano. U postovima iznad smo pricali samo o SSD-u da ne skontas da govorim opcenito o next gen konzolama i brzinama, samo o SSD pricam.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.5.2020 19:56 (arnes_king).
13 godina
protjeran
Sony PlayStation 5

Digital Foundry
Tech Analysis: Unreal Engine 5 on PS5 - Epic's Next-Gen Leap Examined In-Depth

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
arnes_king kaže...

Series X ima duplo sporiji SSD nego PS5. Bio je tweet na jednom popularnom kanalu gdje su za ovaj UE5 demo rekli da na series x ne bi ovakav mogao biti pokrenut bez prilagodbe bas radi sporijeg SSD-a ali su tweet ubrzo obrisali. Nebitno, PS5 ima SSD koji ide bez kompresije 5,5GB/s a sa kompresijom 8-9 GB/s, dok je u series X 2,4 raw data a 4,8 GB/s kompresovano. U postovima iznad smo pricali samo o SSD-u da ne skontas da govorim opcenito o next gen konzolama i brzinama, samo o SSD pricam.

Pa dobro, to vrijedi za sve.

Ni PS4 igru ne bi Switch mogao pokrenuti bez prilagodbe, pa opet prilagode i radi.

Većina nas ima doma SSDove normalne brzine i uredno vrtimo top igre na PCima.

A to što su oni ovaj demo isprogramirali retardirano da loada s diska ogromne teksture kako se okrećeš to je drugi problem.

NVMe diskovi su nekoliko puta brži od najbržih SSDa, ali se isto tako opako griju i trebaju imati dodatno hlađenje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.5.2020 20:15 (Bitanga).
17 godina
arnes_king kaže...

Digital Foundry
Tech Analysis: Unreal Engine 5 on PS5 - Epic's Next-Gen Leap Examined In-Depth

Bogmeč vrlo ipresivno, ili bilo bi još ljepše da to vidim na 4K monitoru kojem realno i nemam.

Več vidim kak Nevidija Šef plače u svojoj kuhinji, iz koje je danas prezentiral nove Nevidija grafetine i njezina čuda neviđena za 1300$.

Intel=pokvareni podmukli gadovi!
11 godina
odjavljen
Sony PlayStation 5

Samo neka vise pokazu neke igre, dosta mi je tehnikalija, s time sam se zayebavao na PC-u. 

3 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Bitanga kaže...
arnes_king kaže...

Pa dobro, to vrijedi za sve.

Ni PS4 igru ne bi Switch mogao pokrenuti bez prilagodbe, pa opet prilagode i radi.

Većina nas ima doma SSDove normalne brzine i uredno vrtimo top igre na PCima.

A to što su oni ovaj demo isprogramirali retardirano da loada s diska ogromne teksture kako se okrećeš to je drugi problem.

NVMe diskovi su nekoliko puta brži od najbržih SSDa, ali se isto tako opako griju i trebaju imati dodatno hlađenje.

Pa vjerovatno su to uradili kako bi pokazali mogucnosti s ssd-om a isto tako kako bi smanjili load sa ostalih komponenti i samim time izvukli vise iz hardvera. Ne vidim zasto je to nesto lose. Kada bi stavili sav load na gpu a ssd ostavili neiskoristen mislim da bi puno manje graficki mogli postici. 

15 godina
Sony PlayStation 5

Ljudi kažu da ovo ne govori ništa jer su imali impresivan demo Unreal Enginea 4 prije 7-8 godina pa to do dana nismo vidjeli iskorišteno. Ali se zaboravlja da taj demo Unreal Engine 4 nije pokrenut na PlayStation hardveru nego nekom tada high end PC-u. Ovaj demo se vrtio na konzoli.

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
protjeran
antimadridista kaže...

Ljudi kažu da ovo ne govori ništa jer su imali impresivan demo Unreal Enginea 4 prije 7-8 godina pa to do dana nismo vidjeli iskorišteno. Ali se zaboravlja da taj demo Unreal Engine 4 nije pokrenut na PlayStation hardveru nego nekom tada high end PC-u. Ovaj demo se vrtio na konzoli.

Meni izgleda super, i da u tome je stvar sto je ovo bilo pokrenuto direktno sa PS5. Mene je fascinirao i zvuk u ovom tech demo-u i upravo sam morao ponovo poslusati na slusalicama, iako i preko mobitela je zvuk odlican. Treba uzeti u obzir da je youtube uradio i svoju kompresiju koja kvari kvalitet pa se radujem kako ce uzivo biti sa tim novim audio engineom.

17 godina
arnes_king kaže...

Pa vjerovatno su to uradili kako bi pokazali mogucnosti s ssd-om a isto tako kako bi smanjili load sa ostalih komponenti i samim time izvukli vise iz hardvera. Ne vidim zasto je to nesto lose. Kada bi stavili sav load na gpu a ssd ostavili neiskoristen mislim da bi puno manje graficki mogli postici. 

Pa naravno da je bolji hardver bolji za iskorištavanje softvera. Šta misliš zašto imam PC :-)

Problem je što ne možeš napraviti igru baziranu na top hardveru jer onda neće raditi na onom sporijem i lošijem kako treba. 

NVMe diskovi su budućnost, ali su bolesno skupi trenutno.

Ovo je samo jedan demo i ništa više, ja ne bih puno svršavao na to.

Čak mi ni ne izgleda previše impresivno ako ćemo iskreno. Pogotovo ne za 30 FPSa u 4k.

30 FPSa u 4k izgleda puno lošije od 30 FPSa u 1080p. Trzanje je više naglašeno zbog veće rezolucije.

10 godina
IvanDado kaže...

Samo neka vise pokazu neke igre, dosta mi je tehnikalija, s time sam se zayebavao na PC-u. 

e u pravu si, vrijeme je za igre. Ja inače volim poslušati neke tehnikalije, ali došao je red na samo prikaz igara i gameplaya. Sačekat ćemo još neka 3 tjedna dok ne počne, ali vjerujem da će Sony podići rijetko viđen hype. Xbox je imao blamaž, a Sony nije pokazao novu igru više od 3 godine, tako da po svemu sudeći svašta bi moglo biti, a ono što će gotovo sigurno biti prikazano vrlo uskoro je Horizon Zero Dawn 2 i priča se da je grafički pravi next gen

11 godina
odjavljen
Ne znam. Volio bih da Sony stvarno prikaze sluzbeno konzolu, datum izlaska, cijenu i naravno igre. Previse su mi tajanstveni, a ipak bih htio znati koliko ce ta stvarcica kostati, te hoce li se isplatiti posjedovati je odmah. Samo Sony, nemoj to sve razotkrit tek 2 mjeseca prije izlaska... Treba raja i ustedit nesto.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice