Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 7.323
|
čitano: 1.405.342
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Rasprava o grafičkim karticama

Pa nije im prvi puta, RE Village također ne podržava DLSS iz nekog razloga i bila je usrana Denuvo zaštitom. Piratska verzija je radila kako treba, lol.

GPU: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 (PNY)

Sad i ovaj RE 4 ne podržava DLSS iz nekog razloga i onda ga obaci mod ekipa bez problema...

Slično je i sa Higwarts gdje poriratska bverzija radi daleko bolje nego denuvo verzija

GPU: RX 6600 XT 8GB

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama

picajzla0707 

Ma ja kontam da nije lijenost u pitanju, nego prije kako Izzy kaže, rade to s namjernom, taktički da prodaju novu seriju.

Jedna rtx 3xxx serija je napravila dobar pomak po pitanju performansi, pa su morali ostaviti negdje mjesta za napredak kako bi se sada i ova 4xxx serija prodala, šupački al štaš.

Kad pogledaš samo skok u V-ramu, obična rtx 3080 došla za 10 gb, a sad 4080 sa 16 gb, nemali skok,a najbolje da nisu mogli ubaciti na prvu rtx 3080 barem 12 gb. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.4.2023 20:13 (lobotomac90).
12 godina
Mislim da je ipak lijenost. Nekako su mi te teorije zavjera banana.
Pa nisu te igrice izdali amd i nvidia
16 godina
picajzla0707 kaže...
Grafe do 8gb će još dugo biti velika većina grafa u korištenju, kao što je to dugo bila 1060 sa 6gb i slabije.
Developeri koji ne kuže stanje na tržištu brzo će shvatit koliko gube radeći igre za manjinu. Ovaj trend njihove lijenosti je katastrofa, kad vidiš kako mala izdavačka kuća napravi igru koja izgleda fantastično i troši max 6gb vrama poput plague tale, zapitaš se koji je metež u glavi izdavača koji izbaci ovakve brljotine poput re4 i sličnih.

Biti će jer većina nema novca za jače.

17 godina

A oni ne komuniciraju i ne surađuju međusobno? Developeri igara i proizvođači hardvera jel.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.4.2023 20:20 (lobotomac90).
12 godina

Pa naravno da nema, većina klincu kupi grafu najviše mid range, češće low end poput nekadašnje 1050ti i nakon tri godine kaže - šta oš koji kujac jel ti nismo nedavno uzeli grafu.
Zato i kažem da će se takvi developeri ili njihovi investitori zapitat koji kujac rade igre kojima treba 10 giga da bi radile, kad to ima 10% potencijalnih kupaca

lobotomac90 kaže...

A oni ne komuniciraju i ne surađuju međusobno? Developeri igara i hardvera jel.

ko kaže da ne komuniciraju

ja kažem da je potencijalna izgubljena zarada valjda prvi motiv developera i izdavača, ne nekakve teorije zavjere sa nevidijom i amd-om

jedino ako je developer/izdavač tajni vlasnik nevidije, pa ima neke tajne planove, ali to je kao što sam rekao teorija zavjere

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.4.2023 20:20 (picajzla0707).
17 godina

Svaka igra kad se radi ima minimalne, preporucene i max hardwerske preporuke i kada se igre razvijaju cilj izdavacima i developerima je pokusati igru smjestiti u neki rang da i oni "bijednici" mogu da zaigraju igre. Nema tu teorija zavjere i neke skrivene saradnje, developeri bi htjeli da njihovu igru kupi sto vise ljudi ali problem je sto oni te igre obicno razvijaju na dobrim kompovima pa ne optimiziraju za losiji hardware.

Kao sto je Picajzla rekao, ljenost i zurba.

Problem u svemu je sto se izda igra za konzole pa se radi port za PC i zele da se to uradi u sto kracem vremenskom roku i onda naavno da dodje do zajeba. 

Oni naprave igru koja ispunjava minimalne hardwerske zahtjeve ali to ne lici ni na sta. 

Druga stvar je sto vecina prije kupovine igre (koje danas nisu uopste povoljne) ode na net i pogleda malo na sta to lici i onda se tamo nabrijes od tih Youtubera koji je vrte na ultra/mega kompu i ljudi bi da im igra izgleda tako pa i dignu malo postavke vise nego sto im je preporuceno.

I onda imamo probleme. 

Zalosno je samo sto su prije 5 godina flagship kartice imale 8GB memorije i da je i predposljednja serija takodjer bila na 8GB (po meni je 3070ti vec u flagship kategoriji cijenom). 

0 0 hvala 0
17 godina

Ne znam, ja ne gledam na to kao teoriju zavjere tipa novi svjetski poredak 

Nego nešto tipa suradnje između npr. Nvidie i recimo Ubisofta gdje jedni drugima pripremaju tržište od razih reklama, igara uz grafičke, pa možda i do plaćanja developerima da se ne fokusiraju previše na optimizaciju, možda sam u krivu, ali činjenica je da u zadnje vrijeme dobivamo jako puno poluproizvoda od igara,a grafičke se mijenjaju svake 3 godine, zahtijevi rastu enormno,a iskreno grafika u zadnjih 5 godina nije nešto previše napredovala.

Kako god bilo mi kao gameri smo nezadovoljni, što je i pokretač ove rasprave.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.4.2023 21:16 (lobotomac90).
9 godina
Btw na re8 je maknut denuvo...

Znaci jogurat +dlc.....
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
4 0 hvala 0
14 godina
Damir22 kaže...
Btw na re8 je maknut denuvo...

Znaci jogurat +dlc.....

Javi kad vidiš gdje torrent :D

2 godine
protjeran

Pa Village imas vec preko godinu dana za skinuti

0 0 hvala 0
9 godina
Da, ali bez dlc-ova.

Sad kad je denuvo skinut, ide full gold.

Fitzenska....
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Bila je potrebna samo jedna Nvidia generacija da najaca rtx3090ti ne vrijedi vise nista,u okvirima ovog testa.

Pretpostavljam da cemo ovakvu situaciju vidjat sve cesce,toliko o ocekivanjima ekipe da ce im rtx3xxx bit future proof u nadolazecim godinama.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Damir22 kaže...
Da, ali bez dlc-ova.

Fitzenska....

Resident Evil: Village – Gold Edition Build 10415597 (Denuvoless) + All DLCs + Bonus Content

FitGirl

Tigar Krezumica
17 godina

Moram ovog puta biti đavolji advokat: PT u CP2077 je tech demo. CDPR to stalno naglašava i deluje i da je to pravilna klasifikacija, jer ako se igra sa njime, igra često crasha itd. Dakle, ovo za sada nije 100% spremna implementacija, već pokazatelj šta polako postaje moguće. Posmatrano kao tech demo, logično je da jedva radi na najnovijoj generaciji (4090 može u 4k da izgura 60 fps, ali samo ako se uključe i DLSS2 i DLSS3, tj frame generation, bez toga je na ivici igrivog), a da na prethodnoj, ako se uopšte izvršava, bude slideshow. Path tracing (kao zrela tehnologija) je jošuvek neku godinu u budućnosti.

BTW, 3090 Ti je refresh kartice iz 2020, sa svega 10-ak % boljim performansama, logično je da u 2023. počnu da se pojavljuju stvari koje ne može da izgura u 4k sa svime na max.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Ivan(4) kaže...

Moram ovog puta biti đavolji advokat: PT u CP2077 je tech demo. CDPR to stalno naglašava i deluje i da je to pravilna klasifikacija, jer ako se igra sa njime, igra često crasha itd. Dakle, ovo za sada nije 100% spremna implementacija, već pokazatelj šta polako postaje moguće. Posmatrano kao tech demo, logično je da jedva radi na najnovijoj generaciji (4090 može u 4k da izgura 60 fps, ali samo ako se uključe i DLSS2 i DLSS3, tj frame generation, bez toga je na ivici igrivog), a da na prethodnoj, ako se uopšte izvršava, bude slideshow. Path tracing (kao zrela tehnologija) je jošuvek neku godinu u budućnosti.

BTW, 3090 Ti je refresh kartice iz 2020, sa svega 10-ak % boljim performansama, logično je da u 2023. počnu da se pojavljuju stvari koje ne može da izgura u 4k sa svime na max.

Ja ovu situaciju ne promatram kroz prizmu jednog tech demoa nego kroz Nvidijin Overdrive.

2 godine
protjeran

Imamo dobar benchmark za iducih 5 serija grafi, vizualno RT kao RT, gdje nema vode ili ogledala nemas kaj skuzit uglavnom 

0 0 hvala 0
16 godina

Kak ne, skužiš u novčaniku.

Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina

Ma RT je gluparija. Tako nepotrebno, a što je najgore, tako zahtjevno.

Moj PC  
6 0 hvala 0
17 godina

Pa ono, developeri usavršavaju postojeće (ne-RT) tehnike decenijama, do sada su postali prilično dobri.  Ipak, povremeno je razlika dramatična. Kada je izašao Portal RTX, gledajući screenshotove, bilo mi je tako-tako, ali kad sam pogledao video, imao sam "wow trenutak".

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.4.2023 13:20 (Ivan(4)).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina

Portal RTX je meni izuzetno impresivan sa svojim dinamicnim izvorima svijetla te sjenama koje nastaju od istih.

U Cyberpunku nema necega takvog sto bi odmah pokazalo...ovo je nextgen,takodjer sta je sa refleksijama opcenito u cjeloj igri...pa sa path trace svaki metalni,stakleni,kromirani itd dio bi morao imat fantasticne i realisticne refleksije.

Znaci karoserije auta pa na dalje....refleksije u CP cak i uz ovaj overdrive su uzasno ogranicene i neimpresivne za path trace.

Ne znam o cemu se tu radi ali path trace bi morao proizvodit rezultate kakvi su u CGI filmovima,naravno ne u takvoj kvaliteti slike ali u samim svojstvima(materijali,refleksije,svijetlo itd) da.

Koliko sam vidio u CP je i dalje situacija....u sceni stoji 15 NPCova a u refleksiji ih je samo troje,naprimjer.

Edit

Pitanje...mozemo li mi sa naprimjer rtx3080 uopce ukljucit overdive u CP ili ne postoji niti opcija?

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.4.2023 14:29 (MEGATAMA).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Probao sam upravo CP,moze se normalno pokrenut ali....

Bez direktne usporedbe na dva monitora jedan pored drugoga sa overdrive vs RT enabled je izuzetno tesko primjetit tojest zapamtit razliku...znaci ne postoji ono,ukljucis overdrive i padnes na guzicu od razlike.

Na 1440p uz DLSS performance u benchu average 50fps na 4k se to skoro prepolovi...bolescina.

Moram napomenut da je slika mutnjikava na obadva nacina.

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina

Imam nekih 70 sati u Cyberpunku i sad da idem davati 2000 eura da bi ju igrao ponovno uz mega max uber RT...ha ha ha ha 

Ostaje RTX 3060 Ti još sedam godina, kožnati nek svira _urcu :D

Moj PC  
7 0 hvala 0
12 godina
forumaš kaže...

Imam nekih 70 sati u Cyberpunku i sad da idem davati 2000 eura da bi ju igrao ponovno uz mega max uber RT...ha ha ha ha 

Ostaje RTX 3060 Ti još sedam godina, kožnati nek svira _urcu :D

Nvidia ce sad gurat overdrive i nazalost onda je posljedica da u PC verzijama ne dobijemo klasicna raster rijesenja za sjene,refleksije itd itd.

Vidite kako izgledaju refleksije na vodenim i opcenito reflektivnim povrsinama u CP bez raytracea...

12 godina

I što bi onda sad bila najbolja kupnja s 3070ti,ima za 840€ 6950nitro.ili 4070ti ili 7900xt.one su oko 1050€ na vise...razmisljam da bar bude 2-3 godine mir s grafom..kad govorimo o rt ili fsr..nepalim ih,tako da me zanima raw performance i future proof

BBall,Tech,Ink....all the way....
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
protjeran

Ako pricamo o raw i native preset ides na 7900xt bez razmisljanja.

Znaju ici 7900xtx po 1000e na mindstar, dostava preko mailbox je 15e. Redovno idu po 1100e tako da bi razmislio i o tome svakako na tvome mijestu.

Samo morat ces i 5600x nadogradit na 5800X3D imas i njega sada za 280e na akciji tamo.

Nebi bilo lose ni ram dokupit jos 2x8GB

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.4.2023 21:34 (Morgoth Bauglir).

0 0 hvala 0
12 godina

Evo moram sam sebe ispravit,CP ima ponekad naviku ne ucitat vizualne postavke koje smo postavili i upravo to se desilo danas kad sam testirao Overdrive.

Nije vise onako zblurana slika,vjerovatno dlss nije radio kako treba a vidim da su i ostale vizualne postavke sad drukcije tojest drukcije izgleda igra.

Ali primjetim podosta vizualnih glicheva naokolo,sad jesu li oni posljedica path tracea ili nesto drugo,ne znam.

Sad malo lutam okolo pa cu napisat dojmove kad vidim kako to sve radi u raznim podrucijima igre.

Edit

Sad vidim sta je bilo prije,igra mi je ucitavala Psyho postavke na kojima sam igrao PC verziju,uopce nije bila aplicirala Overdrive.

Sad drzim na 4K uz DLSS ultra performance sto je nativno ispod 1080p,igra radi average 50+ fps ali pada i na nekih 43fps te ide do nekih 80fps ovisno gdje sam.

Znaci rtx3080 OC na rezi ispod 1080p 😁😁😁😁😁😁

Doduse sad kad je ukljucen Overdrive,da izgleda to puno bolje cak i od Psyho postavki ALI......

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.4.2023 22:11 (MEGATAMA).
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
fromcelltohell kaže...
Damir22 kaže...
Da, ali bez dlc-ova.

Fitzenska....

Resident Evil: Village – Gold Edition Build 10415597 (Denuvoless) + All DLCs + Bonus Content

FitGirl

Ma mislio sam na Resident Evil 4 Remake, jel to imamo negdje "riješeno"? Nisam to nigdje vidio. 

16 godina
itomic009 kaže...
fromcelltohell kaže...
Damir22 kaže...
Da, ali bez dlc-ova.

Fitzenska....

FitGirl

Ma mislio sam na Resident Evil 4 Remake, jel to imamo negdje "riješeno"? Nisam to nigdje vidio. 

Remake je izašao 23.03., koliko znam nema još uvijek.

Ako će biti, biti će sigurno kod FG.

Njoj nekak najviše vjerujem, do sada sa tih par igara koje sam skinuo tamo kod nje, nisam imao nikakvih problema.

Sve radi i što je najbitnije sve je čisto, nema frke sa skrivenim malware-om u install fajlovima.

BTW, osobno nisam uopće igrao te RE igre još od PS One.

Nego, eto...vidim da se ovdje raspravlja o tome pa rekoh, da budem malo "koristan" na forumu ;)

Tigar Krezumica
9 godina
Navodno je izjavila (izjavio, izjavilo) da re4 remake nece crackirati.

No vijest je procurila oko 1.4 pa je mozda prvoaprilska fora..

No, codex,skid...netko hoce prije ili kasnije.
Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice