Ako ćemo gledati Steam HW survey (ajmo reći da svatko tko instalira Steam, taj je to napravio zbog neke igre), on bi trebao biti najrelevantniji što se tiče igrača.
https://store.steampowered.com/hwsurvey/
Tako gledano, imamo manje više stabilnih 18% AMD i 74% Nvidia. Tehnički, tu je i hrpa onih koji su na laptopima/integriranim GPU-ovima uključeno.
Što se tiče samog surveya, ja sam na njega valjda zadnji put odgovorio prije 3 godine, a uleti mi valjda jednom godišnje da ga odradim - tako da sve te rezultate treba uzeti s rezervom. Također, jasno nam je da većina ljudi ne kupuje nove grafe svake 2 godine ili češće. Idući veliki skok realno očekujem sa izlaskom PS6/novog Xbox-a (tj. oko godinu dana kasnije dok se počnu portati sve ekskluzive) - dok se vidi koliko će jaki GPU tražiti igre "optimizirane" za te konzole. GTA 6, pretpostavljam da će biti dosta utjecajan po tom pitanju.
Nemojte me krivo shvatiti, ja bih češće kupovao novo/više/jače; ali smatram da bi se sa nekom x70 serijom trebalo moći biti 4-5 godina miran - ako se najednom ne cilja na višu rezoluciju/FPS.
Osim toga, drago mi je da AMD postaje kompetitivniji (po pitanju performansi i feature-a), pa se nadajmo da ćemo iz oba tabora dobiti prihvatljivije proizvode.