Turbobenzinci?

poruka: 35
|
čitano: 13.095
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Turbobenzinci?

Zanima me kolika je trajnost ovih motora? Znam da imaju manju potrošnju i veći okretni moment od atmosferskih pojednake snage. I još nešto, zašto turbo motori nisu za grad?

17 godina
neaktivan
RE: Turbobenzinci?

Neznam za turbo benzinca, ali imam turbo u dizelašu, po gradu troši 5.5l a izvan grada oko 4 litre na 100/km, radi se o 1.6hdi sa 90ks.

17 godina
moderator
Bara kaže...

Zanima me kolika je trajnost ovih motora? Znam da imaju manju potrošnju i veći okretni moment od atmosferskih pojednake snage. I još nešto, zašto turbo motori nisu za grad?

Uz redovan servis i pravilan tretman, mogu izdrzati radni vijek automobila. Novi motori koriste male turbopunjace koji se brze zavrte (tako je manja turbo-rupa) i nastelani su da daju okretni moment na nizim okretajima (oko 2000 rpm) tako da mogu i u gradu fino potegnuti s niskih a i elasticnost je veca.
VW TSI motori (ne FSI ni TFSI) koriste kombinaciju kompresora i turbine (kompresor na niskim, turbina na visim okretajima), turbo-rupe nema nikako i imaju jako linearno razvijanje snage i veliku snagu (Golf GT 1,4 l - 170 ks).

Turbodizeli koriste turbine promjenjive geometrije (variable turbine geometry), gdje turbina mijenja kut lopatica u zavisnosti od okretaja motora (veci kut-vece pumpanje na niskim okretajima). Turbobenzinci ne koriste takve turbine - zasad (osim 911 turbo, 997, on ima VTG)
Nudim profesionalne usluge: Pucanje u zrak na vjencanjima, povracanje na koncertima, opijanje na proslavama, parazitsko izlezavanje... Kontaktirajte me za kvalitetnu uslugu.
17 godina
Turbobenzinci?

Većina velikih proizvođača je najavila da će sve više proizvoditi turbo benzince, zbog visokih cijena goriva, tako da će nova verzija M5 i M3 vjerojatno biti turbo benzinac manjeg obujma, za razliku od sadarnjih v10 i v8, samo im je mana što ne razvijaju snagu linearno kao atmosferski motori.

17 godina
moderator
lebo1 kaže...

Većina velikih proizvođača je najavila da će sve više proizvoditi turbo benzince, zbog visokih cijena goriva, tako da će nova verzija M5 i M3 vjerojatno biti turbo benzinac manjeg obujma, za razliku od sadarnjih v10 i v8, samo im je mana što ne razvijaju snagu linearno kao atmosferski motori.

Ne samo gorivo nego i sve stroziji zakoni o ispusnim plinovima (120 g/km do 2012 g. mislim, pa su se svi proizvodjaci bunili).
Tako ce i Ferrari vjerovatno uvesti turbo motore (po nekim najavama). To je dobro, F50 je bio malo losiji (prema misljenjima onih koji su ih vozili :)) od F40 jer je imao 4,7 l V12, dok je F40 imao 3.0 l V8 turbo i vise okr. momenta te bolji odnos snaga/masa (mnogi su se pitali zasto je Ferrari izbacio F50 pored F40).
Nudim profesionalne usluge: Pucanje u zrak na vjencanjima, povracanje na koncertima, opijanje na proslavama, parazitsko izlezavanje... Kontaktirajte me za kvalitetnu uslugu.
17 godina
neaktivan
Turbobenzinci?

Imam A6 1.8 turbobenzinca iz 2000 godine i vrlo sam zadovoljan s njime.

Potrosnja je oko 8-9l u gradu a na otvorenoj cesti oko 7l.

Ne razumim se bas u motore i ine stvari ali uz redovan servis auto me slusa izvanredno i dosad nisam imao nikakvih problema.

Eto malo iskustva iz prve ruke a mozda bi bilo dobro da napises koje auto mislis uzeti pa da ti netko tko ga mozda vec ima da konkretan savjet.

Pozz...

17 godina

Kod tih trkaćih auta nije važan okretni moment, bar ne na stazi, a što se tiče F40 i porsche 959 to su bila najluđa auta, na top gearu sam gledao usporedbu F40 sa F50 i novijim bolidima, auto je lakše par stotina kila od novijih bolida, do 100 km ih dere. Ipak kod takvih auta ja bi radije atmosferski, mislim kada imaš love za nešto takvo koga briga za cijenu nafte i zakonu o ispušnim plinovim:)

17 godina
moderator
Na stazi je bitna vrsna snaga, ali to su automobili koje ce bogati vlasnici vozati po cesti i gdje je bitna elasticnost-moment. Ja sam za manje turbo motore, elasticni su i nisu toliko glomazni i teski kao V12. Naravno imati V12 je stvar prestiza, a zvuk je nesto posebno... :)
P.S. Lamborghini ima stajaliste da nece smanjivati ispusne plinove i klati performanse jer njihovi kupci nemaju problema s povecanom cijenom automobila usljed kazni :)
17 godina
neaktivan
brainiac kaže...

Ne razumim se bas u motore i ine stvari ali uz redovan servis auto me slusa izvanredno i dosad nisam imao nikakvih problema.

Eto malo iskustva iz prve ruke a mozda bi bilo dobro da napises koje auto mislis uzeti pa da ti netko tko ga mozda vec ima da konkretan savjet.

Pozz...

Ma ne mislim uzimat auto(bi da imam para), proritet mi je HD kamera, a i stari uzima novi motor.
Kad bi kupova auto trojba bi bila između 3 motora u Fiat Bravu: 1,4 120KS, 1,4 150KS i 1,4 150KS Sport.
17 godina
DrNasty kaže...
lebo1 kaže...

Ne samo gorivo nego i sve stroziji zakoni o ispusnim plinovima (120 g/km do 2012 g. mislim, pa su se svi proizvodjaci bunili).
Tako ce i Ferrari vjerovatno uvesti turbo motore (po nekim najavama). To je dobro, F50 je bio malo losiji (prema misljenjima onih koji su ih vozili :)) od F40 jer je imao 4,7 l V12, dok je F40 imao 3.0 l V8 turbo i vise okr. momenta te bolji odnos snaga/masa (mnogi su se pitali zasto je Ferrari izbacio F50 pored F40).
 tu si malo u krivu, na papiru je F40 bolji što se tiče momenta, ali je to u praksi malo drukčije. Največa mu je mana kada ga se vozi kroz seriju zavoja jer tu turbina dolazi do izražaja i fali mu snage, a F50 tu dere. I jedan i drugi model imaju svoje pristaše, F 40 je imao veću popularnost premda je u praksi sporiji od F 50. F 50 je po mnogima posljednji "pravi" Ferrari budući da svi novi imaju razna elektronička pomagala protiv proklizavanja koja ih čine sigurnjima, ali istovremeno umanjuju gušt vožnje
...something diabolic
17 godina
moderator
Lovac kaže...
 tu si malo u krivu, na papiru je F40 bolji što se tiče momenta, ali je to u praksi malo drukčije. Največa mu je mana kada ga se vozi kroz seriju zavoja jer tu turbina dolazi do izražaja i fali mu snage, a F50 tu dere. I jedan i drugi model imaju svoje pristaše, F 40 je imao veću popularnost premda je u praksi sporiji od F 50. F 50 je po mnogima posljednji "pravi" Ferrari budući da svi novi imaju razna elektronička pomagala protiv proklizavanja koja ih čine sigurnjima, ali istovremeno umanjuju gušt vožnje
 F50 ima i bolju sasiju i ovjes. Zavisi sve kakvi su zavoji, gledo sam video gdje lotus (elise ili exige, ne sjecam se) bez problema prati F50 kroz zavoje, ovaj mu bjezi tek na ravnijim dijelovima.
U svakom slucaju, mislim da su razlike u nijansama (F40 i F50, ne lotus :)), vidljive samo na stoperici, svaki od njih treba jako dobrog vozaca da bi se vozio na granici mogucnosti, na stazi je to lakse a na cesti ako se granica predje, dolazi do pi*darija :)))
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.7.2008 23:59 (DrNasty).
17 godina
DrNasty kaže...
Lovac kaže...
 F50 ima i bolju sasiju i ovjes. Zavisi sve kakvi su zavoji, gledo sam video gdje lotus (elise ili exige, ne sjecam se) bez problema prati F50 kroz zavoje, ovaj mu bjezi tek na ravnijim dijelovima.
U svakom slucaju, mislim da su razlike u nijansama (F40 i F50, ne lotus :)), vidljive samo na stoperici, svaki od njih treba jako dobrog vozaca da bi se vozio na granici mogucnosti, na stazi je to lakse a na cesti ako se granica predje, dolazi do pi*darija :)))
 U pravu si, pogotovo F 50, kažnjava svako neoprezno dodavanje gasa, ali tu i je gušt vožnje:)
...something diabolic
17 godina
neaktivan
Bara kaže...
brainiac kaže...

Pozz...

Ma ne mislim uzimat auto(bi da imam para), proritet mi je HD kamera, a i stari uzima novi motor.
Kad bi kupova auto trojba bi bila između 3 motora u Fiat Bravu: 1,4 120KS, 1,4 150KS i 1,4 150KS Sport.
 Jel zna iko, šta bi bilo najbolje od ovog odabrat?
17 godina
Turbobenzinci?

Ma F50 i staviš mu nove drivere i svaka ti igra leti na njemu:) Meni osobno su draži atmosferski jer je u okretajima (visokim) ljepše voziti, ljepši osjećaj, a to koji je brži nije toliko važno, upareni sa ručnim mjenjačem (DSG su brzi ali nije to bitno) to je bit sporskog auta, bar meni. Velk moment mi ne treba ne mislim vući ništa teško, to je za kamione važno...

17 godina
moderator
lebo1 kaže...

Velk moment mi ne treba ne mislim vući ništa teško, to je za kamione važno...

Hehe pogledaj 911 turbo, od 65 kmh do 100 kmh u drugoj za 1 sekundu :) Elasticnost koja je rezultat 680 Nm (to je serijski, kako idu mrcine koje su tunirane za 150-200 ks i 200-300Nm, to ne mogu ni zamisliti... ma ne mogu ni ovo zamisliti :)))
17 godina
neaktivan
Turbobenzinci?

Konji prodaju vozilo , a okretni moment pobjeđuje na utrci.

17 godina
moderator
dipsi kaže...

Ta dva pojma su povezana, moment je umnozak sile i duzine poluge, snaga je umnozak okr. momenta i broja okretaja motora.

snaga (kW)= (moment (Nm) x 2pi x brzina obrtanja (rpm)) / 60000

Primjer: Aston Martin DBS V12
Okr. moment: 570 Nm
Snaga: 380 kW@6500 rpm

snaga=570*6,28*6500/60000 ----> 387 kW (znaci priblizno) :)

Opet kazem, tuneri isticu da je za real-world performance puno bitniji okr. moment od snage.
17 godina
neaktivan
DrNasty kaže...
Ta dva pojma su povezana, moment je umnozak sile i duzine poluge, snaga je umnozak okr. momenta i broja okretaja motora.

snaga (kW)= (moment (Nm) x 2pi x brzina obrtanja (rpm)) / 60000

Primjer: Aston Martin DBS V12
Okr. moment: 570 Nm
Snaga: 380 kW@6500 rpm

snaga=570*6,28*6500/60000 ----> 387 kW (znaci priblizno) :)

Opet kazem, tuneri isticu da je za real-world performance puno bitniji okr. moment od snage.
U biti sve točno, ali mala greška. Najveći okretni moment nikad nije na istom broju okretaja kao najveća snaga. Ima par izuzetaka kao nabrijani 2T motori, ali je tako.

U ovom slučaju, na 6500rpm, snaga je 380kW, ali moment je 380*60000/(6500*6,28) = 558,55 Nm.
17 godina
moderator

Naravno da nije na istim okretajima, ne moze teoretski ni biti, nisam to ni rekao.

Okr. moment je rasprostranjen po citavim okretajima motora (znaci 80-90% ga treba biti dostupno vec oko 1500rpm) izuzev onih visokih gdje je najveca snaga (koja raste s okretajima).

EDIT: Mislim da je ova razlika u stvarnim vrijednostima snage i momenta rezultat sila trenja koji se desavaju u motoru, a ovaj rezultat je na papiru.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.8.2008 9:59 (DrNasty).
17 godina
neaktivan
dipsi kaže...

Po toj logici bi svi vozili traktore.
17 godina
moderator
stef kaže...
dipsi kaže...

Po toj logici bi svi vozili traktore.
 Ma vjerovatno je mislio na Audi R10 TDI koji pobjedjuje na Le Mansu, nedostatak okretaja kompenzira jako velikim okr. momentom od 1000 Nm.
17 godina
neaktivan
Turbobenzinci?

To je pod normalno za dizela.

A i većina benzinaca bez turba danas ima dosta snage i ne treba se vrtit pod visokim okretajima. Npr. 1.4 16V danas redovito ima cca 100ks i moš ga vozit bez gasa, skoro ko dizela.

17 godina
moderator

Upravo to je stvar okr. momenta, a ne snage. Danas moderne masine imaju dobru krivulju momenta fino rasporedjenog, zato takav rezultat.

Evo moj primjer, imam fabiu 1,2 htp (64ks, 112 Nm, 12v). Buduci da ima 3 cilindra a ne 4, samim tim ima vece cilindre i duzi hod (sto je duzi hod, moment je veci, ali zbog visoke srednje brzine klipa se ne mogu puno vrtiti), najveci okr moment je na 3000 rpm umjesto na 4500 rpm koliko imaju neki 4-cilindarski motori slicne zapremine.

Rezultat takvog motora (za grad je idealan) je da u gradu mogu voziti cetvrtom brzinom nekih 50 kmh (naravno i odnosi u mj. kutiji moraju biti fino odabrani da bi se motor iskoristio) ali ako hocu ubrzati, moram u nizu zbog nedostatka momenta kojeg, iako je nisko, ipak nema puno.

17 godina
neaktivan

Konji nemaju veze sa time, oni samo određuju maksimalnu brzinu. Dizelaše možeš vozit i pokrenut bez gasa jer imaju puno veći okretni moment i to pri niskim okretajima.

17 godina
moderator
Turbobenzinci?

Dosta ljudi kaze dizelasi, a misli na turbo-dizele, a ne na obicne.

Upravo ta turbina je ono sto im daje okr. moment. Recimo, 1,9 TDI od nekih 100ks ima 250 Nm okr. momenta sto je brojka kojom se mogu pohvaliti 6-cilindricni benzinci. S druge strane 1,9 SDI (obicni, ne turbo) ima 64 ks i jadnih 120 Nm (blizu 1,2 benzinca).

Dalje, iste je snage kao moj 1,2 htp, i s okr. momentom mrvicu vecim, ali zbog velikih, inertnih dijelova i nedostatka turbine(momenta) ide do 100kmh za jadnih 18 i nesto sec dok moj ide za 15 sec.

17 godina
neaktivan

Imate ovdje usporedbu benzin vs. diesel "za amerikance"!

http://www.howstuffworks.com/fpte5.htm

17 godina
Turbobenzinci?

Šutim.

17 godina
moderator
Schumix kaže...

Šutim.

Schumix, zasto sutis? Osmijeh Ili govoris nama da sutimo? :) Ako grijesimo, ispravi nas, nismo mi strojari (bar ja nisam hehe). Uvijek volim procitati nesto novo/drugo/ispravno jer mi je ova tematika interesantna.
17 godina
Turbobenzinci?

Ma ništa, malo je tema otišla ...Neodlučan

17 godina
moderator
Turbobenzinci?

Evo, ako je vjerovati internom dokumentu koji je procurio do novinara, nasljednik Ferrari Enza ce imati V8 biturbo Euro5 motor, umjesto V12 atmosferskog, sto se podudara s ranijim najavama koje sam spomenuo gore.

Evo LINK pa koga zanimaju strasne performanse (i strasna cijena, 1,2-1,3 miliona eura) nek procita (ako vec nije).

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice