Zanima me kolika je trajnost ovih motora? Znam da imaju manju potrošnju i veći okretni moment od atmosferskih pojednake snage. I još nešto, zašto turbo motori nisu za grad?
Neznam za turbo benzinca, ali imam turbo u dizelašu, po gradu troši 5.5l a izvan grada oko 4 litre na 100/km, radi se o 1.6hdi sa 90ks.
Zanima me kolika je trajnost ovih motora? Znam da imaju manju potrošnju i veći okretni moment od atmosferskih pojednake snage. I još nešto, zašto turbo motori nisu za grad?
Većina velikih proizvođača je najavila da će sve više proizvoditi turbo benzince, zbog visokih cijena goriva, tako da će nova verzija M5 i M3 vjerojatno biti turbo benzinac manjeg obujma, za razliku od sadarnjih v10 i v8, samo im je mana što ne razvijaju snagu linearno kao atmosferski motori.
Većina velikih proizvođača je najavila da će sve više proizvoditi turbo benzince, zbog visokih cijena goriva, tako da će nova verzija M5 i M3 vjerojatno biti turbo benzinac manjeg obujma, za razliku od sadarnjih v10 i v8, samo im je mana što ne razvijaju snagu linearno kao atmosferski motori.
Imam A6 1.8 turbobenzinca iz 2000 godine i vrlo sam zadovoljan s njime.
Potrosnja je oko 8-9l u gradu a na otvorenoj cesti oko 7l.
Ne razumim se bas u motore i ine stvari ali uz redovan servis auto me slusa izvanredno i dosad nisam imao nikakvih problema.
Eto malo iskustva iz prve ruke a mozda bi bilo dobro da napises koje auto mislis uzeti pa da ti netko tko ga mozda vec ima da konkretan savjet.
Pozz...
Kod tih trkaćih auta nije važan okretni moment, bar ne na stazi, a što se tiče F40 i porsche 959 to su bila najluđa auta, na top gearu sam gledao usporedbu F40 sa F50 i novijim bolidima, auto je lakše par stotina kila od novijih bolida, do 100 km ih dere. Ipak kod takvih auta ja bi radije atmosferski, mislim kada imaš love za nešto takvo koga briga za cijenu nafte i zakonu o ispušnim plinovim:)
P.S. Lamborghini ima stajaliste da nece smanjivati ispusne plinove i klati performanse jer njihovi kupci nemaju problema s povecanom cijenom automobila usljed kazni :)
Ne razumim se bas u motore i ine stvari ali uz redovan servis auto me slusa izvanredno i dosad nisam imao nikakvih problema.
Eto malo iskustva iz prve ruke a mozda bi bilo dobro da napises koje auto mislis uzeti pa da ti netko tko ga mozda vec ima da konkretan savjet.
Pozz...
Pozz...
Ma F50 i staviš mu nove drivere i svaka ti igra leti na njemu:) Meni osobno su draži atmosferski jer je u okretajima (visokim) ljepše voziti, ljepši osjećaj, a to koji je brži nije toliko važno, upareni sa ručnim mjenjačem (DSG su brzi ali nije to bitno) to je bit sporskog auta, bar meni. Velk moment mi ne treba ne mislim vući ništa teško, to je za kamione važno...
Velk moment mi ne treba ne mislim vući ništa teško, to je za kamione važno...
Konji prodaju vozilo , a okretni moment pobjeđuje na utrci.
Naravno da nije na istim okretajima, ne moze teoretski ni biti, nisam to ni rekao.
Okr. moment je rasprostranjen po citavim okretajima motora (znaci 80-90% ga treba biti dostupno vec oko 1500rpm) izuzev onih visokih gdje je najveca snaga (koja raste s okretajima).
EDIT: Mislim da je ova razlika u stvarnim vrijednostima snage i momenta rezultat sila trenja koji se desavaju u motoru, a ovaj rezultat je na papiru.
To je pod normalno za dizela.
A i većina benzinaca bez turba danas ima dosta snage i ne treba se vrtit pod visokim okretajima. Npr. 1.4 16V danas redovito ima cca 100ks i moš ga vozit bez gasa, skoro ko dizela.
Upravo to je stvar okr. momenta, a ne snage. Danas moderne masine imaju dobru krivulju momenta fino rasporedjenog, zato takav rezultat.
Evo moj primjer, imam fabiu 1,2 htp (64ks, 112 Nm, 12v). Buduci da ima 3 cilindra a ne 4, samim tim ima vece cilindre i duzi hod (sto je duzi hod, moment je veci, ali zbog visoke srednje brzine klipa se ne mogu puno vrtiti), najveci okr moment je na 3000 rpm umjesto na 4500 rpm koliko imaju neki 4-cilindarski motori slicne zapremine.
Rezultat takvog motora (za grad je idealan) je da u gradu mogu voziti cetvrtom brzinom nekih 50 kmh (naravno i odnosi u mj. kutiji moraju biti fino odabrani da bi se motor iskoristio) ali ako hocu ubrzati, moram u nizu zbog nedostatka momenta kojeg, iako je nisko, ipak nema puno.
Konji nemaju veze sa time, oni samo određuju maksimalnu brzinu. Dizelaše možeš vozit i pokrenut bez gasa jer imaju puno veći okretni moment i to pri niskim okretajima.
Dosta ljudi kaze dizelasi, a misli na turbo-dizele, a ne na obicne.
Upravo ta turbina je ono sto im daje okr. moment. Recimo, 1,9 TDI od nekih 100ks ima 250 Nm okr. momenta sto je brojka kojom se mogu pohvaliti 6-cilindricni benzinci. S druge strane 1,9 SDI (obicni, ne turbo) ima 64 ks i jadnih 120 Nm (blizu 1,2 benzinca).
Dalje, iste je snage kao moj 1,2 htp, i s okr. momentom mrvicu vecim, ali zbog velikih, inertnih dijelova i nedostatka turbine(momenta) ide do 100kmh za jadnih 18 i nesto sec dok moj ide za 15 sec.
.
.

Ma ništa, malo je tema otišla ...
Evo, ako je vjerovati internom dokumentu koji je procurio do novinara, nasljednik Ferrari Enza ce imati V8 biturbo Euro5 motor, umjesto V12 atmosferskog, sto se podudara s ranijim najavama koje sam spomenuo gore.
Evo LINK pa koga zanimaju strasne performanse (i strasna cijena, 1,2-1,3 miliona eura) nek procita (ako vec nije).