Računalna

poruka: 3
|
čitano: 259
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 dana
Hrvatska gramatika za LibreOffice

Pozdrav!

Već dulje vrijeme pratim rasprave o uredskim paketima na domaćim forumima i ono što me mučilo pri korištenju LibreOfficea za iole ozbiljnije pisanje jest nedostatak provjere gramatike koja bi radila ruku pod ruku s provjerom pravopisa. Ne budi lijen, uspio sam sastaviti jednostavna pravila za provjeru gramatike, pravopisa, tipografije i stila u LibreOfficeu pomoću ugrađenoga modula za provjeru gramatike imena LightProof. Kako narod kaže „scratch your itch”. Pravila su pakirana kao OXT dodatak, koji je već dostupan u službenom LibreOfficeovu repozitoriju dodataka.

Od samog dodatka ne treba očekivati previše jer postoje ozbiljna tehnička ograničenja vezano za mogućnosti LightProofa, ali i činjenica da hrvatski jezik nema javno dostupan tagiran rječnik (POS tag); to sprječava sastavljača pravila da se raspiše. O ovome dodatku treba razmišljati kao o proširenju klasične provjere pravopisa i ne više od toga. Ne može zamijeniti temeljitu provjeru teksta. Prva linija obrane - i to je sve.

Uglavnom, cijeli projekt, izvorni kod i detaljne upute kako ga instalirati možete pogledati na GitHubu: https://github.com/krunose/lightproof-hr.

Otvaram ovu temu jer bih volio dobiti povratnu informaciju o tome kako se dodatak snalazi u stvarnome svijetu. Ovako nešto čovjek ne može kvalitetno testirati sâm jer svatko piše drugačije a iz glave je nemoguće pretpostaviti sve kontekste, situacije i različite vrste tekstova. Mislim da je vrijeme da se dodatak pusti u divljinu da se vidi vrijedi li što.

Srdačno,
Kruno.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 22:11 (Krunose).

2 0 hvala 0
17 godina
Računalna

Kolega, samo savjet u svezi imena teme.

Ovo Računalna izgleda i djeluje nedorečeno,

bolje bi bilo da je ime teme Hrvatska gramatika za LibreOffice?

Ovako će ti tema brzo potonuti u zaborav.

Tigar Krezumica
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 23:32 (fromcelltohell).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 dana
Re: Računalna

Da, primijetio sam, ali već sam stisnuo „objavi”. Ne mogu sam promijeniti naslov, poslao sam poruku jednom od moderatora, valjda će vidjeti. Ne mogu sada spamati sve moderatore redom :)

Poruka je uređivana zadnji put danas u 6:57 (Krunose).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice