Dobro, ali ne vidim razlog zašto ne koristiti JavaScript. Ali kako on želi.
Dobro, ali ne vidim razlog zašto ne koristiti JavaScript. Ali kako on želi.
Ajax, uz svoje prednosti, ima i nedostatke: http://en.wikipedia.org/wiki/Ajax_%28programming%29#Drawbacks
Dobro a i neznam dali se ajax stranicama moze napraviti kvalitetan SEO zbog urla.
Jedini nacin da dobis podatke na pladnju je da saznas adresu skripte koja vraca gole podatke (u XML ili JSON ili kojem vec obliku). Naravno, ako takva skripta uopce postoji! Jer moguce je (a cini se i izvjesno) da nemaju takvu skriptu, nego da su napravili samo skriptu koja vraca gotov dio web-stranice s ukljucenim podacima.
Moras shvatiti da ti mozes samo do onih podataka sto ti autori te stranice dopustaju. Ako nisu pripremili XML skriptu s podacima, nego s podacima barataju iskljucivo sa serverske strane, ti do takvih golih, pripremljenih podataka ne mozes.
Mislim da takva skripta koja vraća gotove podatke ne postoji nego ove dvije skripte
"/x/js/framework2.js", "/x/js/core_14_693.js" vraćaju gotov dio stranice s uključenim podacima. (Možda se varam, možda to nisu te skripte)
Ali, i ako se varam, logično mi je da se uvijek može do podataka jer i u prvom i u drugom slučaju skripte moraju "znati" odakle će vući one osnovne podatke (ne mogu same znati koji je konačan rezultat utakmice), pa bi se valjda proučavanjem koda skripte trebalo doći do izvora podataka (i u slučaju da je on sa serverske strane).
Ali, i ako se varam, logično mi je da se uvijek može do podataka jer i u prvom i u drugom slučaju skripte moraju "znati" odakle će vući one osnovne podatke (ne mogu same znati koji je konačan rezultat utakmice), pa bi se valjda proučavanjem koda skripte trebalo doći do izvora podataka (i u slučaju da je on sa serverske strane).
Ne moraju. Te JavaScript skripte mogu ucitati i taj cijeli div sa HTML sadrzajem i umetnuti ga u stranicu. Znaci, moze postojati neka .php skripta koja ce napraviti upit nad bazom podataka i vratiti oblikovane podatke (smjestene u tablice, divove, stovec, s dodanim linkovima ili eventima, stilovima...) i onda JavaScript "otvori" tu skriptu i jednostavno u stranicu integrira to sto mu je ta .php skripta vratila. Dakle, transformacija podataka u tu nekakvu tablicu moze se napraviti i na razini JavaScripta i na razini server-side jezika poput PHP-a. Kakva je konkretna situacija s tom stranicom - ne znam, nisam to isao istrazivati.