Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 32.053
|
čitano: 8.380.065
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Rast mišića i visina
Diplomat kaže...
overhaul kaže...

Pogledaj ipak dokumentarac. Nije pristran. Sumnjam da su naši doktori na standardnom pregledu

u stanju dijagnosticirati promjene koje se dobiju. No, kako si ti već u tome, a što da ti kažem, tvoja odluka.

Samo kažem ne volim dok se ljudi straše nečeg bez razloga jer korištiš to čudo mjesec,dva, tri i nikom ništa .

Jah, mene ipak plaši - prvo jer nije pod liječničkim nadzorom, a čak i takve medicinske primjene

sa lijekovima koji imaju jasno porijeklo, tretman, i proizvođača imaju ozbiljnih nuspojava.

To je igranje sa hormonima koji reguliraju SVE u čovjeku. Sjetim se samo ovog ekstremnog primjera.

Čitam kako čovjek priča da su mu spermatozoidi u takvom stanju da više neće imeti djece, štitnjače

odu svima (zato mi je krajnje sumnjivo stanje sa uništenim štitnjačama i Janici i Blanki), mokre krv,

koža u gnojnim prištevima, utrobe natečene i upaljene...

e sad jel to baš čudo, i jel nakon mjesec dva sve superduper, vjerojatno svi

imamo različite predispozicije i moguće nuspojave, ali mene zanima zdravlje, ne rizik od raka

ili infarkta.

Istina je i da ovi freakovi trpaju u sebe sve, ali u pravilu krenuli su sa durabolinom, dianabolom pa putem izgubili

svaki kriterij da stignu kuda su krenuli. Ko žene sa silikonskim umecima ili bulimijom. Ok otišao sam u off.

Samo sam htio upozoriti da mladi ipak najozbiljnije razmisle, i drže se radije vježbe i prehrane.
Nemoramo svi biti prvaci svijeta pod svaku cijenu..

17 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Za svaki anabolik postoji pct koji spriječava nuspojave.Tako da se nebi trebao bojati gyno ili bilo čega drugoga :) 

Samo sredi prehranu i deri :)

Fitness osobni trener - Više informacija na PM
15 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Meni nisu dragi ni proteinski napitci, a kamoli ovi steroidi....

Nego bole me leđa od vježbanja... Mogu li i dalje vježbat ili da uzmem dan pauze?

17 godina
neaktivan
1.Lovac kaže...

Nego bole me leđa od vježbanja... Mogu li i dalje vježbat ili da uzmem dan pauze?

Sve je stvar samokontrole.

Ajde navedi bar 3 razloga zašto ti whey nije drag? Baš me zanima :D

Ovisi da li te boli kralježnica,kičma ili erektori.ili možda leđni mišići.Ako nije kičma i kralježnica nastavljaj s vježbanjem :)

15 godina
neaktivan
Hrvojestr kaže...
1.Lovac kaže...

Sve je stvar samokontrole.

Ajde navedi bar 3 razloga zašto ti whey nije drag? Baš me zanima :D

Ovisi da li te boli kralježnica,kičma ili erektori.ili možda leđni mišići.Ako nije kičma i kralježnica nastavljaj s vježbanjem :)

Kao šta sam rekao ima nekoliko stranica, jednostavno imam neki "strah" od toga, kao da je droga -.-

A šta se bolova tiće, još nisam otkrio jel me ovo šta me jako boli mišić ili neka kost kraj kraja kralježnice ili me boli kraj kralježnice :/

Šta se tiće vježbanja, odlučia sam mješat vježbe za donji dio leđa koje radim sa "100 sklekova" programom koji sam vidio na nekoj stranici ovdje u temi... Odradio sam jučer ovaj "inicijalni" test (radim po 2 stupcu jer sam u inicijalnom testu napravio 10 sklekova odjednom) i sad sam odradio jedno 40 sklekov, malo sam si nadodao još 3 serije po 5 sklekova, čisto iz zabave :D

Sad idem pojest torteline ;)

Usput jel to dobro šta sam napravio i našao sam u frižideru neki KPlus Svježi polumasni sir od 500g... Jel to kojim slučajem taj posni sir o kojem svi pričaju?

17 godina
neaktivan
1.Lovac kaže...

Kao šta sam rekao ima nekoliko stranica, jednostavno imam neki "strah" od toga, kao da je droga -.-

AHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

Odgovoriti ću ti na ostalo kad se prestanem smijati

HAHAAHAHAHAHHAAHAHAHAHHAHAAH

15 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

nije to taj polumasni...na ovom ti bas pise POSNI SIR {#}

Sve me zene oko kuce jure kaze majka to je zbog frizure
17 godina
Hrvojestr kaže...

Za svaki anabolik postoji pct koji spriječava nuspojave.Tako da se nebi trebao bojati gyno ili bilo čega drugoga :) 

Samo sredi prehranu i deri :)

Da i onda se uzima već dvije kemikalije koje divljaju po hormonima. Pa onda izazivaju taloženje vode i nadutost, pa se uzimaju i sredstva za mokrenje i

stolicu.

A mnogi odmah preporučuju cijele koktele jer svaki steroid ima drugačiju namjenu(masa, eksplozivnost, izdržljivost, čvrstoća, vaskularnost, oporavak) , pa se "mora" kombinirati, jel.

A koji su "originali" a koji fejkovi, treba vjerovati na riječ, kao i usmena predaja što takve mješavine svakom pojedinačnom organizmu rade...

Nuspojava od steroida ima malo više, i teško ih je otkriti prosječnom doktoru na pregledu ako se baš ne traže, plus naravno ljudi su različiti

pa se svašta može izkombinirati u sprezi sa originalnom genetikom:

Chromosome Damage

Anabolic steroids cause DNA damage and even cell death. A 2010 analysis in the journal "Steroids" evaluated oral mucosa cells using a micronucleus test. This test identifies carcinogens that cause genetic damage. Cells were obtained from the mouths of athletes using anabolic steroids for two months. Findings included pyknosis, an irreversible condensation of chromatin in the nucleus of a dying cell. Such a result indicates chromosomal damage, a permanent change in DNA caused by short-term steroid intake. These genetic changes can affect both the host and the offspring.

Organ Damage

Performance-enhancing drugs clearly damage the body's major organs. Such damage can increase mortality rates. A 2010 study presented in the "Journal of the American Society of Nephrology" looked at kidney structure and function in bodybuilders taking anabolic steroids. These athletes showed several symptoms of organ damage such as kidney scarring and inflammation. Cessation of steroid used greatly improved these symptoms, and recidivism caused symptom recurrence. Other studies have reported that performance-enhancing drugs cause similar damage to the testes, ovaries and liver.

Mental Illness

Performance-enhancing drugs affect the mind in addition to the body. For example, steroid users typically show unwanted increases in aggression and depression. A 2009 survey presented in "The Physician and Sports Medicine" revealed other psychological even suicidal consequences of anabolic steroid use. 

Accidental Toxicity

Professional and recreational athletes often take anabolic steroids illegally and typically obtain them through nontraditional means like the "black market." The intake of such "street drugs" brings additional risks. A 2000 investigation in "Sportverletzung Sportschaden" reveals that one third of illicit drugs are mislabeled/falsified. This study also shows the difficulties associated with identifying these errors, making it nearly impossible to rectify the situation. Such contamination can have negative consequences. For example, a 2010 report in the "Medical Journal of Australia" describes a case of transient diabetes caused by using counterfeit medications.

preuzeto odavde

...

"Prvenstveno prije završetka razvoja, trebalo bi svakako izbjegavati (ako nije medicinski uvjetovano) upotrebu tih čuda.

Veliko je zlo to što se anabolički steroidi često “dilaju” u sasvim podzemnim krugovima društva, “na crno”,

a osobe koje to čine rado takve pripravke sumnjive kvalitete prodaju maloljetnicima koji nemaju navršenih niti 18 godina.

A poznata je činjenica da uzimanje anaboličkih steroida prije 20-te godine vodi u posvemašnji hormonalni kaos

i spolne poremećaje kakve si niti jedna osoba ne bi željela dopustiti.
Teenageri se mogu suočiti s dodatnim nuspojavama steroida uključujući trajno zaustavljanje rasta

Korištenje steroida prije nego što je proces rasta završen zapravo može osuditi mladu osobu na to da

nikada ne dosegne svoj prirodni genetski potencijal jer su zone rasta trajno zatvorene. "

preuzeto odavde

Još jedna "nuspojava": kojekakvi fitness programi iz časopisa i stranica u tzv "champions" režimu nisu većini ljudi izvedivi bez dopinga.

Tako da vode do pretreniranosti (ljudi pod anabolicima imaju daleko brži oporavak) i kasnije ozljeda i na kraju čak slabijeg organizma.

17 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Znam ja to sve :) 

Jedino što mi je "upalo" u oko a da nije točno je dob prije koje se nebi trebalo uzimati.To je negdje oko 25-te godine života kada završa okoštavanje kostiju.

Protiv sam anabolika u amaterskom sportu ,ali budimo realni(Kazo? :) ) oni su itekako prisutni u profesionalnom sportu.Iznenadili bi se kad bi čuli koliki je broj nogometaša na anabolicima.

Samo je bodybuilding vizualan sport i sve se svodi samo na fizički izgled,dok u nogometu su to brzina,agilnosz i slično.

Pa pogledaj molim te C. Ronalda i samo mi nemoj reći da on može ovako izgledati a da nije na ničemu :) (obratite pažnju na noge)

14 godina
odjavljen
Rast mišića i visina

Sve medalje su pomoču raznih pomagala, jbg. {#}

14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

1.LovacŠta ti onda jedeš, ako te je strah proteina?

17 godina
neaktivan
WestOne kaže...

Očito je na kruhu i vodi,jel se od proteJina smanjuje "miško" i postaje se ovisan o njima.

Al dobro u jednu ruku si u pravu da je to droga i da se postaje ovisan o njima.Ipak su to bjelančevine.Jedan od tri važna makronutrijenta {#}

15 godina
neaktivan
Hrvojestr kaže...
WestOne kaže...

Očito je na kruhu i vodi,jel se od proteJina smanjuje "miško" i postaje se ovisan o njima.

Al dobro u jednu ruku si u pravu da je to droga i da se postaje ovisan o njima.Ipak su to bjelančevine.Jedan od tri važna makronutrijenta {#}

Gle nisam ja kriv šta su meni ljudi napunili glavu s tim kako ti proteinski napici nisu zdravi...

Osobno mi je draže jest hranu, nego pit ljekove i sl. preparate, stoga ne osuđujte me! ;)

Usput kad sam bolestan jedino što pijem je čaj od kamilice sa šećerom, ozdravim nakon 2 dana i normalno funkcioniram... A antibiotici se piju po minimalno 7 dana, toliko o tome -.-

14 godina
odjavljen
1.Lovac kaže...

Usput kad sam bolestan jedino što pijem je čaj od kamilice sa šećerom, ozdravim nakon 2 dana i normalno funkcioniram... A antibiotici se piju po minimalno 7 dana, toliko o tome -.-

Nedaj da ti pune glavu, samo sa hranom češ nešto postići malo sutra. Proteine piju svi koji se bave nekim sportom ili sl.

17 godina
neaktivan
1.Lovac kaže...

Gle nisam ja kriv šta su meni ljudi napunili glavu s tim kako ti proteinski napici nisu zdravi...

Osobno mi je draže jest hranu, nego pit ljekove i sl. preparate, stoga ne osuđujte me! ;)

Može jedno pitanje na brzinu da te pitam? 

IMaš li ti svoj mozak,svoje mišljenje,stav o nečemu?

14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Naravno da običan čovjek ili rekreativac netreba pit Whey i sl., ima dosta proteina i u običnoj prehrani.

17 godina
Hrvojestr kaže...

Znam ja to sve :) 

Jedino što mi je "upalo" u oko a da nije točno je dob prije koje se nebi trebalo uzimati.To je negdje oko 25-te godine života kada završa okoštavanje kostiju.

Protiv sam anabolika u amaterskom sportu ,ali budimo realni(Kazo? :) ) oni su itekako prisutni u profesionalnom sportu.Iznenadili bi se kad bi čuli koliki je broj nogometaša na anabolicima.

Samo je bodybuilding vizualan sport i sve se svodi samo na fizički izgled,dok u nogometu su to brzina,agilnosz i slično.

Pa pogledaj molim te C. Ronalda i samo mi nemoj reći da on može ovako izgledati a da nije na ničemu :) (obratite pažnju na noge)

Ma znaam da ti znaš, to ja dječarcima koji se brinu o težini sa 14 godina, pa da se ipak informiraju.
Jer vidim da je ovdje neinformiranost nevjerojatna - pod "drogu" se strpaju steroidi, proteini, vitamini..

ali je recimo "pivica, travica, pljugica" okej.  Jer to odrasli troše  reklamira se i baš je kul.
Plus da ne kažem da se nema blage veze ni što se još uračunava pod dopinge (anabolici su jedan dio, drugi HGH, pa onda krvni dopinzi, pa lista ide u beskraj).

Istina je,100%nažalost u profi sportu nema bez steroida. I samo fakat amateri ili žrtveni janci neznaju sakriti upotrebu na testiranju raznim supressorima.

Pa ko što kažeš, svi nogometaši imaju noge ko bilderi, smiješni su onakvi, ko žapci.

Biciklisti osobito. Phelps obarao svjetske rekorde u plivanju a preko noći pio, lumpao i divljao. Kako da ne. 

Nema šanse da bi nogometaši, košarkaši i ostali profići mogli onim tempom igrati svaki drugi dan,
plus treninzi, obavezno bi došlo do pretreniranosti i tzv "muscle fatigue".
Samo dopingom mogu tako brzo oporaviti organizam. No tko će sad to još kontrolirati, kad su cijele utakmice prodane

a nešto što bi trebalo biti IGRA je izuzetno ozbiljna industrija.
Od sportske opreme, dodataka, mode, tehnike, do prodaje igrača i piva dok ih tulci gledaju;)

Igrom slučaja mi je osobni doktor nekadašnji višestruki državni prvak u BB, pa eto nije ni on anđeo, ali ima insiderskih

informacija o profi sportu o kojima bolje ni ne pričati.
Ja samo neznam kako roditelji vlastitoj djeci u osnovnoškolskom uzrastu

traže da se daje khmkhm kako bi preko njihove eventualne i upitne sportske

karijere jednog dana lagodno živjeli, ili liječili svoje životne frustracije :(

WestOne kaže...

Naravno da običan čovjek ili rekreativac netreba pit Whey i sl., ima dosta proteina i u običnoj prehrani.

Ovisi što jede i koliko se "rekreira". Mislim da je utvrđeno da bi zdrav aktivan čovjek trebao dnevno dva grama bjelančevina po kilogramu tjelesne mase.
Uzmi pakiranja hrane kje si pojeo, pa vidi koji je u njima postotak bjelančevina i koliko si grama pojeo.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2012 22:47 (overhaul).
15 godina
neaktivan
Diplomat kaže...
1.Lovac kaže...

Nedaj da ti pune glavu, samo sa hranom češ nešto postići malo sutra. Proteine piju svi koji se bave nekim sportom ili sl.

A ti nedaj da ti pune glavu proizvođaći tih preparata. Hrana ja NAJBOLJI način za unošenje svih potrebnih tvari. Ne postoje ti "dodaci" oduvjek pa nemožeš reči da npr Eugen Sandow nije ništa postigao. 

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
17 godina
neaktivan
ROFLOLMAO kaže...

A ti nedaj da ti pune glavu proizvođaći tih preparata. Hrana ja NAJBOLJI način za unošenje svih potrebnih tvari. Ne postoje ti "dodaci" oduvjek pa nemožeš reči da npr Eugen Sandow nije ništa postigao. 

Whey pijem u PWM-u i za doručak sa zobenima ISKLJUČIVO zato što mi je praktičnije.Neda mi se ujutro nakuhavati ili neznam šta,a također poslije treninga isto tako.

Whey je dodatak(pazite DODATAK) prehrani i nikako nebi smio biti zamjena krutoj hrani.

Zašto stavljaš dodaci pod navodne znakove?

@overhaul 

Kužimo se totalno :) veliki potpis!

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2012 22:54 (Hrvojestr).
17 godina
ROFLOLMAO kaže...
Diplomat kaže...
1.Lovac kaže...

Uh uh, znaš li ti koliko su oni krkali mesine, bjelanjaka od jaja, mlijeka, sira, koštuničavog voća... koliko znam, jelo se svaka dva sata i to vrlo sporo.
nije to loše, ali danas svakodnevno održavati takav jelovnik tim tempom nije baš svakome i lako izvedivo.

15 godina
neaktivan
Hrvojestr kaže...
ROFLOLMAO kaže...

Whey pijem u PWM-u i za doručak sa zobenima ISKLJUČIVO zato što mi je praktičnije.Neda mi se ujutro nakuhavati ili neznam šta,a također poslije treninga isto tako.

Whey je dodatak(pazite DODATAK) prehrani i nikako nebi smio biti zamjena krutoj hrani.

Zašto stavljaš dodaci pod navodne znakove?

@overhaul 

Kužimo se totalno :) veliki potpis!

ha? Ja sam napisao da se i bez toga može sve postići, ne da će te ubiti ili slićno...

Navodnici su slučajno stavljeni...

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
17 godina
neaktivan
ROFLOLMAO kaže...

ha? Ja sam napisao da se i bez toga može sve postići, ne da će te ubiti ili slićno...

Navodnici su slučajno stavljeni...

Naravno da se može.Ali gledaj to ovako.Jedan shake ima 25g proteina.Ja ga složim i popijem za minutu.Jedna mjerica wheya ispadne me 3-4kn!

DA bih pojeo 25g proteina u krutoj hrani to je otprilike 500g posnog sira.Što je cca 10kn.Ušteda!

Ili npr moram pojesti 100g pilećih prsa ,a znamo koliko su pileća prsa skupa u današnje vrijeme 

Dalje da ne nabrajam nadam se da si skužio poantu :) 

15 godina
neaktivan
1.Lovac kaže...
PLASMAorLCD kaže...

Nemoj pretjerivati...

Ako je ovo meni upućeno, mislim da ne pretjerujem jer sam radio serije tako da sam radio odmor koliko mi treba (max 2 min), a kad sam došao do 300 rekao sam da mi je dosta jer ipak sam malo počeo osjećat bolove :D

300 je overkill
Pravilo je otprilike
Velike tezine-malo ponavljanja= masa/snaga
male tezine+puno ponavljanja=definicija/izgled

overhaul kaže...
Diplomat kaže...
overhaul kaže...
Diplomat kaže...
Ja se danas pikam! (:

Kolega uzima 20 godina, nakon čiščenja i pregleda kod doktora nalazi su dobri.

Pogledaj ipak dokumentarac. Nije pristran. Sumnjam da su naši doktori na standardnom pregledu

u stanju dijagnosticirati promjene koje se dobiju. No, kako si ti već u tome, a što da ti kažem, tvoja odluka.

Cuo sam za to,u neku ruku "medicinski steroidi" iako ih nebi nazvao tako,

Ovisno od nekih osobnih varijabli,doktor di da toliko i toliko,svako toliko uzimas,do tada,onda idemo,ciscenje,cist si neko vrijeme,i onda opet....opet...not my thing

Hrvojestr kaže...
WestOne kaže...

Od proteina se miško ne smanjuje,to su steriodi,tj jajca ti se smanjuju.
O proteinima ne postajes ovisan,jedino ako si tezi krtol,koji ce postat opvisan o svemu utren oka. To su simply mlijecni proteini,ista stvar ka i mlijeko u prau lol,jesi li o tome bio ovisan ikad?

Za tu nadogradnju pričekat ćemo ožujak, a ova nadogradnja će nam to omogućiti nadogradnjom sustava nadogradnji. - - - - - - - - - - - - Mosin-Nagant: When out of ammo, it makes a great pike, war club,
17 godina
neaktivan
insomniac kaže...

O proteinima ne postajes ovisan,jedino ako si tezi krtol,koji ce postat opvisan o svemu utren oka. To su simply mlijecni proteini,ista stvar ka i mlijeko u prau lol,jesi li o tome bio ovisan ikad?

Očito nisi shvatio moj sarkazam :) 

Ne brini ,ako pametno doziraš ni od steroida ti neće biti ništa ;) 

15 godina
neaktivan
Hrvojestr kaže...

Mislim da ti nisi skužio moju poantu. Ja sam napisao odgovor čovjeku koj tvrdi da se bez toga nemože niša postići. Ništ više niti manje.

15 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Gledajte meni ne trebaju ti proteinski napici, mogu ja i sa svojom prehranom sigurno razvit svoje tijelo :D

I siguran sam da ću u tome uspit! Trudim se koliko mi vrijeme dopušta (a trenutno sam stavio vježbanje ispred učenja za faks, toliko o tome...), radim koliko mogu, dok se ne umorim, počeo sam jest redovitije, trudim se... Vjerujem da će nešto bit od mene sigurno do proljeća. Možda se neću razvit, al bar planiram steći nekavku rutinu vježbanja pa se možda na proljeće tj. kad mi završi 1. semestar i upišem u neku teretanu... Pa makar išao jednom tjedno!

17 godina
neaktivan
ROFLOLMAO kaže...
Hrvojestr kaže...

Mislim da ti nisi skužio moju poantu. Ja sam napisao odgovor čovjeku koj tvrdi da se bez toga nemože niša postići. Ništ više niti manje.

Pa ako ima manjak novaca za krutu hranu.Kao ja(jer studiram) nemože! Čista realnost.Nije isto dnevno dati 30kn za hranu.Ili 50-60kn .Kapiši?

Ali da imam neograničen budžet naravno da se može bez wheya :) 

15 godina
neaktivan
Hrvojestr kaže...
insomniac kaže...

Očito nisi shvatio moj sarkazam :) 

Ne brini ,ako pametno doziraš ni od steroida ti neće biti ništa ;) 

Hehe ispricavam se onda :D Samo letim preko postova jer mi se neda citat sve,
Da,znam sve je u redu u određenoj mjeri..osim nekih stvari...Ali steroidi stvarno nisu moja stvar...
Taman sam istrosio turu proteina,sumnjam da cu opet kupovat,nisu losi pomogli su,al nemogu ih kupovat regularno...
Možda uzmem kreatin monohidrat jednu turu,i od njega ima faza ciscenja jer veze na sebe i toxine

Za tu nadogradnju pričekat ćemo ožujak, a ova nadogradnja će nam to omogućiti nadogradnjom sustava nadogradnji. - - - - - - - - - - - - Mosin-Nagant: When out of ammo, it makes a great pike, war club,
17 godina
neaktivan
insomniac kaže...
Hrvojestr kaže...

Hehe ispricavam se onda :D Samo letim preko postova jer mi se neda citat sve,
Da,znam sve je u redu u određenoj mjeri..osim nekih stvari...Ali steroidi stvarno nisu moja stvar...
Taman sam istrosio turu proteina,sumnjam da cu opet kupovat,nisu losi pomogli su,al nemogu ih kupovat regularno...
Možda uzmem kreatin monohidrat jednu turu,i od njega ima faza ciscenja jer veze na sebe i toxine

Whey nije čarobni štapić.Postoji tu mnogo faktora koje treba zadovoljiti da bi se povečala mišična masa.Nije samo whey u igri :) 

Kreatin monohidrat navlači vodu na mišiće i samim time povečava snagu.Više nema faza punjenja i pražnjenja,nego se možeš puniti otprilike 6mj i onda napraviš pauzu 3mj .Svaki dan 5g popiješ u vodi.Ako i popiješ više to će završiti u mokraći(znanstveno dokazano)

15 godina
neaktivan
Hrvojestr kaže...
ROFLOLMAO kaže...
Hrvojestr kaže...

Pa ako ima manjak novaca za krutu hranu.Kao ja(jer studiram) nemože! Čista realnost.Nije isto dnevno dati 30kn za hranu.Ili 50-60kn .Kapiši?

Ali da imam neograničen budžet naravno da se može bez wheya :) 

Isuse...

Pa čovjek je napisao da ne želi uzimati dodatke. Drugi čovjek mu je napisav da bez toga se ništa nemože postići. Ja sam napisao da to nije istina.

Sad ti tu pišeš nešto o praktičnosti i cjeni....

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice